ΣΥΝΟΛΙΚΕΣ ΠΡΟΒΟΛΕΣ

Δευτέρα 30 Δεκεμβρίου 2013

Γ. ΠΡΟΒΟΠΟΥΛΟΣ: ΟΙ ΣΥΝΕΠΕΙΣ ΦΟΡΟΛΟΓΟΥΜΕΝΟΙ ΕΠΩΜΙΣΤΗΚΑΝ ΔΥΣΑΝΑΛΟΓΑ ΒΑΡΗ

«ΣΕ ΜΙΑ ΠΕΡΙΟΔΟ ΤΑΧΕΙΑΣ ΠΤΩΣΗΣ ΤΩΝ ΕΙΣΟΔΗΜΑΤΩΝ»
30/12/2013
«Η δημοσιονομική προσαρμογή της τελευταίας τετραετίας βασίστηκε σε μεγαλύτερο βαθμό από ότι έπρεπε σε αύξηση της φορολογίας, η οποία οδήγησε σε σημαντική επιβάρυνση των φορολογουμένων, ιδιαίτερα των ειλικρινών» παραδέχτηκε ο διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδος Γιώργος Προβόπουλος.
Σε συνέντευξή του στο Πρώτο Θέμα ο κ. Προβόπουλος σημείωσε ότι «σε μία περίοδο μεγάλης και ταχείας πτώσης των εισοδημάτων καλούνται οι φορολογούμενοι να επωμισθούν ένα δυσανάλογα μεγάλο μέρος της προσπάθειας» και υπενθύμισε ότι ο ίδιος είχε προτείνει η δημοσιονομική προσαρμογή να επιτευχθεί κατά 2/3 από τον περιορισμό των δαπανών και κατά 1/3 από αύξηση των εσόδων με πάταξη της φοροδιαφυγής.
«Αυτό όμως, δυστυχώς, δεν επετεύχθη και έτσι σε μία περίοδο μεγάλης και ταχείας πτώσης των εισοδημάτων καλούνται οι συνεπείς φορολογούμενοι να επωμιστούν ένα δυσανάλογα μεγάλο μέρος της προσπάθειας», πρόσθεσε.
Επιπλέον, ο έλληνας κεντρικός τραπεζίτης σημείωσε πως διακρίνει ουσιαστική πρόοδο στην ελληνική οικονομία και εκτίμησε ότι η χώρα θα επιστρέψει σύντομα στην ανάπτυξη.
Ωστόσο, προειδοποίησε ότι οι θετικές προβλέψεις «μπορεί να αποδυναμωθούν, αν δεν ακυρωθούν», σε περίπτωση που η πολιτική αντιπαράθεση οξυνθεί περαιτέρω, δεδομένου ότι το 2014 είναι έτος εκλογικών αναμετρήσεων, ενώ τόνισε ότι «απαιτείται σύμπλευση κοινωνικών και πολιτικών δυνάμεων σε ένα θετικό σχέδιο εξόδου από την κρίση».
«Απομένει να πορευτούμε ακόμη το δύσκολο "τελευταίο μίλι". Η σταθεροποίηση που καταγράφεται είναι ακόμη εύθραυστη» παρατήρησε ο κεντρικός τραπεζίτης.
«Είναι εθνική ανάγκη να διαφυλαχθούν όσα έχουμε ήδη πετύχει με τεράστιο κοινωνικό κόστος, να αποτραπούν οπισθοδρομήσεις και να σιγουρέψουμε την οικονομική προοπτική της χώρας» είπε.
Απαντώντας σε δημοσιεύματα που κάνουν λόγο για «κούρεμα» τραπεζικών καταθέσεων, ο κ. Προβόπουλος υπογράμμισε πως δεν υπάρχει τέτοιο ενδεχόμενο αποδίδοντας τις όποιες φήμες σε «έλλειψη ενημέρωσης, ανευθυνότητα, ή δόλο» και τόνισε πως οι ελληνικές τράπεζες είναι επαρκώς κεφαλαιοποιημένες.
 
ΠΗΓΗ : "    ΕΛΕΥΘΕΡΗ ΖΩΝΗ    "

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου