ΣΥΝΟΛΙΚΕΣ ΠΡΟΒΟΛΕΣ

Τρίτη 8 Απριλίου 2014

Πανικός στην Ευρώπη από τον κινέζικο χορό του Πούτιν!

ΠΗΓΗ : "   pentapostagma   " 

Posted: April 7, 2014 at 7:14 pm
kina-russiaΜιχάλης Ψύλος
“Ενα φάντασμα πλανιέται πάνω από την Ευρώπη. Η ρωσο- κινεζική συμμαχία σε βάρος της Ευρώπης”. Ο πανικός έκδηλος στις ιστοσελίδες των διεθνών πρακτορείων Μπλούμπεργκ και του Ρόιτερς.
“Η κρίση της Κριμαίας σπρώχνει τη Ρωσία να στρέψει το ενεργειακό της ενδιαφέρον προς την Κίνα και την Ασία” γράφει το Μπλούμπεργκ . ¨Ο Πούτιν κοιτάζει προς την Ασία καθώς η Δύση προσπαθεί να απομονώσει τη Ρωσία” σημειώνει το Ρόιτερς . Η εξήγηση του πανικού απλή: “Η κρίση της Κριμαίας αλλάζει την ενεργειακή πολιτική της Ρωσίας που αναμένεται τώρα να στείλει περισσότερο πετρέλαιο και φυσικό αέριο στην Κίνα, αφήνοντας την Ευρώπη με λιγότερες και πιο δαπανηρές εισαγωγές και αυξάνοντας την εξάρτηση των Ηνωμένων Πολιτειών από το πετρέλαιο της Μέσης Ανατολής” γράφει το Μπλούμπεργκ.

Η Ρωσία είναι ο μεγαλύτερος παραγωγός πετρελαίου στον κόσμο και μόνο το 2012 εξήγαγε στην Ευρώπη και τις ΗΠΑ πετρέλαιο και φυσικό αέριο αξίας 160 δισεκατομμυρίων δολαρίων.
Οταν λοιπόν η Ευρώπη καλύπτει από τη Ρωσία το 32% των αναγκών της σε φυσικό αέριο και δεν έχει ουσιαστικά άμεσες και βιώσιμες εναλλκτικές λύσεις, τα πράγματα είναι σκούρα. Αν μειωθούν οι ρωσικές εξαγωγές στην Ευρώπη οι τιμές θα αυξηθούν δραματικά με ότι συνεπάγεται αυτό για την ευρωπαική οικονομία. Οπως λέει ο αμερικανός οικονομολόγος Φίλιπ Βιρλέγκερ ,που ειδικεύεται σε ενεργειακά θέματα, “οι ευρωπαικές χώρες θα έχουν τεράστια προβλήματα από την στροφή της Μόσχας προς την Κίνα καθώς θα έχουν να αντιμετωπίσουν πολύ υψηλότερες τιμές για την εισαγωγή φυσικού αερίου από άλλες χώρες” Ακόμη και η Αμερική που εισάγει το 40% των αναγκών της σε πετρέλαιο-10,6 εκατομμύρια βαρέλια την ημέρα-με τη στροφή της Ρωσίας γίνεται πολύ πιό ευάλωτη στις διεθνείς αγορές. Το 2013 οι Ηνωμένες Πολιτείες εισήγαγαν 167.5 εκατομμύρια βαρέλια πετρελαίου από τη Ρωσία.
Ο ενεργειακός φόβος είναι η αιτία που η Δύση διστάζει να επιβάλει ουσιαστικές κυρώσεις στη Ρωσία για την προσάρτηση της Κριμαίας. Η Ρωσία καλύπτει το 91 % της ενέργειας της Πολωνίας και το 86% της Ουγγαρίας . Εκτός των άλλων ,το 20 % των δανείων που έχουν χορηγήσει στο εξωτερικό οι γαλλικές τράπεζες αφορούν ρωσικές εταιρείες και 70 ρωσικές εταιρείες διαπραγματεύονται στο Χρηματιστήριο του Λονδίνου . Μπορεί να το αγνοήσει αυτό κανείς;
Το τελικό χτύπημα αναμένεται να το δώσει ο ίδιος ο Πούτιν κατά την επίσκεψή του στο Πεκίνο τον ερχόμενο μήνα,όπου θα επικυρώσει πανηγυρικά τη συμφωνία αγοράς από την Κίνα ρωσικού φυσικού αεριου αξίας ενός τρισεκατομμυρίου δολαρίων. Το σχέδιο προβλέπει την κατασκευή ενός νέου ρωσικού αγωγού προς την Κίνα ώστε από το 2018 η Gazprom να αρχίσει να προμηθεύει για τα επόμενα 30 χρόνια την Κίνα με 3,75 δισ. κυβικά πόδια αερίου την ημέρα. Ηδη η Κίνα έχει τριπλασιάσει την τελευταία δεκαετία τις εισαγωγές ρωσικού πετρελαίου, καλύπτοντας το 12% των ενεργειακών της αναγκών. “Η Κίνα έχει επενδύσει επίσης τεράστια ποσά στις ρωσικές πετρελαικές εταιρίες ,έχει χορηγήσει δάνεια για την κατασκευή των υποδομών μεταφοράς και αυτό είναι το μεγάλο θέμα” σημειώνει ο αναλυτής Νίκολας Ρέντμαν του Διεθνούς Ινστιτούτου Στρατηγικών Μελετών.
Η Gazprom χρησιμοποιεί ήδη αυτή τη μεγάλη συμφωνία για να επεκτείνει τις επενδύσεις της στην ανατολική Σιβηρία – η οποία πολύ γρήγορα θα διαμορφωθεί σε κέντρο για τη μεταφορά φυσικού αερίου στην Ιαπωνία, την Ινδία και τη Νότια Κορέα .Η Gazprom είναι μάλιστα πολύ κοντά σε συμφωνία με την κινεζική κρατική πετρελαική εταιρία CNPC για την πληρωμή των ρωσικών εξαγωγών σε γουάν ή ρούβλια . Αυτό θα είναι το πρελούδιο για ένα νέο διεθνές αποθεματικό νόμισμα – κάτι που αποτελεί το τελευταίο διάστημα βασικό στόχο και των υπολοίπων χωρών της ομάδας BRICS.
olympia.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου