ΣΥΝΟΛΙΚΕΣ ΠΡΟΒΟΛΕΣ

Κυριακή 17 Αυγούστου 2014

Μέγας είσαι Αλέξανδρε

ΠΗΓΗ : "  pentapostagma   " 

Posted: Αυγούστου 16, 2014 at 6:02 μμ, Last Updated: 
74DB02CF9BA882D667EDBFF857B8809D
2.340 χρόνια μετά, συγκλονίζουν την ανθρωπότητα οι ανακαλύψεις για τάφους στην από αρχαιοτάτων χρόνων Ελληνική γη της Μακεδονίας

«Ζει ο βασιλιάς Αλέξανδρος;». Το ερώτημα αυτό, που σύμφωνα με τη μυθολογία θέτει στους ναυτικούς η Γοργόνα αδελφή του Μεγαλέξανδρου, είναι κεντρικό θέμα συζήτησης μετά την ανακάλυψη σπουδαίων αρχαιολογικών ευρημάτων στην Αμφίπολη των Σερρών.
Η ανακάλυψη του μνημειακού μακεδονικού τάφου, αντίστοιχος του οποίου δεν έχει εντοπιστεί στην Αρχαία Πέλλα, αλλά ούτε και στη Βεργίνα, δημιουργεί προσδοκίες για σημαντικά πολιτιστικά, εθνικά, διπλωματικά αλλά και οικονομικά οφέλη. Μοναδικός σε διαστάσεις και σε επιμέλεια, χωρίς αντίστοιχό του στη Μακεδονία και στα Βαλκάνια, ο τύμβος της Αμφίπολης φτάνει τα 23 μέτρα ύψος, με 158,40 διάμετρο και περίβολο ύψους τριών μέτρων, αποτελούμενο από μαρμάρινες βάσεις, ορθοστάτες, ανωδομή και επιστέψεις. Ολόκληρη κατασκευή, από λευκό καλοδουλεμένο μάρμαρο Θάσου, συγκρατείται στη θέση της από αντίθημα, δηλαδή αφανή τοίχο από πωρόλιθο, και έτσι το συνολικό πάχος της ανέρχεται σε 130 εκ. Ο εντυπωσιακός περίβολος καταλαμβάνει μια έκταση 497 μέτρων και θεωρείται ένας τέλειος κύκλος κατασκευασμένος με απίστευτη γεωμετρική ακρίβεια. Για την οικοδόμησή του εκτιμάται ότι πρέπει να απαιτήθηκαν περί τα 2.500 κυβικά μαρμάρου από τη Θάσο!
protothema.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου