ΣΥΝΟΛΙΚΕΣ ΠΡΟΒΟΛΕΣ

Τετάρτη 12 Μαρτίου 2014

ΟΟΣΑ: Εύθραυστη η ανάκαμψη των αναπτυσσόμενων οικονομιών

ΑΝΗΣΥΧΙΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΥΡΩΖΩΝΗ

12/03/2014
Ομαλά εξελίσσεται η ανάκαμψη των αναπτυσσομένων οικονομιών, σύμφωνα με τον Οργανισμό Οικονομικής Συνεργασίας και Ανάπτυξης (ΟΟΣΑ), παρά το γεγονός πως η επιβράδυνση της οικονομικής δραστηριότητας στις μεγάλες αναδυόμενες οικονομίες σημαίνει ότι η παγκόσμια ανάπτυξη θα είναι στην καλύτερη των περιπτώσεων μόνον μέτρια, τουλάχιστον βραχυπρόθεσμα.

Στην έκθεση του Οργανισμού σημειώνεται πως το ρυθμό ανάκαμψης ανακόπτουν οι ιδιαίτερα αρνητικές καιρικές συνθήκες στη βόρειο Αμερική και η αύξηση του φόρου επί των πωλήσεων στην Ιαπωνία.
Με αυτά τα στοιχεία ο Οργανισμός παροτρύνει την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα και την Τράπεζα της Ιαπωνίας να διατηρήσουν χαλαρή τη νομισματική πολιτική τους.
Παράλληλα, χαρακτήρισε ορθή την απόφαση της Ομοσπονδιακής Τράπεζας των ΗΠΑ να περιορίσει σταδιακά το πρόγραμμα αγοράς ομολόγων που ακολουθεί από το ξέσπασμα της πιστωτικής κρίσης.
Όπως δήλωσε ο επικεφαλής οικονομολόγος του διεθνούς οργανισμού Ριντάρο Ταμάκι, σε γραπτή ανακοίνωσή του, «η σταδιακή ανάκαμψη των ανεπτυγμένων οικονομιών είναι ενθαρρυντική, ακόμη και εάν προσωρινοί παράγοντες έχουν μειώσει τα ποσοστά ανάπτυξης των πρώτων μηνών του τρέχοντος έτους, ενώ η επιβράδυνση των αναδυόμενων οικονομιών πιθανότατα θα επενεργήσει επιβαρυντικά στην παγκόσμια οικονομία».
Ο ΟΟΣΑ προβλέπει ότι η οικονομία της Ευρωζώνης θα συνεχίσει να γνωρίζει ανάκαμψη που θα φτάσει το 1,9% το πρώτο τρίμηνο του 2014, ενώ το δεύτερο τρίμηνο η ανάπτυξη θα επιβραδυνθεί στο 1,4%. Όπως διαπιστώνει ο ΟΟΣΑ, ο ρυθμός ανάπτυξης στην Ευρωζώνης ήταν ο μικρότερος που σημειώθηκε σε παγκόσμια πεδίο. Ο Οργανισμός εκφράζει και τις ανησυχίες του για τα χαμηλά επίπεδα, στα οποία βρίσκεται ο πληθωρισμός, αφού απέχει πολύ από τον στόχο της ΕΚΤ για 2%.
Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις οι ΗΠΑ θα σημειώσουν ρυθμό ανάπτυξης 1,7% το α' τρίμηνο του έτους, σε ετήσια βάση, από 2,4% το δ' τρίμηνο του 2013, εξαιτίας των καιρικών συνθηκών.
Η Ιαπωνία θα καταγράψει ρυθμό ανόδου ΑΕΠ 4,8% το α' τρίμηνο 2014, η Γερμανία θα καταγράψει 3,7% το α' τρίμηνο ενώ θα επιβραδυνθεί σε 2,5% στο δεύτερο και η Γαλλία θα σημειώσει ανάπτυξη μόνον 0,7% το α' τρίμηνο και 1% το επόμενο τρίμηνο του έτους.
Η Βρετανία θα καταγράψει αύξηση ΑΕΠ 3,3% τόσο στο α' όσο και στο β' τρίμηνο του 2014.

ΠΗΓΗ : "   ΕΛΕΥΘΕΡΗ ΖΩΝΗ   " 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου