ΤΑ ΔΥΟ ΜΕΤΡΑ-ΕΚΠΛΗΞΗ ΜΕ ΦΟΝΤΟ ΤΗΝ ΕΠΟΜΕΝΗ ΤΕΤΡΑΕΤΙΑ

ΠΗΓΗ: Ε.Τ. 09/04/2023 - ΚΩΣΤΑΣ ΚΑΤΙΚΟΣ - kkatikos@e-typos.com - [Μετατροπή σε κείμενο: staratalogia.gr]

Δυο μέτρα-έκπληξη για την προσωπική διαφορά και τις κρατήσεις ΕΑΣ που οδηγούν σε μεγαλύτερες αυξήσεις συντάξεων περιλαμβάνει το πρόγραμμα της κυβέρνησης για την επόμενη τετραετία.

• ΣΤΗΝ ΠΡΟΣΩΠΙΚΗ ΔΙΑΦΟΡΑ μελετάται μόνιμη λύση ώστε από το 2024 να μη χάνουν την αύξηση οι συνταξιούχοι. Ήδη, ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης μιλώντας προχθές σε πολίτες της Πετρούπολης προανήγγειλε λύση για την προσωπική διαφορά λέγοντας ότι «εδώ είμαστε μετά τις εκλογές να κάνουμε ό,τι καλύτερο για την περίπτωση αυτή».

Ένα ενδεχόμενο είναι να επαναληφθεί η καταβολή ενός επιδόματος 200-300 ευρώ ή και πιο πάνω για το 2024, αλλά να θεωρηθεί και ως αύξηση που θα περάσει στην τσέπη αλλά και θα μειώσει ισόποσα την προσωπική διαφορά.

Ένα άλλο ενδεχόμενο είναι να ενσωματωθεί στη σύνταξη ένα μέρος της διαφοράς και για το υπόλοιπο να δίδεται κάθε χρόνο αντισταθμιστικό επίδομα.

Η επανάληψη του φετινού επιδόματος προσωπικής διαφοράς για το 2024 δεν μπορεί να αποκλειστεί γιατί η διάταξη που το προβλέπει λέει ότι δίδεται για την προστασία των συντάξεων από τον πληθωρισμό και δεν προβλέπεται ο τερματισμός του επιδόματος. Επομένως υπάρχει η βάση για μια μόνιμη λύση που δεν θα εξαιρεί από τις αυξήσεις τους συνταξιούχους με προσωπική διαφορά.

• ΤΟ ΔΕΥΤΕΡΟ ΜΕΤΡΟ όπως αποκαλύπτει σήμερα ο Ελεύθερος Τύπος της Κυριακής έχει να κάνει με τη μείωση των κρατήσεων για την Εισφορά Αλληλεγγύης Συνταξιούχων (ΕΑΣ ή αλλιώς εισφορά υπέρ ΑΚΑΓΕ).

Η ΕΑΣ επιβάλλεται σχεδόν σε 800.000 συνταξιούχους Δημοσίου, ΙΚΑ, ταμείων ΔΕΚΟ και Τραπεζών, ΕΤΑΑ και ΝΑΤ, με κύρια σύνταξη ή άθροισμα κύριων συντάξεων άνω των 1.400 ευρώ.

Αυτό που διαπιστώθηκε από αρμόδια κυβερνητικά στελέχη είναι ότι η κράτηση ΕΑΣ «έφαγε», κατά το κοινώς λεγόμενο, είτε σημαντικό μέρος είτε και ολόκληρη την αύξηση 7,75% που πήραν οι συνταξιούχοι.

Η διαπίστωση αυτή δημιουργεί εμφανή στρέβλωση στις κρατήσεις και ήδη συζητούνται προτάσεις για δικαιότερη κατανομή και πάντως για μείωση της ΕΑΣ σε σχέση με τα σημερινά επίπεδα.

Από το σχέδιο μείωσης της κράτησης που σύμφωνα με πληροφορίες του «Ε.Τ.» της Κυριακής είναι στο τραπέζι της κυβέρνησης, οι συνταξιούχοι θα επωφεληθούν με πρόσθετες αυξήσεις από 22 ευρώ μηνιαίως έως και 80 ευρώ τον μήνα, ενώ όσοι είχαν μηδενική αύξηση επειδή πλήρωσαν μεγαλύτερη κράτηση ΕΑΣ θα πάρουν πίσω μέρος της αύξησης.

Τα σχέδιο για την ΕΑΣ που όπως αποκαλύπτει σήμερα ο «Ε.Τ.» της Κυριακής βλέπουν ως ενδεχόμενο αρμόδια στελέχη της κυβέρνησης, είναι να επιβάλλεται η ίδια κράτηση (3%, 6%, 7% κ.λπ.) όχι επί του συνολικού ποσού της σύνταξης όπως γίνεται τώρα, αλλά επί της διαφοράς της κάθε κλίμακας και με καθορισμό πολλών πλαφόν ώστε να υπάρχει δίχτυ προστασίας στις συντάξεις. Με το σημερινό σύστημα η ΕΑΣ έχει ως κατώφλι μόνον τα 1.400 ευρώ, που σημαίνει ότι ένας συνταξιούχος που λαμβάνει 1.410 ευρώ δεν θα έχει όλη την κράτηση 3% αλλά μόνον τα 10 ευρώ για να μην πέσει κάτω από το κατώφλι των 1.400 ευρώ. Αν όμως παίρνει 1.550 ευρώ, επιβαρύνεται με όλη την κράτηση 3% και έχει μείωση 46,5 ευρώ λόγω ΕΑΣ.

Αυτό που εξετάζεται είναι να επιβάλλεται το 3% επί της διαφοράς σύνταξης που υπερβαίνει την κάθε κλίμακα και όχι σε όλη τη σύνταξη. Για παράδειγμα στην πρώτη κλίμακα ΕΑΣ η κράτηση 3% να επιβάλλεται στο ποσό σύνταξης που είναι μεταξύ 1.400 και 1.700 ευρώ, δηλαδή να επιβάλλεται σε τμήμα σύνταξης έως 300 ευρώ. Με το σύστημα αυτό ο συνταξιούχος των 1.550 ευρώ θα έχει την κράτηση 3% στα 150 ευρώ και αντί για 46,5 ευρώ θα έχει μείωση λόγω ΕΑΣ 4,5 ευρώ.

Αντίστοιχα, ένας συνταξιούχος που παίρνει σήμερα 1.650 ευρώ έχει κράτηση 3% σε όλη τη σύνταξη με μείωση 49,5 ευρώ (1.650 x 3% = 49,5). Με κράτηση όμως επί της διαφοράς από τα 1.400 ευρώ έως τα 1.650 ευρώ, το 3% θα επιβάλλεται στα 250 ευρώ της σύνταξης που υπερβαίνουν τα 1.400 ευρώ και θα έχει ΕΑΣ 7,5 ευρώ (250 x 3% = 7,5).

Κίνδυνος

Το σχέδιο αυτό ενέχει τον κίνδυνο να ξεμείνουν από αποθεματικά τα ταμεία καθώς τα έσοδα από την ΕΑΣ πηγαίνουν στον κουμπαρά του ασφαλιστικού (ΑΚΑΓΕ) και αν οι κρατήσεις μειωθούν σημαντικά, τότε τίθεται σε κίνδυνο και το συνταξιοδοτικό μέλλον των σημερινών ασφαλισμένων. Για τον λόγο αυτόν (δηλαδή να μη μειωθούν αισθητά τα έσοδα στο ΑΚΑΓΕ) ως εναλλακτικό σχέδιο συζητείται να συνεχίσει να επιβάλλεται η ΕΑΣ όπως και τώρα, δηλαδή σε όλο το ποσό της σύνταξης, αλλά με τα μισά ποσοστά της κάθε κλίμακας, δηλαδή 1,5% αντί 3% στην πρώτη κλίμακα, 3% αντί 6% στη δεύτερη, 3,5% αντί 7% στην τρίτη κ.ο.κ.

Με το σχέδιο αυτό ένας συνταξιούχος των 1.650 ευρώ που σήμερα έχει ΕΑΣ 50 ευρώ θα πληρώνει 25 ευρώ.

Αντίστοιχα οι συνταξιούχοι που έχουν δυο κύριες συντάξεις με άθροισμα 2.350 ευρώ αντί για 212 ευρώ κράτηση ΕΑΣ που έχουν σήμερα, θα πληρώνουν 106 ευρώ.

Στην πράξη, είτε με το ένα είτε με το άλλο σχέδιο, η κράτηση ΕΑΣ μειώνεται και μένει μεγαλύτερη αύξηση στις συντάξεις.

Αν δεν διορθωθεί η «υπερβολή» στις κρατήσεις ΕΑΣ, τότε οι συνταξιούχοι θα κινδυνεύουν να χάσουν σημαντικά ποσά και από τις αυξήσεις των επόμενων ετών.

Κλικ για μεγέθυνση:

ΤΟ «ΨΑΛΙΔΙ» ΛΟΓΩ ΤΩΝ ΚΡΑΤΗΣΕΩΝ ΕΑΣ - ΤΡΙΑ ΠΑΡΑΔΕΙΓΜΑΤΑ

ΟΙ ΚΡΑΤΗΣΕΙΣ ΕΑΣ προκάλεσαν απώλεια ακόμη και ολόκληρης της αύξησης 7,75% που πήραν οι συνταξιούχοι, καθώς στις υψηλές κλίμακες η ΕΑΣ έχει ποσοστά 7%, 9%, 12% κ.λπ., που σημαίνει ότι οι συνταξιούχοι πλήρωσαν με την ΕΑΣ περισσότερα από την αύξηση που πήραν. Ιδού πώς η κράτηση ΕΑΣ «έφαγε» τις αυξήσεις:

1. Με την επιβολή κράτησης για πρώτη φορά σε συνταξιούχους που μετά την αύξηση κατά 7,75% πέρασαν τα 1.400 ευρώ και ενώ πριν δεν είχαν μείωση λόγω ΕΑΣ είδαν ξαφνικά να κουρεύεται η αύξηση που πήραν επειδή μπήκαν στην πρώτη κλίμακα της εισφοράς με κράτηση 3% πάνω από τα 1.400 ευρώ.

2. Με αφαίρεση σχεδόν όλης της αύξησης λόγω υψηλότερης κράτησης ΕΑΣ. Αυτό έγινε εμφανές σε συνταξιούχους που πέρασαν τα 1.700 ευρώ και αυτομάτως μπήκαν στη δεύτερη κλίμακα της ΕΑΣ με διπλάσια κράτηση, στο 6%, ενώ όσοι πέρασαν στην τρίτη κλίμακα με συντάξεις πάνω από 2.000 ευρώ είδαν σχεδόν μηδενική αύξηση από το 7,75% γιατί η κράτηση ΕΑΣ είναι 7%!

3. Με την εξαφάνιση ολόκληρης της αύξησης 7,75% στις υψηλότερες συντάξεις (άνω των 2.300 ευρώ) όπου οι κλίμακες κρατήσεων ΕΑΣ είναι 9%, 10%, 12%, 13% και 14%. Για παράδειγμα, συνταξιούχος με 1 κύρια ή με άθροισμα κύριων συντάξεων 2.200 ευρώ μικτά, πριν απ’ την αύξηση πλήρωνε ΕΑΣ 7% και είχε κράτηση 154 ευρώ. Με την πρώτη αύξηση κατά 7,75% μετά από 12 χρόνια, πήρε 170,5 ευρώ και η σύνταξη ανέβηκε στα 2.370,5 ευρώ. Με την αύξηση πέρασε σε υψηλότερη κλίμακα με κράτηση ΕΑΣ 9% οπότε έχασε 213,34 ευρώ! Στην ουσία πλήρωσε μεγαλύτερη ΕΑΣ (234 ευρώ) από την αύξηση που πήρε (170 ευρώ).


ΠΗΓΗ :