11+1 ερωτήσεις για αναδρομικά, κληρονόμους, δώρα και προθεσμίες

Στο τέλος Φεβρουαρίου οι αυξήσεις σε ασφαλισμένους με 30 και άνω έτη ασφάλισης με τα νέα ποσοστά αναπλήρωσης. Αμέσως μετά η αναπροσαρμογή για τους συνταξιούχους που συνεχίζουν να εργάζονται

Της ΑΡΓΥΡΩΣ Κ. ΜΑΥΡΟΥΛΗ - a.mavrouli@realnews.gr

Με τις συντάξεις Μαρτίου του 2021, που θα καταβληθούν στο τέλος Φεβρουαρίου, αναμένεται να λάβουν τα αναδρομικά ποσά που δικαιούνται για τις κύριες συντάξεις τους πάνω από 190.000 συνταξιούχοι με περισσότερα από 30 έτη ασφάλισης. Σύμφωνα με πληροφορίες της Realnews, ο υπουργός Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων Γιάννης Βρούτσης αναμένεται να ενεργοποιήσει τη «νέα σύνταξη» με βάση τα αυξημένα ποσοστά αναπλήρωσης για όσους έχουν περισσότερα από 30 χρόνια εργασίας, εντός του πρώτου τριμήνου του 2021, καταβάλλοντας ταυτόχρονα αναδρομικά 18 μηνών από την 1 η Οκτωβρίου 2019 και μετά.

Οι νέοι συντελεστές θα ισχύσουν για όλους τόσο γι' αυτούς που έχουν ήδη συνταξιοδοτηθεί όσο και για εκείνους που θα συνταξιοδοτηθούν στο μέλλον φέρνοντας αύξηση στις μηνιαίες αποδοχές τους που ξεκινά από 0,56% για εκείνους που έχουν 30 έτη και φτάνει το ανώτατο στο 7,21% για εκείνους που έχουν 40 έτη ασφάλισης.

Αμέσως μετά και έως το τέλος Μαρτίου, αναμένεται να δρομολογηθούν η αύξηση των αποδοχών και η καταβολή των αναδρομικών ποσών τουλάχιστον 13 μηνών -από τον Μάρτιο του 2020- σε 30.000 συνταξιούχους που εργάζονται. Το συνταξιοδοτικό εισόδημά τους από κύριες και επικουρικές καταβάλλεται μειωμένο κατά 60%. Από τον Μάρτιο του 2020 θα έπρεπε να καταβάλλεται μειωμένο κατά 30%, ωστόσο ο νέος «κόφτης» δεν έχει ακόμη εφαρμοστεί.

Όπως εξηγούν αρμόδιοι παράγοντες του υπουργείου Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων, είναι αδύνατο να τηρηθούν τα χρονοδιαγράμματα που είχαν οριστεί, καθώς λόγω της πανδημίας του κορωνοϊού, σημαντικός αριθμός υπαλλήλων απουσιάζει από τα καθήκοντά του.

Η «R», με τη βοήθεια του δικηγόρου Διονύση Ρίζου, απαντά σε 12 σημαντικά ερωτήματα σχετικά με τα αναδρομικά ποσά που διεκδικούν οι συνταξιούχοι και οι κληρονόμοι, ενώ ανοιχτό παραμένει το αν το Συμβούλιο της Επικρατείας θα αποφασίσει την καταβολή των κομμένων δώρων των 800 ευρώ για το διάστημα των 11 μηνών (Ιούνιος 2015-Μάιος 2016). Η απόφαση αναμένεται να δημοσιευτεί εντός Ιανουαρίου.