ΣΥΝΟΛΙΚΕΣ ΠΡΟΒΟΛΕΣ

Κυριακή 6 Απριλίου 2014

5+1 βήματα προς τον γκρεμό

ΠΕΝΤΕ ΑΛΛΑΓΕΣ ΣΤΟ ΑΣΦΑΛΙΣΤΙΚΟ ΚΑΙ ΜΙΑ ΣΤΑ ΕΠΙΚΟΥΡΙΚΑ ΤΑΜΕΙΑ ΣΤΡΑΓΓΑΛΙΖΟΥΝ ΣΥΝΤΑΞΕΙΣ ΚΑΙ ΟΡΙΑ ΗΛΙΚΙΑΣ

Ξεκινούν τον Σεπτέμβρη με ενοποίηση τριών επικουρικών και τριών μετοχικών στο ένα Ταμείο (ΕΤΕΑ)
ΠΕΝΤΕ αλλαγές στο ασφαλιστικό συν μία στα επικουρικά ταμεία που θα γίνουν βήμα βήμα και εκθεμελιώνουν άρδην επί τα χείρω συντάξεις και όρια ηλικίας συνταξιοδότησης με περαιτέρω ενοποιήσεις Ταμείων (Κύριων, Επικουρικών και Πρόνοιας) με στόχο τη δημιουργία ενός Ταμείου που θα χορηγεί τα πάντα με ίδιους όρους και κανόνες.
Οι ένστολοι χάνουν τη γη κάτω από τα πόδια τουςΟι ένστολοι χάνουν τη γη κάτω από τα πόδια τουςΟι αλλαγές αποτελούν σημείο συμφωνία της τρόικας με τους υπουργούς Οικονομικών και Εργασίας και θα ξεκινήσουν τον ερχόμενο Σεπτέμβρη μέσω της ενοποίησης των τριών επικουρικών και των τριών μετοχικών ταμείων των ένστολων στο Ενιαίο Ταμείο Επικουρικής Ασφάλισης (ΕΤΕΑ), ολοκληρώνοντας έτσι την ενοποίηση των Ταμείων Επικουρικής Ασφάλισης.

Η συγκεκριμένη ενοποίηση, που μπορεί να σημάνει μειώσεις στις συντάξεις από 0%-100%, θεωρείται επιβεβλημένη μετά την κατάργηση μέρους των κοινωνικών πόρων από 1ης.7.2014 που εισέπρατταν τα παραπάνω Ταμεία, αλλά και τη μεταφορά άλλων από 1-1-2015 στο υπουργείο Οικονομικών.
Τα Ταμεία που πρόκειται να ενσωματωθούν στο ΕΤΕΑ είναι το ΤΕΑΠΑΣΑ, που περιλαμβάνει τρεις αυτόνομους λογαριασμούς (Αστυνομίας Πόλεων, Πυροσβεστικής και Χωροφυλακής), καθώς και το Μετοχικό Ταμείο Πολιτικών Υπαλλήλων και τα Μετοχικά Ταμεία Στρατού, Αεροπορίας και Λιμενικού.
Στόχος των ενοποιήσεων των επικουρικών είναι να μειωθούν οι επιπτώσεις από τις καταργήσεις των κοινωνικών πόρων. Για παράδειγμα, το Ταμείο των Μηχανικών δεν θα εισπράττει το 1% επί πιστοποιήσεων παντός δημοσίου έργου. Το ποσοστό αυτό, σε συνδυασμό και με άλλους πόρους που εισπράττει το Ταμείο, είχε παραχωρηθεί έναντι της μη συμμετοχής του κρατικού προϋπολογισμού σε τριμερή χρηματοδότηση του Ταμείου. Με την «απόσπαση» του 1%, χωρίς την αντικατάστασή του από άλλη πηγή, θεωρείται βέβαιο ότι το ΤΣΜΕΔΕ χάνει τουλάχιστον 35 εκατ. ευρώ (350 εκατ. ευρώ έφτανε στις καλές εποχές που γίνονταν δημόσια έργα). Αυτομάτως η κάλυψη αυτής της «τρύπας» θα αναγκάσει το Ταμείο να μειώσει 8% τις συνταξιοδοτικές παροχές.
Ανάλογες είναι ο επιπτώσεις από την κατάργηση των πόρων στα Ταμεία των γιατρών και των νομικών, ενώ το μεγάλο επικουρικό του ΙΚΑ ξεκινά με ελλείμματα που φτάνουν τα 110 εκατ. Συνολικά, η απόσπαση σχεδόν του 1/3 των κοινωνικών πόρων (οι υπόλοιποι θα επανεξεταστούν έως το τέλος του 2014), σε συνδυασμό με τη μείωση των ασφαλιστικών εισφορών κατά 3,9 ποσοστιαίες μονάδες, προκαλεί έλλειμμα που κυμαίνεται από 1 δισ. έως 1,7 δισ., όπως είχε αποκαλύψει η «Ε» με την παρουσίαση του πολυνομοσχεδίου.
Αντιδράσεις
Εντονες είναι ήδη οι αντιδράσεις από ενστόλους, οι οποίοι χάνουν από την 1η Ιουλίου:
1 Την απόδοση στους ασφαλιστικούς φορείς του προσωπικού της Ελληνικής Αστυνομίας του ποσοστού 4% των εισπρακτέων, από τρίτους ή φορείς μη επιχορηγούμενους από τον κρατικό προϋπολογισμό, εσόδων από την παροχή υπηρεσιών προς αυτούς, σύμφωνα με τις διατάξεις της παρ. 3 του άρθρου 22, του ν. 3938/2011(Α.61).
Την απόδοση στο Ταμείο Αρωγής Υπαλλήλων Αστυνομίας Πόλεων των ποσών που προβλέπονται με τις διατάξεις της παρ. 1, του άρθρου 20, του ν. 4058/2012.
3 Στο Μετοχικό Ταμείο Στρατού περιέρχεται ως πόρος σε ποσοστό 68%.
4 Η κράτηση 3% επί των διενεργηθέντων παντός είδους προμηθειών, κατασκευών, αγορών, επισκευών, που πραγματοποιούνται για λογαριασμό του ΤΕΑΠΑΣΑ/ ΤΠΑΣ.
5 Από 1ης.1.2015 οι φορείς, τομείς και κλάδοι επικουρικής ασφάλισης αρμοδιότητας του υπουργείου Εργασίας, οι τομείς του Ταμείου Επικουρικής Ασφάλισης και Πρόνοιας Απασχολούμενων στα Σώματα Ασφαλείας (ΤΕΑΠΑΣΑ) λειτουργούν με βάση το διανεμητικό σύστημα προκαθορισμένων εισφορών με νοητή κεφαλαιοποίηση και οι ασφαλιστικές εισφορές που καταβάλλονται για κάθε ασφαλισμένο τηρούνται σε ατομικές μερίδες.
Με επιστολή τους προς τον υπουργό Οικονομικών οι ένστολοι επισημαίνουν στον βαθμό που αυτό το έλλειμμα δεν μπορεί να καλυφθεί ούτε από τις εισφορές μιας ασθενικής οικονομικής δραστηριότητας ούτε από την αύξηση της δημόσιας χρηματοδότησης, είναι βέβαιο ότι θα προκαλέσει ραγδαίες μεταβολές στο συνταξιοδοτικό εισόδημα την περίοδο 2014-2015. Αλλωστε, θεωρητικά παραμένουν και τα σενάρια κάλυψης του κενού που θα αφήσει η μείωση των ασφαλιστικών εισφορών.
Τις σοβαρότερες συνέπειες από την απώλεια των κοινωνικών τους πόρων (από 1ης.1.2015) θα έχουν οι ασφαλιστικοί φορείς των εργαζομένων στον ιδιωτικό τομέα (ΤΑΠΙΤ), στο ΕΤΕΑΜ (επικουρικό ΙΚΑ), στο ΤΠΔΥ (πρόνοιας δημοσίων υπαλλήλων), στο ΤΕΑΔΥ, στο ΤΕΑΠΟΚΑ, στο ΝΑΤ, καθώς επίσης και στο Ταμείο των εργαζομένων στις ασφαλιστικές εταιρείες όπου απουσιάζει εργοδοτική εισφορά.

ΠΗΓΗ : " http://www.enet.gr/   " 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου