ΣΥΝΟΛΙΚΕΣ ΠΡΟΒΟΛΕΣ

Δευτέρα 23 Δεκεμβρίου 2013

Σε κρίσιμο σταυροδρόμι η Κύπρος

ΠΗΓΗ : " ΕΛΕΥΘΕΡΗ ΖΩΝΗ  "
23/12/2013
Σε πολιτικό αναβρασμό οδηγεί στην Κύπρο η αβεβαιότητα του τελευταίου μήνα σχετικά με τις προοπτικές επίλυσης του προβλήματος και το γενικά βαρύ κλίμα ήλθε να επιδεινώσει η δήλωση του υπουργού Εξωτερικών Ιωάννη Κασουλίδη, ο οποίος έκανε λόγο για εκλογή μέχρι και δύο Τουρκοκύπριων ευρωβουλευτών κατά τις προσεχείς ευρωεκλογές.

Σύμφωνα με πολιτικούς αναλυτές ένα τέτοιο ενδεχόμενο αντίκειται στην ευρωπαϊκή νομοθεσία, ενώ ο πρόεδρος της ΕΔΕΚ, Γιαννάκης Ομήρου ζήτησε τη σύγκληση του Εθνικού Συμβουλίου, προκειμένου να διαμορφωθεί μια εναλλακτική στρατηγική, που να προδιαγράφει τα όρια ασφάλειας του κυπριακού Ελληνισμού.

Όπως είπε, είναι πλέον φανερό ότι η τουρκοκυπριακή πλευρά δεν είναι διατεθειμένη να αποδεχθεί την συνομολόγηση κοινού ανακοινωθέντος για επανέναρξη των συνομιλιών, καθώς δεν είναι διατεθειμένη να αποδεχθεί την διαπραγματευτική βάση με τα χαρακτηριστικά μίας δημοκρατικής, δίκαιης, λειτουργικής και βιώσιμης λύσης του κυπριακού, στηριγμένης στις αρχές του διεθνούς και του ευρωπαϊκού δικαίου και στα ψηφίσματα των Ηνωμένων Εθνών.

Ο κ. Ομήρου σημείωσε ότι θα πρέπει να αποσυρθούν οι όποιες προτάσεις έχουν κατατεθεί για κοινό ανακοινωθέν, «διότι είναι επικίνδυνες και επειδή η κυριαρχία, η διεθνής νομική προσωπικότητα και η υπηκοότητα, θα πρέπει να είναι μία, ενιαία και αδιαίρετη».

Από την πλευρά του, ο Αρχιεπίσκοπος Χρυσόστομος εκτιμά ότι δεν θα αρχίσουν οι συνομιλίες για το Κυπριακό, λόγω και της πολιτικής αναταραχής που επικρατεί στην Τουρκία, αλλά και επειδή η Άγκυρα επιδιώκει τη δημιουργία τουρκικού κρατιδίου στο νησί.
Όπως είπε, η Άγκυρα επιχειρεί να συσκοτίσει τα πράγματα και να περιλάβει τέτοια διατύπωση στο κοινό ανακοινωθέν, ώστε να πετύχει να δώσει υπόσταση στο ψευδοκράτος.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου