ΣΥΝΟΛΙΚΕΣ ΠΡΟΒΟΛΕΣ

Κυριακή 3 Αυγούστου 2014

Η Γεωμηχανική ξανά στο προσκήνιο: «Η μόνη λύση για την καταπολέμηση της κλιματικής αλλαγής»…

ΠΗΓΗ : "  pentapostagma,  "

Posted: August 3, 2014 at 9:28 am, Last Updated: 
η-γεωμηχανική-ξανά-στο-προσκήνιοΟι ακαδημαϊκοί και υποστηρικτές της γεωμηχανικής αν και έχουν να αντιμετωπίσουν τις έντονες αντιδράσεις των συναδέλφων τους και της κοινής γνώμης, δεν σταματούν να προωθούν τις πρακτικές αυτές ως την «τελική λύση στο πρόβλημα της κλιματικής αλλαγής».

Ο κίνδυνος, βέβαια, να δημιουργηθούν πολύ περισσότερα προβλήματα στην κλιματική ισορροπία είναι κατά πολύ μεγαλύτερος από τις λύσεις που τελικώς θα επιτευχθούν…
Σε μία πρόσφατη τοποθέτησή του στο Practical Ethics, ο επιστήμονας βιοηθικής της Οξφόρδης JulianSavulescuυπερασπίζεται «σθεναρά» τις πρακτικές της γεωμηχανικής, τονίζοντας ότι αποτελούν το μόνο μέσο καταπολέμησης της κλιματικής αλλαγής. 
Με την χρήση της έννοιας της γεωμηχανικής, ο Savulescu αναφέρεται σε παρεμβάσεις «μεγάλης-κλίμακας» μέσω των οποίων μπορεί να μεταβληθεί η δομή του περιβάλλοντος, καθιστώντας το ευνοϊκότερο για την κατοίκηση των ανθρώπων στον Πλανήτη.
Χρησιμοποίησε ως παραδείγματα παρεμβάσεων τα μυρμήγκια το θειούχο σίδηρο , και τα  τεχνητά δέντρα  ως μέσα καταπολέμησης της υπερθέρμανσης του πλανήτη.
Ο Savulescu υπογράμμισε ότι η «γεωμηχανική πραγματοποιείται ήδη υπό τη μορφή των «μαζικών εκπομπών διοξειδίου του άνθρακα».
Υποστηρίζει ότι καθώς η γεωμηχανική αποτελεί ήδη ένα καθημερινό «γεγονός» δεν θα πρέπει να μας απασχολεί το ζήτημα της εφαρμογής πρακτικών γεωμηχανικής σε μεγάλη κλίμακα που θα συνεισφέρουν ώστε να επαναφέρουμε τον κόσμο στη φυσιολογική του κατάσταση..
Προχώρησε επίσης σε έναν ακόμη πιο παράλογο ισχυρισμό – υποστήριξε ότι θα πρέπει να προκαλέσουμε τον ισχυρισμό ότι το «φυσικό κλίμα» είναι το καλύτερο : «Θα πρέπει να στηριζόμαστε λιγότερο στο πώς είναι το φυσικό περιβάλλον, και περισσότερο στην απόφασή μας στο πώς πρέπει να είναι το περιβάλλον που θα κατοικήσουμε» :
«Δεν μπορούμε να αποφύγουμε να ρωτήσουμε και να απαντήσουμε στην ερώτηση που ακολουθεί: τι είναι μία καλή ζωή; Παρομοίως, δεν μπορούμε να αποφύγουμε το ηθικό ερώτημα: τι είναι ένα καλό φυσικό περιβάλλον;»
Ο Savulescu προτείνει παρεμβάσεις γεωμηχανικής μακροπρόθεσμης στόχευσης «ώστε να αποφευχθούν ή να μετριαστούν οι αρνητικές επιδράσεις στις κλιματικές συνθήκες»:
“Πρέπει να προτιμήσουμε παρεμβάσεις που θα τροποποιήσουν το κλίμα σε αργό ρυθμό σε διάστημα γενεών, παρά άμεσες παρεμβάσεις που αυξάνουν τους κινδύνους της κλιματικής αλλαγής εντός χρονικού διαστήματος μίας μόνο γενιάς, εάν επιθυμούμε να υιοθετήσουμε μία προληπτική προσέγγιση.”
pentapostagma.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου