ΣΥΝΟΛΙΚΕΣ ΠΡΟΒΟΛΕΣ

Πέμπτη 2 Οκτωβρίου 2014

«40 Χρόνια καταδύσεις σε 40 χρόνια ιστορίας»

ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΚΗ ΕΚΘΕΣΗ–ΑΦΙΕΡΩΜΑ

02/10/2014
Μια «ξενάγηση» στην ενάλια πολιτιστική μας κληρονομιά , ένα ταξίδι στο βυθό και στα ναυάγιά του ετοίμασε ο Οργανισμός Αθλητισμού Πολιτισμού και Παιδικής Αγωγής, μέσα από τη φωτογραφική έκθεση του Ινστιτούτου Εναλίων Αρχαιολογικών Ερευνών (Ι.ΕΝ.Α.Ε.), με τίτλο, «40 Χρόνια καταδύσεις σε 40 χρόνια ιστορίας» στο Κέντρο Εικαστικών Τεχνών(Γυάλινο), που εγκαινιάστηκε το Σάββατο 27 Σεπτεμβρίου, στην παραλία της Βάρκιζας, με ελεύθερη είσοδο, για το κοινό.

Η έκθεση είναι αφηγηματικού χαρακτήρα και περιλαμβάνει ενότητες μέσα από τις οποίες αναδεικνύεται η μεγάλη συμβολή του Ινστιτούτου στην ανάπτυξη της υποβρύχιας αρχαιολογίας στην Ελλάδα.
Τις ενότητες συνθέτουν πλούσιο εποπτικό υλικό και μακέτες από φορτία αρχαίων ναυαγίων, τα οποία έχουν ερευνηθεί από το Ι.ΕΝ.Α.Ε., κατά τη διάρκεια των 40 ετών της πολύπλευρης ερευνητικής του δράσης. .Ιδιαίτερη θέση μέσα στην έκθεση κατέχουν οι μεγάλες υποβρύχιες ανασκαφές του Ι.ΕΝ.Α.Ε., στις περιοχές του Παγασητικού, του Ν. Ευβοϊκού και του Αργοσαρωνικού (Δοκός, Ίρια, Ύδρα, Πόρος-Μόδι, Στύρα, Μακρόνησος), όπου έχουν εντοπιστεί και ερευνώνται ναυάγια εμπορικών πλοίων της Μυκηναϊκής, Κλασικής, Ρωμαϊκής και Βυζαντινής εποχής, που αποτελούν νέες σημαντικότατες μαρτυρίες για την μελέτη της ναυσιπλοΐας και του θαλάσσιου εμπορίου κατά την αρχαιότητα.
Τα εγκαίνια της έκθεσης έκανε ο Δήμαρχος της πόλης, κ. Γ Κωνσταντέλλος, ενώ, ο αρχαιολόγος και Γενικός Γραμματέας του Ι.ΕΝ.Α.Ε. κ. Χρήστος Αγουρίδης μας ξενάγησε στον ενάλιο πολιτιστικό μας πλούτο, μέσα από την ομιλία του, με θέμα: «Ινστιτούτο Εναλίων Αρχαιολογικών Ερευνών (1973- 2014). Διαδρομή 40 χρόνων».
Την εκδήλωση τίμησαν με την παρουσία τους ο ένας εκ των διευθυντών της Βιβλιοθήκης της Αλεξάνδρειας, κ. Άουαντ , ο επίτιμος έφορος του Επιγραφικού Μουσείου, κ. Κριτζάς, εκπρόσωποι της Τοπικής Αυτοδιοίκησης και της εκπαιδευτικής κοινότητας. Το βράδυ των εγκαινίων προβλήθηκε και η βραβευμένη αρχαιολογική ταινία των Ν. Βεργίτση και Σ. Στασινού, «ΔΟΚΟΣ, Το αρχαιότερο ναυάγιο στον κόσμο».
Η έκθεση θα διαρκέσει έως τις 5 Οκτωβρίου και σε όλη τη διάρκεια της θα πραγματοποιούνται ξεναγήσεις από αρχαιολόγους του ΙΕΝΑΕ. Ώρες λειτουργίας έκθεσης: Καθημερινά:18:00- 21:00.


ΠΗΓΗ : "  ΕΛΕΥΘΕΡΗ ΖΩΝΗ    " 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου