ΣΥΝΟΛΙΚΕΣ ΠΡΟΒΟΛΕΣ

Τρίτη 7 Οκτωβρίου 2014

10 χρυσοί κανόνες στην καθαριότητα του σπιτιού

10 χρυσοί κανόνες στην καθαριότητα του σπιτιού


Αν η καθαριότητα σημαίνει για σας ατελείωτες ώρες κούρασης και εργασία καταναγκαστική είναι ίσως γιατί δεν εφαρμόσατε τον δεκάλογο καθαριότητας. Κάντε εύκολη τη ζωή σας, χωρίς να παγιδευτείτε στη λογική ότι οι γυναίκες κάνουν τα πάντα. Οι γυναίκες έχουν τη δυνατότητα να ΜΗΝ κάνουν τα πάντα. Προτιμήστε το “αρκετά καλά” από το “τέλεια”, γιατί το “τέλεια” απλά δεν υπάρχει. Αυτοί είναι οι δικοί μου χρυσοί κανόνες στην οργάνωση και καθαριότητα του σπιτιού. Οι δικοί σας;

1. Καθαρίστε το αμέσως

Λεκέδες από φαγητά στον πάγκο της κουζίνας, κηλίδες βρωμιάς στο πάτωμα ή τη μοκέτα και στίγματα από απροσεξία στο τραπεζομάντηλο ή τα ρούχα είναι μια καθημερινή ιστορία στη ζωή σας. Αν αφήσετε αυτούς τους λεκέδες να κάτσουν, θα ξεραθούν και θα χρειαστείτε περισσότερο χρόνο και κόπο για να τους αντιμετωπίσετε. Καθαρίστε τους λεκέδες όσο πιο άμεσα, πριν γίνουν ενοχλητικοί και επίμονοι.

2. Καθαρίστε από πάνω προς τα κάτω

Όταν κάνετε γενική καθαριότητα ξεκινάτε πάντα από πάνω. Καθαρίζετε φωτιστικά οροφής, ξαραχνιάζετε το ταβάνι, ξεσκονίζετε τα ψηλότερα ράφια, τις κορνίζες στους τοίχους. Προχωρώντας προς τα κάτω περνάτε στα χαμηλότερα ράφια του σύνθετου ή της βιβλιοθήκης, συνεχίζετε με τα έπιπλα και τελευταία σκουπίζετε το πάτωμα. Έτσι είστε σίγουρες ότι όλη η σκόνη και η βρωμιά που θα αφαιρεθεί από πάνω δεν θα πέσει και θα λερώσει κάτι που καθαρίσατε ήδη.

3. Ξεκινήστε με όσα βλέπει η πεθερά

Ας είμαστε ρεαλιστές. Οι περισσότερες γυναίκες σήμερα δεν έχουμε την πολυτέλεια του χρόνου για να είναι το σπίτι πάντα τόσο αστραφτερό όσο θα θέλαμε. Οπότε βάλτε τις προτεραιότητές σας. Πάντα καθαρίζετε πρώτα τους κύριους χώρους του διαμερίσματός σας, τους χώρους δηλαδή που βλέπει ένας ξαφνικός επισκέπτης. Αφού φρεσκάρετε λοιπόν το σαλόνι, συνεχίζετε δίνοντας λάμψη στην κουζίνα και το μπάνιο. Κρεβατοκάμαρες και λοιποί χώροι μπορούν να περιμένουν.

4. Αγοράζετε και χρησιμοποιείτε μόνο όσα χρειάζεστε

Μη γεμίζετε τα ντουλάπια σας με καθαριστικά προϊόντα που στην πραγματικότητα ίσως και να μην τα χρησιμοποιήσετε. Δεν χρειάζεται να έχετε διαφορετικό καθαριστικό για κάθε επιφάνεια στο σπίτι σας. Εκμεταλλευτείτε τις καθαριστικές ιδιότητες του λεμονιού, χρησιμοποιήστε σόδα μαγειρικής και λευκό ξύδι για έναν φιλικό προς το περιβάλλον καθαρισμό. Θυμηθείτε τα 10 εργαλεία καθαρισμού μιας καλής νοικοκυράς και φροντίστε να τα έχετε πάντα μαζί σας.

5. Διαβάζετε τις ετικέτες με τις οδηγίες χρήσης

Η ασφάλειά σας είναι η αρχή όλων. Να διαβάζετε πάντα τις ετικέτες με τις πληροφορίες του καθαριστικού προϊόντος πριν τη χρήση του. Γενικά ισχύουν τα εξής: μην αφήνετε το προϊόν να δράσει για περισσότερο χρόνο από αυτόν που αναγράφεται στην ετικέτα. Μη ρίχνετε το καθαριστικό απευθείας, αλλά χρησιμοποιήστε ένα πανί ή σφουγγάρι, ώστε να αποφεύγονται οι ζημιές. Ξεπλένετε με άφθονο νερό μέχρι να εξαφανιστούν και τα τελευταία υπολείμματα. Μην αναμειγνύετε καθαριστικά γιατί θα προκληθούν αναθυμιάσεις. Φοράτε γάντια και προσπαθείτε να μην εισπνέετε από πολύ κοντά τα απορρυπαντικά.
οργάνωση και καθαριότητα του σπιτιού

6. Πετάτε κάθε τόσο τα περιττά

Κάντε ένα αξιόλογο και θαρραλέο ξεκαθάρισμα. Πετάξτε, ανακυκλώστε, χαρίστε. Ελευθερώστε τον χώρο και αφήστε το σπίτι να αναπνεύσει. Ρούχα, περιοδικά, DVD από κυριακάτικες εφημερίδες, χαλασμένες ηλεκτρικές συσκευές, παλιές φωτογραφίες (εννοώ αυτές με τους/τις πρώην) και τόσα άλλα περιττά συνθέτουν μια εικόνα χάους. Όλα όσα πλέον δεν σας είναι χρήσιμα, όσα είναι σε κακή κατάσταση και γενικά όσα σας είναι αδιάφορα δεν υπάρχει λόγος να τα κρατάτε. Το λέει και το φενγκ σούι.

7. Όλα στη θέση τους

Αρχικά βρείτε μία θέση για τα πάντα κι έπειτα φροντίζετε να τα οδηγείτε πίσω στη θέση τους, αφότου τα χρησιμοποιήσατε. Αξιοποιήστε ράφια, συρτάρια, ακόμη και τους χώρους κάτω από τα κρεβάτια. Χρησιμοποιήστε κουτιά, καλάθια και θήκες φύλαξης. Κρυφοί χώροι υπάρχουν σε όλα τα σπίτια, αναξαρτήτως τετραγωνικών κι όλα βρίσκουν όμορφα κι ωραία τη θέση τους. Με λιγότερα αντικείμενα σκορπισμένα τριγύρω σας κερδίζετε χρόνο κάνοντας την καθημερινή καθαριότητα να φαίνεται παιχνιδάκι.

8. Σταματήστε τη βρωμιά από την είσοδο της πόρτας

Τοποθετήστε ένα καλό αδιάβροχο χαλάκι στην είσοδο της εξώπορτας, όπου όλοι θα μπορούν να καθαρίσουν καλά τα παπούτσια τους πριν εισέλθουν στα ενδώτερα. Εσείς απλά θα καθαρίζετε αυτό το χαλάκι κάθε τόσο. Υπάρχει ένα τρικ που σας δώσαμε για το φρεσκάρισμα χαλιών, το οποίο μπορείτε να εφαρμόσετε και για το χαλάκι της εισόδου.

9. Μην αναβάλλετε τις δουλειές

Η έλλειψη χρόνου, η κούραση και το σύνδρομο της βαρεμάρας σας οδηγούν συχνά στο να αναβάλλετε τις δουλειές του σπιτιού. Αν είναι να καθαρίσετε, μην το σκέφτεστε για μέρες. Η βρωμιά συσσωρεύεται και γίνεται δυσκολότερη. Κάντε το τώρα. Αν μάλιστα κάνετε έστω και λίγες δουλειές καθημερινά δεν θα έρθετε αντιμέτωπες με ένα σκηνικό αποδιοργάνωσης. Ένα τέτοιο σκηνικό είναι σίγουρο ότι θα σας αποθαρρύνει, καθώς θα χρειαστεί μετά σκληρότερη προσπάθεια για να επαναφέρετε όλο το σπίτι σε τάξη.

10. Οργανωθείτε φτιάχνοντας λίστες

Η οργάνωση και καθαριότητα του σπιτιού δεν θα μπορούσε να μην περιλαμβάνει λίστες. Δεν θέλει κόπο, θέλει τρόπο. Αυτό η φίλη blogger Μαρία Γεωργία Τσιρώνη το έχει εμπεδώσει και έχει φτιάξει για μένα, για σας, για όλους το 10λεπτο project. Έχει φτιάξει εκτυπώσιμες λίστες και μας βοηθά να ανακαταλάβουμε τα σπίτια μας. Να αποκτήσουμε ξανά τον έλεγχο και να μην πελαγώνουμε. Εκτυπώστε τις λίστες, όπως εγώ κι εφαρμόστε το project σήμερα. Είπαμε όχι αναβλητικότητα.

ΠΗΓΗ : "  http://makelife.gr   " ΑΠΟ  GOOGLE +  : 

Η φωτογραφία προφίλ του χρήστη Eleftheria Bogioglou

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου