ΣΥΝΟΛΙΚΕΣ ΠΡΟΒΟΛΕΣ

Τρίτη 1 Ιουλίου 2014

Eνίσχυση ανέργων Ελλήνων

ΑΠΟ ΤΟ ΕΥΡΩΠΑΪΚΟ ΤΑΜΕΙΟ ΠΡΟΣΑΡΜΟΓΗΣ ΣΤΗΝ ΠΑΓΚΟΣΜΙΟΠΟΙΗΣΗ

01/07/2014
Γράφει η Μαρίνα Κουρμπέλα

Η Επιτροπή προτείνει 6 εκατ. ευρώ από το Ταμείο Προσαρμογής στην Παγκοσμιοποίηση για την ενίσχυση της απασχόλησης. 
Έως τώρα η Ελλάδα έχει κάνει ελάχιστη χρήση του ταμείου αυτού, παρά τον τόσο μεγάλο αριθμό των άνεργων, σε αντίθεση με την Ιρλανδία, την Ισπανία, την Πορτογαλία, αλλά και χώρες με χαμηλά ποσοστά ανεργίας, οι οποίες αξιοποιούν σε μεγάλο βαθμό και συχνά τους πόρους αυτού του ταμείου.

Ποιοι ενισχύονται 
Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή πρότεινε τη χορήγηση στην Ελλάδα 6 εκατομμυρίων ευρώ από το Ευρωπαϊκό Ταμείο Προσαρμογής στην Παγκοσμιοποίηση (ΕΤΠ), με σκοπό να βοηθηθούν 508 πρώην εργαζόμενοι, προμηθευτές και παραγωγοί της αρτοποιίας Νutriart να βρουν νέες θέσεις απασχόλησης, καθώς και να υποστηριχθούν 505 νέοι εκτός απασχόλησης, εκπαίδευσης ή κατάρτισης (ΕΑΕΚ). 
Όπως αναφέρει η Επιτροπή, αυτή είναι η πρώτη αίτηση για ενίσχυση από το ΕΤΠ που υποβλήθηκε στο πλαίσιο του νέου κανονισμού ΕΤΠ, σύμφωνα με τον οποίο παρέχεται στους ΕΑΕΚ η δυνατότητα στήριξης από το ΕΤΠ, μέχρι έναν αριθμό ίσο προς τον αριθμό των απολυμένων εργαζομένων που λαμβάνουν στήριξη. Η πρόταση τώρα έχει διαβιβαστεί για έγκριση στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο και στο Συμβούλιο Υπουργών της Ευρωπαϊκής Ένωσης.
Η Ελλάδα υπέβαλε αίτηση στήριξης από το ΕΤΠ μετά τις απολύσεις 484 εργαζομένων στην αρτοποιία Νutriart S.A. και στην εταιρεία Αρ. Ζίγκας & ΣΙΑ, καθώς και μετά την παύση της δραστηριότητας 24 αυτοαπασχολούμενων των οποίων η δραστηριότητα συνδέεται άμεσα με τη Νutriart. Οι εν λόγω απώλειες θέσεων εργασίας ήταν το αποτέλεσμα της συνέχισης της παγκόσμιας χρηματοπιστωτικής και οικονομικής κρίσης, η οποία έχει σημαντικές επιπτώσεις στην ελληνική οικονομία.
Τα μέτρα που συγχρηματοδοτούνται από το ΕΤΠ θα βοηθήσουν τους εργαζομένους και τους ΕΑΕΚ να βρουν νέες θέσεις εργασίας, παρέχοντάς τους επαγγελματική καθοδήγηση, επαγγελματική κατάρτιση, ειδικές συμβουλευτικές υπηρεσίες για την επιχειρηματικότητα, συνεισφορές για τη δημιουργία επιχειρήσεων και διάφορες αποζημιώσεις. 
Το συνολικό εκτιμώμενο κόστος του πακέτου είναι 10 εκατομμύρια ευρώ, από τα οποία το ΕΤΠ θα συνεισφέρει 6 εκατομμύρια ευρώ. 
Δηλώσεις του Επιτρόπου  κ. Lászlό Andor 
Ο Επίτροπος αρμόδιος για θέματα απασχόλησης, κοινωνικών υποθέσεων και κοινωνικής ένταξης, κ. Lászlό Andor δήλωσε: «Χαίρομαι για το ότι η Επιτροπή ανταποκρίθηκε θετικά στο αίτημα της Ελλάδας για στήριξη από το ΕΤΠ για την παροχή επαγγελματικού προσανατολισμού, συμβουλών, κατάρτισης και για περαιτέρω στήριξη των απολυμένων εργαζομένων, καθώς και των νέων εκτός απασχόλησης, εκπαίδευσης ή κατάρτισης». Στη συνέχεια πρόσθεσε: «Η σημερινή απόφαση θα συμβάλει στην προετοιμασία άνω των 1.000 ατόμων για νέες θέσεις εργασίας και για ευκαιρίες πρώτης απασχόλησης».
Ιστορικό
Η εταιρεία Nutriart S.A. ήταν παρασκευαστής προϊόντων αρτοποιίας και ζαχαροπλαστικής για τους τελικούς καταναλωτές, καθώς και κατεψυγμένης και διατηρημένης ζύμης για επιχειρήσεις εστίασης.
Λόγω της μείωσης της αγοραστικής δύναμης των ελληνικών νοικοκυριών που ακολούθησε τη συρρίκνωση της ελληνικής οικονομίας από την έναρξη της κρίσης, η ζήτηση για προϊόντα εκτός των βασικών ειδών διατροφής σημείωσε κατακόρυφη πτώση. Ιδίως η ζήτηση για γλυκά προϊόντα αρτοποιίας και ζαχαροπλαστικής μειώθηκε κατά 41 % το 2013 σε σύγκριση με το 2008. Αυτή η μείωση της ζήτησης είχε άμεσο αντίκτυπο στον κύκλο εργασιών της Νutriart, ο οποίος μειώθηκε κατά 74,5 % κατά την περίοδο 2010-2012.
Η τάση αυτή, σε συνδυασμό με τις καθυστερήσεις πληρωμών των περισσότερων πελατών της Νutriart και τη δραστική μείωση των δανείων προς επιχειρήσεις και ιδιώτες εξαιτίας της έλλειψης ρευστότητας σε ελληνικές τράπεζες, είχε ως αποτέλεσμα την αδυναμία της Νutriart να βρει λύση και την κήρυξή της σε πτώχευση στις 21 Ιουνίου 2013.
Οι περιοχές που θίγονται από τις απολύσεις είναι οι περιφέρειες της Κεντρικής Μακεδονίας και της Αττικής. Το τελευταίο τρίμηνο του 2013, το ποσοστό ανεργίας ανήλθε σε 28,2 % στην Αττική, ενώ στην Κεντρική Μακεδονία ήταν 30,3 %. Επιπλέον, υπάρχουν λίγες μόνο διαθέσιμες θέσεις εργασίας και στις δύο περιοχές σε σύγκριση με τον μεγάλο αριθμό των ατόμων που ζητούν εργασία. Ως εκ τούτου, πάνω από το 70 % των ανέργων παραμένουν άνεργοι για διάστημα μεγαλύτερο των 12 μηνών. Στην Κεντρική Μακεδονία η κατάσταση των νέων που ζητούν εργασία είναι ιδιαίτερα σοβαρή, δεδομένου ότι το ποσοστό ανεργίας των νέων ανέρχεται σε 60,4 %.
Σύμφωνα με τον κανονισμό του ΕΤΠ για την περίοδο 2014-2020, τα κράτη μέλη μπορούν να υποβάλουν αίτηση για συγχρηματοδότηση από το ΕΤΠ με σκοπό να λάβουν μέτρα για τους νέους που βρίσκονται εκτός απασχόλησης, εκπαίδευσης ή κατάρτισης (ΕΑΕΚ), οι οποίοι διαμένουν σε περιοχές επιλέξιμες στο πλαίσιο της πρωτοβουλίας για την απασχόληση των νέων (ΠΑΝ). Στην περίπτωση της εν λόγω αίτησης, η Ελλάδα ζήτησε επίσης να παρασχεθούν εξατομικευμένες υπηρεσίες υπέρ 505 ατόμων κάτω των 30 ετών που ανήκουν στην κατηγορία ΕΑΕΚ, λόγω του ότι η Κεντρική Μακεδονία και η Αττική είναι επιλέξιμες στο πλαίσιο της ΠΑΝ.
Ευρωπαϊκό Ταμείο Προσαρμογής στην Παγκοσμιοποίηση (ΕΤΠ)
Το Ευρωπαϊκό Ταμείο Προσαρμογής στην Παγκοσμιοποίηση (ΕΤΠ) δημιουργήθηκε με τον Κανονισμό (EC) No 1927/2006 του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου της 20ης Δεκεμβρίου 2006.
Σκοπός του ΕΤΠ είναι να βοηθά τους εργαζόμενους και αυτοαπασχολούμενους που απολύονται λόγω αλλαγής των συνθηκών του παγκόσμιου εμπορίου και των αποτελεσμάτων της  χρηματοπιστωτικής κρίσης, να βρουν δουλειά το συντομότερο δυνατό. 
Για την Προγραμματική Περίοδο 2007-2013 η βοήθεια που προβλεπόταν για το σύνολο των Κρατών – Μελών ετησίως, ανερχόταν στο ποσό των 500 εκατομμυρίων ευρώ. Για την Προγραμματική Περίοδο 2014-2020, η ετήσια χρηματοδοτική βοήθεια προς τα Κράτη Μέλη ανέρχεται σε 150 εκατομμύρια ευρώ.
Γιατί το χρειαζόμαστε;
Αν και η περαιτέρω απελευθέρωση του εμπορίου ευνοεί σε γενικές γραμμές την ανάπτυξη και την απασχόληση, μπορεί παράλληλα να προκαλέσει την απώλεια θέσεων εργασίας. Παράλληλα, τα ίδια βλαπτικά αποτελέσματα ως προς τη διατήρηση θέσεων απασχόλησης  έχει προκαλέσει και συνεχίζει να προκαλεί η παγκόσμια χρηματοπιστωτική κρίση. 
Όλα τα Κράτη Μέλη, μικρά και μεγάλα, παλαιά και νέα, τα οποία θίγονται από τις προαναφερόμενες επιπτώσεις, έχουν δικαίωμα βοήθειας από το ΕΤΠ.
Σε τι διαφέρουν οι παρεμβάσεις του ΕΤΠ με αυτές των Διαρθρωτικών Ταμείων;
Tα διαρθρωτικά ταμεία της ΕΕ παρέχουν στήριξη για την πρόληψη και τη διαχείριση των αλλαγών μέσω χρηματοδότησης δράσεων με μακροπρόθεσμες στρατηγικές προοπτικές, όπως η δια βίου μάθηση.
Επίσης, το ΕΤΠ παρέχει εφάπαξ, για μικρό χρονικό διάστημα, εξατομικευμένη στήριξη, με στόχο να βοηθήσει – σύμφωνα με τον νέο Κανονισμό που τέθηκε σε ισχύ από την 01.01.2014 - τους εργαζόμενους και αυτοαπασχολούμενους των οποίων η δραστηριότητα έχει παύσει ως αποτέλεσμα μεγάλων δομικών αλλαγών στο παγκόσμιο εμπόριο εξαιτίας της παγκοσμιοποίησης ή λόγω της συνέχισης ή ύπαρξης μίας νέας παγκόσμιας χρηματοπιστωτικής και οικονομικής κρίσης. 
Ποιος είναι ο ρόλος του; 
Το ΕΤΠ χρηματοδοτεί ενεργητικά μέτρα για την αγορά εργασίας που στοχεύουν εξ ολοκλήρου στην ενίσχυση των απολυμένων ατόμων. Ειδικά για την Προγραμματική Περίοδο 2014-2020, το ΕΤΠ χρηματοδοτεί:
  • ειδικά σχεδιασμένη κατάρτιση και επανακατάρτιση, περιλαμβανομένων των δεξιοτήτων στην τεχνολογία της πληροφορίας και των επικοινωνιών και της πιστοποίησης της αποκτηθείσας πείρας, συνδρομή στην αναζήτηση εργασίας, επαγγελματική καθοδήγηση, συμβουλευτικές υπηρεσίες, καθοδήγηση, βοήθεια για επανατοποθέτηση στην αγορά εργασίας, προώθηση της επιχειρηματικότητας, ενίσχυση για αυτοαπασχόληση, σύσταση επιχειρήσεων και ανάκτηση επιχειρήσεων από εργαζομένους και δραστηριότητες συνεργασίας
  • ειδικά χρονικώς περιορισμένα μέτρα, όπως επιδόματα αναζήτησης εργασίας, κίνητρα πρόσληψης για τους εργοδότες, επιδόματα κινητικότητας, διαβίωσης ή κατάρτισης (περιλαμβανομένων των επιδομάτων για άτομα που παρέχουν φροντίδα)
  • μέτρα για την ενθάρρυνση ιδίως μειονεκτούντων, ηλικιωμένων και νεαρών ανέργων, προκειμένου αυτοί να παραμείνουν ή να επιστρέψουν στην αγορά εργασίας.
Το ΕΤΠ δρα συμπληρωματικά στη στήριξη που παρέχουν οι εργοδότες και οι εθνικές αρχές για την απασχόληση. Δεν χρηματοδοτεί παθητικά μέτρα κοινωνικής προστασίας, όπως συντάξεις γήρατος και επιδόματα ανεργίας τα οποία εμπίπτουν στην αρμοδιότητα των κρατών μελών. Πέραν των παραπάνω, στη διάρκεια της  Προγραμματικής Περιόδου 2014-2020, το Ευρωπαϊκό Ταμείο Προσαρμογής στην Παγκοσμιοποίηση έχει και μία εξειδικευμένη στόχευση παρέχοντας υποστήριξη σε νεαρά άτομα κάτω από την ηλικία των 25 ετών, τα οποία χαρακτηρίζονται από την έλλειψη απασχόλησης, εκπαίδευσης, κατάρτισης  (NEETs: Not in Employment, Education, Training).
Που μπορούν να απευθύνονται οι ενδιαφερόμενοι;
Τα μεμονωμένα άτομα ή οι επιχειρήσεις που πλήττονται από το πρόβλημα των απολύσεων πρέπει να επικοινωνούν με τις αρμόδιες Εθνικές Αρχές. 
Στην Ελλάδα, η αρμόδια Εθνική Αρχή είναι:
Ειδική Υπηρεσία Συντονισμού και Παρακολούθησης Δράσεων ΕΚΤ (ΕΥΣΕΚΤ) Υπουργείο Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Πρόνοιας.
Ποιοι μπορούν να ωφεληθούν;
Κατά τη διάρκεια της Προγραμματικής Περιόδου 2007-2013, μόνον οι εργαζόμενοι που έχουν πληγεί από απολύσεις μπορούσαν να ωφεληθούν. Στη διάρκεια της Προγραμματικής Περιόδου 2014-2020, προβλέπεται διεύρυνση των ωφελουμένων με την προσθήκη:
Αυτοαπασχολουμένων ατόμων
Νέων κάτω της ηλικίας των 25 ετών που δεν έχουν απασχόληση, εκπαίδευση, κατάρτιση  (NEETs)
Κοινό στοιχείο και στις δύο Προγραμματικές Περιόδους είναι ότι η βοήθεια δεν περιορίζεται μόνο στους εργαζόμενους της επιχείρησης ή του τομέα που πλήττεται άμεσα. Εάν οι προμηθευτές της επιχείρησης αντιμετωπίζουν και αυτοί πρόβλημα, τότε οι εργαζόμενοί τους μπορούν επίσης να ωφεληθούν. Το Ταμείο αφορά τόσο τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις (ΜΜΕ) όσο και τις μεγάλες και τις πολυεθνικές επιχειρήσεις. Σημειώνεται ότι το ΕΤΠ δεν χρηματοδοτεί την αναδιάρθρωση επιχειρήσεων ή βιομηχανικών κλάδων.

Blog:marina anastas.kourbela


ΠΗΓΗ : "   ΕΛΕΥΘΕΡΗ ΖΩΝΗ    " 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου