ΣΥΝΟΛΙΚΕΣ ΠΡΟΒΟΛΕΣ

Παρασκευή 2 Μαΐου 2014

Α. ΣΑΜΑΡΑΣ: ΠΑΝΩ ΑΠΟ 20 ΕΚΑΤ. ΤΟΥΡΙΣΤΕΣ ΤΟ 2014 ΣΤΗ ΧΩΡΑ

«ΤΟ 2014 ΘΑ ΣΠΑΣΟΥΜΕ ΚΑΘΕ ΡΕΚΟΡ»

02/05/2014
«Το 2013 ήταν χρονιά ρεκόρ. Το 2014 θα σπάσουμε αυτό το ρεκόρ, η κοσμογονία έχει αρχίσει», σημείωσε ο πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς κατά την ομιλία του στη γενική συνέλευση του Συνδέσμου Ελληνικών Τουριστικών Επιχειρήσεων (ΣΕΤΕ) και πρόσθεσε πως φέτος η χώρα θα υποδεχθεί περισσότερους από 20 εκατομμύρια τουρίστες.

Όπως ανέφερε χαρακτηριστικά ο πρωθυπουργός, «τα αρρωστημένα κατάλοιπα του χθες τελείωσαν προχωράμε οριστικά στην Ελλάδα της ανάπτυξης», σημειώνοντας ότι ο τουρισμός αποτελεί το 15% της ελληνικής οικονομίας και πως ο θετικός αντίκτυπος της εθνικής στρατηγικής για τον τουρισμό μπορεί να αυξήσει την ετήσια ζήτηση κατά 10 δισ. τα επόμενα 5 χρόνια και 25 δισ. τα επόμενα δέκα χρόνια ενώ θα δημιουργήσει 220.000 θέσεις εργασίας.
«Αυτά δεν αφορούν το μακρινό μέλλον έχουν αρχίσει και γίνονται πράξη», είπε ο κ. Σαμαράς, παρουσιάζοντας τις πέντε προϋποθέσεις για την ανάπτυξη του τουρισμού, ενώ αναφέρθηκε και στη μεγαλύτερη πρόκληση που είναι το «απαράδεκτα υψηλό» επίπεδο φορολόγησης, το οποίο όπως τόνισε θα μεταβληθεί σταδιακά χωρίς να δημιουργήσει κίνδυνο στο δημοσιονομικό πλεόνασμα.
Ειδικότερα, όπως σημείωσε ο πρωθυπουργός «όλα αυτά έχουν προϋπόθεση την σταθερότητα, δεν γίνεται αναβάθμιση αν η κοινωνία δεν ξέρει που θέλει να πάει», είπε και υπογράμμισε ότι «χρειάζεται επίσης σοβαρότητα όχι οργισμένες καταγγελίες δεκαπενταμελούς, ορισμένοι δείχνουν σαν να μην θέλουν να μεγαλώσουν».
Δεύτερον, απαιτείται σχεδιασμός για να ξεπεραστούν οι στρεβλώσεις και οι αγκυλώσεις που μας κρατούσαν πίσω όλα αυτά τα χρόνια.
Τρίτον, σύμφωνα με τον κ. Σαμαρά, όλα αυτά απαιτούν μία χώρα ανοικτή στον υπόλοιπο κόσμο και σε επαφή με αυτόν και όχι μία χώρα σε απομόνωση. Δεν πρέπει να βλέπουμε τον κόσμο με φοβία αλλά σαν στίβο ευκαιριών.
Τέταρτον, ένα από τα μεγάλα πλεονεκτήματά μας είναι ο τουρισμός όχι μόνο ως εκμετάλλευση αλλά ως διαχρονικό νόημα ζωής, επεσήμανε.
Πέμπτον, όλα αυτά σημαίνουν ανταγωνιστικότητα και εξωστρέφεια και μικρότερη φορολογική επιβάρυνση. Θα πάμε σταδιακά σε μειωμένους φορολογικούς συντελεστές στο πλαίσιο του να μην δημιουργούμε ελλείμματα, υπογράμμισε ο πρωθυπουργός.
Ο κ. Σαμαράς αναφέρθηκε επίσης και στις παρεμβάσεις που προωθούνται, με κύρια έμφαση στα εξής:
- Χωροταξικό σχεδιασμό, δασολόγιο, χάραξη αιγιαλού.
- Αδειοδότηση που ήταν δύσκολη και αποκρατικοποίηση μαρίνων.
- Το επίπεδο φορολόγησης είναι απαράδεκτα υψηλό σε σχέση με τις ανταγωνίστριες χώρες. Ήδη μειώθηκε χωρίς να είναι εύκολο ο ΦΠΑ στην εστίαση από το 23% στο 13% και θα συνεχίσει η μείωση της φορολογικής επιβάρυνσης.
- Συνδεσιμότητα διαφορετικών προορισμών μέσα στην Ελλάδα αλλά και με το εξωτερικό. Προωθούνται οι συμβάσεις παραχώρησης λιμανιών και αεροδρομίων της χώρας.
- Αναβάθμιση του κέντρου και του παραλιακού μετώπου των τουριστικών πόλεων, ξεκινώντας από την Αθήνα.
«Δεν είναι όλα αυτά μόνο "θα", έχουν ξεκινήσει και σε όλα υπάρχει σχέδιο και μακροχρόνιος σχεδιασμός», είπε ο κ. Σαμαράς και πρόσθεσε: «Δεν με ενδιαφέρει το σήμερα, το εφήμερο, ή το αύριο, με ενδιαφέρει το μεθαύριο. Τίποτε μεγάλο και σημαντικό δεν γίνεται αν δεν το σχεδιάσεις και δεν το εφαρμόσεις σωστά. Η κυβέρνηση θα επενδύει μισό δισ. για τα επόμενα έξι χρόνια σε υποδομές. Ο ιδιωτικός τομέας θα επενδύσει 3 δισ. Έχουμε έναν ολοκληρωμένο σχεδιασμό και για το τί πρέπει να γίνει και τί θα αποδώσει τα επόμενα χρόνια. Υπάρχουν δεκατρείς δράσεις που προωθούμε μεταξύ των οποίων αλλαγή κατεύθυνσης της εμπορικής στρατηγικής, ανάπτυξη ποιοτικών υποδομών και αύξηση επενδύσεων, ενίσχυση της κρουαζιέρας, αύξηση των μαρίνων, διευκόλυνση χορήγησης βίζας, μείωση των τελών των αεροδρομίων. Ο τουρισμός είναι η βαριά βιομηχανίας της χώρας».
Όλγα Κεφαλογιάννη: Το στοίχημα είναι η Ελλάδα να παραμείνει στην ανοδική τροχιά
Από την πλευρά της, η υπουργός Τουρισμού Όλγα Κεφαλογιάννη εξέφρασε την αισιοδοξία για την εξέλιξη των τουριστικών μεγεθών τονίζοντας πως το στοίχημα είναι η Ελλάδα να παραμείνει στην ανοδική τροχιά, όπως αυτή καταγράφηκε το 2013.
Παράλληλα, προανήγγειλε την κατάθεση νομοσχεδίου που θα φορά την αποδοτικότερη λειτουργία ειδικών μορφών και εξήγησε ότι, μεταξύ άλλων, θα οριστεί και το θεσμικό πλαίσιο για τον αγροτουρισμό και τον οινοτουρισμό, με στόχο την καταπολέμηση της εποχικότητας του ελληνικού τουριστικού προϊόντος και την ενίσχυση του αγροτικού εισοδήματος.
Αν. Ανδρεάδης: Παραμένει ζητούμενο ένα δίκαιο, σταθερό και ελκυστικό φορολογικό πλαίσιο
Ο πρόεδρος του ΣΕΤΕ Ανδρέας Ανδρεάδης αναφέρθηκε στην αναγκαιότητα να γίνει η Ελλάδα ένας από τους 10 καλύτερους προορισμούς παγκοσμίως.
Ακόμη, απέδωσε εύσημα στην κυβέρνηση συνεργασίας και τους αρμόδιους φορείς για το δύσκολο έργο τους, τονίζοντας πως με την στήριξη τους ο ΣΕΤΕ δείχνει τον δρόμο της αλλαγής ,ωστόσο όπως είπε παραμένει ζητούμενο ένα δίκαιο, σταθερό και ελκυστικό φορολογικό πλαίσιο.
Τέλος, ο κ. Ανδρεάδης ανέφερε πως ο ΣΕΤΕ έχει θέσει τον στόχο στα 18,5 εκατ. διεθνών αφίξεων και στα 13 δισ. ευρώ εσόδων.

ΠΗΓΗ: "  ΕΛΕΥΘΕΡΗ ΖΩΝΗ    " 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου