ΣΥΝΟΛΙΚΕΣ ΠΡΟΒΟΛΕΣ

Δευτέρα, 1 Σεπτεμβρίου 2014

ΓΚ. ΧΑΡΔΟΥΒΕΛΗΣ: ΤΟ ΧΡΕΟΣ ΜΠΟΡΕΙ ΝΑ ΕΞΥΠΗΡΕΤΗΘΕΙ

ΝΕΑ ΕΞΟΔΟ ΣΤΙΣ ΑΓΟΡΕΣ ΣΧΕΔΙΑΖΕΙ Η ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ

01/09/2014
«Το χρέος μας είναι μεγάλο, αλλά είναι επίσης πολύ μακροπρόθεσμο, έτσι μπορεί να εξυπηρετηθεί εύκολα», δήλωσε ο υπουργός Οικονομικών Γκίκας Χαρδούβελης, ενώ έκανε γνωστό πως η κυβέρνηση σχεδιάζει έξοδο στις διεθνείς κεφαλαιαγορές με μία νέα έκδοση ομολόγων.

Σημειώνεται ότι πρόκειται για την τρίτη φορά που η κυβέρνηση θα αναζητήσει κεφάλαια μετά από τέσσερα χρόνια που οι αγορές ήταν ουσιαστικά κλειστές για την Ελλάδα.
Σε συνέντευξή του στην αμερικανική εφημερίδα New York Times (ΝΥΤ), ο κ. Χαρδούβελης τόνισε πως στόχος της Ελλάδας είναι να μειώσει το κόστος εξυπηρέτησης του χρέους της με χαμηλότερα επιτόκια ή με μεγαλύτερη διάρκεια αποπληρωμής του,
Ακόμη, ο υπουργός οικονομικών υπογράμμισε πως έχουν γίνει οι περισσότερες μεταρρυθμίσεις. «Η Ελλάδα έχει κάνει τις περισσότερες μεταρρυθμίσεις. Η επόμενη φάση είναι να εδραιωθούν, να διασφαλισθεί ότι δεν θα αναστραφούν» σημείωσε.
«Θεωρώ ότι αυτό θα γίνει με πιο αποτελεσματικό τρόπο στο μέλλον, ακριβώς επειδή η τρόικα δεν θα είναι πάνω από το σβέρκο μας. Αυτοί θα είναι στο παρασκήνιο» πρόσθεσε.
Ο κ. Χαρδούβελης σημειώνει ακόμη πως η τρόικα «έχει κίνητρο να μας επιτρέψει να αφήσουμε την οικονομία να αναπτυχθεί, επειδή τότε θα μπορούμε να εξυπηρετήσουμε καλύτερα το χρέος μας».
Οι ελπίδες του υπουργού να βγει η Ελλάδα από την καταστροφική ύφεση έχουν αυξηθεί από τις πρώτες ενδείξεις ανάκαμψης, αναφέρει το δημοσίευμα.
«Ένας απαισιόδοξος θα έλεγε, "όλα είναι δύσκολα στον κόσμο - στην Ευρώπη, πώς μπορεί να υπάρξει ανάπτυξη;". Ένας αισιόδοξος θα έλεγε "αφού έχει υπάρξει τέτοια οικονομική πτώση, είναι εύκολο να ανακάμψεις"».
Σύμφωνα με τον υπουργό Οικονομικών, τα προβλήματα που αντιμετωπίζει ευρύτερα η Ευρωζώνη - η στασιμότητα στην Ιταλία και τη Γαλλία και η πολιτική διαμάχη για τη συνεχιζόμενη δημοσιονομική πειθαρχία που υποστηρίζει η Γερμανία - θα ωφελήσουν την Ελλάδα, καθώς, όπως λέει, «καθιστούν αναγκαία μία επεκτατική νομισματική πολιτική που διατηρεί τα επιτόκια και το κόστος δανεισμού χαμηλά».
Στην ερώτηση αν οι ελεγκτές της τρόικας θα έχουν σκληρή θέση, όταν έρθουν στην Αθήνα, για τα θέματα του προϋπολογισμού, ο κ. Χαρδούβελης αντέδρασε, σημειώνοντας ότι οι διεθνείς πιστωτές αρχικά αμφισβητούσαν τις προβλέψεις της Ελλάδας για το δημοσιονομικό πλεόνασμα, για να αποδειχθεί την άνοιξη ότι είχαν λάθος. «Ελπίζω ότι διδάχθηκαν από αυτό και ότι δεν θα επιμείνουν τόσο πολύ στα δημοσιονομικά», τονίζει, προσθέτοντας ότι η ανάκαμψη της ελληνικής οικονομίας θα υπονομευθεί από όποιους «νέους επαχθείς στόχους».
Παράλληλα, παραδέχθηκε πως οι Έλληνες είναι υπερφορολογημένοι, όμως επισήμανε ότι πρέπει να προηγηθεί η ανάπτυξη πριν την ανακούφιση από τη φορολογία.
Πιθανόν, όμως, θα υπάρξουν ενέργειες για να αμβλυνθούν κάποιες «ακραίες καταστάσεις» - όπως στην περίπτωση του φόρου στο πετρέλαιο θέρμανσης, όπου υπήρξε υστέρηση των εσόδων έναντι του στόχου, ενώ αυτός είχε αρνητικό αποτέλεσμα στο περιβάλλον, επειδή οι Έλληνες στράφηκαν στην καύση ξύλων για τη θέρμανση των σπιτιών τους, σημειώνει το δημοσίευμα.

ΠΗΓΗ : "  ΕΛΕΥΘΕΡΗ ΖΩΝΗ    " 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου