ΣΥΝΟΛΙΚΕΣ ΠΡΟΒΟΛΕΣ

Τετάρτη 1 Ιανουαρίου 2014

Τουρισμός: Η πρώτη κλαδική σύμβαση με αύξηση μισθών

1% ΑΠΌ ΤΟ 2015
31/12/2013
Νέα κλαδική σύμβαση εργασίας που προβλέπει αύξηση 1% στους μισθούς το 2015 υπέγραψαν η Πανελλήνια Ομοσπονδία Ξενοδόχων και η ομοσπονδία των εργαζομένων του κλάδου.
Πιο συγκεκριμένα, η νέα σύμβαση είναι διετής αφορά 130.000 εργαζόμενους και προβλέπει μηδενική αύξηση στους βασικούς μισθούς το 2014 και αύξηση 1% το 2015.
Υπογράφεται μία ημέρα πριν τη λήξη της προηγούμενης κλαδικής σύμβασης, η οποία προέβλεπε μειώσεις μισθών κατά 15%.
Οι βασικοί μισθοί στον κλάδο κυμαίνονται σήμερα από 753,69 (για πλύντριες, σιδερώτριες, καθαρίστριες κλπ) έως 821,96 (για υπαλλήλους υποδοχής, μάγειρες α', προϊστάμενους υπνοδωματίων κλπ).
Πέραν των μισθολογικών, στη σύμβαση περιέχονται και θεσμικές ρυθμίσεις οι οποίες προβλέπουν την περίοδο τουριστικής αιχμής, τον Ιούλιο και τον Αύγουστο, να παρέχεται η δυνατότητα σε ξενοδοχειακές μονάδες με ποσοστό πληρότητας 75% και άνω, να απασχολούν το προσωπικό έως και 10 ώρες ημερησίως για οκτώ εβδομάδες με την υποχρέωση να επιστρέφουν τον χρόνο αυτό σε ρεπό ή μειωμένη απασχόληση.
Επίσης, προβλέπουν τη σύσταση επιτροπής στην οποία θα συμμετέχουν εκπρόσωποι των δύο πλευρών, η οποία θα εξετάσει τη δυνατότητα διεύρυνσης του πεδίου εφαρμογής της σύμβασης των ξενοδοχοϋπαλλήλων και σε εργαζόμενους άλλων ειδικοτήτων στον κλάδο, όπως λογιστές, μηχανικούς, υδραυλικούς, ηλεκτρολόγους κ.α.
Από την πλευρά της, η υπουργός Τουρισμού Όλγα Κεφαλογιάννη χαρακτήρισε θετικό γεγονός για τον ελληνικό τουρισμό την υπογραφή της κλαδικής σύμβασης.
«Η υπογραφή της κλαδικής σύμβασης συναρτάται με την μέχρι σήμερα πρόοδο της ελληνικής οικονομίας και στέλνει ένα ευρύτερο μακροπρόθεσμο μήνυμα στην αγορά εργασίας, καθώς εξασφαλίζει σταθερότητα, διασφαλίζει δικαιώματα, και αποτελεί αποτέλεσμα διαλόγου και συμφωνίας μεταξύ εργαζομένων και εργοδοτών του κλάδου», τόνισε η κ. Κεφαλογιάννη.
 
ΠΗΓΗ : "   ΕΛΕΥΘΕΡΗ ΖΩΝΗ     "

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου