ΣΥΝΟΛΙΚΕΣ ΠΡΟΒΟΛΕΣ

Πέμπτη 28 Αυγούστου 2014

Τώρα παραδέχονται τους μεγάλους κινδύνους από τα χημικά της Συρίας!

ΠΗΓΗ : "   pentapostagma,     " 

Posted: 
τώρα-παραδέχονται-τους-μεγάλους-κινδύνους-από-τα-χημικά-της-Συρίας
Επιμέλεια Λ. ΛΙΓΟΥΡΙΩΤΗΣ
<<Πρόγραμμα αντιμετώπισης έκτακτων καταστάσεων>> είχε τεθεί σε εφαρμογή κατά την διαδικασία υδρόλυσης των χημικών όπλων της Συρία στην Μεσόγειο αναφέρει η  Ύπατη Εκπρόσωπος και Αντιπρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής βαρώνη Cathrine Ashton παραδεχόμενη έτσι ότι οι κίνδυνοι ήταν μεγάλοι. Παράλληλα,  απαντώντας σε ερώτηση του Ευρωβουλευτή και Γραμματέα του ΠΑΣΟΚ κ. Νίκου Ανδρουλακη, έδωσε διαβεβαιώσεις για την ασφάλεια της διαδικασίας διάλυσης του Χημικού Οπλοστασίου της Συρίας. 

Να θυμίσουμε ότι στις 18 Αυγούστου η κυβέρνηση των Ηνωμένων Πολιτειών χαιρέτησε την ολοκλήρωση της καταστροφής στα διεθνή ύδατα της Μεσογείου των αποθεμάτων του συριακού οπλοστασίου χημικών όπλων τα οποία μπορούσαν να χρησιμοποιηθούν για την κατασκευή των ιδιαίτερα τοξικών αερίων σαρίν και μουστάρδας. Τα χημικά στοιχεία είχαν παραδοθεί στη διεθνή κοινότητα από την ηγεσ’α της Συρίας μετά τη συμφωνία του περασμένου Σεπτεμβρίου με τη μεσολάβηση των Ηνωμένων Πολιτειών και της Ρωσίας.
Τα χημικά της Συρίας εξουδετερώθηκαν πάνω στο πολεμικό πλοίο USS Cape Ray στη Μεσόγειο θάλασσα σε διεθνή ύδατα, και το οποίο είχε ειδικά διαμορφωθεί για την συγκεκριμένη διαδικασία. Στο USS Cape Ray είχαν μεταφερθεί οι πιο επικίνδυνες χημικές ουσίες και η καταστροφή τους από υδρόλυση ξεκίνησε στις αρχές Ιουλίου.
Με την ερώτηση ο κ Ν.Ανδρουλάκης ζητούσε να του γνωστοποιήσει η Ευρωπαϊκή Επιτροπή :
α) Εαν συμμετείχε η ίδια ή κάποιο άλλο θεσμικό όργανο της Ευρωπαϊκής Ένωσης στη διαδικασία επιλογής του θαλάσσιου χώρου όπου λαμβάνει χώρα η υδρόλυση,
β) Οτι έχει διασφαλιστεί η τήρηση των αναγκαίων κανόνων προστασίας του περιβάλλοντος και
γ) Εάν έχει καταρτιστεί σχέδιο έκτακτης ανάγκης για την αποφυγή περιβαντολλογικών επιπτώσεων σε περίπτωση ατυχήματος.
Απαντώντας στην ερώτηση του κ. Ανδρουλάκη η κ. Ashton ενημέρωσε ότι η επιλογή της εξουδετέρωσης των χημικών ουσιών της Συρίας με τη μέθοδο της υδρόλυσης επί του σκάφους MV Cape Ray λήφθηκε από τον Οργανισμό για την Απαγόρευση Χημικών όπλων (ΟΧΑΟ) «αφού δόθηκαν διαβεβαιώσεις ότι έχουν ληφθεί όλα τα δυνατά μέτρα για να αποφευχθούν οι επιζήμιες συνέπειες για τα άτομα και το περιβάλλον και ότι έχει τεθεί σε εφαρμογή πρόγραμμα αντιμετώπισης έκτακτων καταστάσεων». Επίσης συμπλήρωσε ότι «κατά τη φάση σχεδιασμού ζητήθηκε η γνώμη του Προγράμματος των Ηνωμένων Εθνών για το περιβάλλον (UNEP) και του Παγκόσμιου  Οργανισμού Υγείας (ΠΟΥ), τα οποία συνεχίζουν να παρακολουθούν τη διαδικασία που εποπτεύεται από τον ΟΑΧΟ».
Τέλος όπως επισήμανε «πολεμικά πλοία ορισμένων κρατών μελών της ΕΕ συνοδεύουν το Cape Ray για να κατοχυρωθεί η ασφάλεια της εν λόγω διαδικασίας».
Ακολουθούν τα πλήρη κείμενα της Ερώτησης του κ. Ανδρουλάκη καθώς και η απάντηση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής.
ΕΡΩΤΗΣΗ:
Θέμα:​ “Καταστροφή του χημικού οπλοστασίου της Συρίας”
Έχοντας υπόψη:
Tην ολοκλήρωση της απομάκρυνσης του χημικού οπλοστασίου της Συρίας από τη χώρα, και το γεγονός ότι η καταστροφή του με τη μέθοδο της υδρόλυσης αναμένεται να ξεκινήσει, επί αμερικανικού σκάφους, σε θαλάσσια περιοχή της Μεσογείου, και συγκεκριμένα στα διεθνή ύδατα μεταξύ Ελλάδος, Μάλτας και Ιταλίας,
η Ευρωπαϊκή Επιτροπή ερωτάται:
–​Συμμετείχε η Ευρωπαϊκή Επιτροπή ή κάποιο άλλο θεσμικό όργανο της Ευρωπαϊκής Ένωσης στην επιλογή του θαλάσσιου χώρου που θα λάβει χώρα η διάλυση;
–​Αν δεν συμμετείχε η Ευρωπαϊκή Επιτροπή στην επιλογή του θαλάσσιου χώρου, πώς έχει διασφαλίσει την τήρηση των αναγκαίων κανόνων προστασίας του περιβάλλοντος;
–​ Έχει η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, σε συνεργασία με τα κράτη μέλη που βρίσκονται στην περιοχή, καταστρώσει σχέδιο για την αποφυγή περιβαλλοντικών επιπτώσεων σε ενδεχόμενο ατύχημα;
Απάντηση Ευρωπαϊκής Επιτροπής:
E-005724/2014
Απάντηση της Ύπατης Εκπροσώπου/Αντιπροέδρου Ashton
Εξ ονόματος της Επιτροπής
(22.8.2014)
Η διαδικασία εξουδετέρωσης των πρόδρομων χημικών ουσιών της Συρίας με τη μέθοδο της υδρόλυσης επί του σκάφους MV Cape Ray εγκρίθηκε από το Εκτελεστικό Συμβούλιο του Οργανισμού για την Απαγόρευση των Χημικών Όπλων (ΟΑΧΟ) (το οποίο συμπεριλαμβάνει εκπροσώπους από τα κράτη μέλη της ΕΕ), αφού δόθηκαν διαβεβαιώσεις ότι έχουν ληφθεί όλα τα δυνατά μέτρα για να αποφευχθούν οι επιζήμιες συνέπειες για τα άτομα και το περιβάλλον και ότι έχει τεθεί σε εφαρμογή πρόγραμμα αντιμετώπισης έκτακτων καταστάσεων.
Κατά τη φάση σχεδιασμού ζητήθηκε η γνώμη του Προγράμματος των Ηνωμένων Εθνών για το περιβάλλον (UNEP) και του Παγκόσμιου  Οργανισμού Υγείας (ΠΟΥ), τα οποία συνεχίζουν να παρακολουθούν τη διαδικασία που εποπτεύεται από τον ΟΑΧΟ.
Ο Γενικός Διευθυντής του ΟΑΧΟ δήλωσε στις 24 Ιουλίου 2014 στο Εκτελεστικό Συμβούλιο ότι ξεκίνησε η υδρόλυση με πλήρη σεβασμό της ανθρώπινης ασφάλειας και του περιβάλλοντος και ότι μέχρι τώρα έχει εξουδετερωθεί ήδη το ένα τρίτο  των χημικών χωρίς να δημιουργηθούν προβλήματα.
Πολεμικά πλοία ορισμένων κρατών μελών της ΕΕ συνοδεύουν το Cape Ray για να κατοχυρωθεί η ασφάλεια της εν λόγω διαδικασίας. 


onalert.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου