ΣΥΝΟΛΙΚΕΣ ΠΡΟΒΟΛΕΣ

Κυριακή, 12 Οκτωβρίου 2014

ΤΙ ΘΑ ΠΑΡΟΥΝ ΑΥΞΗΣΗ -ΣΤΟ ΧΕΡΙ-ΟΙ ΣΤΡΑΤΙΩΤΙΚΟΙ ΣΥΝΤΑΞΙΟΥΧΟΙ

ΠΗΓΗ : "  Δημήτριος Θέμελης
Η φωτογραφία προφίλ του χρήστη Δημήτριος Θέμελης
themelisdim@yahoo.gr    "

ΠΡΟΣΟΧΗ:ΤΟ ΚΕΙΜΕΝΟ ΑΥΤΟ ΑΦΟΡΑ ΤΙΣ ΜΕΛΛΟΝΤΙΚΕΣ ΑΠΟΔΟΧΕΣ ΤΩΝ ΣΤΡΑΤΙΩΤΙΚΩΝ ΚΑΙ ΖΗΤΟΥΜΕ ΕΠΙΕΙΚΕΙΑ ΑΠΟ ΤΟΥΣ ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΟΥΣ ΜΑΣ ΑΠΟΔΕΚΤΕΣ ,ΠΟΥ ΔΕΝ ΕΜΠΙΠΤΕΙ  ΣΤΑ ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΝΤΑ ΤΟΥΣ .ΑΝΤΓΟΣ ( ΣΣΕ 1960) Ν.ΝΑΟΥΜ (ΤΗΛ.2311-210640 ΜΕ ΑΥΤΟΜΑΤΟ ΤΗΛΕΦΩΝΗΤΗ, ΦΑΞ 2311-241352 ΚΑΙ ΣΤΡΑΤΙΩΤΙΚΟ WIND*797291)Σας αποστέλλω παρακάτω το σημερινό άρθρο της εφημερίδας " ΕΘΝΟΣ" ,που στο Φύλλο του περιλαμβάνεται και ένας αναλυτικός Πίνακας νέων μισθών και αναδρομικών 23 μηνών -κατά βαθμό-για τους εν ενεργεία στρατιωτικούς και σε αυτό το κείμενο της εφημερίδας που σας στέλνω περιλαμβάνονται -ενδεικτικά- μόνο  κάποια ποσά για κάποιους μόνο βαθμούς.
Επειδή οι εν ενεργεία στρατιωτικοί έχουν κάποια επιδόματα που δεν έχουν οι Απόστρατοι ,ώστε να πάρουμε το 80% του εν ενεργεία στρατιωτικού και να εξάγουμε τα αντίστοιχα ποσά για τους στρατιωτικούς συνταξιούχους , σας προτείνουμε  παρακάτω ένα τρόπο ,για να υπολογίσετε περίπου την μηνιαία αύξηση του πληρωτέου ,δηλαδή "στο χέρι" ,της συνταξεως και των αναδρομικών των 23 μηνών με ένα συγκεκριμμένο παράδειγμα για τον Υπτγο εα που παίρνει σύνταξη ΓΕΠΣ και αν έχουμε κάνει κάποιο λάθος στον συλλογισμό μας , παρακαλούμε, τους αποδέκτες αυτού του email να μας το επιστήσουν προς διόρθωση,ήτοι:

Από το καταλογιστέο ποσό του Ιουλίου 2012 ( Για ΓΕΠΣ  2683 ευρώ) αφαιρούμε το σημερινό καταλογιστέο ποσό ( Για ΓΕΠΣ  2247 ευρώ) και από το εξαγόμενο (Για ΓΕΠΣ  436 ευρώ) λαμβάνουμε το 50% ( Για ΓΕΠΣ 218 ευρώ) ,που θα δοθεί σαν πρώτη δόση ( ..και σαν δεύτερη επόμενη δόση 50% εκτιμούμε ότι θα δοθεί το 2016 ή ενωρίτερο).Από το εξαγόμενο ποσό ( Για ΓΕΠΣ  218 ευρώ)αφαιρούμε ένα περίπου 50% για διάφορες κρατήσεις που μνημονεύουμε παρακάτω και έτσι η πληρωτέα καθαρή μηνιαία αύξηση ( Για ΓΕΠΣ) θα είναι περίπου 100 ευρώ ή έστω 120 ευρώ  και ένα άλλο τέτοιο ποσό για τα αναδρομικά από Ιούλιο 2012 μέχρι Ιούλιο 2014 , 23 μηνών (συνολικά για ΓΕΠΣ  περίπου 2500 ευρώ),που των 5 μηνών αναδρομικά από Ιουλιο 2014 θα δοθούν  με την σύνταξη μάλλον του Νοεμβρίου 2014.Οι περίπου 50% κρατήσεις που αφαιρούνται από το 50% της εξαγομένης διαφοράς συντάξεως Ιουλίου 2012 και 2014 είναι ( για ΓΕΠΣ πάντα ) 15% σύμφωνα με τον νόμο 4093/2013, 8% αύξηση από τον Φόρο Εισοδήματος ,4% από την Υγιειονομική Περίθαλψη και το υπόλοιπο ποσοστό από την διαφορά Εισφοράς Αλληλεγγύης Στρατιωτικού ( και όχι απο την Εκτατη Εισφορά Αλληλεγγύης του 2%) ,που στη σύνταξη ΓΕΠΣ ανεβαίνει η κλίμακα για το νέο καταλογιστέο ποσό από το 7% στο 9%.
Για τους υπόλοιπους συνταξιοδοτικούς βαθμούς με ανάλογο υπολογισμό εξάγεται η περίπου μηνιαία αύξηση της συντάξεως και τα αναδρομικά. 

------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------
ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ " ΕΘΝΟΣ"

Κυριακή, 12 Οκτωβρίου 2014


ΟΙ ΕΠΙΣΤΡΟΦΕΣ ΑΠΟ ΝΟΕΜΒΡΙΟ ΤΑ ΑΝΑΔΡΟΜΙΚΑ ΣΕ ΔΥΟ ΦΑΣΕΙΣ [ΠΛΗΡΕΣ ΑΡΘΡΟ]

 Θα καλύψουν το 50% των περικοπών που τέθηκαν σε ισχύ τον Αύγουστο του 2012
 Παρότι τα αναδρομικά θα ξεκινήσουν να καταβάλλονται τμηματικά από τη νέα χρονιά, το κονδύλι που θα δαπανηθεί εγγράφεται στον φετινό προϋπολογισμό καθώς τώρα ελήφθη η σχετική κυβερνητική απόφαση

ΜΕ ΚΑΛΥΨΗ του ήμισυ των μισθολογικών απωλειών ξεκινάει η σταδιακή αποκατάσταση των στελεχών αλλά και των συνταξιούχων των Ενόπλων Δυνάμεων και των Σωμάτων Ασφαλείας. Επίσης θα τους... καταβληθούν αναδρομικά για 23 μήνες, όπως προβλέπεται στο προσχέδιο του προϋπολογισμού του 2015. Στην απόφαση αυτή κατέληξε το οικονομικό επιτελείο, καθώς κρίθηκε ότι δεν είναι επαρκή τα δημοσιονομικά περιθώρια για επαναφορά των μισθών τους στα επίπεδα του Ιουλίου του 2012. Έτσι το κόστος για τον προϋπολογισμό για επιστροφές σε ετήσια βάση και αναδρομικά περιορίζεται στα 498 εκατ. ευρώ, τη στιγμή που η πλήρης αποκατάσταση θα προσέγγιζε το 1 δισ. ευρώ.

Οι επιστροφές από 1% έως 13% θα περάσουν στη μισθοδοσία τους από τον επόμενο μήνα και θα καλύψουν το 50% των περικοπών που τέθηκαν σε ισχύ τον Αύγουστο του 2012 με την εφαρμογή του Νόμου 4046/2012.

Με αυτό το... μοντέλο οι βασικοί μισθοί θα «αυξηθούν» από 4 έως 232 ευρώ τον μήνα, ανάλογα και με τον βαθμό για στρατιωτικούς, αστυνομικούς, λιμενικούς και πυροσβέστες.

Παράλληλα θα προκύψουν και επιστροφές σε σειρά επιδομάτων τα οποία λαμβάνουν (π.χ. επίδομα θέσης υψηλής ή αυξημένης ευθύνης, έξοδα παράστασης κ.ά.) από 4% έως και 18%.

Πιο συγκεκριμένα, σύμφωνα με τις παραδοχές του προϋπολογισμού αλλά και πληροφορίες από το υπουργείο Οικονομικών, για τα στελέχη ΕΔ-ΣΑ προβλέπονται τα ακόλουθα:

 Μέχρι το τέλος του έτους, αρχής γενομένης πιθανότατα από τον Νοέμβριο, θα «αυξηθούν» οι μισθοί τους καλύπτοντας το ήμισυ των απωλειών από τις μειώσεις που υπέστησαν το 2012. Η «αύξηση» μισθών και συντάξεων θα έχει αναδρομική ισχύ από τον Ιούλιο του τρέχοντος έτους.

Δηλαδή με τη μισθοδοσία Νοεμβρίου θα λάβουν μέρος ή και το σύνολο -ανάλογα με τον βαθμό- των «αυξήσεων» του τελευταίου πενταμήνου. Το κόστος για τον προϋπολογισμό του 2014 όσον αφορά τους μήνες Ιούλιο - Δεκέμβριο ανέρχεται σε 91,5 εκατ. ευρώ.

 Από τον Ιανουάριο του 2015 θα αρχίσουν να παίρνουν τόσο οι εν ενεργεία όσο και οι συνταξιούχοι τα αναδρομικά για το διάστημα 1 Αυγούστου 2012 - 31 Ιουνίου 2014, όπως άλλωστε προβλέπεται και στην απόφαση του Συμβουλίου της Επικρατείας. Διάστημα δηλαδή που οι αποδοχές τους ήταν «κουρεμένες».

Παρότι τα αναδρομικά θα ξεκινήσουν να καταβάλλονται τμηματικά από τη νέα χρονιά, το κονδύλι που θα δαπανηθεί εγγράφεται στον φετινό προϋπολογισμό καθώς τώρα ελήφθη η σχετική κυβερνητική απόφαση. Το κόστος των αναδρομικών των στελεχών ΕΔ-ΣΑ υπολογίζεται στα 315 εκατ. ευρώ.

Θα πρέπει να σημειωθεί πως σε περίπτωση πλήρους κάλυψης των μισθολογικών απωλειών που υπέστησαν οι ΕΔ-ΣΑ, τότε το κονδύλι για τα αναδρομικά θα έφθανε τα 630 εκατ. ευρώ κι αυτό για την καταβολή των «αυξημένων» μισθών και συντάξεων τα 183 εκατ. ευρώ σε εξαμηνιαία βάση ή τα 366 σε ετήσια.

Όπως λένε στο υπουργείο Οικονομικών, λόγω των δημοσιονομικών αναγκών επελέγη τελικά το Δημόσιο να καλύψει σε πρώτη φάση το 50% των περικοπών και το ποσοστό αυτό να επηρεάσει όπως ήταν αναμενόμενο και τα αναδρομικά.

Προσθέτουν ότι το μοντέλο της σταδιακής... αποκατάστασης βρίσκεται εντός του πλαισίου που έχουν βάλει οι αποφάσεις του Συμβουλίου της Επικρατείας, σύμφωνα με τις οποίες οι περικοπές δεν θα πρέπει να θίγουν το αξιόμαχο των Ενόπλων Δυνάμεων και των Σωμάτων Ασφαλείας.

Εξάλλου να σημειωθεί πως ως προς το ύψος των αναδρομικών από τον Αύγουστο του 2012 έως και τον Ιούνιο του 2014, ξεκινούν από τα 92 ευρώ για τον μόνιμο στρατιώτη και φθάνουν τα 5.336 ευρώ για τον αρχηγό ΓΕΕΘΑ.

Ενδεικτικά να αναφέρουμε πως για ταξίαρχο (και αντίστοιχους βαθμούς σε ΕΛ.ΑΣ, Πυροσβεστικό Σώμα, Λιμενικό) τα αναδρομικά φθάνουν τα 2.277 ευρώ, για ταγματάρχη τα 1.150 ευρώ και για υπολοχαγό τα 713 ευρώ.

18,68 δισ. για μισθούς και συντάξεις

Το συνολικό κονδύλι που θα δαπανηθεί εντός του 2015 για την πληρωμή μισθών και συντάξεων είναι οριακά αυξημένο σε σχέση με το τρέχον έτος, αλλά αυτό δεν σημαίνει ότι δεν θα υπάρξουν αυξομειώσεις στις αποδοχές των δημοσίων υπαλλήλων, καθώς η τρόικα επιμένει στην υιοθέτηση νέου ενιαίου μισθολογίου και στον εξορθολογισμό, δηλαδή το «κούρεμα», πρόσθετων αμοιβών.

Όπως προκύπτει από τα στοιχεία του προσχεδίου του προϋπολογισμού, την επόμενη χρονιά έχει υπολογιστεί πως για μισθούς και συντάξεις θα δαπανηθούν 18,68 δισ. ευρώ από 18,61 δισ. ευρώ που εκτιμάται ότι θα φθάσει το φετινό κονδύλι μέχρι τα τέλη Δεκεμβρίου. Βέβαια, το ποσό για το 2015 είναι αυξημένο κατά 615 εκατ. ευρώ σε σχέση με την αρχική πρόβλεψη που είχε συμπεριληφθεί τον Μάιο στο Μεσοπρόθεσμο Πλαίσιο Δημοσιονομικής Πολιτικής. Κι αυτό καθώς έχουν πλέον συνυπολογιστεί οι επιστροφές στις αποδοχές στελεχών ΕΔ-ΣΑ και δικαστικών, καθώς και τα αναδρομικά που θα τους καταβληθούν εντός του ερχόμενου έτους.

Από εκεί και πέρα, τα συναρμόδια υπουργεία Οικονομικών και Διοικητικής Μεταρρύθμισης βρίσκονται σε ανοιχτή γραμμή με την τρόικα προκειμένου να ολοκληρωθεί η κατάρτιση του νέου μισθολογίου, το οποίο σύμφωνα με τις επιταγές του μνημονίου θα πρέπει να τεθεί σε εφαρμογή την 1η Ιανουαρίου 2015.

Η ελληνική πλευρά δεν εμφανίζεται... πρόθυμη στη θεσμοθέτησή του, καθώς αυτό είναι πιθανό να φέρει μείωση αποδοχών για υπαλλήλους υποχρεωτικής και δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης, κατάργηση της «προσωπικής διαφοράς» για τους υψηλόμισθους υπαλλήλους, οι οποίοι όταν στις αρχές του 2012 εφαρμόστηκε το προηγούμενο μισθολόγιο είχαν «αποφύγει» μέρος των περικοπών και «ψαλίδισμα» πρόσθετων αποζημιώσεων.

Κι αυτό γιατί αναμένει ότι θα προκληθούν έντονες αντιδράσεις που δεν θα είναι δυνατόν να υπερκαλυφθούν από τις αναμενόμενες αυξήσεις αποδοχών για τους υπαλλήλους εκείνους που θα λαμβάνουν το κίνητρο επίτευξης στόχων. Μάλιστα, στο κυβερνητικό στρατόπεδο εκφράζεται η ανησυχία ότι το σχετικό νομοσχέδιο δύσκολα θα περάσει από τη Βουλή.

Η τρόικα, σύμφωνα με πληροφορίες, επιμένει στην κατάργηση της «προσωπικής διαφοράς» από τον Ιανουάριο του 2015. Να υπενθυμίσουμε πως με τη θεσμοθέτηση τον Νοέμβριο του 2011 του μισθολογίου που βρίσκεται σήμερα σε ισχύ προέκυψαν για χιλιάδες υπαλλήλους μειώσεις αποδοχών πάνω από 30%. Γι' αυτό και αποφασίστηκε οι περικοπές να επιβληθούν σταδιακά σε μία τριετία και την πρώτη χρονιά οι αμοιβές τους να μειωθούν έως 25%. Οι πρόσθετες περικοπές «πάγωσαν» και τώρα η τρόικα ζητά να εξαλειφθούν οι διαφορές από το προηγούμενο μισθολόγιο.

Επίσης, έχει διαπιστωθεί ότι σε οργανισμούς του Δημοσίου οι αποζημιώσεις για οδοιπορικά, εκτός έδρας, νυκτερινά κ.ά. είναι υψηλότερες έως και διπλάσιες σε σχέση με τις αντίστοιχες που λαμβάνουν για τις ίδιες υπηρεσίες υπάλληλοι υπουργείων. Στο υπουργείο Οικονομικών μιλούν για εξορθολογισμό των πρόσθετων αμοιβών ώστε να είναι ενιαίες στον στενό αλλά και τον ευρύτερο δημόσιο τομέα.

(ΕΘΝΟΣ 12/10/2014 – Σ.Λ.)

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου