ΣΥΝΟΛΙΚΕΣ ΠΡΟΒΟΛΕΣ

Τετάρτη 8 Ιανουαρίου 2014

ΧΡΗΜΑΤΟΔΟΤΗΣΕΙΣ 6,8 ΔΙΣ. ΕΥΡΩ ΓΙΑ ΤΙΣ ΛΗΞΙΠΡΟΘΕΣΜΕΣ

ΣΤΑ 6,2 ΔΙΣ. ΕΥΡΩ ΟΙ ΤΕΛΙΚΕΣ ΠΛΗΡΩΜΕΣ
08/01/2014
Χρηματοδοτήσεις ύψους 6,8 δισ. ευρώ για την αποπληρωμή ληξιπρόθεσμων υποχρεώσεων των φορέων του δημοσίου προς τον ιδιωτικό το 2013, ενέκρινε το υπουργείο Οικονομικών.
Κατά το ίδιο διάστημα το ποσό των πραγματικών πληρωμών προς τους ιδιώτες ανέρχεται σε 6,2 δισ. ευρώ.
Σύμφωνα με ανακοίνωση του αναπληρωτή υπουργού Οικονομικών Χρήστου Σταϊκούρα, έχει ήδη μεταβιβαστεί προς τους φορείς το 85% των συνολικών πόρων που προβλέπονται για την αποπληρωμή των ληξιπρόθεσμων υποχρεώσεων.
Το ποσό αυτό υπερβαίνει τον στόχο που είχε τεθεί στον προϋπολογισμό του 2014 για χρηματοδοτήσεις ύψους 6,6 δισ. ευρώ μέχρι το τέλος του έτους.
Το συνολικό ποσό των τελικών πληρωμών προς τους ιδιώτες ανέρχεται σε περίπου 6,2 δισ. ευρώ, που αντιστοιχεί στο 3% του ΑΕΠ.
Όπως ανακοινώθηκε από το υπουργείο Οικονομικών έχουν εξοφληθεί οι οφειλές των νοσοκομείων προς ιδιώτες και οι οφειλές των ασφαλιστικών ταμείων σχεδόν στο σύνολό τους.
Ειδικότερα, σύμφωνα με τα στοιχεία του υπουργείου, μέχρι το τέλος του έτους έχουν χορηγηθεί 33.054 εφάπαξ δημοσίων υπαλλήλων, οι ΟΤΑ έχουν εξοφλήσει περίπου το 71,3% των συνολικών οφειλών τους, και ο ΕΟΠΥΥ, συμπεριλαμβανομένων και των προκάτοχων φορέων, έχει ήδη αποπληρώσει το 55,7% των συνολικών οφειλών του.
Όπως σημειώνει ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών, «παρά την ικανοποιητική εξέλιξη της διαδικασίας, από την οποία επιτεύχθηκε μείωση 35% των ληξιπρόθεσμων υποχρεώσεων το 11μηνο του 2013 (μείωση κατά 600 εκατ. ευρώ τον Νοέμβριο), προέκυψαν προβλήματα που επιβράδυναν τον ρυθμό εξόφλησης, ενώ ορισμένοι φορείς συνεχίζουν να σωρεύουν νέες ληξιπρόθεσμες υποχρεώσεις. Είναι αυτονόητο ότι η προσπάθεια αποτελεσματικότερης αντιμετώπισης των ζητημάτων αυτών, συνεχίζεται και εντείνεται, ενώ έχει υπάρξει και χρονική επέκταση του Προγράμματος Αποπληρωμής Ληξιπρόθεσμων Υποχρεώσεων μέσα στο 2014».
 
ΠΗΓΗ :   "  ΕΛΕΥΘΕΡΗ ΖΩΝΗ,    "

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου