ΣΥΝΟΛΙΚΕΣ ΠΡΟΒΟΛΕΣ

Πέμπτη 6 Μαρτίου 2014

Αθήνα προς ΔΝΤ και ΕΕ: Βρείτε τα!

Ήσσονος σημασίας τα εκκρεμή θέματα

06/03/2014
Τα προβλήματα στη διαπραγμάτευση με την τρόικα και τα θέματα που σχετίζονται με την ελληνική προεδρία, κυρίως όσον αφορά στις εξελίξεις στην Ουκρανία, βρέθηκαν στο επίκεντρο της συνάντησης του προέδρου και του Αντιπροέδρου της κυβέρνησης.

Οι κ. κ. Σαμαράς και Βενιζέλος ενημερώθηκαν από τον υπουργό των Οικονομικών κ. Στουρνάρα τόσο για τις εκκρεμότητες, όσο και για τις δυσκολίες που έχουν προκύψει λόγω της επιμονής της τρόικας να εφαρμοστεί στο σύνολό της η «εργαλειοθήκη» του ΟΟΣΑ. 


Κατά την αναχώρησή του από το Μέγαρο Μαξίμου, ο κ. Βενιζέλος προέβη σε δήλωση που υποδηλώνει τη στάση την οποία πρόκειται να ακολουθήσει η ελληνική κυβέρνηση. Όπως είπε, «τα αντικειμενικά δεδομένα της ελληνικής Οικονομίας είναι τέτοια, που μας επιτρέπουν να πούμε ότι οι συζητήσεις με την τρόικα θα καταλήξουν αναγκαστικά σε ένα θετικό αποτέλεσμα το ταχύτερο δυνατό».

Ο κ. Βενιζέλος χαρακτήρισε «ήσσονος σημασίας, σε σχέση με αυτά που έχουν γίνει» τα εκκρεμή ζητήματα, δηλώνοντας παράλληλα βέβαιος ότι θα βρεθεί λύση. «Και γι’ αυτά θα βρούμε λύση. Γιατί δεν μπορεί να πει κανείς ότι εξαρτάται η τύχη της ελληνικής Οικονομίας από την ενιαία τιμή βιβλίου, ή από το εάν θα έχουμε τα μη συνταγογραφούμενα φάρμακα στα φαρμακεία ή στα σούπερ μάρκετ», δήλωσε και πρόσθεσε: «Δεν θέλουμε πολιτικές χάρες, αλλά μια υπεύθυνη πολιτική προσέγγιση, που να κατανοεί τα δεδομένα».

Για το ζήτημα των Τραπεζών, σημείωσε: «Δεν έχουμε καμία απόσταση με την τρόικα διότι σ’ αυτό το θέμα υπάρχουν θεσμοί, διαδικασίες και εγγυήσεις», κάνοντας ειδική μνεία στην από κοινού ότι αρμοδιότητα της ΕΚΤ και της ΤτΕ.

«Οι τράπεζες είναι απολύτως θωρακισμένες και θα βρεθεί λύση», κατέληξε. Ο Κλάους Ρέγκλινγκ Στην εκταμίευση της δόσης ύψους 10,1 δις ευρώ, τα χρήματα δηλαδή που απομένει να διατεθούν στην Ελλάδα από το Ευρωπαϊκό Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας (ΕΤΧΣ), αναφέρθηκε ο επικεφαλής του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας Κλάους Ρέγκλινγκ, σύμφωνα με δημοσίευμα της εφημερίδας Wall Street Journal.

Σύμφωνα με την εφημερίδα, ο κ. Ρέγκλινγκ, σε συνομιλία του με δημοσιογράφους στη Ρίγα της Λεττονίας, δήλωσε πως τα ποσά αυτά μπορούν να εκταμιευτούν ακόμη και την επόμενη εβδομάδα, «αν υπάρξει θετικό αποτέλεσμα από την αξιολόγηση της τρόικας και εάν εκπληρωθούν οι όροι».

Στο δημοσίευμα προστίθεται επίσης ότι εάν ο έλεγχος της τρόικας ολοκληρωθεί έως το τέλος της εβδομάδας, οι εκπρόσωποι των δανειστών θα μπορούσαν να συστήσουν στο Eurogroup, που συνεδριάζει τη Δευτέρα στις Βρυξέλλες, την εκταμίευση των χρημάτων στην Ελλάδα.

Η εκταμίευση θα γίνει αργότερα, καθώς η τρόικα θα πρέπει να συντάξει αναλυτική έκθεση για την πρόοδο της Ελλάδας πριν την αποδέσμευση των χρημάτων, προσθέτει το δημοσίευμα.

Ο κ. Ρέγκλινγκ δήλωσε επίσης ότι δεν αναμένει «μεγάλες εκπλήξεις» από τις σε εξέλιξη ασκήσεις αντοχής των τραπεζών στις πέντε χώρες που έχουν δοθεί δάνεια από το ΕΤΧΣ και τον ΕΜΣ, δηλαδή την Ελλάδα, την Ιρλανδία, την Πορτογαλία, την Ισπανία και την Κύπρο.

Στο μεταξύ, από την πλευρά του υπουργείου των Οικονομικών υποστηρίζεται πως οι διαπραγματεύσεις για το δημοσιονομικό έχουν κλείσει και δεν θα υπάρξουν μέτρα για το 2014, ενώ παραμένει ανοικτό το θέμα των κεφαλαιακών αναγκών των τραπεζών καθώς εκφράζονται διαφορετικές απόψεις από το ΔΝΤ και την Κομισιόν.

Η τρόικα εξακολουθεί να εξαρτά την θετική εισήγησή της για την εκταμίευση της δόσης από την υπερψήφιση του νομοσχεδίου για την υιοθέτηση των μεταρρυθμίσεων που προτείνει ο ΟΟΣΑ, ενώ η εκτίμηση του υπουργείου Ανάπτυξης είναι ότι το κλίμα στις διαπραγματεύσεις βελτιώθηκε, καθώς η ελληνική πλευρά έκανε κάποια βήματα προσέγγισης στις απαιτήσεις των δανειστών, ανεβάζοντας την υιοθέτηση των μέτρων από 80% που είχε αποφασίσει στο 87%.

Θα γίνουν δεκτές ακόμη 15 μεταρρυθμίσεις από τις συνολικά 55 που δεν είχαν συμπεριληφθεί στη λίστα της κυβέρνησης.

Μεταξύ των θεμάτων που η ελληνική πλευρά δέχθηκε να μπουν στα προαπαιτούμενα είναι οι προϋποθέσεις σε σχέση με τα μεταλλεία αλλά και η κυκλικότητα στην κρουαζιέρα. Παρ' όλα αυτά παραμένει η διάσταση απόψεων τόσο για το γάλα όσο και για τα ΜΥΣΥΦΑ και τα φαρμακεία.

Σχετικά με το θέμα των κεφαλαιακών αναγκών των τραπεζών η ελληνική θέση είναι ότι θα πρέπει να ακολουθηθεί η άποψη του Κεντρικού Τραπεζίτη της Ευρώπης Μάριο Ντράγκι ότι υπεύθυνη για να διαπιστώσει την κεφαλαιακή επάρκεια των τραπεζών είναι η Κεντρική Τράπεζα της κάθε χώρας.

Όπως σχολίασε το υψηλόβαθμο στέλεχος του υπουργείου Οικονομικών μετά τη συνάντηση για την εργαλειοθήκη του ΟΟΣΑ, «είναι μια θεσμική διαφορά που πρέπει να την λύσουν μεταξύ τους, το ΔΝΤ με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή και την ΕΚΤ. Το ΔΝΤ διαφωνεί αλλά θα πρέπει να τα βρουν μεταξύ τους, ώστε να ολοκληρωθεί ο έλεγχος της ελληνικής οικονομίας».

«Θέλουμε μια ευρωπαϊκή λύση», πρόσθεσε με νόημα.

ΠΗΓΗ : "  ΕΛΕΥΘΕΡΗ ΖΩΝΗ     " 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου