ΣΥΝΟΛΙΚΕΣ ΠΡΟΒΟΛΕΣ

Παρασκευή 18 Απριλίου 2014

Πρωτ. Παναγιώτης Ρούβαλης: «καγὼ ἐὰν ὑψωθῶ ἐκ τῆς γῆς, πάντας ἑλκύσω πρὸς ἐμαυτόν»


ΠΗΓΗ :   "  pentapostagma     " 
Posted: April 18, 2014 at 9:00 am, Last Updated: April 18, 2014 at 1:28 am
H_Staurwsh_tou_Ihsou_Xristou_01
Το ξύλον εκείνο του σταυρού, το οποίον υψώνεται σήμερα στο μέσον του Ναού του Θεού, παρουσιάζει την ύψιστην θυσίαν η οποία είναι εκδηλωτική της υψίστης αγάπης. Ο επί του ξύλου κραμάμενος τον οποίον βλέπουμε σήμερα γυμνόν και με ακάνθυνον στέφανον την κεφαλήν στεφανωμένον, εκτέλεσε το μέγιστον των έργων , όπως μαρτυρεί η ιστορία και κάθε λογικόν ον. Γι’ αυτό και η σημερινή ημέρα ονομάζεται μεγάλη, διότι κατ’ αυτήν εκδηλώθηκε σε όλην της την τελειότητα η υψίστη εκείνη αγαπη η οποία υπήρξε ή μπορει να υπάρξει ποτέ σε ψυχή αγαπώσα. Ο Κύριος και ευεργέτης της ανθρωπότητος υψώθη επί του σταυρού και μυριάδες ψυχές κατέληξαν κοντά Του. Το ξύλον του σταυρού, το σύμβολον άλλοτε της κατάρας και της ατιμίας, έγινε σήμερα το σύμβολον της δόξας και της ευλογίας. Από τα τραύματα του Σωτήρος ανεβλυσε πηγή αέναος, θεραπεύουσα τα τραύματα της ψυχής και σκορπίζουσα νάματα ζωής παντού. Επί του σταυρού ετελέσθη η μεγίστη και ιεροτάτη θυσία δια της οποιας εκδηλώθηκε η τελειοτάτη προς ημάς αγάπη του Θεού. Δια του σταυρού συνύψωσε ολόκληρη την ανθρωπότητα ο επ’ αυτού υψωθείς.

Ο Σταυρός είναι το ύψος του Χριστού, ο Σταυρός είναι η δόξα του Πατρός, ο Σταυρός είναι ο θρόνος της αγάπης, δια της οποίας έλκεται προς τον Χριστόν ολόκληρη η ανθρωπότης.
Το ύψος έχει πολλές όψεις και θεωρήσεις, ηθική , κοινωνική, φυσική, τοπική, σοφίας και δυνάμεως, κάλλους και ευγενείας, πλούτου και δόξας και άλλες πολλές. Όλα αυτά τα είδη του ύψους συγκεντρώνονται στο Σταυρό του Χριστού, απέναντι του οποίου κλείνουν γόνυ ουράνια και επίγεια. «ἐκάλυψεν οὐρανοὺς ἡ ἀρετὴ Σου Χριστέ, καὶ αἰνέσεως αὐτοῦ πλήρης ἡ γῆ». Το έξοχον όμως ύψος του Χριστού παρατηρείται στην ταπείνωσή Του, η οποία περιβάλλει ολόκληρον τον βιον Του, τους λόγους και τα έργα. Όσοι λοιπόν, επιθυμούν το αληθινό και αιώνιο ύψος , την δόξαν και το μεγαλείο, πρέπει να μιμηθούν την ταπείνωσιν του σταυρωθέντος Χριστού. «εἴ τιςθέλει πρῶτος εἶναι, λέγει, ἔσται πάντων ἔσχατος καὶ πάντων διάκονος». Πρέπει να υπομένουν αγωνιζόμενοι και λοιδορούμενοι να μην οργίζονται, ούτε να εκδιώκονται, μιμούμενοι τον Κύριον, «ὅς λοιδορούμενος οὐκ ἀντελοιδόρει, πάσχων οὐκ ἠλειπει». «Χριστός ἔπαθεν ὑπέρ ἡμῖν, ἡμῶν ὑπολιμπάνων ὑπογραμμόν, ἵνα τοῖς ἴχνεσιν αὐτοῦ ἐπακουθήσωμεν».
Ο Σταυρός είναι η δόξα του Πατρός
Όταν ο Ιησούς ετέλεσε τον Μυστικόν Δείπνον και παρέδωκεν στους μαθητάς Του το ύψιστον μυστήριον της Ευχαριστίας, είπε αυτά τα υψηλά ρήματα «Νυν εδοξάσθη ο υιός του ανθρώπου και ο Θεός εδοξάσθη εν αυτώ» . Ο σταυρός έιναι νίκη και στέφανος του Ιησού, είναι δόξα και λατρεία του Πατρός, είναι καύχημα των αγγέλων,, τραύμα των δαιμόνων και σωτηρία των ανθρώπων, δι αυτού συνετρίβησαν τα τόξα της αμαρτίας , δι αυτού ανέλαμψε η σοφία και η αγαθότητα του Θεού, δι αυτού εχύθη το έλεος, η αγάπη και η φιλανθρωπία και καλούμε το Θεόν Πατέρα, δι αυτού ειλκύσθησαν πάντα τα έθνη και ο άνθρωπος υψώθη εις ουρανούς. Ποιος δεν θα λατρεύσει τον Θεόν Πατέρα εν πνεύματι και αληθεία; Ποιος δεν θα προσπέσει και προσκυνήσει τον εσταυρωμένον Ιησούν; και ποιος μπορει να μην ελκυσθή υπό της αγάπης Του;
Ο Σταυρός είναι ο θρόνος της αγάπης δια της οποίας έλκεται προς τον Χριστόν ολόκληρος η ανθρωπότης.
Ο Χριστός είναι η παγκόσμιος δύναμις, ο δε σταυρός Του ο μέγιστος μαγνήτης , ο οποίος ελκύει κάθε ψυχή. Γύρω από το Χριστό κινούνται και στρέφονται τα πάντα. Ο Χριστός είναι ο υιός του Θεού, είναι ο Βασιλεύς του σύμπαντος, ο δε σταυρός Του είναι ο θρόνος της αγάπης, διότι δι’ αυτού εξεχύθη το άπειρον έλεος του Θεού, η σοφία και η αγαθότης. Ο Χριστός είναι ο Μέγας Αρχιερεύς, ο οποίος προσέφερε εαυτόν θύμα επί του Σταυρού, για να εξαγοράση δια του ιδίου αίματος αυό της αμαρτίας και της κατάρας του νόμου «Χριστὸς ἡμᾶς ἐξηγόρασεν ἐκ τῆς κατάρας τοῦ νόμου γενόμενος ὑπὲρ ἡμῶν κατάρα» Η θυσία του Χριστού είναι εκδηλωτική της ανεκφράστου αγάπης Του, η οποία ζωοποιεί τους θνητούς ανθρωπους και ανακαινίζει ολόκληρη την κτίσιν. Ζωογονεί και θερμαίνει τις καρδιές των ανθρώπων και ένωσε τα διεστώτα και καθίδρυσεν αδιαρρήκτους δεσμούς μεταξύ Θεού και ανθρωπων. Ακούμε την φωνήν Του να λέγει στον κάθε έναν μας «αγάπα με όπως εγώ σε αγάπησα και θυσιάζομαι για σενα , για να σε σώσω». Η μητρική αγάπη είναι μεγάλη, αλλά η αγάπη την οποίαν έδειξε ο Ιησούς καθ’ όλον τον επί γης βίον Του και ιδίως επί του σταυρού, είναι ασύγκριτη, είναι υπερτέρα πάσης άλλης αγάπης, περιλαμβάνει πάντας φίλους και εχθρούς. Ο Ιησούς πάσχει και αποθνήσκει υπέρ της Σωτηρίας του κόσμου, χύνει το αίμα Του για μας τους αμαρτωλούς.
Ο Ιησούς είναι πατέρας όλων των ανθρώπων, είναι αδελφός πρωτοτοκος που μας οδηγεί στον ουράνιο Πατέρα. Είναι Αρχιερεύς θυσιαζόμενος εκουσίως επί του σταυρού για να σώσει τους αμαρτωλούς. Είναι Σωτήρ, είναι Ποιμήν, είναι Βασιλεύς, είναι χαρά και ζωή, είναι όλος φως, αλήθεια και τελεία αγάπη «μείνατε ἐν τῇ ἀγάπῃ τῇ ἐμῇ» μας λέγει σήμερα ο Σωτήρ από του Σταυρού, αγωνιών υπερ της αγάπης και της σωτηρίας μας. Αλλά όταν κατά την στιγμήν αυτήν έχωμε προ των οφθαλμών μας τον Σωτήρα και ευεργέτην μας, πώς μπορούμε να μην καταληφθούμε υπό τελείας αγάπης και ευγνωμοσύνης; Πώς μπορούμε να μη χύσουμε δάκρυα μετανοίας και εξομολογήσεως για τις αμαρτίες μας, δι’ των οποίων καθημερινώς Τον παροργίζομε; Ο Χριστός αγάπησε με τελείαν αγάπην «μείζονα ταύτης ἀγάπην οὐδεὶς ἔχει, ἵνα τις τὴν ψυχὴν αὐτοῦ θῇ ὑπὲρ τῶν φίλων αὐτοῦ». Αλλά πώς αλλιώς μπορούμε να ανταποκριθούμε στην αγάπη Του; «᾿Εὰν ἀγαπᾶτέ με, τὰς ἐντολὰς τὰς ἐμὰς τηρήσατε, ἐὰν τὰς ἐντολάς μου τηρήσητε, μενεῖτε ἐν τῇ ἀγάπῃ μου ».
Το μυστήριον της Θείας Ευχαριστίας συνεχίζει την ιλαστήριον θυσίαν του Ιησού. Αν προσερχώμεθα εις την κοινωνίαν του Αγίου Σώματος και Αίματος με κατάνυξη και συντριβή καρδίας, μετά φόβου Θεού πίστεως και αγάπης, καθαριζόμεθα από πάσης αμαρτίας, θερμαινόμεθα υπό της θείας αγαπης και ενισχυόμεθα στην τήρησιν των θείων εντολών Του και εις την κατόρθωσιν κάθε αρετής. Να προσερχώμεθα μετά παρρησίας ως τέκνα του Θεού αγαπητά, εις την κοινωνίαν του σώματος και αίματος του Κυρίου, όταν έχουμε τελείαν πίστιν και αγάπην προς τον Θεόν που τόσον μας ηγάπησε, όταν τηρούμε τις εντολές Του μετά προθυμίας και όταν υπακούουμε εις το θέλημά Του μέχρι θανάτου.
Γλυκύτατε Ιησού, έλκυσον ημάς προς την θείαν σου αγάπην, καθάρισον τα ψυχάς ημών δια του αγίου Σου αίματος, ενίσχυσον ημάς εις την τήρησιν των εντολών Σου και αξίωσον πάντας της επουρανίου βασιλείας Σου!
Κήρυγμα Μ. Παρασκευής Πρωτ. Παναγιώτη Δ. Ρούβαλη

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου