Αναδρομικά από την επιστροφή παράνομων μειώσεων που επιβάρυναν αδικαιολόγητα 2,5 εκατ. συνταξιούχους έρχονται μέσα στον Ιούνιο με ποσά που κυμαίνονται από 650 ως 9.500 ευρώ στις κύριες συντάξεις, από 300 ως 2.700 ευρώ στις επικουρικές και από 500 ως 800 ευρώ για όσους δικαιούνται μόνον τα κομμένα Δώρα.

Οι τελευταίες πληροφορίες κάνουν λόγο για έκδοση απόφασης από το Συμβούλιο της Επικρατείας που θα αναγνωρίζει ως διάστημα των αναδρομικών το 10μηνο από τη σύνταξη Ιουλίου 2015 ως τη σύνταξη Απριλίου 2016, καθώς σε αυτούς τους μήνες θα έπρεπε να έχει εφαρμοστεί η διακοπή των μειώσεων στις συντάξεις που είχε κρίνει αντισυνταγματικές το ίδιο δικαστήριο.

Σύμφωνα με τις εκδοχές της επικείμενης απόφασης του ΣτΕ, αν δικαιωθούν μόνον όσοι έχουν κάνει αγωγές, τότε θα πρέπει όπως παρατηρούν νομικοί κύκλοι να εκδικαστούν μετά την απόφαση όλες οι αγωγές (περί τις 200.000) που σταμάτησαν στα Πρωτοδικεία για να βγει η τελική ετυμηγορία του ΣτΕ. Αν γίνει κάτι τέτοιο τότε, ο σκοπός της «πρότυπης δίκης» που ήταν να βγει μια απόφαση που να τερματίζει την κοσμοσυρροή στα δικαστήρια και τις πολύχρονες δίκες δεν θα επιτευχθεί.