Του Προκόπη Χατζηνικολάου

Έξτρα μπόνους για συναλλαγές με συγκεκριμένες επαγγελματικές ομάδες θα έχουν οι φορολογούμενοι από την ερχόμενη εβδομάδα με τη δημοσιοποίηση της απόφασης που υπέγραψε ο αρμόδιος υπουργός Οικονομικών Χρ. Σταικούρας και ο υφυπουργός Απ. Βεσυρόπουλος. Οι φορολογούμενοι που θα λαμβάνουν e-αποδείξεις από κλάδους με ροπή στη φοροδιαφυγή θα έχουν έκπτωση από το φορολογητέο εισόδημα που ανέρχεται στο 30% της πραγματοποιούμενης δαπάνης.

Συγκεκριμένα το 30% των ποσών που θα έχει πληρώσει ο φορολογούμενος ετησίως με ηλεκτρονικό χρήμα για αγορές αγαθών ή αμοιβές παροχής υπηρεσιών σε συγκεκριμένες κατηγορίες επιχειρήσεων και ελευθέρων επαγγελματιών θα αφαιρείται από το φορολογητέο εισόδημά του και κατ’ επέκταση θα μειώνεται ο τελικός φόρος.

Παράλληλα, τα ετήσια έξοδα που πραγματοποιεί κάθε φυσικό πρόσωπο για επισκέψεις σε γιατρούς, οδοντιάτρους, ορθοδοντικούς και κτηνιάτρους καθώς και για εξετάσεις σε ιδιωτικά διαγνωστικά κέντρα και για άλλες υπηρεσίες ιατρικού χαρακτήρα, πλην της αγοράς φαρμάκων και της νοσηλείας σε νοσοκομεία, θα «μετρούν» εις διπλούν για την κάλυψη του 30% του ετήσιου πραγματικού εισοδήματος με ηλεκτρονικά μέσα.