ΣΥΝΟΛΙΚΕΣ ΠΡΟΒΟΛΕΣ

Τρίτη 23 Σεπτεμβρίου 2014

Μεταρρυθμίσεις με το βλέμμα στο μέλλον

Εύσημα από ΕΚΤ και Κομισιόν

23/09/2014
Την ανάγκη συνέχισης των μεταρρυθμίσεων σε συνδυασμό με τη σημαντική πρόοδο που έχει σημειώσει η Ελλάδα τόνισαν χθες η Ευρωπαϊκή Επιτροπή και η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα.

Σε έκθεσή της για την πορεία των μεταρρυθμίσεων στις χώρες του ευρωπαϊκού Νότου, όπως η Ελλάδα, η Πορτογαλία, η Ιταλία και η Ισπανία, η Κομισιόν χαρακτήρισε αξιοσημείωτη την μεταρρυθμιστική προσπάθεια των τελευταίων πέντε ετών στην Ελλάδα -ιδιαίτερα στην αγορά προϊόντων.
Ωστόσο, τόνισε ότι δεν υπάρχουν περιθώρια για εφησυχασμό.
Σύμφωνα με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, ειδική έμφαση έχει δοθεί στις διαδικασίες που αφορούν τις καινοτόμες επιχειρήσεις και στη μείωση των εμποδίων του ανταγωνισμού στον τομέα των υπηρεσιών.
Η επιδείνωση των οικονομικών συνθηκών φαίνεται πως συνέβαλε στην αύξηση της διάρκειας επίλυσης δικαστικών υποθέσεων, αναφέρει και συμπληρώνει πως η εφαρμογή των μεταρρυθμίσεων μέχρι το 2012 χαρακτηρίστηκε από έλλειψη φιλοδοξιών.
Για την απελευθέρωση των επαγγελμάτων επισημαίνεται ότι έχει σημειωθεί πρόοδος τα τελευταία χρόνια, αλλά αυτή η πρόοδος ήταν άνιση μεταξύ των επαγγελμάτων. Επίσης, αναφέρεται ότι η περαιτέρω πρόοδος θα εξαρτηθεί από την αποτελεσματική αντιμετώπιση των στρεβλώσεων που εκκρεμούν.
Παράλληλα, η εισαγωγή ενός ηλεκτρονικού καταλόγου για την απλούστευση των διαδικασιών σύστασης νέων επιχειρήσεων συνέβαλε στο να περάσει η Ελλάδα από την 189η θέση στην 36η θέση, σύμφωνα με την έκθεση της Παγκόσμιας Τράπεζας για την επιχειρηματικότητα. «Είναι η μεγαλύτερη βελτίωση που έχει σημειωθεί για οποιαδήποτε χώρα μεταξύ του Ιουλίου 2012 και του Ιουνίου 2013», σχολιάζει η Επιτροπή.
Στο μεταξύ, τη σημαντική πρόοδο που, όπως είπε, έχει σημειώσει η Ελλάδα σε επίπεδο δημοσιονομικών μέτρων και διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων υπογράμμισε και ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας Μάριο Ντράγκι, μιλώντας ενώπιον της Επιτροπής Οικονομικών και Νομισματικών Υποθέσεων του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου στις Βρυξέλλες.
Σε ό,τι αφορά το ενδεχόμενο νέας βοήθειας, κληθείς από τον ευρωβουλευτή της ΝΔ Γιώργο Κύρτσο να σχολιάσει τη θέση της ελληνικής κυβέρνησης, σύμφωνα με την οποία η Ελλάδα δεν χρειάζεται νέο δανειακό πακέτο και είναι έτοιμη να ακολουθήσει το δρόμο της Ιρλανδίας και της Πορτογαλίας, ο κ. Ντράγκι απέφυγε να απαντήσει, λέγοντας ότι όπως σε όλες τις χώρες έτσι και στην Ελλάδα, «δεν υπάρχει παζάρι».
«Εμείς κάνουμε την πολιτική μας με βάση την εντολή που έχουμε και οι κυβερνήσεις τη δική τους» σημείωσε.
Ο κ. Ντράγκι εστίασε στο ζήτημα των διαρθρωτικών μεταραρυθμίσεων, τονίζοντας ότι η νομισματική πολιτική δεν είναι υποκατάστατό τους και ότι η εφαρμογή τους εξαρτάται από τις κυβερνήσεις.
Ειδικά για την Ελλάδα είπε πως η ΕΚΤ αναγνωρίζει τη σημαντική πρόοδο που έχει σημειώσει όσον αφορά τη λήψη δημοσιονομικών μέτρων και την εφαρμογή των διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων, σημειώνοντας ότι η πρόοδος αυτή αναγνωρίζεται και από τις αγορές που πρόσφεραν χρηματοδότηση στην Ελλάδα.

ΠΗΓΗ : "   ΕΛΕΥΘΕΡΗ ΖΩΝΗ   " 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου