ΣΥΝΟΛΙΚΕΣ ΠΡΟΒΟΛΕΣ

Πέμπτη 24 Δεκεμβρίου 2015

" ΙΣΤΟΡΙΑ ΣΤΟΛΙΣΜΕΝΟΥ ΚΑΡΑΒΙΟΥ " Χ Ρ Ι Σ Τ Ο Υ Γ Ε Ν Ν Α 2015 " Ε Υ Χ Ε Σ "



Ένα στολισμένο καράβι στο σπίτι δίνει μια νότα λίγο πιο ζεστή, πιο νοσταλγική και σίγουρα, πολύ πιο ελληνική. Γιατί καλό το έθιμο του χριστουγεννιάτικου δέντρου, αλλά, όπως και να το κάνουμε, το καραβάκι μάς θυμίζει άλλες εποχές, πιο αθώες και ανέμελες.
Πού βρίσκονται, όμως, οι ρίζες της παράδοσης του στολισμού καραβιού, τις μέρες της γέννησης του Χριστού; Και γιατί το χριστουγεννιάτικο δέντρο κατάφερε να εκτοπίσει το καράβι από τα ελληνικά σπίτια και τις πλατείες; Η ιστορία μάς πάει αρκετά πίσω και οι απαντήσεις στα παραπάνω ερωτήματα είναι πιο απλές από όσο θα νόμιζε κανείς.
Η Ελλάδα είναι ευλογημένος τόπος. Ευλογημένος με το δώρο της θάλασσας και του απέραντου γαλάζιου. Και οι Έλληνες αγαπήσαμε από νωρίς τα μυστήρια και τα μυστικά της και βαλθήκαμε να την κατακτήσουμε. Έτσι, η Ελλάδα υπήρξε, ιστορικά, χώρα ναυτικών. Και είναι ακόμα, έχοντας βιώσει έντονα όσα καλά, αλλά και κακά φέρνει η θάλασσα, στο πέρασμα των χρόνων.
Λογικό ήταν, λοιπόν, η καθημερινότητα των κατοίκων της να περιστρέφεται γύρω από το υγρό στοιχείο. Γεγονός που ήταν, μάλιστα, εντονότερο πριν αρκετές δεκαετίες, όταν σχεδόν από κάθε σπίτι, θα έλεγε κανείς, ο πατέρας ή ο γιος -πολλές φορές και οι δύο- έλειπαν "στα καράβια", παλεύοντας για το ψωμί της οικογένειας. Και τα Χριστούγεννα δεν μπορούσαν να διαφέρουν.
Τα παιδιά που έμεναν πίσω, οπλισμένα με πολλή φαντασία, συνήθιζαν να κατασκευάζουν μόνα τα παιχνίδια τους, χρησιμοποιώντας ό,τι είχαν πρόχειρο· συνήθως, ξύλο και λίγο χαρτί ή κουρέλια. Τα περισσότερα κατέληγαν να φτιάχνουν το παραδοσιακό, πλέον, καραβάκι, εμπνευσμένα από τα μακρινά ταξίδια των αγαπημένων τους προσώπων και τη νοσταλγία να τα ξαναδούν.

Τα κάλαντα με τη συνοδεία στολισμένου καραβιού, στη Σύρο, παραμονή Χριστουγέννων
Τα κάλαντα με τη συνοδεία στολισμένου καραβιού, στη Σύρο, παραμονή Χριστουγέννων

Δεν μας είναι ξένη η εικόνα παιδιών (ή και μεγαλύτερων) να γυρνάνε από πόρτα σε πόρτα για να πούνε τα κάλαντα, κρατώντας στα χέρια ένα τέτοιο, χειροποίητο καραβάκι. Στολισμένο με χρωματιστά χαρτιά και σχοινιά, γέμιζε από γλυκά και χριστόψωμα από τους γείτονες. Αν και το συγκεκριμένο έθιμο έχει ατονίσει, κρατάει ακόμα στα νησιά, από όπου και προέρχεται.
Το καραβάκι ενδεχομένως να συμβόλιζε, όχι μόνο την προσμονή των παιδιών για αντάμωση με τους συγγενείς τους, αλλά και τη δική τους αγάπη για τη θάλασσα. Παράλληλα, μικρά καραβάκια είχαν τον ρόλο και ενός τιμητικού καλωσορίσματος για τους Έλληνες θαλασσοπόρους που επέστρεφαν στα σπίτια και τις οικογένειές τους, καθώς και τάματος για να είναι ασφαλείς στα άγρια κύματα.
Ως τέτοιο βρήκε, σιγά - σιγά, μεγαλύτερη θέση και μέσα στα σπίτια των Ελλήνων - κυρίως όσων ασχολούνταν με τη θάλασσα - και καθιερώθηκε το έθιμο του στολισμού του. Όπως, όμως, επισημαίνει ο συγγραφέας Δημήτριος Λουκάτος, το καραβάκι ήταν, συχνά, συνυφασμένο με την αίσθηση του αποχωρισμού και με δυσάρεστες αναμνήσεις και δεν μπόρεσε να εδραιωθεί ως γιορτινό σύμβολο.

Κάποιοι κρατούν ακόμα την παράδοση, στολίζοντας καραβάκι τα Χριστούγεννα (credit: karavakia.blogspot.gr)
Κάποιοι κρατούν ακόμα την παράδοση, στολίζοντας καραβάκι τα Χριστούγεννα (credit: karavakia.blogspot.gr)

Για τον λόγο αυτό, ήταν εύκολο να αντικατασταθεί, αργότερα, από το έθιμο του χριστουγεννιάτικου δέντρου, το οποίο απαλλαγμένο από τέτοιους συσχετισμούς στις συνειδήσεις των Ελλήνων, κατάφερνε να πλαισιώσει ιδανικά συνεστιάσεις θαλπωρής, με παρόντα όλα τα μέλη της φαμίλιας και να τονώσει τον οικογενειακό τους χαρακτήρα.
Ακόμα κι έτσι, όμως, το έθιμο με το καραβάκι άντεξε για αρκετά χρόνια μετά το... ντεμπούτο του χριστουγεννιάτικου δέντρου στην ελληνική πραγματικότητα. Το πρώτο δέντρο στην Ελλάδα - πιθανότατα ένα έλατο - στολίστηκε το 1833, στα ανάκτορα του βασιλιά Όθωνα, στο Ναύπλιο. Παρόλα αυτά, μόλις τη δεκαετία του 1950 κατάφερε να μπει μαζικότερα στα ελληνικά σπίτια.

Το παραδοσιακό καράβι και το πιο σύγχρονο δέντρο συνυπάρχουν αρκετές φορές σε ελληνικές πλατείες
Το παραδοσιακό καράβι και το πιο σύγχρονο δέντρο συνυπάρχουν αρκετές φορές σε ελληνικές πλατείες

Πάντως, κυρίως ανάμεσα σε ναυτικούς, ψαράδες και θαλασσοπόρους, το έθιμο με το στόλισμα καραβιού κρατάει ακόμα γερά. Ίσως και σαν μία μορφή τάματος στον Άη Νικόλα, προστάτη άγιο των ναυτικών, ο οποίος γιορτάζεται στις 6 Δεκεμβρίου, για μπουνάτσες τη νέα χρονιά. Εδώ αξίζει να σημειώσουμε, ότι σε αρκετές δυτικές χώρες, με το όνομα Santa Claus εννοούν τον Άγιο Νικόλαο και όχι τον Άη Βασίλη.
Τα καραβάκια, λοιπόν, εξακολουθούν να στολίζονται σε ορισμένες περιοχές της Ελλάδας - περισσότερο στα νησιά. Και αν και πιο σπάνια από τα χριστουγεννιάτικα δέντρα, τα τελευταία χρόνια παρατηρείται μία στροφή αρκετών δήμων στην παράδοση, με καράβια να κάνουν την εμφάνισή τους σε όλο και περισσότερες πλατείες της χώρας.
Το στολισμένο καράβι, λένε ότι, συμβολίζει την καινούρια πλεύση του ανθρώπου στη ζωή, μετά τη γέννηση του Ιησού. Ας ελπίσουμε, λοιπόν, τα καραβάκια που θα στολιστούν φέτος, σε όλη τη χώρα, και με τη συγκυρία των ραγδαίων πολιτικών εξελίξεων, να δώσουν νέα πλεύση στη χώρα το 2016, να την ταξιδέψουν σε ήρεμα νερά και να μας δείξουν τον δρόμο για ένα καλύτερο αύριο
ΠΗΓΗ : "  http://www.pathfinder.gr  " 












Μία μεγάλη εορτή της Χριστιανοσύνης      " Γέννηση του

 Χριστού "





Χ Ρ Ο Ν Ι Α        Π Ο Λ Λ Α 






Κ Α Λ Α                  Χ Ρ Ι Σ Τ Ο Υ Γ Ε Ν Ν Α 




Χριστουγεννιάτικη εγκύκλιος Μητροπολίτου Κονίτσης Ανδρέου


Εν Δελβινακίω τη 25η Δεκεμβρίου 2015 Αριθ. Πρωτ. 101 ΕΓΚΥΚΛΙΟΣ 187η ΘΕΜΑ: «Ο λίθος ο πατάξας την εικόνα εγενήθη όρος...
konitshs

Εν Δελβινακίω τη 25η Δεκεμβρίου 2015
Αριθ. Πρωτ. 101
ΕΓΚΥΚΛΙΟΣ 187η
ΘΕΜΑ: «Ο λίθος ο πατάξας την εικόνα εγενήθη όρος μέγα και επλήρωσε πάσαν την γην» (Δανιήλ β 35).
Αγαπητοί μου Χριστιανοί,
-Α-
Όταν μελετάμε το ιερό και θεόπνευστο βιβλίο της Παλαιάς Διαθήκης, και μάλιστα τα κείμενα των Προφητών, βλέπουμε ότι το κέντρο όλων σχεδόν των προφητειών είναι το πρόσωπο του Κυρίου Ιησού Χριστού, ο Οποίος υπήρξε «ο Μέγας Αναμενόμενος». Στο βιβλίο του προφήτη Δανιήλ, συγκεκριμένα, αναφέρεται το όνειρο του βασιληά Ναβουχοδονόσορος.

Στο πιλοτήριο ενός ελληνικού F-16 – Θα σας κόψει την ανάσα! Hellenic Air Force F-16 Block52+ Night Strike


Δείτε όσα βλέπουν οι Έλληνες πιλότοι των μαχητικών αεροσκαφών μέσα από το πιλοτήριο Είναι οι καλύτεροι χειριστές στον κόσμο και...
F16

Δείτε όσα βλέπουν οι Έλληνες πιλότοι των μαχητικών αεροσκαφών μέσα από το πιλοτήριο
Είναι οι καλύτεροι χειριστές στον κόσμο και το αποδεικνύουν με κάθε ευκαιρία. Τα ελληνικά φτερά σκεπάζουν ολόκληρη τη χώρα και προσφέρουν ασφάλεια σε όλους τους Έλληνες.

ΣΥΜΒΟΥΛΕΣ ΤΗΣ ΕΛΑΣ ΣΤΟΥΣ ΠΟΛΙΤΕΣ ΓΙΑ ΤΙΣ ΓΙΟΡΤΕΣ

Η Ελληνική Αστυνομία εντατικοποιεί τις δράσεις της με την κλιμάκωση των προγραμμάτων ασφάλειας και αστυνόμευσης, σε όλη την Ελλάδα, ώστε...

imerisia_LARGE_t_1061_44372641_type13031


Η Ελληνική Αστυνομία εντατικοποιεί τις δράσεις της με την κλιμάκωση των προγραμμάτων ασφάλειας και αστυνόμευσης, σε όλη την Ελλάδα, ώστε να ανταποκριθεί με τον καλύτερο δυνατό τρόπο στις αυξημένες απαιτήσεις της εορταστικής περιόδου των Χριστουγέννων, της Πρωτοχρονιάς και των Θεοφανείων.

ΑΠΟΚΑΛΥΨΗ ΣΟΚ! Δεν θα πιστεύετε τι βρίσκεται κάτω από την Ακρόπολη…(BINTEO) Μυστική Ακρόπολη οι υπόγειες στοές



Το μνημείο που έχει συγκλονίσει τους ανθρώπους παγκοσμίως δεν είναι άλλο από την Ακρόπολη… Σύμφωνα με κάποιους όμως δεν είναι...
akropoli

Το μνημείο που έχει συγκλονίσει τους ανθρώπους παγκοσμίως δεν είναι άλλο από την Ακρόπολη…
Σύμφωνα με κάποιους όμως δεν είναι μόνο η ιστορία που κουβαλά μέσα από τους αιώνες σημαντική, αλλά και τα μυστικά που κρύβει, από κάτω της.

H Ελλάδα έχει κοιτάσματα ορυκτού ουρανίου που υπό κατάλληλες προϋποθέσεις θα μπορούσαν καλύψουν πλήρως τις ενεργειακές ανάγκες της χώρας για τα επόμενα τρεις χιλιάδες (3.000) χρόνια!


Ένας από τους κορυφαίους Πυρηνικούς Μηχανικούς στον κόσμο Ο Λευτέρης Τσουκαλάς θεωρείται ως ο ένας από τους πέντε κορυφαίους Πυρηνικούς...
tsoukalas11_1176x420_acf_cropped



Ένας από τους κορυφαίους Πυρηνικούς Μηχανικούς στον κόσμο
Ο Λευτέρης Τσουκαλάς θεωρείται ως ο ένας από τους πέντε κορυφαίους Πυρηνικούς Μηχανικούς στον κόσμο. Ενώ μεγάλωσε στην Ελλάδα, το ταλέντο του αναγνωρίστηκε πλήρως στην Αμερική, όπου και αποφοίτησε από το Πανεπιστήμιο. Πιστεύει σε βάθος ότι η Ελλάδα θα μπορούσε να υπερνικήσει την οικονομική κρίση αν η χώρα έκανε επενδύσεις στον τομέα της (πυρηνικής) ενέργειας.

Τι αλλάζει στις Ένοπλες Δυνάμεις

enoples dynameis


Αλλαγές φέρνει το νομοσχέδιο του υπουργείου Εθνικής Άμυνας στις Ένοπλες Δυνάμες που κατατέθηκε στη Βουλή το βράδυ της Τρίτης αφού περιλαμβάνει σύστημα μεταθέσεων των οπλιτών και των δόκιμων έφεδρων αξιωματικών (ΔΕΑ) το οποίο καθιερώνεται και υλοποιείται με απόφαση υπουργού, διατάξεις για την ανακούφιση του προσωπικού των Ενόπλων Δυνάμεων και θέματα εκπαίδευσης.
Το νομοσχέδιο προβλέπει 5μηνη υποχρεωτική θητεία για όλους τους οπλίτες σε μονάδες επιχειρησιακής εκπαίδευσης.

Αυτοπροστασία

Σε ένα εστιατόριο ο ιδιοκτήτης λέει στον καινούργιο σερβιτόρο:
- Και όταν πηγαίνεις τον λογαριασμό στο τραπέζι, θα τον διπλώνεις 8 φορές.

"Ήρθε η σειρά σας να πληρώσετε" " ΕΚΤΑΚΤΟ ... "

ΠΗΓΗ : "  http://roykoymoykoy.blogspot.gr  " 



ΠΑΓΩΣΕ Η ΓΕΡΜΑΝΙΑ.  Ο ΠΟΥΤΙΝ ΤΟ ΕΙΠΕ ΚΑΙ ΤΟ ΚΑΝΕ !!
http://ellas-press.blogspot.gr
- Η Ρωσία τινάζει τη Γερμανία στον αέρα!
– Διεκδικεί πολεμικές αποζημιώσεις ύψους 4 τρισ. ευρώ!

    Την αλαζονεία της Γερμανίας αποφασίζουν να τιμωρήσουν οι Ρώσοι. Αφού η Γερμανία τους έφερε για δεύτερη φορά τον πόλεμο μέσα στη γη τους, στην Ουκρανία, τώρα η Ρωσία αποφάσισε να διεκδικήσει από τη Γερμανία τις πολεμικές αποζημιώσεις από τον Δεύτερο Παγκόσμιο Πόλεμο που ποτέ δεν κατέβαλε, αν και ηττημένη χώρα.

Χριστούγεννα στα χαρακώματα

ΠΗΓΗ : " http://roykoymoykoy.blogspot.gr   " 

Χριστούγεννα στα χαρακώματα
Βρετανοί και Γερμανοί στρατιώτες στη νεκρή ζώνη
    24 Δεκεμβρίου 1914, στην περιοχή Πλούχστιρτ της Φλάνδρας. Εποχή του Α' Παγκοσμίου Πολέμου. Οι επιχειρήσεις στο Δυτικό Μέτωπο έχουν βαλτώσει. Η προέλαση των Γερμανών έχει ανακοπεί από τις δυνάμεις της Αντάντ. Οι δύο στρατοί επιδίδονται σ' έναν απάνθρωπο πόλεμο φθοράς μέσα στα χαρακώματα.
    Η βραδιά ήταν κρύα και υγρή την παραμονή των Χριστουγέννων. Γύρω στα μεσάνυχτα, βρετανοί στρατιώτες άκουσαν από τις γραμμές των Γερμανών μια χορωδία να ψάλει την Άγια Νύχτα και είδαν κεράκια να τρεμοσβήνουν σ' ένα υποτυπώδες χριστουγεννιάτικο δέντρο. Συνηθισμένοι να πυροβολούν και στο παραμικρό φως που εμφανιζόταν στον ορίζοντα, αυτή τη φορά κοντοστάθηκαν. Το πνεύμα των Χριστουγέννων είχε φωλιάσει στις καρδιές τους. Ο σπόρος της ανακωχής είχε ριζώσει.

Χρωστούσε στην εφορία πάνω από 2.000.000€ και του κατέσχεσαν το μηχανάκι!

ΠΗΓΗ : "  http://roykoymoykoy.blogspot.gr  " 



Χρωστούσε στην εφορία πάνω από 2.000.000€ και του κατέσχεσαν το μηχανάκι!
    Σε κατάσχεση ενός παλαιού μεταχειρισμένου δικύκλου, μάρκαςMalaguti spa,τύπου Madison 125, με πρώτη άδεια κυκλοφορίας το 2010...εκτιμούμενης αξίας 550 ευρώ προχώρησε η ΔΟΥ Ρόδουαπό έναν Ροδίτη επιχειρηματία, για την αποπληρωμή μέρους της οφειλής του, που μαζί με τις προσαυξήσεις σήμερα ανέρχεται στο ποσό των 2.043.969 ευρώ! Οι κατασχέσεις για οφειλές στο δημόσιο και στους ασφαλιστικούς φορείς έχουν πυκνώσει στο τελευταίο διάστημα και στο νησί της Ρόδου, σύμφωνα με δικαστικούς επιμελητές.