ΣΥΝΟΛΙΚΕΣ ΠΡΟΒΟΛΕΣ

Τρίτη 13 Ιουνίου 2023

Παρουσίαση Βιβλίου " ΕΥΧΗ " από ΚΑΡΑΓΙΑΝΗ Μαρία Αστυν.Υποδ/ντρια και απονομή Βιβλίου Συνδ.Αποστράτων Σωμ.Ασφαλ. Ν. Αργολίδας από τον Πρόεδρο

 

         


  Η Αστυνομική Υποδιευθύντρια Μαρία  ΚΑΡΑΓΙΑΝΝΗ                 π α ρ ο υ σ ί α σ ε στο Βουλευτικό χθες 12 Ιουνίου 2023 το τρίτο βιβλίο της            

      "  Η  ΕΥΧΗ  " 


  Πως δολοφονείς εκείνους που σε δολοφόνησαν:


Η συνάδελφος παρουσίασε με έναν ωραίο τρόπο το βιβλίο της καθότι ως Αστυνομικός ταυτόχρονα υπηρετώντας  σε ειδική υπηρεσία  έχει  ανοιχτούς ορίζοντες σκέψης.

Ο Πρόεδρος του Συνδέσμου Αποστράτων Σωμάτων Ασφαλείας Ν. Αργολίδας κ. ΜΑΝΤΑΣ Μιχαήλ παραβρέθηκε  στην παρουσίαση και της πρόσφερε το Βιβλίου του Συνδέσμου με τίτλο  ΑΝΑΔΡΟΜΗ ΣΤΗΝ ΙΣΤΟΡΙΑ ΤΟΥ ΣΥΝΔΕΣΜΟΥ   ( Χορηγία Δήμου Ναυπλιέων ) .









Mητσοτάκης: Θέσπιση νέου Mισθολογίου με Aυξήσεις Bασικών Mισθών-Eπιδομάτων για 140.000 στελέχη ΕΔ-ΣΑ – Τι αλλάζει

 

Mητσοτάκης: Θέσπιση νέου Mισθολογίου με Aυξήσεις Bασικών Mισθών-Eπιδομάτων για 140.000 στελέχη ΕΔ-ΣΑ – Τι αλλάζει

ΦΩΤΟ: 18.04.2023 - Επίσκεψη Μητσοτάκη σε ΔΥΚ και ΚΕΕΔ

Όπως είχαμε αναρτήσει ΕΔΩ, σύμφωνα με τον Ε.Τ. και τον ΓΙΩΡΓΟ ΠΑΛΑΙΤΣΑΚΗ:

Τη θέσπιση νέου ειδικού μισθολογίου για τους 140.000 υπηρετούντες στις Ένοπλες Δυνάμεις και τα Σώματα Ασφαλείας, από την 1η Ιανουαρίου 2024, προανήγγειλε ο Κυριάκος Μητσοτάκης από το βήμα της Βουλής. Το νέο μισθολόγιο θα προβλέπει αυξήσεις βασικών μισθών και επιδομάτων για όλους τους στρατιωτικούς, τους αστυνομικούς, τους λιμενικούς και τους πυροσβέστες.

«Τα επόμενα χρόνια θα είναι χρόνια καλύτερων μισθών για το Δημόσιο και θα υπάρξει ειδικό μισθολόγιο αναπροσαρμοσμένο και για τις Ενοπλες Δυνάμεις από 1ης Ιανουαρίου 2024», ανέφερε ο κ. Μητσοτάκης, υποσχόμενος ουσιαστικά αυξήσεις αποδοχών για όλους τους ένστολους, δεδομένου ότι τόσο οι υπηρετούντες στις Ένοπλες Δυνάμεις όσο και οι υπηρετούντες στα Σώματα Ασφαλείας εντάσσονται σε ενιαίο ειδικό μισθολόγιο.

Σύμφωνα με πληροφορίες, οι αλλαγές στο ενιαίο μισθολόγιο του προσωπικού των Ενόπλων Δυνάμεων και των Σωμάτων Ασφαλείας θα γίνουν πιθανότατα κατά τα πρότυπα των μεταβολών που νομοθετήθηκαν για τους ιατρούς του ΕΣΥ. Δηλαδή, από το επόμενο έτος θα αυξηθούν οι βασικοί μισθοί όλων των στρατιωτικών, των αστυνομικών, των λιμενικών και των πυροσβεστών και ταυτόχρονα θα χορηγηθούν αυξήσεις σε δύο βασικά επιδόματα ώστε οι συνολικές αποδοχές τους να αυξηθούν κατά ένα σημαντικό ποσοστό.

Τα επιδόματα που θα αυξηθούν θα είναι το επίδομα ιδιαίτερων συνθηκών εργασίας που κυμαίνεται σήμερα από 45 έως 615 ευρώ το μήνα, ανάλογα με τον βαθμό, και το επίδομα θέσης ευθύνης που κυμαίνεται από 30 έως 550 ευρώ το μήνα, ανάλογα με το βαθμό.

Παναγιωτόπουλος: Το νέο μισθολόγιο ΕΔ είναι υπό επεξεργασία–Θεωρώ ότι μέσα στο 2024 θα υλοποιηθεί–Τι είπε για συνταξιοδότηση ΕΠΟΠ

Επίσης, υπενθυμίζουμε ότι, ο πρώην Υπουργός Εθνικής Αμύνης κ. Νικόλαος Παναγιωτόπουλος, είχε αναφέρει, σε συνέντευξή του στον δημοσιογράφο Ιορδάνη Χασαπόπουλο:

Το νέο μισθολόγιο των Ενόπλων Δυνάμεων αυτή τη στιγμή είναι υπό επεξεργασία στο Υπουργείο, στα Επιτελεία μάλλον. Σύντομα ο Αρχηγός ΓΕΕΘΑ θα είναι σε θέση να έχει την τελική πρόταση η οποία ασφαλώς θα υποβληθεί στο Υπουργείο Οικονομικών. Θεωρώ ότι μέσα στο 2024 θα υλοποιηθεί. Είναι μία σειρά από προβλήματα που έχουν να κάνουν με το προσωπικό. Άλλα είναι αποσπασματικά, όπως το ζήτημα, ας πούμε, το Ασφαλιστικό, της συνταξιοδότησης των ΕΠΟΠ, αλλά το βασικό θα έλεγα είναι το ζήτημα των αποδοχών των Ενόπλων Δυνάμεων κι εκεί γίνεται δουλειά. Δεν μπορεί να γίνει αυτό μέσα σε ένα – δύο μήνες.

Όλη η συνέντευξη του πρώην ΥΕΘΑ με το σχετικό ΒΙΝΤΕΟ μπορείτε να τα δείτε ΕΔΩ.

Ίδωμεν.


ΠΗΓΗ : 




Έρχονται 5 νέα μέτρα-ανάσα για συνταξιούχους-απόστρατους – Ποιοι κερδίζουν από «κούρεμα» EAΣ κατά 50% (ΠΙNAΚΕΣ)

 

ΠΟΣΑ ΘΑ ΚΕΡΔΙΣΟΥΝ ΑΠΟ ΤΗ ΜΕΙΩΣΗ ΤΗΣ ΕΑΣ ΚΑΤΑ 50%-ΟΛΟ ΤΟ ΣΧΕΔΙΟ ΠΟΥ ΕΤΟΙΜΑΖΕΙ Η Ν.Δ. ΓΙΑ ΤΗ ΝΕΑ ΤΕΤΡΑΕΤΙΑ

ΠΗΓΗ: Ε.Τ. 12/06/2023 - ΚΩΣΤΑΣ ΚΑΤΙΚΟΣ - kkatikos@e-typos.com - [Μετατροπή σε κείμενο: staratalogia.gr]

Πέντε μέτρα-ανάσα για τους συνταξιούχους-απόστρατους που θα φέρουν πρόσθετη αύξηση συντάξεων πέραν της θεσμοθετημένης αύξησης που ισχύει από φέτος και θα δίδεται κάθε χρόνο βρίσκονται στο σχεδίασμά μιας δεύτερης κυβερνητικής θητείας από τη Νέα Δημοκρατία.

Τα μέτρα αυτά είναι:

1. Η μείωση των κρατήσεων από την ΕΑΣ στις κύριες συντάξεις που είναι πάνω από τα 1.400 ευρώ (μικτά). Εξετάζεται να πέσουν στο μισό και να επιβάλλονται με την ίδια κλίμακα σε όλη τη σύνταξη, ή να μείνουν ίδια τα ποσοστά, αλλά η μείωση να γίνεται στο ποσό σύνταξης που υπερβαίνει την κάθε κλίμακα και όχι σε όλη τη σύνταξη. (Δείτε παρακάτω σχετική ανάλυση με πίνακες)

2. Η πληρωμή των αναδρομικών 11 μηνών στις επικουρικές συντάξεις και τα δώρα με διαδικασίες fast track, με σίγουρους δικαιούχους 350.000 συνταξιούχους που έχουν εκκρεμείς δίκες. Η λύση που εξετάζεται είναι να δοθούν με νομοθετική ρύθμιση και με παραίτηση από κάθε διεκδίκηση. Το κόστος για αυτά τα αναδρομικά που αναγνωρίζονται και από το νόμο, είναι περίπου στα 750 εκατ. ευρώ. Υπάρχει όμως και το σενάριο της πληρωμής αναδρομικών και σε όσους δεν έχουν κάνει προσφυγές, το οποίο δεν έχει αποκλειστεί, αλλά θα εξαρτηθεί από τις αντοχές του Προϋπολογισμού.

3. Η μείωση της ποινής για την εργασία των συνταξιούχων (θέμα που αποκάλυψε ο «Ε.Τ.» ένα χρόνο πριν, στις 15/7/2022). Η προηγούμενη ηγεσία του υπουργείου Εργασίας το είχε στην ατζέντα των παρεμβάσεων, με στόχο να θεσπιστεί η λεγόμενη αναλογική ποινή που θα κόβει τόση σύνταξη όσες είναι και οι μέρες εργασίας. Με το σημερινό καθεστώς, οι συνταξιούχοι που δηλώνουν ότι εργάζονται τιμωρούνται με μείωση σύνταξης (κύριας και επικουρικής) κατά 30% είτε δουλέψουν μία μέρα το μήνα είτε 30 μέρες. Με την αναλογική ποινή, για εργασία 10 ημερών για παράδειγμα θα έχουν ποινή 10% κ.ο.κ.

4. Η χορήγηση αναδρομικών και προσαύξησης συντάξεων σε χιλιάδες συνταξιούχους με παράλληλη ασφάλιση και σε συνταξιούχους με βαρέα στο Δημόσιο. Η πληρωμή των προσαυξήσεων στην παράλληλη έχει ακόμη εκκρεμότητες που θα τρέξουν μετά τις εκλογές, ενώ στα βαρέα του Δημοσίου που αφορούν 15 ειδικότητες εργαζομένων στους δήμους θα εφαρμοστεί για πρώτη αφορά από το 2016 που ψηφίστηκε η ειδική προσαύξηση 0,075% για την επιπλέον εισφορά 4,3% που κατέβαλαν και καταβάλλουν οι εν λόγω ασφαλισμένοι. Το πρακτικό αποτέλεσμα θα είναι η αύξηση των συντάξεων που μπορεί να φτάσει και στα 150 ευρώ μηνιαίως.

5. Η επίσπευση και ολοκλήρωση των εκκρεμοτήτων από τον επανυπολογισμό των συντάξεων για πάνω από 50.000 παλαιούς και νέους συνταξιούχους (πριν και μετά τον Μάιο του 2016 αντίστοιχα) οι οποίοι συνταξιοδοτήθηκαν με περισσότερα από 30 έτη ασφάλισης. Ο επανυπολογισμός που εκκρεμεί είναι με τα αυξημένα ποσοστά αναπλήρωσης του νόμου 4670/2020 (νόμος Βρούτση) και δίδει αυξήσεις από 30 ευρώ ως και 220 ευρώ το μήνα στις συντάξεις όσων έχουν πάνω από 30 έτη ασφάλισης. Τα δε αναδρομικά των αυξήσεων ξεκινούν από τον Οκτώβριο του 2019, δηλαδή σήμερα φτάνουν στους 44 μήνες. Ο επανυπολογισμός σταματά στους συνταξιούχους που αποχώρησαν ως 30 Σεπτεμβρίου 2019, γιατί από τον Οκτώβριο του 2029 και μετά όλες οι συντάξεις με 30 έτη ασφάλισης και άνω βγαίνουν με τα νέα αυξημένα ποσοστά αναπλήρωσης.

ΑΥΞΗΣΗ ΣΥΝΤΑΞΕΩΝ ΑΠΟ 20 ΕΩΣ 172 ΕΥΡΩ ΤΟ ΜΗΝΑ ΜΕ «ΚΟΥΡΕΜΑ» ΣΤΗΝ ΕΑΣ

Τα υπέρ της μείωσης είναι ότι κερδίζουν οι συνταξιούχοι με έμμεσες αυξήσεις που ανάλογα με το σενάριο φτάνουν στα 172 ευρώ το μήνα για τις πολύ υψηλές συντάξεις (άνω των 3.000 ευρώ) ενώ στις χαμηλότερες (1.480 ευρώ) η αύξηση είναι από 20 ευρώ και άνω μηνιαίως ανάλογα με το ποσό σύνταξης.

Στα κατά του κουρέματος της ΕΑΣ είναι ότι χάνονται έσοδα από τον ασφαλιστικό κουμπαρά, το ΑΚΑΓΕ, και για το λόγο αυτόν οι υπουργοί δεν βρήκαν τη μέση λύση πριν τις εκλογές και άφησαν τη μείωση της κράτησης για αργότερα. Ο βασικός λόγος που «επιβάλλει» το κούρεμά της είναι ότι τρώει από τις αυξήσεις των συντάξεων.

Τα σχέδιο για την ΕΑΣ είναι να επιβάλλεται η ίδια κράτηση (3%, 6%, 7% κ.λπ.) όχι επί του συνολικού ποσού της σύνταξης όπως γίνεται τώρα, αλλά επί της διαφοράς της κάθε κλίμακας, και με καθορισμό πολλών πλαφόν ώστε να υπάρχει δίχτυ προστασίας στις συντάξεις, ή να μειωθεί στο μισό και να παραμείνει όπως σήμερα σε όλο το ποσό δηλαδή.

Κλικ για μεγέθυνση:

Το πρώτο σενάριο (ίδια κράτηση αλλά επί της διαφοράς σύνταξης) δίνει μεγαλύτερες αυξήσεις στις συντάξεις, ενώ το δεύτερο (μείωση κρατήσεων στο μισό σε όλη τη σύνταξη) δίνει μεν αυξήσεις αλλά μικρότερες σε σύγκριση με το πρώτο σενάριο.

Για παράδειγμα:

1. Με το πρώτο σενάριο ένας συνταξιούχος που λαμβάνει σύνταξη 1.600 ευρώ, θα πληρώνει ΕΑΣ για το τμήμα σύνταξης από τα 1.400 ως τα 1.600 ευρώ, δηλαδή 3% στα 200 ευρώ με κράτηση μόλις 6 ευρώ. Σήμερα πληρώνει 3% σε όλο το ποσό των 1.600 ευρώ, με κράτηση 48 ευρώ μηνιαίως.

2. Με το δεύτερο σενάριο ο ίδιος συνταξιούχος θα έχει τη μισή κράτηση δηλαδή 1,5% αντί 3% στη σύνταξη των 1.600 ευρώ, που σημαίνει ότι θα πληρώνει ΕΑΣ 24 ευρώ.

Αν εφαρμοστεί το πρώτο σενάριο, τότε ο συνταξιούχος θα έχει έμμεση αύξηση κατά 42 ευρώ στη σύνταξη, ενώ με το δεύτερο θα έχει αύξηση 24 ευρώ.

Στη ζυγαριά των αποφάσεων πάντως θα μετρήσει και η απώλεια που θα προκληθεί στον κουμπαρά του ασφαλιστικού με πιο ενδεδειγμένη μια μείωση κρατήσεων που θα δίνει τα οφέλη του δεύτερου σεναρίου.

Οι αυξήσεις με παραδείγματα

Στο σενάριο μείωσης της ΕΑΣ κατά 50% οι συνταξιούχοι που λαμβάνουν κύρια σύνταξη ή άθροισμα κύριων συντάξεων πάνω από 1.400 ευρώ θα έχουν έμμεση αύξηση που ξεκινά από τα 20 ευρώ και φτάνει στα 172 ευρώ. Τα οφέλη φαίνονται στον αποκαλυπτικό πίνακα που επεξεργάστηκε και δημοσιεύει το ένθετο «Ασφάλιση και Συντάξεις».

Για παράδειγμα:

1. Συνταξιούχος με μικτή κύρια σύνταξη 1.486,95 ευρώ έχει σήμερα κράτηση ΕΑΣ 44,61 ευρώ και μετά την κράτηση ασθένειας του μένουν 1.355,80 ευρώ πριν φορολογηθεί. Με το σενάριο μείωσης της ΕΑΣ κατά 50%, θα του μένουν 1.376,77 ευρώ πριν φορολογηθεί, δηλαδή θα έχει έμμεση αύξηση κατά 21 ευρώ προ φόρου.

2. Συνταξιούχος με μικτή κύρια σύνταξη 1.734,78 ευρώ έχει σήμερα κράτηση ΕΑΣ 104,09 ευρώ και μετά την κράτηση ασθένειας του μένουν 1.532,85 ευρώ πριν φορολογηθεί. Με μια μείωση της ΕΑΣ κατά 50%, θα του μένουν 1.581,78 ευρώ πριν φορολογηθεί, δηλαδή θα έχει έμμεση αύξηση κατά 48,93 ευρώ προ φόρου.

3. Συνταξιούχος με μικτή κύρια σύνταξη 2.165,78 ευρώ έχει σήμερα κράτηση ΕΑΣ 151,6 ευρώ και μετά την κράτηση ασθένειας του μένουν 1,893,33 ευρώ πριν φορολογηθεί. Με μια μείωση της ΕΑΣ κατά 50%, θα του μένουν 1.964,58 ευρώ πριν φορολογηθεί, δηλαδή θα έχει έμμεση αύξηση κατά 71,25 ευρώ προ φόρου.

4. Συνταξιούχος με μικτή κύρια σύνταξη 3.060 ευρώ έχει σήμερα κράτηση ΕΑΣ 367,21 ευρώ και μετά την κράτηση ασθένειας του μένουν 2,531,32 ευρώ πριν φορολογηθεί. Με μια μείωση της ΕΑΣ κατά 50%, θα του μένουν 2.703,90 ευρώ πριν φορολογηθεί, δηλαδή θα έχει έμμεση αύξηση κατά 172,58 ευρώ προ φόρου.

Κλικ για μεγέθυνση:

ΕΡΩΤΗΣΗ: ΓΙΑΤΙ ΠΟΛΛΟΙ συνταξιούχοι είδαν μικρότερη αύξηση στην τσέπη από το 7,75% που πήραν φέτος;

ΑΠΑΝΤΗΣΗ: ΠΟΛΛΟΙ ΣΥΝΤΑΞΙΟΥΧΟΙ δεν πλήρωναν ΕΑΣ γιατί είχαν σύνταξη κάτω από 1.400 ευρώ. Με την αύξηση όμως κατά 7,75% ξαφνικά βρέθηκαν να περνούν τα 1.400 ευρώ και να πιάνονται στην «τσιμπίδα» της ΕΑΣ. Το αποτέλεσμα είναι ένας συνταξιούχος που έπαιρνε 1.380 ευρώ, να μην είχε ΕΑΣ και μόλις πήρε την αύξηση 7,75% να πέρασε τα 1.400 ευρώ και να υπόκειται σε κράτηση ΕΑΣ. Στο παράδειγμα αυτό, η σύνταξη πήρε αύξηση 106 ευρώ και από τα 1.380 ευρώ διαμορφώθηκε στα 1.486 ευρώ, πλην όμως με την κράτηση 3% από την ΕΑΣ, έχασε 45 ευρώ και η πραγματική αύξηση μειώθηκε από τα 106 ευρώ στα 61 ευρώ. Το ίδιο κούρεμα είχαν και οι συνταξιούχοι που πλήρωναν ήδη το 3% της ΕΑΣ ως τα 1.700 ευρώ και με την αύξηση πέρασαν στην επόμενη κλίμακα (από 1.700 ως 2.000 ευρώ) όπου η ΕΑΣ γίνεται 6%.


ΠΗΓΗ :