«ΑΝΟΙΞΑΜΕ ΤΟΝ ΔΡΟΜΟ ΓΙΑ ΦΘΗΝΟΤΕΡΟ ΔΑΝΕΙΣΜΟ»
«Με τη δοκιμαστική έξοδο στις αγορές σήμερα, ανοίξαμε το δρόμο για φθηνότερο δανεισμό από τις αγορές αύριο», τόνισε ο πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς και πρόσθεσε πως «η Ελλάδα έκανε ένα ακόμα αποφασιστικό βήμα εξόδου από την κρίση».
Όπως ανέφερε, σε τηλεοπτικό μήνυμά του, «μετά το Πρωτογενές πλεόνασμα, που κανείς δεν περίμενε ότι θα πετυχαίναμε φέτος, μετά τη διανομή του πλεονάσματος, που θα δοθεί σε ένα μήνα, και θα προσφέρει ανακούφιση σε ένα εκατομμύριο συμπολίτες μας, σήμερα βγήκαμε στις διεθνείς αγορές».
Σύμφωνα με τον κ. Σαμαρά, «η υποδοχή του 5ετούς ελληνικού ομολόγου ξεπέρασε κάθε προσδοκία: Ζητήσαμε 2,5 δις., μας προσέφεραν πάνω από 20, με επιτόκιο κάτω από 5%, 4,75%, ενώ όλα τα επιτόκια του ελληνικού δανεισμού, βραχυχρόνια και μακροχρόνια υποχωρούν συνεχώς, εδώ και μέρες. Και τώρα πέφτουν ακόμα περισσότερο. Και με συμμετοχή πολλών εκατοντάδων επενδυτών - μεγάλων και μικρών – απ’ όλο τον κόσμο στη ζήτηση του νέου ελληνικού ομολόγου».
«Όλα αυτά σημαίνουν ότι οι διεθνείς αγορές πλέον εκφράζουν με τον πιο αδιαμφισβήτητο τρόπο την εμπιστοσύνη τους στην ελληνική οικονομία. Την εμπιστοσύνη τους στο μέλλον της Ελλάδας, γιατί σε αυτό το μέλλον επενδύουν. Την εμπιστοσύνη τους στην ικανότητα της χώρας να βγει από την κρίση, και μάλιστα νωρίτερα απ’ ό,τι πολλοί πίστευαν ως πρόσφατα. Βέβαια, είχε προηγηθεί η σταδιακή μείωση του κόστους δανεισμού της Ελλάδας, εδώ και μήνες. Είχε προηγηθεί η έξοδος Ελληνικών τραπεζών σε διεθνείς αγορές, όπου κατάφεραν να βρουν μόνες τους σημαντικά κεφάλαια, επιταχύνοντας την επιστροφή ρευστότητας στην ελληνική οικονομία. Είχαν προηγηθεί τέλος, πολύ εγκωμιαστικά δημοσιεύματα στο διεθνή τύπο, για την «θεαματική» -όπως τη λένε - επιστροφή της Ελλάδας στην ομαλότητα», σημείωσε ο πρωθυπουργός.
Όπως τόνισε ο κ. Σαμαράς, «τώρα η εμπιστοσύνη στην πατρίδα μας επισφραγίστηκε από τον πιο αντικειμενικό κριτή: τις ίδιες τις αγορές. Όταν πριν δύο χρόνια αναλάμβανα τη διακυβέρνηση της χώρας, ελάχιστοι πίστευαν ότι θα τα καταφέρναμε. Και μάλιστα σε τόσο σύντομο χρόνο. Κι όμως τα καταφέραμε».
Επιπλέον, σημείωσε πως «την επόμενη φορά η χώρα θα μπορεί να δανειστεί μεγαλύτερα ποσά με χαμηλότερα επιτόκια. Γι’ αυτό και δεν αντλήσαμε παρά μόνο 3 δις. τώρα, αφού δεν έχουμε περισσότερα άμεση ανάγκη: Γιατί με τη δοκιμαστική έξοδο στις αγορές σήμερα, ανοίξαμε το δρόμο για φθηνότερο δανεισμό από τις αγορές αύριο. Ανοίξαμε σήμερα το δρόμο, ώστε να υποχωρεί σταθερά από δω και στο εξής το κόστος του δανεισμού μας στο σύνολο του χρέους μας».
«Σημαίνει ακόμα αυτή η εξέλιξη ότι με την αποκατάσταση της εμπιστοσύνης, θα μειωθεί το συνολικό κόστος δανεισμού της χώρας. Άμεσα! Τα έντοκα γραμμάτια, άλλωστε έχουν πέσει και θα πέσουν πολύ περισσότερο. Απ’ αυτά και μόνο εξοικονομούμε εκατοντάδες εκατομμύρια ευρώ σε τόκους μόνο το επόμενο 12μηνο. Δεν θα αυξηθεί το κόστος δανεισμού της χώρας. Ήδη μειώθηκε και θα μειωθεί πολύ περισσότερο.
Σημαίνει, επίσης, ότι οι υπόλοιπες επιχειρήσεις και οι τράπεζες μπορούν τώρα να δανείζονται στο εξωτερικό σε πολύ χαμηλότερα επιτόκια. Πράγμα που συνεπάγεται επιστροφή ρευστότητας και ενίσχυση της ανάκαμψης της ελληνικής οικονομίας», πρόσθεσε.
Σημαίνει, επίσης, ότι οι υπόλοιπες επιχειρήσεις και οι τράπεζες μπορούν τώρα να δανείζονται στο εξωτερικό σε πολύ χαμηλότερα επιτόκια. Πράγμα που συνεπάγεται επιστροφή ρευστότητας και ενίσχυση της ανάκαμψης της ελληνικής οικονομίας», πρόσθεσε.
Ακόμη, ο κ. Σαμαράς υπενθύμισε, ότι «μπήκαμε στο Μνημόνιο, επειδή οι διεθνείς αγορές δεν μπορούσαν να δανείσουν τη χώρα. Και τώρα με την έξοδο στις αγορές ανοίξαμε και πάλι την πόρτα του φυσιολογικού δανεισμού μας. Και μάλιστα με επιτόκια, ίδια ή και χαμηλότερα – προσέξτε - απ’ ότι πέτυχαν άλλες χώρες της ευρωζώνης που ήταν σε Πρόγραμμα, όταν εκείνες πρωτοβγήκαν στις αγορές, όπως βγήκαμε εμείς σήμερα».
Μεταξύ άλλων, ο κ. Σαμαράς υπογράμμισε πως «όλα επιτεύχθηκαν με τις θυσίες και την ωριμότητα του Ελληνικού λαού, τον οποίο και ευχαριστώ από τα βάθη της καρδιάς μου για τη στάση του» και πρόσθεσε πως «έχουμε δρόμο μπροστά μας, για να βγούμε οριστικά από την κρίση. Αλλά μέσα σε λίγες εβδομάδες έγιναν μεγάλα βήματα. Και άμεσα θα γίνει αισθητή η πρώτη ανακούφιση».
Παράλληλα, όπως είπε, «πολλοί είναι εκείνοι που δεν είχαν πιστέψει ποτέ αυτή την επιτυχία. Πολλοί την ειρωνεύθηκαν αρχικά, προσπάθησαν να την αμφισβητήσουν στη συνέχεια, ακόμα και τώρα αντιδρούν με μιζέρια. Σαν να λυπούνται που τα κατάφερε η χώρα. Σαν θα θλίβονται που οι θυσίες των Ελλήνων πιάνουν τόπο και βγαίνουμε από την κρίση. Σαν να παρακαλούσαν να έλθει κι άλλο μνημόνιο και τώρα τα ’χουν χαμένα γιατί η έξοδος στις αγορές διαψεύδει όσους προεξοφλούσαν νέο Μνημόνιο».
Τέλος, ο πρωθυπουργός ευχαρίστησε «τον κάθε Έλληνα Βουλευτή, που με κόστος, ναι, αλλά κυρίως με πατριωτισμό, στήριξε τόσες φορές δύσκολες αποφάσεις και γενναίες μεταρρυθμίσεις, στην πορεία αυτή για τη χώρα μας».
«Με ενωτικό πνεύμα λειτούργησε αυτή η κυβέρνηση συνεργασίας. Και ενωμένη πέτυχε αυτά που πέτυχε. Ενωμένοι θα συνεχίσουμε», κατέληξε.
Ευ. Βενιζέλος: «Η Ελλάδα επανέρχεται στην ομαλότητα»
«Επίσημη, πανηγυρική, χειροπιαστή και πρακτική επιβεβαίωση της αλλαγής σελίδας» της χώρας, χαρακτήρισε την επάνοδο της Ελλάδας στις διεθνείς χρηματαγορές, ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης και υπουργός Εξωτερικών, Ευάγγελος Βενιζέλος.
Σε δηλώσεις του μετά τη συνάντηση με τον πρωθυπουργό, στο Μέγαρο Μαξίμου, ο κ. Βενιζέλος σημείωσε πως «η Ελλάδα επανέρχεται στην ομαλότητα, στη σταθερότητα, γινόμαστε ξανά αυτεξούσιοι, κατακτάμε ξανά τη θεσμική μας ισοτιμία μέσα στην ευρωζώνη».
Επιπλέον, πρόσθεσε ότι αυτό έγινε χάρη στις προσπάθειες, τους κόπους και τις θυσίες των Ελληνίδων και των Ελλήνων, και τόνισε πως σ' αυτούς αξίζει ένα τεράστιο «ευχαριστώ» και ότι σ' αυτούς πιστώνεται όλη η τιμή γι αυτό το αποτέλεσμα.
«Τώρα πια μπορούμε να ξανακερδίσουμε το χαμένο έδαφος. Δεν γλιτώσαμε απλά τη χρεοκοπία και την καταστροφή. Ξαναγινόμαστε η Ελλάδα που ξέραμε, θα το καταφέρουμε αυτό πολύ πιο γρήγορα απ' ότι πιστεύουμε», τόνισε ο κ. Βενιζέλος.
Επίσης, υποστήριξε ότι: «Θα αποκαταστήσουμε αδικίες, θα ξαναβρούμε το επίπεδο ζωής που είχαμε πριν το 2010, σε πολύ γερές, στέρεες βάσεις, χωρίς να κινδυνεύουμε από την επανάληψη αυτής της μεγάλης περιπέτειας, που ταπείνωσε την ελληνική κοινωνία, που έθιξε την εθνική μας υπερηφάνεια».
Ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης ανέφερε ότι υπήρξε τουλάχιστον οκτώ φορές υπερκάλυψη του ποσού που ζητήθηκε και υπογράμμισε ότι αυτό «είναι μια ενθαρρυντική απάντηση των αγορών που έτρεξαν να στηρίξουν την Ελλάδα». «Ψήφισαν Ελλάδα» σημείωσε.
Σε ερώτηση εάν η σημερινή εξέλιξη ευνοεί τη χώρα σε σχέση με το ζήτημα του χρέους, ο κ. Βενιζέλος απάντησε: «Απολύτως», εξηγώντας ότι αποδεικνύεται ότι το χρέος είναι βιώσιμο, καθώς αν δεν ήταν βιώσιμο, οι αγορές δεν θα αγόραζαν ελληνικά ομόλογα.
Παράλληλα, ασκώντας κριτική στους επικριτές της κυβερνητικής προσπάθειας, εντός και εκτός χώρας, ο κ. Βενιζέλος είπε ότι «οι αγορές δίνουν και μια αποστομωτική απάντηση και σε όσους διεθνώς αρνούνται ή διατάζουν να αναγνωρίσουν το αυτονόητο και εξακολουθούν να επαναλαμβάνουν αρνητικά στερεότυπα για την Ελλάδα και τους Έλληνες. Οι αγορές ξέρουν, γιατί έχουν την οσμή του κέρδους. Η Ελλάδα ξαναγυρίζει στις αγορές με τρόπο εφάμιλλο, ίσως και καλύτερο, από τον τρόπο με τον οποίο γύρισε η Ιρλανδία και η Πορτογαλία. Πρόκειται για τεράστια επιτυχία».
Επίσης, προσέθεσε «φωτογραφίζοντάς» τον ΣΥΡΙΖΑ ότι υπάρχουν και «αυτοί που λυπούνται που συμβαίνει αυτό, γιατί μέσα στην Ελλάδα έχουμε πολιτικές δυνάμεις και πολιτικούς αρχηγούς που στεναχωριούνται γιατί η Ελλάδα ξαναγυρίζει στις αγορές και την κανονικότητα» και υποστήριξε ότι «οι αντίπαλοι του μνημονίου έρχονται να υπερασπιστούν το μνημόνιο» και ότι «θα πρέπει πραγματικά να ντρέπονται», γιατί «αντί να χαίρονται με τη χαρά της ελληνικής οικονομίας και κοινωνίας, λυπούνται γιατί ζουν πολιτικά ως παράσιτα του μνημονίου».
Αλ. Τσίπρας: Προεκλογική σκοπιμότητα η επιστροφή στις αγορές
Η επιστροφή της Ελλάδας στις αγορές «αποσκοπεί μόνο στην εξυπηρέτηση επικοινωνιακών προεκλογικών σκοπιμοτήτων με την οποία "πυροβολούμε τα ίδια μας τα πόδια"» σχολίασε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ Αλέξης Τσίπρας, μιλώντας σε συνέδριο της Ευρωπαϊκής Ενωτικής Αριστεράς στις Βρυξέλλες.
Ο πρόεδρος της αξιωματικής αντιπολίτευσης είπε ότι με αυτή την κίνηση «από μόνοι μας αποδυναμώνουμε το επιχείρημα της αναγκαίας διαπραγμάτευσης για τη διαγραφή του χρέους, ώστε να γίνει βιώσιμο. Είναι πασιφανές ότι όχι μόνο δεν βγαίνουμε σε ξέφωτο, αλλά παραμένουμε εγκλωβισμένοι στη παγίδα του χρέους».
Ακόμη, τόνισε ότι είναι επιβλαβής η απόφαση για έξοδο στις αγορές, πριν διεκδικηθεί μια κοινή βιώσιμη ευρωπαϊκή λύση για την αναδιάρθρωση του χρέους.
«Παρ' όλα αυτά, τώρα τρόικα και ελληνική κυβέρνηση, αποφάσισαν να ξαναβγούν στις αγορές με παρόμοιο επιτόκιο, όσο ακριβώς ήταν όταν το θεωρούσανε απαγορευτικό και αποχώρησαν από αυτές» δήλωσε ο κ. Τσίπρας, ο οποίος ανέφερε ότι η κίνηση αυτή θα αποδώσει εγγυημένα κέρδη στους «επενδυτές» πάνω από 600 εκατ. ευρώ, επιβαρύνοντας το χρέος και πριμοδοτώντας τούς κερδοσκόπους με τοκογλυφικά επιτόκια.
Παράλληλα, σύμφωνα με εκτίμηση του κ. Τσίπρα η έξοδος αυτή αποτελεί και έγκλημα εις βάρος του ελληνικού, αλλά και όλων των ευρωπαϊκών λαών, αφού ενταφιάζει τη συζήτηση και τη προοπτική αναδιάρθρωσης του χρέους και διαγραφής μεγάλου μέρους του.
Όπως υποστήριξε, εάν είχε προηγηθεί η ουσιαστική αναδιάρθρωση του δημόσιου χρέους, θα είχε βελτιωθεί η πιστοληπτική διαβάθμιση των ελληνικών ομολόγων και θα είχε μειωθεί το κόστος δανεισμού από τις αγορές. Αντίθετα, είπε, τώρα η Ελλάδα βγαίνει προεκλογικά στις αγορές, με υψηλό επιτόκιο, δηλαδή επιβαρύνει το χρέος της και ταυτόχρονα αποδυναμώνει την προοπτική για γενναία αναδιάρθρωση του συσσωρευμένου όγκου του δημόσιου χρέους.
Σύμφωνα με τον πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ, με αυτήν την έκδοση η Ελλάδα καλύπτει μόλις ένα πολύ μικρό μέρος των χρηματοδοτικών αναγκών της για το 2014, περίπου το 10%, δηλαδή 2,5 δισ. ευρώ σε σύνολο 27,8 δισ.
Αυτό, σύμφωνα με τον κ. Τσίπρα, έρχεται σε αντίθεση με την Ιρλανδία και η Πορτογαλία, που προηγήθηκαν τον Ιανουάριο του 2014, οι οποίες με την πρώτη κιόλας έκδοση κάλυψαν το 50% των συνολικών χρηματοδοτικών αναγκών τους όλης της χρονιάς.
Αναφερόμενος στην πρόταση της Αριστεράς για ευρωπαϊκή διάσκεψη για το χρέος με προοπτική τη διαγραφή μεγάλου μέρους του, το μορατόριουμ στην αποπληρωμή των τόκων και στην επιβολή ρήτρας ανάπτυξης, ο κ. Τσίπρας είπε ότι δεν αποτελεί μια ευκαιριακή ή δημαγωγική επίκληση, που στόχο έχει να ωφελήσει τις χρεώστριες χώρες έναντι των δανειστών, αλλά είναι μια πρόταση ρεαλιστική και βιώσιμη για το σύνολο της ευρωζώνης, για το κοινό συμφέρον των ευρωπαϊκών λαών, σε Βορρά και Νότο.
Ο κ. Τσίπρας υπογράμμισε ακόμη ότι η Ευρωπαϊκή Αριστερά έχει τη μόνη πραγματική, ρεαλιστική και βιώσιμη λύση για την υπερχρέωση της Ευρωζώνης, μία λύση ευρωπαϊκή, που εδράζεται στις αρχές και τις αξίες της ενωμένης Ευρώπης.
Η λύση αυτή έχει τρεις βασικούς άξονες σύμφωνα με τον κ. Τσίπρα:
1. Τον άμεσο τερματισμό της λιτότητας και την αλλαγή πολιτικής με τη συντονισμένη αναθέρμανση των ευρωπαϊκών οικονομιών, ενισχύοντας την εσωτερική ζήτηση, κυρίως στις χώρες με ύφεση ή οικονομική στασιμότητα. Τόσο με ευρεία αναδιανομή εισοδήματος, ώστε να αξιοποιηθεί η μεγαλύτερη οριακή ροπή προς κατανάλωση των χαμηλών και μεσαίων στρωμάτων όσο και με την προώθηση δημόσιων επενδύσεων.
2. Την αναδιάρθρωση των υφιστάμενων χρεών με την αναδρομική απευθείας ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών από τον Ευρωπαϊκό Μηχανισμό Σταθερότητας και με την «Ευρωπαϊκή Διάσκεψη για το Χρέος» κατά το προηγούμενο της Διάσκεψης του Λονδίνου το 1953 για τη Γερμανία. Σ' αυτή τη λύση, είπε, θα τεθεί και ο ρόλος της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας ως δανειστή ύστατης καταφυγής και θα αξιολογηθούν εναλλακτικές στρατηγικές απομείωσης της καθαρής παρούσας αξίας του συσσωρευμένου χρέους για κάθε χώρα ξεχωριστά.
3. Την ισόρροπη και βιώσιμη ανάπτυξη της Ευρώπης, με ένα ευρωπαϊκό «NewDeal», με έκτακτη και ισχυρή ευρωπαϊκή χρηματοδότηση και με άμεσες, δημόσιες επενδύσεις στις κοινωνικές υποδομές, την υγεία και την παιδεία, τα μεταφορικά δίκτυα και τις νέες τεχνολογίες, την έρευνα και την ανάπτυξη.
ΠΗΓΗ : " ΕΛΕΥΘΕΡΗ ΖΩΝΗ "
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου