ΣΥΝΟΛΙΚΕΣ ΠΡΟΒΟΛΕΣ

Τρίτη 22 Ιουλίου 2014

ΙΕΛΚΑ: ΣΤΑΘΕΡΟΠΟΙΗΣΗ ΤΩΝ ΤΙΜΩΝ ΣΤΑ ΜΕΓΑΛΑ ΣΟΥΠΕΡΜΑΡΚΕΤ

ΟΦΕΛΗ ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΚΑΤΑΝΑΛΩΤΕΣ ΛΟΓΩ ΑΥΞΗΣΗΣ ΤΩΝ ΠΡΟΣΦΟΡΩΝ

22/07/2014
Σταθεροποίηση των τιμών στα μεγάλα σουπερμάρκετ το 2014 και σημαντικό όφελος για τον καταναλωτή λόγω αύξησης των προσφορών, καταγράφει νέα έκθεση του Ινστιτούτου Έρευνας Λιανεμπορίου Καταναλωτικών Αγαθών (ΙΕΛΚΑ).

Η έκθεση παρουσιάζει τα αποτελέσματα έρευνας της εξέλιξης των τιμών των προϊόντων του οργανωμένου λιανεμπορίου τροφίμων (σουπερμάρκετ) στην Ελλάδα το 2014 και βασίζεται στα πρωτογενή δεδομένα που παρέχει το επίσημο παρατηρητήριο τιμών (www.e-prices.gr) της Γενικής Γραμματείας Καταναλωτή (Υπουργείο Ανάπτυξης και Ανταγωνιστικότητας).
Σύμφωνα με τη μηνιαία εξέλιξη του Δείκτη τιμών οι τιμές είναι σταθερές τα τελευταία 2 χρόνια με μικρές διακυμάνσεις και βρίσκονται στα ίδια επίπεδα με αυτά στις αρχές του 2010, πριν τις αυξήσεις στη φορολογία. Στο διάστημα αυτό απορροφήθηκαν πλήρως οι αυξήσεις του ΦΠΑ και των τιμών πρώτων υλών.
Ιδιαίτερα αξιοσημείωτη είναι η εξέλιξη του δείκτη τιμών όταν αφαιρεθούν οι επιδράσεις των συνεχών αυξήσεων του ΦΠΑ (από τον Μάρτιο του 2010 έως τον Σεπτέμβριο του 2011). Σε αυτή την περίπτωση ο δείκτης τιμών στις μεγάλες αλυσίδες σούπερ μάρκετ παρουσιάζει μείωση τα τελευταία σχεδόν 4 έτη (Ιανουάριος 2010-Φεβρουάριος 2014) κατά 4% και κινείται στα επίπεδα της προηγούμενης δεκαετίας.
Στη σύγκριση των μέσων τιμών των βασικών κατηγοριών προϊόντων σουπερμάρκετ τον Απρίλιο 2014 με τον Απρίλιο 2013, οι περισσότερες κατηγορίες παρουσιάζουν μείωση, οι οποία είναι αξιοσημείωτα υψηλή στις περιπτώσεις των δύο κατηγοριών «Είδη καθαρισμού» και «Συσκευασμένα- Ξηρά τρόφιμα» φτάνοντας στο -4,83% και -4,03% αντίστοιχα.
Μειώσεις παρουσιάζουν και οι κατηγορίες «Καφέδες και Αναψυκτικά», «Κρέατα» και «Προϊόντα υγείας και ομορφιάς». Σημειώνεται ότι στα στοιχεία αυτά δεν περιλαμβάνεται η επίδραση των προσφορών και εκπτώσεων (είτε εκπτωτικές προσφορές είτε με τη μορφή δωροεπιταγών) οι οποίες έχουν ενταθεί το τελευταίο διάστημα και εκτιμάται ότι έχουν επιφέρει επιπλέον όφελος στον καταναλωτή.
Σύμφωνα με πρόσφατη μελέτη του ΙΕΛΚΑ εκτιμάται ότι η επίδραση της αύξησης των προσφορών το τελευταίο διάστημα αντιστοιχεί σε μείωση τιμών περίπου στο -2%. Σημειώνεται επίσης ότι σύμφωνα με την ίδια μελέτη μελέτη, το συνολικό όφελος που προσφέρεται στον καταναλωτή ξεπερνά τα 910 εκατ. ευρώ (περίπου 240 ευρώ ανά νοικοκυριό), μέσω των προσφορών (620 εκατ. ευρώ), λοιπών προωθητικών ενεργειών (130 εκατ. ευρώ) και μειώσεις τιμών (160 εκατ. ευρώ).

ΠΗΓΗ : "  ΕΛΕΥΘΕΡΗ ΖΩΝΗ   "  

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου