ΣΥΝΟΛΙΚΕΣ ΠΡΟΒΟΛΕΣ

Σάββατο 23 Νοεμβρίου 2013

Ζωντανεύουν τα μοναστήρια της Ροδόπης

ΠΗΓΗ: http://www.pentapostagma.gr/2013/11/monastiria-rodopis.html#ixzz2lTEswI8x


 

Συνέντευξη Δήμος Μπακιρτζάκης
Τους θρησκευτικούς προορισμούς και τα θρησκευτικά προσκυνήματα στη Θράκη θα έχει την ευκαιρία να παρουσιάσει στο πλαίσιο της 29ης διεθνούς έκθεσης τουρισμού «Philoxenia» ο μητροπολίτης Μαρωνείας και Κομοτηνής κ. Παντελεήμονας.
Το ΥΜΑΘ θέλοντας να αναδείξει τους τόπους λατρείας και τις προσκυνηματικές περιηγήσεις (θρησκευτικό τουρισμό), διοργανώνει στις 22 και 23 Νοεμβρίου 2013 το 2ο  συνέδριο Προσκυνηματικού Τουρισμού.
Το συνέδριο θα πραγματοποιηθεί σε συνεργασία με την Ιερά Μητρόπολη Θεσσαλονίκης, το Συνοδικό Γραφείο Προσκυνηματικών Περιηγήσεων της Ιεράς Συνόδου της Εκκλησίας της Ελλάδας και τη ΔΕΘ-Helexpo A.E., στο συνεδριακό κέντρο «Νικόλαος Γερμανός» στο περίπτερο 8, εντός της ΔΕΘ-Helexpo.
Σε αυτό μεταξύ των εισηγητών είναι και ο μητροπολίτης της περιοχής μας, ο οποίος χαιρέτισε την πρωτοβουλία αυτή παραχωρώντας συνέντευξη στο «Χ», όπου αποκάλυψε τις προθέσεις της μητρόπολης να επανδρώσει τους μοναστικούς χώρους της Ροδόπης και να επενδύσει έτσι στην προσέλκυση θρησκευτικού τουρισμού.
«Είναι ένα όμορφο συνέδριο αλλά είναι και μία ευκαιρία για να παρουσιαστούν οι χώροι λατρείας και οι ευκαιρίες που έχουν οι άνθρωποι να επισκέπτονται χώρους και τόπους τόσο λατρείας αλλά όσο και αρχαιολογικούς χώρους που αποτέλεσαν χώρους λατρείας.  Είναι μία ευκαιρία που δίδεται στον άνθρωπο με την πίστη του να πηγαίνει σε ένα τόπο λατρείας, για παράδειγμα στην Τήνο όπου υπάρχει η θαυματουργή εικόνα την Παναγίας ή στα Φατριακά πόσοι άνθρωποι δεν κάνουν το τάμα τους και πηγαίνουν με τα πόδια το καλοκαίρι στην πανήγυρη του μοναστηριού. Από την μία πλευρά υπάρχει αυτή η ομάδα των ανθρώπων από την άλλη όμως έχουμε και τους ανθρώπους οι οποίοι επισκέπτονται χώρους λατρείας από αρχαιολογικό ή άλλο ενδιαφέρον. Εμείς στον τόπο μας έχουμε τέτοια προσκυνήματα και με επιφόρτισε ο υπουργός και το γραφείο της ιεράς συνόδου των προσκυνηματικών περιηγήσεων να είμαι ένας από τους εισηγητές σε αυτό το συνέδριο το οποίο θα αρχίσει την Παρασκευή και θα τελειώσει το Σάββατο το μεσημέρι. 
Ως ομιλητής θα παρουσιάσω τους θρησκευτικούς προορισμούς και τα θρησκευτικά προσκυνήματα στη Θράκη.  Δεν είναι λίγα  τα μοναστήρια μας, είναι η Σύναξη στη Μαρώνεια, η αρχαία Μαρώνεια, το Παπίκιον όρος. Έχουμε πολλούς τόπους τους οποίους θα μπορούσε κανείς να αναδείξει για θρησκευτικό ή περιηγητικό τουρισμό.
Ο τόπος μας μπορεί να προσελκύσει και τους δύο τύπους των ανθρώπων που θέλουν να περιηγηθούν στη Ροδόπη. Και αυτούς που θέλουν να πάνε στα Φατριακά και να αποθέσουν εκεί τον καημό ή την ελπίδα τους όπως και στα άλλα μοναστήρια στον Άγιο Μάξιμο, στον Άγιο Δημήτριο στα Κασσιτερά  και όσους θέλουν να επισκεφτούν την Σύναξη Μαρώνειας, το Παπίκιον όρος.
Γι’ αυτό άλλωστε κάναμε τον υπαίθριο εσπερινό στη Μοσυνούπολη για να δώσουμε και αυτήν την διάσταση. Θα γίνει και αυτό στο Παπίκιο ούτως ώστε να δώσουμε την δυνατότητα από αρχαιολογικοί χώροι να είναι επισκέψιμοι και να είναι και ζωντανοί.
Είναι προσβάσιμοι αυτοί οι χώροι;
-Η αρχαιολογία έχει την ευθύνη για αυτό. Εμείς πάντοτε θα ζητάμε την άδεια της αρχαιολογίας σεβόμενοι το έργο τους, αλλά πιστεύω και από την πλευρά τους δε νομίζω ότι θα ήταν ανέφικτο με μία συνεννόηση με τα τουριστικά γραφεία ή με όλους αυτούς που θα φτιάχνουν το πρόγραμμα να υπάρχει μια τέτοια συνεργασία.
Όσον αφορά στα δικά μας μοναστήρια σαν μητρόπολη αυτό είναι κάτι το οποίο με ενδιαφέρει. Στον Άγιο Μάξιμο έχουμε έναν άνθρωπο ο οποίος μένει εκεί, αλλά θέλω να πιστεύω ότι σε λίγο και στο μοναστήρι της Παναγίας της Φανερωμένης θα υπάρχουν 1-2 άνθρωποι  οι οποίοι θα μένουν μόνιμα με την βοήθεια του θεού και με την χάρη της Παναγίας. 
Ποιος είναι στόχος της μητρόπολης για τα μοναστήρια που διαθέτουμε;
- Στην Πάνδροσο μένει μία αδερφή και μάλιστα το μοναστήρι γιορτάζει τα Εισόδια  της Θεοτόκου. Στον Άγιο Μάξιμο υπάρχει ένας άνθρωπος ο οποίος τουλάχιστον είναι εκεί και το φυλάει. Θέλω να πιστεύω ότι τους επόμενους μήνες θα εγκατασταθούν και δύο άνθρωποι στο μοναστήρι  της Παναγίας της Φανερωμένης.
Υπάρχει στην πρόβλεψη μου από την πρώτη ημέρα που ήρθα εδώ γιατί είναι ένας ιδιαίτερα αγιασμένος τόπος και πρέπει να τον προσέξουμε. Στη μονή της Φανερωμένης δεν έχουμε χώρο για τους επισκέπτες, αλλά τα καταλύματα θα ανακαινιστούν  για να εγκατασταθούν και οι δύο πατέρες. Επομένως θα γίνουν κάποιες δουλίτσες και έχει ο θεός. 
Μπορούμε να κάνουμε δηλαδή τον τόπο μας ελκυστικό για προσκυνηματικό τουρισμό;
- Στη Ροδόπη, στη Ξάνθη, στον Έβρο, στο νησί της Σαμοθράκης, υπάρχουν τόποι που μπορεί κανείς να επισκεφτεί  αρκεί να γίνουνε γνωστοί. Εμείς τους γνωρίζουμε αλλά πρέπει να γίνουν γνωστοί και στους γείτονες μας τους Βούλγαρους που και αυτοί με την διάνοιξη του δρόμου έρχονται στον τόπο αυτό και είναι ομόδοξοι, ορθόδοξοι χριστιανοί. Και η αεροπορική σύνδεση της Αλεξανδρούπολης με την Αγία Πετρούπολη και αυτό μπορεί να βοηθήσει. Κι εμείς θα οργανωθούμε έτι περισσότερο.
Τις κατασκηνώσεις της μητρόπολης για ένα μήνα, όταν δεν θα λειτουργούν, θα μπορώ να τις διαθέτω για να έρχονται παιδιά από την Βουλγαρία αλλά και από την Ρωσία ούτως ώστε να μένουν εδώ λίγες μέρες, να περιηγούνται τον τόπο αλλά και να τους μαθαίνουμε με ένα τρόπο την γλώσσα μας, την ιστορία μας και να είναι οι καλύτεροι πρεσβευτές αύριο στο δικό τους τόπο. 
Σε όλα αυτά εντάσσονται και το εκκλησιαστικό μουσείο και το ίδρυμα Παπανικολάου;
- Το εκκλησιαστικό μας μουσείο πρέπει να γίνει ουσιαστικά μουσείο γιατί τώρα είναι εκθετήριο. Στο ίδρυμα Παπανικολάου και εκεί γίνονται κάποιες προσπάθειες με τη δική μου προεδρεία. Όλοι έχουν τη διάθεση αλλά βέβαια τα χρόνια είναι δύσκολα. Μόνο η ένταξη στα επιχειρησιακά προγράμματα της περιφέρειας, οι μελέτες κοστίζουν, αλλά τουλάχιστον θα αγωνιστούμε και ας αποτελέσουν χώρους επισκέψεων ακόμη και τώρα.
Να ξέρετε ότι στο μουσείο και στο ίδρυμα Παπανικολάου υπάρχει μία κυρία η οποία έχει μία σύμβαση με το ίδρυμα αλλά και στο εκκλησιαστικό μουσείο έχουμε μία καθηγήτρια φιλόλογο η οποία και εκείνη έχει εγκατασταθεί εκεί από πλευράς της μητροπόλεως και έχουμε ήδη κάνει έγγραφα στον διευθυντή της δευτεροβάθμιας και της πρωτοβάθμιας ότι υπάρχει η δυνατότητα όταν τα σχολεία θέλουν και οι δάσκαλοι στο πρόγραμμα τους μπορούν να το εντάξουν να επισκεφτούν το εκκλησιαστικό μουσείο και να το δουν. 
Το κοινωνικό έργο της εκκλησίας παίρνει μία μορφή που δεν την περίμενε μέχρι τώρα, καθώς οι εποχές αλλάζουν και οι ανάγκες αυξάνουν.
-Είναι δύσκολα, φρονώ ότι οι 150 μερίδες δεν είναι κάτι που αρκεί να γίνεται. Γίνονται και άλλα πράγματα, αλλά θέλω το έργο φιλανθρωπίας της εκκλησίας να μην γίνεται πολύ γνωστό. Ήδη στις μέρες που ζούμε η μητρόπολη μέσα στο φιλανθρωπικό της έργο έχει εντάξει και ένα θέμα για τα παιδιά αλλά δεν θέλω να το πω. Το λέω και δε το λέω. Προχωράει καλά με την στήριξη των ανθρώπων εδώ και των εθελοντών της χάρτας που κάναμε και άλλων αρτοποιών της περιοχής μας αλλά δεν θέλω να τα κάνω και πολύ γνωστά. 
Γίνονται πράγματα. Εγώ θέλω η μητρόπολη μας και στο πρόσωπο του ο νέος σας επίσκοπος να μπορέσει να κερδίσει την εμπιστοσύνη των ανθρώπων, αυτό με ενδιαφέρει. Σε λίγες μέρες τον Δεκέμβριο θα γίνει ο έρανος της αγάπης και απευθύνω έκκληση στους πολίτες όχι να δώσουν πολλά αλλά να δώσουν με την καρδιά τους. Εκείνο είναι που με νοιάζει γιατί το να δίνουμε φιλανθρωπία προσδίδει και σε μας ένα πολύ μεγάλο κόστος πνευματικό. 
ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ – ΘΡΑΚΗ: Τόποι Αγίων, τόποι προσκυνητών
Να σημειωθεί ότι στο περίπτερο 15 θα λειτουργεί εκθεσιακός χώρος με θέμα: «Μακεδονία-Θράκη: τόποι Αγίων, τόποι προσκυνητών», ο οποίος θα εγκαινιαστεί από τον υπουργό Μακεδονίας και Θράκης, Θεόδωρο Καράογλου, την Παρασκευή 22 Νοεμβρίου 2013 και ώρα 20.00.
Στον εκθεσιακό χώρο ο επισκέπτης θα μπορεί να δει εικόνες από προσκυνηματικούς τόπους, τρόπους λατρείας, αλλά και λατρευτικά κειμήλια και αντικείμενα, τα οποία συγκεντρώθηκαν σε συνεργασία με τις μητροπόλεις και τις μονές της Μακεδονίας και της Θράκης.
Παράλληλα θα εκτίθενται λατρευτικά αντικείμενα-έργα τέχνης από τοπικούς καλλιτέχνες. Όλα τα εκθέματα διατέθηκαν δωρεάν προς χρήση για τις ανάγκες της έκθεσης ενώ η κατασκευή του εκθεσιακού χώρου, καθώς και όλες οι λοιπές δράσεις, καλύφθηκαν χορηγικά. 

Xronos.gr

 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου