ΣΥΝΟΛΙΚΕΣ ΠΡΟΒΟΛΕΣ

Τετάρτη 2 Ιουλίου 2014

ΕΛΛΑΔΑ: ΜΕΙΩΣΗ ΤΗΣ ΑΝΕΡΓΙΑΣ - ΑΥΞΗΣΗ ΤΩΝ ΜΑΚΡΟΧΡΟΝΙΑ ΑΝΕΡΓΩΝ

ΕΚΘΕΣΗ ΤΗΣ ΚΟΜΙΣΙΟΝ

02/07/2014
Μείωση της ανεργίας αλλά και αύξηση του αριθμού των μακροχρόνια ανέργων στην Ελλάδα, καταγράφει η Ευρωπαϊκή Επιτροπή στο πλαίσιο της τριμηνιαίας επισκόπησής της για την απασχόληση και την κοινωνική κατάσταση στην ΕΕ στην οποία επισημαίνεται ότι η κατάσταση των νοικοκυριών με χαμηλό εισόδημα δεν έχει βελτιωθεί.

Σύμφωνα με την Κομισιόν, η Ελλάδα είναι ακόμη η χώρα με το χαμηλότερο ποσοστό απασχόλησης επί του πληθυσμού που φτάνει το 53,2%, ενώ στη Σουηδία, που έχει την καλύτερη επίδοση, το ποσοστό ήταν 79,6% το τρίτο τρίμηνο του 2013.
Στην έκθεση σημειώνεται πως τον Απρίλιο του 2014 σε σχέση με τον ίδιο μήνα του 2013, το ποσοστό ανεργίας μειώθηκε σε 18 χώρες και αυξήθηκε σε 10 χώρες. Η ανεργία μειώθηκε περισσότερο στην Ουγγαρία (2,6%), στην Πορτογαλία (2,1%) και στην Ιρλανδία (1,7%) ενώ σε μικρότερο βαθμό μειώθηκε στην Ελλάδα και στην Ισπανία.
Την ίδια ώρα, το τελευταίο τρίμηνο του 2013 το ποσοστό απασχόλησης αυξήθηκε σε 15 κράτη-μέλη και μειώθηκε σε 12, σε ετήσια βάση. Στην Ελλάδα η μείωση ήταν 2,1% και ήταν η δεύτερη μεγαλύτερη μετά τη μείωση στην Κύπρο (3,1%).
Το ποσοστό των εργαζομένων στην Ελλάδα που δηλώνουν έτοιμοι να εργασθούν σε άλλο κράτος-μέλος αυξήθηκε από 27% το 2011 σε 29% το 2013, ενώ στην ΕΕ μειώθηκε από 28% σε 25%. Η μεγαλύτερη αύξηση καταγράφεται την ίδια περίοδο στην Κύπρο όπου από 20% το εν λόγω ποσοστό ανήλθε στο 35%.
Η Επιτροπή αναφέρει ακόμη ότι στην Ελλάδα το μοναδιαίο κόστος εργασίας μειώθηκε κατά 2,9% και στην Κύπρο κατά 2,7%. Πρόκειται για τις δύο μεγαλύτερες μειώσεις έναντι μικρής αύξησης που σημειώθηκε στις χώρες του πυρήνα της ευρωζώνης.
Σύμφωνα με την έκθεση της Κομισιόν, η αγορά εργασίας της ΕΕ ανακάμπτει σταδιακά και για πρώτη φορά από το 2011 το ΑΕΠ, η απασχόληση και τα εισοδήματα των νοικοκυριών αυξάνονται. Ωστόσο, η μακροχρόνια ανεργία εξακολουθεί να διογκώνεται, ενώ η κατάσταση των νοικοκυριών με χαμηλό εισόδημα δεν έχει βελτιωθεί.

ΠΗΓΗ : "   ΕΛΕΥΘΕΡΗ ΖΩΝΗ  " 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου