ΣΥΝΟΛΙΚΕΣ ΠΡΟΒΟΛΕΣ

Δευτέρα 3 Μαρτίου 2014

"Μαγειρεύουν" την απόφαση του ΣτΕ: Μπόνους και όχι μισθολογική αποκατάσταση για τους ένστολους

ΠΗΓΗ : "  www.politikanet.gr   " 

H χθεσινή έκδοση των «ΠΑΡΑΠΟΛΙΤΙΚΩΝ» είχε τίτλο στο Πρωτοσέλιδό της: «ΑΠΟ ΤΟ ΠΛΕΟΝΑΣΜΑ: Μπόνους σε συνταξιούχους, ένστολους, δικαστικούς». Σε άρθρο των ΓΙΩΡΓΟΥ ΣΙΑΔΗΜΑ, ΓΙΑΝΝΗ ΧΡΗΣΤΑΚΟΥ με τίτλο «“ΠΑΡΟΧΕΣ” ΜΕ ΤΡΙΠΛΗ ΣΤΟΧΕΥΣΗ» αναφέρονται τα παρακάτω για τους στρατιωτικούς - ένστολους:

«Σχέδιο για τη διάθεση του πρωτογενούς πλεονάσματος έχει... ήδη μελετήσει το Μέγαρο Μαξίμου, σε μια προσπάθεια να ικανοποιήσει όσο το δυνατόν περισσότερες κοινωνικές ομάδες που πλήττονται από την οικονομική κρίση. Οι συνεργάτες του πρωθυπουργού έχουν δώσει σαφείς εντολές στους αρμόδιους υπουργούς να επεξεργαστούν προγράμματα για την ανακούφιση των πολιτών και σε μια δεύτερη κατηγορία, που δεν σχετίζεται με το ύψος του πρωτογενούς πλεονάσματος και δεν επηρεάζει το δημοσιονομικό αποτέλεσμα.


Η σύνθεση των δυο πακέτων, δηλαδή η διανομή του πλεονάσματος, από τη μια, και οι πρόσθετες παροχές... από την άλλη, βρίσκεται ήδη στο γραφείο του κ. Αντώνη Σαμαρά για την τελική επεξεργασία σύμφωνα με τα μέχρι τώρα δεδομένα, και με την προϋπόθεση ότι το ποσό που θα διατεθεί τελικά θα φτάσει, στην καλύτερη περίπτωση, το 1 δισ. ευρώ, η κυβέρνηση σχεδιάζει να το μοιράσει με τέτοιο τρόπο ώστε να φτάσει σε όλους τους πολίτες, χωρίς διακρίσεις, που θα δημιουργούσαν την εικόνα σύγκρουσης μεταξύ των κοινωνικών ομάδων.
Οι βασικοί άξονες είναι τρείς:
Πρώτον, ένα ποσό θα δοθεί σε ένστολους και χαμηλοσυνταξιούχους.
Δεύτερον, υπολογίζεται να ενισχυθεί το πρόγραμμα δημοσίων έργων. Ειδικότερα, από τα 6 δισ. ευρώ να αυξηθεί το προϋπολογισμένο ποσό, αν είναι εφικτό, στο 6.5 δισ.
Τρίτον, να γίνει σταδιακή αποπληρωμή των οφειλομένων σε επιχειρήσεις.
ΣΤΡΑΤΙΩΤΙΚΟΙ - ΕΝΣΤΟΛΟΙ. Η κυβέρνηση ΕΧΕΙ ήδη αποφασίσει να δώσει ένα ποσό, που θα κυμαίνεται έως τα 50 ευρώ τον μήνα, για τους ένστολους και οι τελικές αποφάσεις θα ληφθούν μόλις καθαρογραφεί η απόφαση του ΣτΕ, που έκρινε αντισυνταγματικές τις περικοπές.»


Στην ίδια εφημερίδα «ΠΑΡΑΠΟΛΙΤΙΚΑ» και σε άλλο άρθρο του ΓΙΩΡΓΟΥ ΠΑΠΠΟΥ αναφέρονται τα εξής:

«... Το βασικό σενάριο που έχει εκπονήσει το οικονομικό επιτελείο στηρίζεται στην παραδοχή ότι η Eurostat θα επικυρώσει πρωτογενές πλεόνασμα τουλάχιστον 1,5 δισ. ευρώ, ενώ υπάρχουν ακόμα πιο τολμηρές εκτιμήσεις, που ανεβάζουν τον πήχη έως και τα 2 δισ. ευρώ. Με βάση αυτή την υπόθεση, το οικονομικό επιτελείο μπορεί να διαθέσει τουλάχιστον 1 δισ. ευρώ ως κοινωνικό μέρισμα σε συνταξιούχους, ένστολους και ανέργους, υπό τη μορφή εφάπαξ εισοδηματικών ενισχύσεων, αφού μόνο τέτοια δυνατότητα υπάρχει από το Μνημόνιο. Επιπλέον, ένα τέτοιο πλεόνασμα επιτρέπει ακόμα και την κάλυψη έστω μέρους των αναδρομικών που πρέπει να επιστρέψει το υπουργείο Οικονομικών στους ένστολους και στους δικαστικούς, μετά τις σχετικές αποφάσεις του ΣτΕ και του Μισθοδικείου. Πέρα από το προφανές όφελος για όσους καρπωθούν αυτό το μέρισμα, η κυβέρνηση εκτιμά ότι θα σταλεί ένα ισχυρό μήνυμα και στις υπόλοιπες κοινωνικές ομάδες, ότι η κρίση τελειώνει, γεγονός που θα ενισχύσει περαιτέρω τη δυναμική των εξαγγελιών περί μείωσης των φορολογικών συντελεστών από την επόμενη χρονιά...».

Στη σημερινή έκδοση της εφημερίδας «ΚΥΡΙΑΚΑΤΙΚΟ ΒΗΜΑ» σε άρθρο του ΑΡΓΥΡΗ ΠΑΠΑΣΤΑΘΗ με τίτλο: «“Όχι” διανομή του πλεονάσματος» αναφέρονται τα παρακάτω:

«Φρένο στην κυβέρνηση για τη διανομή του πλεονάσματος βάζει η τρόικα. Στόχος των δανειστών είναι να βεβαιωθούν ότι το υπουργείο Οικονομικών δεν θα προχωρήσει σε πρόσθετες δαπάνες με προεκλογική λογική οι οποίες θα θέσουν σε κίνδυνο τη διατήρηση του πρωτογενούς πλεονάσματος το 2014 και τα επόμενα χρόνια.
[...]Οι ένστολοι: Στο δημοσιονομικό πεδίο η τρόικα θέλει να υπολογιστεί με ακρίβεια η μόνιμη επίπτωση για τον προϋπολογισμό από την επιστροφή των μισθών των ένστολων στα επίπεδα προ των περικοπών της 1ης Αυγούστου του 2012, εφόσον η κυβέρνηση προχωρήσει σε αυτή την κίνηση ύστερα από την απόφαση της Δικαιοσύνης.
Παράλληλα η τριμερής ανησυχεί ότι, αν υλοποιηθούν οι εξαγγελίες για τη διανομή του μεγαλύτερου μέρους του πλεονάσματος σε χαμηλοσυνταξιούχους και ένστολους (το λεγόμενο κοινωνικό μέρισμα), θα υπονομευθεί η βιωσιμότητα του πρωτογενούς πλεονάσματος, το οποίο πρέπει να ανέλθει σε 1,5% του ΑΕΠ το 2014 και 3% του ΑΕΠ το 2015. [...]».


ΤΑ ΣΥΜΠΕΡΑΣΜΑΤΑ ΔΙΚΑ ΣΑΣ!!!

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου