ΣΥΝΟΛΙΚΕΣ ΠΡΟΒΟΛΕΣ

Σάββατο 8 Φεβρουαρίου 2014

Το Λούβρο αναδεικνύει θησαυρούς της Ρόδο

Description: http://www.kathimerini.gr/752550/article/politismos/eikastika/to-loyvro-anadeiknyei-8hsayroys-ths-rodoy
·        Description: Η Ρόδος στο Λούβρο: Ευρήματα ανασκαφών στην Κάμειρο και άλλες περιοχές της Ρόδου περιλαμβάνει η μεγάλη αρχαιολογική έκθεση για την ιστορία του νησιού, που διοργανώνει το ερχόμενο φθινόπωρο το Μουσείο του

Η Ρόδος στο Λούβρο: Ευρήματα ανασκαφών στην Κάμειρο και άλλες περιοχές της Ρόδου περιλαμβάνει η μεγάλη αρχαιολογική έκθεση για την ιστορία του νησιού, που διοργανώνει το ερχόμενο φθινόπωρο το Μουσείο του  Λούβρου.

       Αποκαλύφθηκαν τον 19ο αιώνα στο νησί της Ρόδου και διασκορπίστηκαν σε ολόκληρη την Ευρώπη, είτε «νόμιμα», δηλαδή με την έγκριση των τουρκικών αρχών, είτε παράνομα από τους αρχαιοκάπηλους. Από τον ερχόμενο Νοέμβριο και για τρεις μήνες, οι μικροί και μεγαλύτεροι θησαυροί από διαφορετικές φάσεις της ιστορίας της Ρόδου θα βρεθούν ξανά στον ίδιο χώρο, χάρη σε μία μεγάλη περιοδική έκθεση για το παρελθόν του νησιού, που διοργανώνει το Μουσείο του Λούβρου. Σύνολα κοσμημάτων από τους τάφους της Καμείρου, από τις συλλογές του Λούβρου και του Βρετανικού Μουσείου, τα πρώτα μυκηναϊκά αγγεία που εντοπίστηκαν στην Ιαλυσό και πολλά ακόμα χαρακτηριστικά ανασκαφικά ευρήματα προερχόμενα από μουσεία της Δανίας, της Γερμανίας και της Ελλάδας θα απαρτίζουν τις τρεις εκθεσιακές ενότητες του αφιερώματος «Ρόδος: ένα ελληνικό νησί πύλη από και προς την Ανατολή. Από την Υστερη Εποχή του Χαλκού έως τους αρχαϊκούς χρόνους». Το Κεντρικό Αρχαιολογικό Συμβούλιο έδωσε την έγκρισή του για τον προσωρινό δανεισμό περισσότερων από 100 αρχαίων έργων από την ΚΒ ΕΠΚΑ και το Αρχαιολογικό Μουσείο Ρόδου.
         «Ιστορία των ανασκαφών στη Ρόδο, μια Ευρωπαϊκή Ιστορία» είναι ο τίτλος της πρώτης ενότητας, που θα περιλαμβάνει, μεταξύ άλλων, κοσμήματα και κεραμική από πρόσφατες ελληνικές ανασκαφές μυκηναϊκών τάφων στην Πυλώνα, ένα ελεφαντοστέινο αδράχτι και μία σφραγίδα σε σχήμα σκαραβαίου από το νεκροταφείο της Υστερης Εποχής του Χαλκού στην Αγία Αγάθη, ευρήματα από τις ανασκαφές Δανών αρχαιολόγων στο ιερό της Αθηνάς στη Λίνδο, τον αρχαϊκό οικισμό στη Βρουλιά και το γεωμετρικό και αρχαϊκό νεκροταφείο στην Εξοχή -σήμερα βρίσκονται στο Μουσείο της Κοπεγχάγης- και αμφορείς των αρχών του 9ου π.Χ. αιώνα από τις ιταλικές ανασκαφές στην Ιαλυσό.
         Ο ρόλος της Ρόδου στη διάδοση στοιχείων από τους μεγάλους πολιτισμούς της Εγγύς Ανατολής θα είναι στο επίκεντρο της δεύτερης ενότητας, «Η Ρόδος τόπος ανταλλαγών στην Ανατολική Μεσόγειο», όπου θα παρουσιάζονται αιγυπτιακά ειδώλια από τα ιερά της Λίνδου, της Ιαλυσού και της Καμίρου, κυπροφοινικικά αγγεία, ένα εξάρτημα σκήπτρου από το Λουριστάν κ.ά. Το σύνολο θα συμπληρώνεται με μία αναφορά στη θεωρία ορισμένων μελετητών πως Φοίνικες τεχνίτες και έμποροι είχαν εγκατασταθεί μόνιμα στην Ιαλυσό.
         Η τρίτη και τελευταία ενότητα θα εστιάζει στα ροδιακά εργαστήρια κεραμικής και μικροτεχνίας. Το αφιέρωμα στην καλλιτεχνική παραγωγή του νησιού θα περιλαμβάνει μια πληθώρα αντικειμένων, όπως σκύφους με πουλιά, πινάκια του ρυθμού των Αιγάγρων από το λεγόμενο εργαστήριο της Νισύρου, ειδώλια από φαγεντιανή με εμφανείς αιγυπτιακές επιρροές, γυάλινους μεγεθυντικούς φακούς του 8ου π.Χ. αιώνα, περιδέραια με παραστάσεις Πότνιας Θηρών και μία πήλινη πυξίδα από την Κάμειρο.
          Η έκθεση θα πραγματοποιηθεί στο Μουσείο του Λούβρου από τις 13 Νοεμβρίου ώς τις 10 Φεβρουαρίου 2015 και στη συνέχεια ενδέχεται να μεταφερθεί στην Ελλάδα.



This email is free from viruses and malware because avast! Antivirus protection is active.


smountzouris@gmail.com

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου