ΣΥΝΟΛΙΚΕΣ ΠΡΟΒΟΛΕΣ

Σάββατο 26 Ιουλίου 2014

Οι μεγάλες προτεραιότητες των νέων ΕΣΠΑ

ΑΠΑΣΧΟΛΗΣΗ, ΕΝΕΡΓΕΙΑ ΚΑΙ ΜΜΕ

26/07/2014
Γράφει η Μαρίνα Κουρμπέλα
Περισσότερα από το ένα τρίτο των κονδυλίων της πολιτικής συνοχής θα διαθέσουν τα κράτη μέλη της ΕΕ τη νέα προγραμματική περίοδο (2014-2020) για την απασχόληση, την ενέργεια και τις ΜΜΕ, με μεγάλη αύξηση των πόρων για την ενέργεια.

Συγκεκριμένα:
1) Ενέργεια: Σύμφωνα με την 6η έκθεση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για την οικονομική, κοινωνική και εδαφική συνοχή που δημοσιεύτηκε σήμερα, θα διατεθούν ρην περίοδο 2014-2020 πάνω από 38 δισ. ευρώ για την υποστήριξη της μετάβασης σε μια πιο φιλική προς το περιβάλλον οικονομία, μέσω επενδύσεων για την ενεργειακή απόδοση και τις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας, σε σύγκριση με την επένδυση 16,6 δισ. ευρώ στην οικονομία με χαμηλές εκπομπές διοξειδίου του άνθρακα για την περίοδο 2007 2013.
2) ΜΜΕ: Σύμφωνα με τα προγράμματα δαπανών και τις «συμφωνίες εταιρικής σχέσης»(Νέα ΕΣΠΑ) των κρατών μελών, ένα ποσό έως 33 δισ. ευρώ (αύξηση σχεδόν κατά 10 δισ. ευρώ) θα υποστηρίξει τις ΜΜΕ της Ευρώπης, ώστε να γίνουν περισσότερο ανταγωνιστικές.
3) Απασχόληση: Πάνω από 80 δισ. ευρώ θα επενδυθούν σε ανθρώπινο κεφάλαιο μέσω του Ευρωπαϊκού Κοινωνικού Ταμείου και της «Πρωτοβουλίας για την απασχόληση των νέων».
Αποτελέσματα της περασμένης περιόδου σε αριθμούς
Όπως επισημαίνει η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, οι επενδύσεις στο πλαίσιο της πολιτικής συνοχής της ΕΕ για την περίοδο 2007-2013 έχουν απτά αποτελέσματα. Τα στοιχεία μέχρι στιγμής (έως το τέλος του 2012) δείχνουν ότι δημιουργήθηκαν περίπου 600 000 νέες θέσεις εργασίας, δόθηκε υποστήριξη σε 80 000 νέες επιχειρήσεις, δόθηκε πρόσβαση σε ευρυζωνικές υπηρεσίες για 5 εκατομμύρια πολίτες και βελτιώθηκε ο εφοδιασμός σε πόσιμο νερό για 3,3 εκατομμύρια άτομα. Επιπλέον, δόθηκε βοήθεια σε5,7 εκατομμύρια άτομα που αναζητούσαν εργασία, καθώς και υποστήριξη σε άλλα 8,6 εκατομμύρια άτομα προκειμένου να αποκτήσουν προσόντα. 
Δηλώσεις Γιοχάννες Χαν
Σχολιάζοντας την έκθεση, ο επίτροπος Περιφερειακής Πολιτικής κ. Γιοχάννες Χαν,δήλωσε: «Η σημερινή έκθεση δείχνει καθαρά ότι η πολιτική συνοχής έχει εξελιχθεί σε ένα σύγχρονο και ευέλικτο εργαλείο για την αντιμετώπιση των διαφόρων προκλήσεων που αντιμετωπίζουν οι Ευρωπαίοι. Είναι ο επενδυτικός βραχίονας της Ευρώπης, που ανταποκρίνεται σε περιόδους κρίσης αλλά ταυτόχρονα εφαρμόζει στρατηγική για τη δημιουργία ανάπτυξης και απασχόλησης, που τόσο έχουμε ανάγκη. Πράγματι, οι καιροί των τεράστιων επιδοτήσεων για έργα οδοποιίας και γέφυρες ανήκουν πλέον στο παρελθόν, καθώς πολλά κράτη μέλη κλείνουν το κενό των υποδομών τους. Οι επενδύσεις που εστιάζουν στην καινοτομία και στην πράσινη ανάπτυξη θα δημιουργήσουν καλές και βιώσιμες θέσεις εργασίας, ενώ θα ενισχύσουν την ανταγωνιστικότητα των περιφερειών μας. Ωστόσο, η κρίση έχει αφήσει το στίγμα της σε πολλές περιφέρειες και πόλεις. Οι ανισότητες εξακολουθούν να υπάρχουν και είναι πολλά εκείνα που πρέπει ακόμη να γίνουν. Τα κονδύλια αυτά θα πρέπει να δαπανηθούν με σύνεση, προκειμένου να διασφαλιστούν τα καλύτερα δυνατά αποτελέσματα, ιδιαίτερα στις περιφέρειες και στις πόλεις που έχουν τις πιο πιεστικές ανάγκες.»

Blog:marina anastas.kourbela 


ΠΗΓΗ : "    ΕΛΕΥΘΕΡΗ ΖΩΝΗ    " 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου