ΣΥΝΟΛΙΚΕΣ ΠΡΟΒΟΛΕΣ

Πέμπτη 17 Απριλίου 2014

Αργία η Μεγάλη Παρασκευή στην Κούβα

ΜΕΤΑ ΤΟ ΑΙΤΗΜΑ ΤΟΥ ΒΕΝΕΔΙΚΤΟΥ 16ου

17/04/2014
Αργία κηρύχθηκε η ημέρα της Μεγάλης Παρασκευής του Καθολικού Πάσχα στην Κούβα, έπειτα από σχετικό αίτημα του επίτιμου πάπα Βενέδικτου 16ου.

«Η Εθνική Συνέλευση υιοθέτησε το Δεκέμβριο το νέο Κώδικα Εργασίας που καθιερώνει τη Μεγάλη Παρασκευή εκάστου έτους ως ημέρα εθνικής αργίας», αναφέρει η «Γκράνμα», η εφημερίδα της Κεντρικής Επιτροπής του Κομμουνιστικού Κόμματος Κούβας.
Στη διάρκεια της επίσκεψης που είχε πραγματοποιήσει στην Κούβα στα τέλη Μαρτίου 2012, ο Βενέδικτος 16ος είχε ζητήσει από τον Κουβανό πρόεδρο Ραούλ Κάστρο να εντάξει την ημέρα στις αργίες.
Ο Ραούλ Κάστρο είχε δεχθεί να κηρύξει τη Μεγάλη Παρασκευή αργία «εκτάκτως» για το 2012, εν αναμονή απόφασης του κοινοβουλίου για το θέμα.
Οι καθολικές λιτανείες απαγορεύθηκαν στην Κούβα το 1961, δύο χρόνια μετά την επικράτηση της επανάστασης κατά του καθεστώτος Μπατίστα, με ηγέτη τον Φιντέλ Κάστρο και η αργία των Χριστουγέννων καταργήθηκε το 1969, στο πλαίσιο ισχυρών εντάσεων ανάμεσα στο καθεστώς και τη Ρωμαιοκαθολική Εκκλησία.
Οι λιτανείες και η αργία των Χριστουγέννων επέστρεψαν στο νησί μετά την επίσκεψη του πάπα Ιωάννη Παύλου του 2ου το 1998, η οποία είχε σηματοδοτήσει την αρχή μιας αναθέρμανσης των σχέσεων ανάμεσα στο καθεστώς και την Εκκλησία.

ΠΗΓΗ :  "  ΕΛΕΥΘΕΡΗ ΖΩΝΗ   " 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου