ΣΥΝΟΛΙΚΕΣ ΠΡΟΒΟΛΕΣ

Σάββατο 7 Δεκεμβρίου 2013

Πάρτι των εργολάβων με τα διόδια

ΠΗΓΗ: http://www.pentapostagma.gr/2013/12/party-twn-ergolavwn-me-ta-diodia.html#ixzz2mpkOir9t


 
Του Αλέξανδρου Μιχαήλ - Εδώ και τέσσερα χρόνια το πολιτικό προσωπικό της χώρας εξηγούσε την... αναγκαιότητα επανέναρξης των μεγάλων έργων και ειδικά των οδικών αξόνων, που είχαν «παγώσει» λόγω έλλειψης χρηματοδότησης από τις τράπεζες, και το ξεπάγωμα των οποίων θα δημιουργούσε χιλιάδες νέες θέσεις εργασίας.

Η ώρα της επανεκκίνησης των έργων στους μεγάλους οδικούς άξονες δεν ξέρουμε εάν τελικά θα δώσουν δουλειά σε χιλιάδες άνεργους, ωστόσο είναι βέβαιο ότι θα τους πληρώσουμε ακριβά. Κι αυτό γιατί, ως φαίνεται, δίνει την ευκαιρία στους «εθνικούς εργολάβους» να πάρουν το… αίμα τους πίσω, καθώς ενεργοποιούν τις συμβάσεις παραχώρησης και αυξάνουν τα διόδια μέχρι και 60%.

Πρόκειται για τη μεγαλύτερη αύξηση που θα εφαρμοστεί στο εθνικό οδικό δίκτυο και αφορά στο τμήμα από Μεταμόρφωση Αττικής μέχρι Σκάρφεια, περιλαμβάνοντας τους σταθμούς Αφίδνες, Καπανδρίτι, Μαλακάσα, Οινόφυτα, Βαθύ (πρώην Σχηματάρι), Θήβα και Τραγάνα. Επιπλέον, μπαίνουν και νέοι σταθμοί, καθώς από τον προσεχή Ιούλιο θα λειτουργήσει με καθυστέρηση περίπου τεσσάρων ετών ο σταθμός του Αγίου Στεφάνου, και θα ακολουθήσει τον Ιούλιο του 2015 και ο σταθμός της Βαρυμπόμπης, πλήττοντας ακόμη και τις μετακινήσεις εντός του λεκανοπεδίου.

Είναι χαρακτηριστικό ότι στον σταθμό της Μαλακάσας η αύξηση θα φτάσει το 66,7% για την κατηγορία των δικύκλων και στα Οινόφυτα για τα ΙΧ η αύξηση διαμορφώνεται σε 62,5%. Με τις νέες τιμές το ταξίδι Αθήνα-Λαμία μετ’ επιστροφής θα φτάσει τα 26 ευρώ. Μέχρι τη Θεσσαλονίκη υπολογίζεται να ξεπεράσει τα 55 ευρώ.

Σε ό,τι αφορά στα υπόλοιπα τμήματα του εθνικού δικτύου, οι χρεώσεις κυμαίνονται άλλοτε αυξανόμενες και άλλοτε μειωμένες ειδικά σε ημιτελή τμήματα όπως η Κορίνθου-Πατρών, όπου οι τιμές θα υποχωρήσουν στα 2,50 ευρώ για τα ΙΧ από τα 3,10 ευρώ που ήταν στον σταθμό του Ρίο. Αντιθέτως, στο κομμάτι Ελευσίνα-Κόρινθος η χρέωση θα γίνεται και από τις δύο κατευθύνσεις με τη λειτουργία τριών πλευρικών σταθμών στη Νέα Πέραμο, την Πάχη και τους Αγίους Θεοδώρους.

Στην Ολυμπία Οδό, τις μεγαλύτερες αυξήσεις στα διόδια θα έχουμε στην Ελευσίνα, όπου για τα ΙΧ αλλά και για τα μεσαία και μεγάλα φορτηγά θα φτάσει το 33,3%.

Η κινητοποίηση των εργοταξίων ενεργοποιεί και τις αυξήσεις που ήταν να γίνουν προ τριετίας στον αυτοκινητόδρομο Αιγαίου που κατασκευάζει το Μαλιακός-Κλειδί και αναμένεται να φτάσουν το 32,8% στο Μοσχοχώρι, ενώ στην Πελασγία, το κόστος από 2,70 ευρώ για τα ΙΧ, από την 1η Ιανουαρίου εκτινάσσεται σε 3,50 ευρώ, αυξημένο κατά 30%.
Και δωράκι

«Το κόστος πραγματοποίησης των έργων είναι πολύ μεγάλο. Κανείς δεν μας χαρίστηκε. Οι διαπραγματεύσεις ήταν δύσκολες και το Δημόσιο δεν είχε άλλη πιο συμφέρουσα λύση για να πραγματοποιηθούν», δήλωσε ο υπουργός Υποδομών,

Μιχάλης Χρυσοχοΐδης.

Το χρηματοδοτικό κενό των αυτοκινητοδρόμων που θα καλύψει το ελληνικό Δημόσιο υπολογίζεται σε 1,7 δισ. ευρώ, και είναι πόροι που θα προέλθουν κυρίως από την αναθεώρηση του ΕΣΠΑ, συν το δάνειο των 650 εκατ. ευρώ από την ΕΤΕπ.
Εξ αυτών η πρόσθετη χρηματοδότηση είναι 215 εκατ. ευρώ στον Άξονα Κεντρικής Ελλάδας, 179 εκατ. ευρώ στην Ιόνια Οδό, 410 εκατ. ευρώ στον αυτοκινητόδρομο Αιγαίου και 250 εκατ. ευρώ στην Ολυμπία Οδό.

Επιπρόσθετα, το Δημόσιο μπαίνει ως εγγυητής των εργολάβων και των τραπεζών, παραχωρώντας μέρος των μελλοντικών του εσόδων από τα διόδια για να καλυφθούν οι υποχρεώσεις, εφόσον οι κυκλοφορίες είναι κατώτερες των προβλεπόμενων και δεν καλύπτουν τις ανάγκες.

Σε ό,τι αφορά στο συνολικό ποσό των αποζημιώσεων, που θα δοθούν στους εργολάβους και παραχωρησιούχους, το ύψος τους ανέρχεται σε 574 εκατ. ευρώ και αφορά στις καθυστερήσεις που έχουν σημειωθεί μέχρι σήμερα στους οδικούς άξονες λόγω απαλλοτριώσεων, αρχαιολογίας κ.ά.

Η οργή και η δικαστική παρέμβαση

Την ίδια στιγμή το διαδίκτυο έχει κατακλυστεί από οργισμένα μηνύματα αυτοκινητιστών, οι οποίοι σημειώνουν πως πλέον, μετά τις σαρωτικές αυξήσεις στο αντίτιμο των διοδίων, ακόμα και μια σύντομη διαδρομή έχει γίνει απαγορευτική.
Μάλιστα, αρκετοί είναι αυτοί που υποστηρίζουν πως η Ελλάδα έχει «σπάσει» κάθε ρεκόρ, καθώς διαθέτει τα ακριβότερα διόδια στον κόσμο. Επίσης, αρκετοί επισημαίνουν πως τα έργα σε ορισμένους οδικούς άξονες είχαν «παγώσει» για χρόνια, όμως οι οδηγοί πλήρωναν κανονικά το αντίτιμο.

Οι διαμαρτυρίες των πολιτών δεν ήταν μόνο μέσω του διαδικτύου. Αντίθετα κατατέθηκαν μηνυτήριες αναφορές και ο επικεφαλής των οικονομικών εισαγγελέων, Παναγιώτης Αθανασίου, απέστειλε κλήσεις σε αρμόδια στελέχη του υπουργείου Υποδομών. Τους ζητά να παράσχουν εξηγήσεις για το… σχέδιο που επεξεργάζονται και ετοιμάζονται να εκπονήσουν… χάριν της επανέναρξης όλων των μεγάλων έργων.

Πάντως, το υπουργείο Υποδομών δεν δείχνει να πτοείται κι έτσι το νομοσχέδιο κατατέθηκε και προωθείται, ώστε να ψηφιστεί μέχρι την Τετάρτη 10 Δεκεμβρίου. Κι αυτό διότι, όπως εξήγησε ο υφυπουργός Υποδομών, Μιχάλης Παπαδόπουλος, το νομοσχέδιο θα πρέπει να έχει ψηφιστεί έως την 10η Δεκεμβρίου 2013, καθώς σε διαφορετική περίπτωση υπάρχει κίνδυνος απώλειας των κονδυλίων του ΕΣΠΑ.

Αντιπολίτευση: «Προστατεύετε τους εργολάβους»

Πάντως, το σύνολο της αντιπολίτευσης χαρακτήρισε σκανδαλώδεις τους όρους των συμβάσεων που επιβαρύνουν μονομερώς τα συμφέροντα του Ελληνικού Δημοσίου έναντι των εταιρειών κατασκευής και επεσήμαναν, μεταξύ άλλων, ότι δεν θα συνηγορήσουν «σε ένα σούπερ σκάνδαλο που προωθείται με εξπρές διαδικασίες».

Αναφορικά με τα διόδια, επιτέθηκαν στην ηγεσία του υπουργείου, επισημαίνοντας ότι προστατεύει τους εργολάβους και μετακυλύει το βάρος στους πολίτες, ενώ ακόμα και ο εισηγητής του ΠΑΣΟΚ εξήγησε ότι πρέπει να εφαρμοστεί άμεσα ο μηχανισμός χιλιομετρικής χρέωσης (αντίτιμο διοδίων ανάλογα με τα χιλιόμετρα που έχει διανύσει ο οδηγός).

Από την πλευρά του ΣΥΡΙΖΑ, η Ευγενία Ουζουνίδου χαρακτήρισε τις συμβάσεις «επιζήμιες για το Ελληνικό Δημόσιο», επεσήμανε τον κίνδυνο να αιτηθούν οι παραχωρησιούχοι νέες αποζημιώσεις, γι’ αυτό και ζήτησε ρητή διάταξη που να προστατεύει το Δημόσιο. Υποστήριξε ότι δεν επιτεύχθηκε ο αναλογικός επιμερισμός του ρίσκου, καθώς «τις ζημιές τις φορτώνεται το Δημόσιο, ενώ στο ευνοϊκό σενάριο τα κέρδη μοιράζονται υπέρ των εταιρειών… Το Δημόσιο χρηματοδοτεί χωρίς αντάλλαγμα 3,5 δισ. ευρώ, όταν στις αρχικές συμβάσεις ήταν 2,3 δισ. ευρώ…».

Ο Κώστας Γιοβανόπουλος (ΑΝ.ΕΛ.) μίλησε για συμβάσεις που έχουν σχεδιαστεί από «τον χορευτή υπουργό της Ν.Δ. κ. Σουφλιά με τιμές προ κρίσης και καλούμαστε τώρα να τις καταβάλλουμε εν μέσω κρίσης». Μίλησε για «παιχνίδια εθνικών εργολάβων» και επικαλέστηκε έκθεση της Ε.Ε., σύμφωνα με την οποία στην Ελλάδα η αδιαφάνεια χαρακτηρίζει τις συμβάσεις Δημοσίου και εργολάβων.

Η Ασημίνα Ξηροτύρη (ΔΗΜΑΡ) εξήγησε ότι, προκειμένου το Δημόσιο να καλύψει το ρίσκο των εργολάβων, «μεταφέρει το βάρος στον χρήστη, καθώς προχωρά στη μέγιστη αύξηση των τιμών διοδίων και στη δημιουργία του μέγιστου αριθμού διοδίων».

Τέλος, ο Νίκος Μωραΐτης (ΚΚΕ) κατήγγειλε τις συμβάσεις και επιτέθηκε σε κυβέρνηση και κατασκευαστές για την αύξηση στις τιμές διοδίων.


 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου