ΣΥΝΟΛΙΚΕΣ ΠΡΟΒΟΛΕΣ

Τρίτη 22 Απριλίου 2014

«Πράσινο φως» για πρωτογενές πλεόνασμα και έναρξη εκλογικού αγώνα

Αύριο η επικύρωση από τη Eurostat

22/04/2014
Η πολυαναμενόμενη για αύριο πιστοποίηση του πρωτογενούς πλεονάσματος από την ευρωπαϊκή στατιστική υπηρεσία (Eurostat) θα αποτελέσει και το εναρκτήριο λάκτισμα για την προεκλογική περίοδο.

Μετά την πιστοποίηση – και ενώ έχει ήδη ξεκινήσει η διανομή του κοινωνικού μερίσματος – και με δεδομένο ότι η τρόικα δεν βρίσκει προβλήματα στην εφαρμογή του μνημονίου, αλλά και την έξοδο της χώρας στις εκλογές, η κυβέρνηση θεωρεί ότι μπορεί να αφιερώσει έναν μήνα στην μετάδοση του μηνύματος για έξοδο από την κρίση, προκειμένου να επιτύχει το καλύτερο δυνατό αποτέλεσμα στις ευρωεκλογές, αλλά και στις αυτοδιοικητικές εκλογές.
Μετά την αναμενόμενη για αύριο πιστοποίηση των δημοσιονομικών στοιχείων, ακολουθεί μια ακόμη κρίσιμη ημερομηνία, καθώς στο Eurogroup της 5ης Μαΐου, θα τεθεί από τον υπουργό των Οικονομικών το ζήτημα της ελάφρυνσης του ελληνικού χρέους, με τους εταίρους να καλούνται να τηρήσουν τις δεσμεύσεις τους.
Η κυβέρνηση θεωρεί πως όλα τα στοιχεία (υπερψήφιση του πολυνομοσχεδίου, πρωτογενές πλεόνασμα και έξοδος στις αγορές) συνηγορούν υπέρ της έναρξης διαλόγου προκειμένου το ελληνικό χρέος να καταστεί βιώσιμο, θέτοντας συγχρόνως τέλος στα σενάρια περί νέου δανείου.  
Αναμένεται επίσης δήλωση στήριξης από τους υπουργούς Οικονομικών της ευρωζώνης, με τη συζήτηση για το χρέος να συνεχίζεται ως τον Ιούνιο και να ολοκληρώνεται με τις τελικές αποφάσεις μετά το καλοκαίρι.
Παράλληλα, θα συνεχιστεί και η διαδικασία εξόδου στις αγορές, καθώς μετά την πρώτη δοκιμαστική και επιτυχή έξοδο θεωρείται αναγκαίο να πιστοποιηθεί ότι η χώρα είναι σε θέση να δανείζεται ανά πάσα στιγμή, μειώνοντας παράλληλα και τα επιτόκια.
Ειδικά όσον αφορά στο χρέος, η κυβέρνηση δεν αναμένει άμεση δραστική περικοπή, αλλά μια επιμήκυνση που θα κατεβάσει σημαντικά το κόστος δανεισμού της χώρας και το ύψος των ετήσιων τοκοχρεολυσίων.
Από την πλευρά της, η αντιπολίτευση επικεντρώνει την κριτική της στην άποψη ότι ούτε το μνημόνιο ούτε η λιτότητα τελειώνουν με την έξοδο στις αγορές ή την πιστοποίηση του πρωτογενούς πλεονάσματος, προσπαθώντας με αυτόν τον τρόπο να αποδομήσει τα επιχειρήματα της κυβέρνησης και επαναλαμβάνοντας ότι ο μόνος τρόπος για να αντιμετωπιστεί η κρίση χρέους είναι η γενναία διαγραφή του.
Χωρίς αμφιβολία, κυβέρνηση και αντιπολίτευση ρίχνονται από αυτή την εβδομάδα στη μάχη των εκλογών με όλα τους τα όπλα, καθώς το αποτέλεσμα θα θεωρηθεί κρίσιμο για τις πολιτικές εξελίξεις στη χώρα.

ΠΗΓΗ : "   ΕΛΕΥΘΕΡΗ ΖΩΝΗ   " 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου