ΣΥΝΟΛΙΚΕΣ ΠΡΟΒΟΛΕΣ

Τρίτη 29 Απριλίου 2014

Αθήνα και Βρυξέλλες «χτενίζουν» το λεξιλόγιό τους ενόψει Eurogroup

«Ελάφρυνση» ναι, «κούρεμα» όχι

29/04/2014
Στη λογική της ελάφρυνσης και όχι του κουρέματος του ελληνικού χρέους κινούνται τόσο η Αθήνα, όσο και η πλευρά των δανειστών, όπως προκύπτει από τις χθεσινές δηλώσεις του υπουργού των Οικονομικών Γιάννη Στουρνάρα και του πρώην προέδρου του Eurogroup και υποψηφίου προέδρου της Κομισιόν, Ζαν Κλοντ Γιουνκέρ. 

Από το βήμα του Ελληνοκινεζικού Επιχειρηματικού Συνεδρίου που διοργάνωσαν το Ινστιτούτο Κομφούκιος Αθηνών του Οικονομικού Πανεπιστημίου Αθηνών και το Ίδρυμα Οικονομικών και Βιομηχανικών Ερευνών, ο κ. Στουρνάρας ξεκαθάρισε πως «η ανακοίνωση της Eurostat ανοίγει τον δρόμο για τη συζήτηση σχετικά με την ελάφρυνση του χρέους για την Ελλάδα, με βάση όσα έχουν συμφωνηθεί με τους εταίρους. Στο επόμενο Eurogroup της 5ης Μαΐου η ελληνική κυβέρνηση θα θέσει το θέμα αυτό ούτως ώστε να ξεκινήσει η σχετική συζήτηση». 
Όπως ο κ. Στουρνάρας υπογράμμισε, «η Ελλάδα εξαλείφει το τρίγωνο των ελλειμμάτων- δημοσιονομικό έλλειμμα, παραγωγικό έλλειμμα, έλλειμμα ανταγωνιστικότητας- και στηρίζει το τρίγωνο της γνώσης (εκπαίδευση, έρευνα, καινοτομία)». 
Ο υπουργός των Οικονομικών θέλησε να απαντήσει και στις επικρίσεις σχετικά με το πρόγραμμα, δηλώνοντας πως «το Πρόγραμμα Οικονομικής Προσαρμογής βγαίνει. Φέρνει πλέον θετικά αποτελέσματα. Ο οδικός χάρτης της ελληνικής οικονομίας θα είναι πλέον η ορθή δημοσιονομική διαχείριση και οι υγιείς αναπτυξιακές πρωτοβουλίες με στόχο ένα νέο εξωστρεφές και βιώσιμο αναπτυξιακό πρότυπο». 
Επισήμανε, επίσης, ότι «η ελληνική οικονομία έχει αναξιοποίητα σημαντικά συγκριτικά πλεονεκτήματα, εξαιρετικές δυνατότητες και επομένως προσφέρει επιχειρηματικές ευκαιρίες τόσο μεσοπρόθεσμα όσο και μακροπρόθεσμα».
«Δεν υπάρχει αμφιβολία ότι απομένουν αρκετά ακόμη να γίνουν κυρίως σε επίπεδο διαρθρωτικών αλλαγών. Αυτές οι μεταρρυθμίσεις θα συνοδεύονται από αυξημένους αναπτυξιακούς ρυθμούς. Σε κάθε περίπτωση ελάχιστοι ανέμεναν, τόσο στο εξωτερικό όσο και στη χώρα μας, ότι η Ελλάδα θα αποκαθιστούσε τόσο γρήγορα τις βασικές δημοσιονομικές ανισορροπίες και το έλλειμμα ανταγωνιστικότητας και θα εξελισσόταν τόσο σύντομα σε επενδυτικό προορισμό», είπε και πρόσθεσε: 
«Για να στηρίξουμε την οικονομική ανάκαμψη και την περαιτέρω πρόοδο εργαζόμαστε εντατικά προς την κατεύθυνση της στήριξης της εξωστρεφούς και καινοτόμας επιχειρηματικότητας, την ενθάρρυνση τόσο των εγχώριων όσο και των ξένων άμεσων επενδύσεων και την προώθηση των εξαγωγών αγαθών και υπηρεσιών. Σε αυτή την προσπάθεια προσβλέπω στην πολύτιμη συμβολή των ελληνικών και των κινεζικών επιχειρήσεων».
Αναφερόμενος στις ελληνοκινεζικές οικονομικές σχέσεις ο κ. Στουρνάρας έκανε ιδιαίτερη μνεία στο λιμάνι του Πειραιά: 
«Μετά την έναρξη εργασιών από την εταιρία κινεζικών συμφερόντων COSCO παρατηρήθηκε σημαντική αύξηση κίνησης εμπορευματοκιβωτίων από 0,86 εκατ. TEU (twenty-foot equivalent unit- Μονάδα ισοδύναμη είκοσι ποδών) το 2010, σε 2,7 εκατ. το 2012 και 3,2 εκατ. το 2013, εκ των οποίων πλέον των 2,5 εκατ. διακινήθηκαν από την COSCO. Αυτό είναι μία σημαντική επένδυση τόσο για την κινεζικών συμφερόντων COSCO, όσο και για την Ελληνική Δημοκρατία».
Όπως είπε, η Ελλάδα σκοπεύει να επενδύσει ακόμη περισσότερο στον τομέα αυτό. Το γεγονός ότι η Ελλάδα αποτελεί τη νοτιανατολική θαλάσσια εμπορική πύλη της Ευρώπης σε συνδυασμό με τη ναυτιλιακή παράδοση της χώρας, αναμένεται να αποφέρουν διαρκώς αυξανόμενη προστιθέμενη αξία στην ελληνική οικονομία. 
Ευρύτερα παραδείγματα συνεργασίας αποτελούν το πρωτόκολλο συνεργασίας του Ταμείου Αξιοποίησης Ιδιωτικής Περιουσίας του Δημοσίου (ΤΑΙΠΕΔ) και το συμφωνητικό συνεργασίας του Invest in Greece με την China Development Bank, με στόχο τη δυναμική συμμετοχή στο ελληνικό πρόγραμμα ιδιωτικοποιήσεων κινεζικών εταιριών και την προώθηση της οικονομικής συνεργασίας των δύο χωρών σε τομείς προτεραιότητας, όπως τουρισμός και ακίνητα, τηλεπικοινωνίες, μεταφορές, ενέργεια και στη χρηματοδότηση επενδύσεων. Το ενδιαφέρον ενός κορυφαίου χρηματοπιστωτικού οργανισμού, όπως η China Development Bank, είναι ενδεικτικό της εμπιστοσύνης της Κίνας στις μεγάλες προοπτικές ανάπτυξης της ελληνικής οικονομίας. Επίσης είναι ιδιαίτερα θετικό το ενδιαφέρον που έχει επιδείξει η China Development Bank για συμμετοχή στο Institute for Growth, με σκοπό την τόνωση της ελληνικής οικονομίας, κατέληξε ο υπουργός Οικονομικών.
Δηλώσεις Γιουνκέρ
Από την πλευρά του, ο κ. Γιουνκέρ απέρριψε ένα νέο «κούρεμα» του ελληνικού χρέους, υπενθυμίζοντας ωστόσο τη δέσμευση του Eurogroup για ελάφρυνση των ελληνικών υποχρεώσεων.
«Δεν χρειαζόμαστε ένα νέο “κούρεμα” του ελληνικού χρέους», υπογράμμισε σε προεκλογική του ομιλία στο Μπραουνσβάιγκ της Γερμανίας. 
Όπως επισήμανε ο πρώην πρωθυπουργός του Λουξεμβούργου και πρώην πρόεδρος του Eurogroup, η Ευρώπη θα πρέπει να τηρήσει απαρέγκλιτα τις δεσμεύσεις έναντι της Ελλάδας που απορρέουν από την απόφαση του Eurogroup στις 27 Νοεμβρίου του 2012.
«Τότε οι υπουργοί Οικονομικών των χωρών της Ευρωζώνης είχαν υποσχεθεί ελαφρύνσεις κατά την εξυπηρέτηση του ελληνικού χρέους, εφόσον η χώρα επιτύχει πρωτογενές πλεόνασμα. Αυτός ο όρος εκπληρώθηκε», υπενθύμισε σε ανταπόκριση από το Μπραουνσβάιγκ η γερμανική οικονομική εφημερίδα Handelsblatt.
«Το Eurogroup θα πρέπει τώρα να κάνει παραχωρήσεις στην Ελλάδα όσον αφορά τα επιτόκια των δανείων», ανέφερε στην ομιλία του ο Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ.
Στην ίδια εφημερίδα δημοσιεύεται σχόλιο της Ρουθ Μπέρσενς, με τίτλο «Ζεστά και κρύα ντους για την Αθήνα». Η ανταποκρίτρια της εφημερίδας στις Βρυξέλλες υποστηρίζει ότι το ζήτημα του «κουρέματος» του χρέους θα επιστρέψει αναπόφευκτα στην ημερήσια διάταξη. 
«Για τις κυβερνήσεις των κρατών της Ευρωζώνης ένα τέτοιο ενδεχόμενο είναι ιδιαιτέρως δυσάρεστο…, καθώς κάτι τέτοιο θα επιβάρυνε πλήρως τους δημόσιους πιστωτές. Τα κράτη μέλη της Ευρωζώνης θα πρέπει σε μια τέτοια περίπτωση για πρώτη φορά να θυσιαστούν οικονομικά για την Ελλάδα». 
Η Μπέρσενς εκτιμά ότι αντί για το αντιδημοφιλές «κούρεμα» χρέους, αρχικά θα γίνει στο μέλλον λόγος για χαμηλότερα επιτόκια. 
«Πίσω από μία μείωση των επιτοκίων μπορεί κανείς να κρύψει και ένα κούρεμα χρέους. Οι υπουργοί Οικονομικών της ευρωζώνης θα πρέπει να ασχοληθούν με το θέμα αυτό μετά τις καλοκαιρινές διακοπές», καταλήγει η Γερμανίδα αναλύτρια.

ΠΗΓΗ : "   ΕΛΕΥΘΕΡΗ ΖΩΝΗ   " 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου