Βόλτα μέσα στην έρημο με τις καμήλες
Κάπου στο πουθενά της ερήμου υπάρχει λίγο νερό.
Μία ομάδα του γκρούπ
Εδώ τελείωσε η βόλτα μα τις καμήλες
Μετά την πόλη ΝΤΟΥΖαφού απολαύσαμε την βόλτα με τις καμήλες προχωρούμεγιαΣΟΤ ΕΛ ΤΖΕΡΙΝΤ – ΤΟΖΕΡ, την μεγαλύτερη όαση της Τυνησίας, περνώντας από την πόλη Κεμπιλί και απολαμβάνοντας τη διαδρομή μέχρι το αλατούχο βαθύπεδο Σοτ Ελ Τζερίντ.
Φωτογραφίες κατά την διαδρομή
Μεταφορά στην Τοζέρ και περιήγηση της πόλης όασηςγια να χαρούμε την ομορφιά της.
Ακολουθεί επίσκεψη στο ζωολογικό κήπο της Τοζέρ.
Ακολουθεί επίσκεψη στο ζωολογικό κήπο της Τοζέρ.
Είσοδος στο ζωολογικό κήπο
Καμήλα
Αλεπού της ερήμου
Εδω η καμήλα πίνει σε μπουκάλι της κόκα κόλας Ουίσκι
Φίδι
Μεταφορά στο ξενοδοχείο, τακτοποίηση και γεύμα. Το απόγευμα επισκεφθήκαμε το αξιόλογο λαογραφικό μουσείο Νταρ Σαριέτ, που παρουσιάζει με γλαφυρό τρόπο εικόνες από την ιστορία της χώρας, την καθημερινότητα των κατοίκων από τους προϊστορικούς χρόνους έως σήμερα, καθώς και μια δραματοποιημένη αφήγηση από την ιστορία «1.000 και 1 νύχτες».
VIDEO : Στην πισίνα του Ξενοδοχείου KSAR ROUGE στήν Πόλη ΤΟΖΕΡ
Το βράδι μικρή βόλτα στην πόλη της ΤΟΖΕΡ και χαλάρωση.
Η 4η Ημέρα στην ΤΟΖΕΡαφού πήραμε το πρωινό μας πραγματοποιήσαμε την βόλτα που είχε
VIDEO : Καταράκτες
προτείνει το γραφείοSafari με Jeep 4X4 στις ορεινές οάσεις Τσεμπίκα, Ταμέρζα και Ουνγκισμέλ
VIDEO : Καταράκτες
VIDEO : Καταράκτες
στην οροσειρά του ΄Ατλαντα.
VIDEO: Περιοχή Καταρακτών
΄Οαση μέσα στην έρημο.
VIDEO : Μέσα στην έρημο με τα jeep 4Χ4
ΣΤΟΥΣ ΚΑΤΑΡΑΚΤΕΣ
Φίδι
ΣΤΗΝ ΕΡΗΜΟ
ΚΑΤΑΡΑΚΤΕΣ
ΣΤΟΥΣ ΚΑΤΑΡΑΚΤΕΣ
ΣΤΗΝ Ε Ρ Η Μ Ο
Εκεί είδαμετο δάσος με τις χουρμαδιές, τους μικρούς καταρράκτες με τους έμπειρους οδηγούς των jeep να ανεβοκατεβαίνουν τους αμμόλοφους με κλίσεις σχεδόν ορθής γωνίας,μια εμπειρία πραγματικά μοναδική.
Είδαμε επίσης το εγκαταλελειμμένο σκηνικό όπου γυρίστηκε η ταινία «ο Πόλεμος των άστρων» και μαγευτήκαμε κάνοντας διαστημικούς συνειρμούς.
VIDEO : Από το σημείο της ταινίας " Πόλεμος των ΄Αστρων ".
Επιστροφή στο ξενοδοχείο. Γεύμα και χρόνος ελεύθερος όπου απολαύσετε το τοπίο.
Το χαρακτηριστικό του Νότου είναι οι εξωτικές οάσεις με τα δάση από φοινικόδεντρα ή δε μαγευτική Τοζέρ είναι η πρωτεύουσα των οάσεων ή οποία έχει περίπου τις 500.000 χουρμαδιές και αυτές ποτίζονται από 200 φυσικές πηγές.
Ξενοδοχείο της ΤΟΖΕΡ
Φωτογραφία απο το Ξενοδοχείο της ΤΟΖΕΡ
Βράδι χαλάρωση στην πισίνα του Ξενοδοχείου στην ΤΟΖΕΡ
Ημέρα 5η: ΤΟΖΕΡ -ΚΑΙΡΟΥΑΝ - ΣΟΥΣ- ΠΟΡΤ ΕΛ ΚΑΝΤΑΟΥΙ – ΧΑΜΜΑΜΕΤ.
Νωρίς το πρωίπρόγευμα και αναχώρηση για τον Βορρά.Πρώτη μας στάση, η Καϊρουάν,
η ιερότερη πόλη της Τυνησίας και η τέταρτη σημαντικότερη πόλη του Ισλαμικού κόσμου μετά τη Μέκκα με το έντονο αραβικό στοιχείο και τις εντυπωσιακές δεξαμενές νερού, έργο μιας άλλης εποχής.
Επίσκεψη στο Ιερό Τέμενος, τη Δεξαμενή των Αγλαβδητών, το Μαυσωλείο του Σίντι Σάχμπι και την τοπική βιοτεχνία χαλιών και στη συνέχεια στάση για γεύμα.Νωρίς το πρωίπρόγευμα και αναχώρηση για τον Βορρά.Πρώτη μας στάση, η Καϊρουάν,
VIDEO : Λίγο απο τον εξωτερικό χώρο
VIDEO : Ιερός χώρος για το Ισλαμικό κόσμο
VIDEO : Ιερός χώρος για το Ισλαμικό κόσμο
Επόμενη επίσκεψη το παραθαλάσσιο θέρετρο Σους,
με πανοραμική ξενάγηση στο τζαμί και επίσκεψη στα γραφικά παζάρια-σουκς. Τελευταία μας στάση το Πορτ Ελ Καντάουι όπου θα έχουμε χρόνο ελεύθερο για καφέ. Άφιξη στην Χαμμαμέτ και τακτοποίηση στο ξενοδοχείο.
Ημέρα 6η:ΧΑΜΜΑΜΕΤ -ΤΥΝΙΔΑ (Μεντίνα, Μπαρντό, Καρχηδόνα, Σίντι Μπου Σαϊντ) – ΑΜΜΑΜΕΤ. Πρωινό και μεταφορά στην Τύνιδα. Θα ξεκινήσουμε με την Κάσμπα,την παλιά πόλη της Τύνιδας, με τη σκεπαστή αγορά και το Μεγάλο Τζαμί Αζ Ζαιτούνα (Τεμένους της Ελιάς). Ελεύθερος χρόνος στα σοκάκια της, με την περίφημη σκεπαστή αγορά της (σουκ) με το έντονο αραβικό στοιχείο.
Φύλαξη της Γαλλικής Πρεσβείας
Στό βάθος σημερινή Βουλή τους
Η Αστυνομία της Τύνιδας
Παραδοσιακό - Τοπικό καφενείο
Φωτογραφίες απο την παλία πόλη της Μεδίνας
Η Ναμπέλ έχει χαρακτηριστικά μιας μικρής παραθαλάσσιας πόλης όπου η ζωή είναι γλυκιά. Είναι σημαντικό κέντρο βιοτεχνίας και χειροτεχνίας καθώς παράγονται πολλά είδη λαϊκής τέχνης όπως: κεραμικά, ψάθες, κεντήματα ενώ φημίζεται επίσης και για το παζάρι καμήλας.
Ημέρα 8η: ΧΑΜΜΑΜΕΤ - ΤΥΝΙΔΑ - ΑΘΗΝΑ
Πρωινό και μεταφορά στο αεροδρόμιο της Τύνιδας απ’ όπου θα πάρουμε την πτήση επιστροφής για Αθήνα.
Τι δεν θα ξεχάσεις ποτέ από αυτό το ταξίδι; Την ανατολή του ήλιου μέσα από τους αμμόλοφους στη Σαχάρα Τη βόλτα με τις καμήλες και το SAFARI με τα JEEP 4 X 4 στις στην έρημο. Τους ζεστούς ανθρώπους της και τα χρώματα στα παζάρια. Την ξεγνοιασιά και τη χαρούμενη διάθεση αυτών των ημερών. Τούτη η φιλόξενη και γεμάτη αντιθέσεις χώρα με γέμισε αισιοδοξία και μου δίδαξε πως στη ζωή, μετά από κάθε πορεία στην έρημο, κάπου υπάρχει μια όαση που μας περιμένει.
Γιατί κάποιος να επιλέξει την Τυνησία ως προορισμό; Για πάρα πολλούς λόγους. Σε κοντινή απόσταση από την Ελλάδα, η Τυνησία είναι μια χώρα γεμάτη ομορφιά, που ξεπετάγεται μέσα από το«πάντρεμα» των πιο έντονων αντιθέσεων. Από το Βορρά ώς το Νότο το τοπίο αλλάζει συνεχώς και σε μαγεύει. Το κλίμα της είναι καλό όλο το χρόνο. Εχει όμορφες πόλεις στο βόρειο μέρος, που βρέχεται από τη Μεσόγειο (Τύνιδα -η πρωτεύουσα-,Σους, Χαμαμέτ, Γιασμίν Χαμαμέτ, Μοναστίρ κ.ά.), την αρχαία Καρχηδόνα και τις Θέρμες του Αντωνίνου, το ξεχωριστό Σίντι Μπου Σαΐντ, που θυμίζει στα χρώματα κυκλαδίτικο νησί, το γραφικό λιμάνι Πορτ Ελ Καντάουι, το οποίο επισκεπτόμαστε για θαλασσινά.
Στην ΄Ερημο
ΕΡΗΜΟΣ :Στο νότιο μέρος, η μεγάλη «πρωταγωνίστρια» είναι η έρημος. Σε μαγεύουν οι εξωτικές οάσεις με τα δάση από φοινικόδεντρα, όπως η Τοζέρ (η πρωτεύουσα των οάσεων) και η Ντουζ (η πύλη της ερήμου) ή οι ορεινές οάσεις στην οροσειρά του Ατλαντα με τις φοινικοχουρμαδιές και τους καταρράκτες, όπως η Τσεμπίκα και η Ταμέρζα. Ιδιαίτερα εντυπωσιακό είναι και το Ελ Τζεμ, το τρίτο σε μέγεθος, αλλά πιο καλοδιατηρημένο, Κολοσσαίο του ρωμαϊκού κόσμου.
Ιστορία ( Λίγα λόγια ).
Ερείπια των Λουτρών του Αντωνίνου,Καρχηδόνα
Τις πρώτες γραπτές ιστορικές πηγές, η Τυνησία κατοικείτο από τις φυλές Βερβέρων.Στις ακτές της αποίκησαν οι Φοίνικες ήδη από τον10ο αιώνα π.Χ. Στον 6ο αιώνα π.Χ, η δύναμη της Καρχηδόνας αυξήθηκε πολύ και έγινε η κυρίαρχη δύναμη στη Μεσόγειοέπειτα από μια σειρά πολέμων με την Ελλάδα.
Καρχηδόνα ιδρύθηκε τον 8ο αιώνα π.Χ. από αποίκους της Τύρου (σημερινή χώρα Λίβανος), οι οποίοι έφεραν μαζί τον πολιτισμό και τη θρησκεία των Φοινίκων και των Χανααναίων. Ο θρύλος αναφέρει ότι η πόλη ιδρύθηκε από τη βασίλισσα Διδώ, όπως αναφέρεται και στην Αινειάδα του Βιργίλιου.
Κατά τη διάρκεια μιας σειράς πολέμων με τη Ρώμη,μια Καρχηδονιακή εισβολή με αρχηγό τον Αννίβα κατά τη διάρκεια του Πρώτου Καρχηδονιακού Πολέμου παραλίγο να αποτρέψει την άνοδο της Ρωμαϊκής Αυτοκρατορίας. Η Καρχηδόνα τελικά κατακτήθηκε από τη Ρώμη το 2ο αιώνα π.Χ., μια κρίσιμη καμπή που σήμαινε το πέρασμα του πολιτισμού της αρχαίας Μεσογείου στο σύγχρονο κόσμο μέσω της Ευρώπης αντί της Αφρικής. Μετά τη ρωμαϊκή εισβολή, η περιοχή έγινε σιτοβολώνας της Ρώμης. Κατακτήθηκε από τους Βανδάλους τον 5ο αιώνα μ.Χ. και επανακτήθηκε από τους Βυζαντινούςτον 6ο αιώνα μ.Χ. με αρχηγό το Βελισσάριο, όταν αυτοκράτορας ήταν ο Ιουστινιανός.
Τον 7ο αιώνα μ.Χ. κατακτήθηκε από τους Άραβες. Κυβέρνησαν διαδοχικές μουσουλμανικές δυναστείες, ενώ δεν έλειψαν και εξεγέρσεις από τους Βέρβερους. Οι ακτές βρέθηκαν για λίγο χρονικό διάστημα υπό την κυριαρχία των Νορμανδών της Σικελίας τον 12ο αιώνα μ.Χ. Το 1159, η Τυνησία κατακτήθηκε από τη δυναστεία των Αλμοχάντ. Τους ακολούθησε η δυναστεία των Χαφσίντ (1230-1574).Αργότερα, η Ισπανία πήρε υπό τον έλεγχό της αρκετές παράκτιες πόλεις, αλλά επανακτήθηκαν από την Οθωμανική Αυτοκρατορία, υπό την κυριαρχία της οποίας η Τυνησία απέκτησε εικονική ανεξαρτησία. Η δυναστεία των Χουσσεΐν ξεκίνησε το 1705 και κράτησε μέχρι το 1957.
Π Ο Λ Ι Τ Ι Σ Μ Ο Σ
ΟΙ ΑΝΘΡΩΠΟΙ :Οι γυναίκεςόταν τις παρατηρείς στην αρχή βλέπεις ότι είναι υποτεταμένες στο Κοράνι με τον ακραίο τρόπο όπως γίνεται σε όλες τις μουσουλμανικές χώρες.
Φυσικά έχουν δικαιώματα όπως την δυνατότητα να δουλέψουν εφ΄ όσον έχουν τις ανάλογες γνώσεις από το Σχολείο ή το Πανεπιστήμιο. 
Ο άνδρας στην ΤΥΝΗΣΙΑ παντρεύεται μία γυναίκα και η ιδιαιτερότητα είναι ότι αυτός πρέπει να έχει προίκα. Επίσης να έχει δικό του σπίτι. Για να γίνει γάμος πρέπει και οι δύο να είναι ενήλικες.
΄Ενας άνδρας μπορεί σε άλλη γειτονική χώρα της Τυνησίας να παντρευτεί μέχρι 4γυναίκες και να πάει μετά στην Τυνησία.
Το ζευγάρι για να μπορεί να κυκλοφορήσει στην πόλη πρέπει να έχουν γνωριστεί οι οικογένειες πρώτα αλλά και να έχουν λογοδοθεί. Ως προς τις σεξουαλικές σχέσεις πριν από τον γάμο δεν υπάρχουν εκτός προς το Βορρά όπου υπάρχουν τα μοντέρνα ζευγάρια και το θέμα αυτό έχει αλλάξει.
Τώρα σχετικά με την μαντίλα δεν είναι υποχρεωτικό να φοράνε, στο Νότο όμως την φοράνε.
Στην Τυνησία είμαστε καλοδεχούμενοι, όπως και όλοι οι Έλληνες που την έχουν επισκεφτεί. Οι Τυνήσιοι μας συμπαθούν πολύ ως λαό και συχνά στα παζάρια ακούς ελληνικές λέξεις, φράσεις ή και τους στίχους κάποιου ελληνικού τραγουδιού. Η περιήγησή μας στη χώρα, από το Νότο ως το Βορρά, κύλησε ήρεμα.
Μεγάλη και απέραντη έκταση γεμάτη από αλάτι.
Εκεί βγαίνει το ξακουστό « Ρόδο της Ερήμου »αυτό είναι γύψος και άμμος που γίνεται πέτρωμα από τις μεταβολές της θερμοκρασίας οι οποίες είναι ακραίες και συνέπεια έχει να δημιουργούνται διάφορα σχήματα που μοιάζουν με τριαντάφυλλο απ΄ όπου βγαίνει το όνομά του.
ΔΙΑΦΟΡΕΣ ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ
ΛΑΪΚΗ
ΣΤΗΝ ΤΥΝΙΔΑ. Εκκλησία
Τ Ε Λ Ο Σ
του Ταξιδίου που άφησε ωραίες και ανεπανάληπτες αναμνήσεις.-
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου