ΣΥΝΟΛΙΚΕΣ ΠΡΟΒΟΛΕΣ

Τετάρτη 27 Νοεμβρίου 2013

«Συστηματικές παραβιάσεις ανθρωπίνων δικαιωμάτων στην Τουρκία». «ΒΛΕΠΕΙ» ΤΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ ΤΗΣ ΕΥΡΩΠΗΣ

ΠΗΓΗ: "  ΕΛΕΥΘΕΡΗ ΖΩΝΗ   "
27/11/2013
Για μακρόχρονες, σοβαρές και συστηματικές παραβιάσεις των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, εξαιτίας της συμπεριφοράς της αστυνομίας και της δικαιοσύνης έναντι διαδηλωτών επέκρινε την Τουρκία ο Επίτροπος Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων του Συμβουλίου της Ευρώπης Νιλς Μούιζνιεκς.
Σε έκθεση του, ο Επίτροπος, με βάση όσα διαπίστωσε κατά την πρόσφατη επίσκεψη του στη χώρα (1η -5η Ιουλίου 2013), εξέφρασε την έντονη ανησυχία του για την προστασία των ανθρωπίνων δικαιωμάτων εξαιτίας της ανάρμοστης —όπως την χαρακτήρισε— συμπεριφοράς της τουρκικής αστυνομίας έναντι των διαδηλωτών.
Ο κ. Μούιζνιεκς κάλεσε την τουρκική αστυνομία να συμμορφωθεί με τις διατάξεις της Ευρωπαϊκής Σύμβασης Προστασίας των Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων.
Με αφορμή τα γεγονότα του Μαΐου και του Ιουνίου στο πάρκο Γκεζί, στην πλατεία Ταξίμ της Κωνσταντινούπολης, ο Επίτροπος έκανε λόγο για ένα «συστημικό πρόβλημα της τουρκικής αστυνομίας», η οποία αποτυγχάνει «να σεβασθεί τα διεθνή πρότυπα προστασίας ανθρωπίνων δικαιωμάτων» κι υπενθυμίζει τη σωρεία από καταδίκες που έχει εισπράξει η Τουρκία από το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων του Συμβουλίου της Ευρώπης (ΕΔΑΔ) κατά την 
τελευταία δεκαετία.
Ο Επίτροπος ανέφερε ακόμη ότι η Τουρκία οφείλει να αναθεωρήσει το ισχύον νομικό πλαίσιο για τις διαδηλώσεις, το οποίο χαρακτηρίζει «υπερβολικά περιοριστικό για μια δημοκρατική κοινωνία».

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου