ΣΥΝΟΛΙΚΕΣ ΠΡΟΒΟΛΕΣ

Δευτέρα 13 Οκτωβρίου 2014

Η ΕΘΝΙΚΗ ΜΑΣ ΤΑΥΤΟΤΗΤΑ ΩΣ ΑΝΤΙΔΟΤΟ ΣΤΗΝ ΚΡΙΣΗ .Κ.Χολέβας






Η ΕΘΝΙΚΗ ΜΑΣ ΤΑΥΤΟΤΗΤΑ ΩΣ ΑΝΤΙΔΟΤΟ ΣΤΗΝ ΚΡΙΣΗ
Κωνσταντίνος Χολέβας- Πολιτικός Επιστήμων
Η συζήτηση για την Αναθεώρηση του Συντάγματος θα αρχίσει συντόμως, όπως δεσμεύθηκε δημοσίως ο Πρωθυπουργός και ένα από τα θέματα που έχει θέσει η Νέα Δημοκρατία είναι και η συνταγματική κατοχύρωση της γλώσσας μας και της εθνικής μας ταυτότητας. Θεωρώ πολύ σημαντική αυτή την πρόταση και μακάρι να υλοποιηθεί. Η εθνική και γλωσσική μας ταυτότητα απειλείται από τις ανιστόρητες δοξασίες ορισμένων γειτόνων, αλλά και από ψευδοπροοδευτικές θεωρίες και ανωφελείς μοντερνισμούς ξενομανών νεοελλήνων. Είναι δικαίωμα και υποχρέωση ενός λαού να προστατεύει την ιστορία του, τη γλώσσα του, τη θρησκεία του και τις παραδόσεις του για να μην καταλήξει άμορφος χυλός κάτω από τον οδοστρωτήρα της παγκοσμιοποιήσεως.

Ποια στοιχεία αποτελούν την εθνική ταυτότητα των Ελλήνων; Συμφώνως προς τον ορισμό του Ηροδότου τον 5ο αιώνα π.Χ. οι ελληνικές πόλεις παρά τις διαφορές τους είχαν ως κοινά ενοποιητικά στοιχεία την συνείδηση κοινής καταγωγής, την κοινή γλώσσα, την κοινή θρησκεία και τα κοινά ήθη και έθιμα. Το όμαιμον, το ομόγλωττον, τα κοινά των θεών ιδρύματα και τα ομότροπα ήθη! Για να έλθουμε στα νεώτερα χρόνια ο Ιωάννης Καποδίστριας έγραφε προς ηγέτες δυτικών χωρών ότι Έλληνες είναι όσοι μιλούν την γλώσσα των πατέρων τους και ακολουθούν την Ορθόδοξη Ανατολική Εκκλησία. Συνδυάζοντας τους δύο ορισμούς βλέπουμε ότι η ιστορική συνείδηση, η ελληνική γλώσσα και η Ορθόδοξη Πίστη αποτελούν σήμερα τα θεμέλια της εθνικής μας ταυτότητας. Η πλούσια λαογραφική παράδοση με τους δημοτικούς χορούς, τα τραγούδια και τα έθιμα του λαου μας, καθώς και ο σεβασμός σε ορισμένους θεσμούς, όπως η οικογένεια, συμπληρώνουν τα στοιχεία της ταυτότητάς μας. Μιας ταυτότητας που δεν μας αποκόπτει από την Ανθρωπότητα ούτε μας κλείνει στο καβούκι μας, αλλά μάς διδάσκει να είμαστε Οικουμενικοί. Ούτε απάτριδες ούτε σωβινιστές. Η Εληνορθόδοξη ταυτότητα καλλιεργεί στον Έλληνα τον αφανάτιστο παριωτισμό: Σέβεται τους άλλους πολιτισμούς, αλλά δίνει τα πάντα για την προστασία του πατρίου εδάφους.
Για να διαφυλάξουμε την ταυτότητά μας δεν αρκεί η συνταγματική κατοχύρωση, η οποία θα είναι απλώς η αφετηρία. Πρέπει ως πολιτεία και ως λαός να μάθουμε, έστω και με αυστηρή νομοθετική ρύθμιση, να σεβόμαστε όλα αυτά που μάς συνδέουν με το παρελθόν και μάς ανοίγουν το παράθυρο στο μέλλον με μεγαλύτερη αυτοπεποίθηση. Να παύσουμε να βλέπουμε πινακίδες σε καταστήματα γραμμένες μόνο σε ξένη γλώσσα. Στη Γαλλία αυτό απαγορεύεται δια νόμου. Να θεσπισθεί η υποχρεωτική χρήση της ελληνικής με πιο μεγάλα γράμματα και αν θέλει ο καταστηματάρχης ας χρησιμοποιεί με μικρότερα γράμματα και την ξενόγλωσση γραφή. Να έλθουν οι νέοι μας και όλοι οι Έλληνες πιο κοντά στα Μουσεία μας και στους αρχαιολογικούς μας χώρους. Να εμπλουτισθεί η δημόσια τηλεόρασή μας με περισσότερες εκπομπές για την Ορθοδοξία, την ελληνική γλώσσα και την ιστορία μας και, αν υπάρχει τρόπος, να υποχρεωθούν και οι ιδιωτικοί σταθμοί να κάνουν το ίδιο. Φτάνει πια με την τηλεοπτική τουρκολαγνεία! Επίσης να επιχορηγηθεί από το κράτος η έκδοση σε λίαν προσιτές τιμές όλων των Αρχαίων Κλασσικών μαζί με τα αριστουργήματα της Βυζαντινής και Νεοελληνικής  Γραμματείας.
Εθνική τααυτότητα δεν νοείται χωρίς ελληνορθόδοξη παιδεία. Δυστυχώς κατά τα τελευταία χρόνια βλέπουμε απαράδεκτα φαινόμενα αφελληνισμού και αποχριστιανοποιήσεως της παιδείας μας. Πρέπει να ενισχυθεί η ελληνομάθεια με περισσότερα Αρχαία Ελληνικά, με καλύτερη προβολή των ηρώων και των μαρτύρων της Ιστορίας μας, να παύσει  η υποτίμηση της Γεωγραφίας και, το κυριώτερο, να σταματήσει κάθε συζήτηση για μετατροπή του μαθήματος των Θρησκευτικών από Ορθόδοξο Χριστιανικό σε πολυθρησκευτικό- γνωσιολογικό.
Η επαφή με τους Αγίους μας και τους προγόνους μας είναι το μόνο αντίδοτο στην πολύπλευρη κρίση!
Κ.Χ. 4.10.2014

==========================================

ΟΧΙ ΣΤΗ ΣΥΝΘΕΤΗ ΟΝΟΜΑΣΙΑ ΤΩΝ ΣΚΟΠΙΩΝ
Κωνσταντίνος Χολέβας- Πολιτικός Επιστήμων
Στις 4 Οκτωβρίου η Νέα Δημοκρατία εορτάζει την επέτειο των 40 χρόνων από την ίδρυσή της. Η καλύτερη ένδειξη τιμής στη μνήμη του ιδρυτού  Κωνσταντίνου Καραμανλή θα είναι η συνέχιση της ανυποχώρητης στάσης του στο Μακεδονικό. Δημοσίως μίλησε με τα λόγια και με το δάκρυ του. Κατ’ ιδίαν τόνιζε σε όλους τους συνομιλητές του ότι δεν πρέπει να παραχωρήσουμε το όνομα με οποιανδήποτε μορφή. Το άκουσα με τα αυτιά μου όταν τον είχαμε επισκεφθεί στο Προεδρικό Μέγαρο με το  Δ.Σ. της Μακεδονικής Εστίας υπό τον αείμνηστο  Νίκο Μάρτη.
Η προτεινόμενη σύνθετη ονομασία με γεωγραφικό προσδιορισμό θα περιπλέξει τα πράγματα. Προτάθηκε από τη χώρα μας κατά τα τελευταία έτη, αλλά δεν έκαμψε τον φανατισμό των ψευδομακεδόνων. Τα Σκόπια συνεχίζουν την πολιτική των αγαλμάτων και τη διεκδίκηση ανυπάρκτων μειονοτήτων. Από το 1991 δεν έχουν υποχωρήσει ούτε ίντσα. Εμείς γιατί να υποχωρούμε; Όταν υποχωρείς μπροστά σε ένα αδύναμο γείτονα τότε τί μηνύματα στέλνεις προς τους ισχυρότερους και απειλητικούς γείτονες;
Προτείνω να επανέλθουμε στη θέση του Κωνσταντίνου Καραμανλή και των πολιτικών αρχηγών του 1992. Καμμία παραχώρηση του όρου Μακεδονία ούτε ως παραγώγου ή συνθέτου. Το κράτος των Σκοπίων σε λίγα χρόνια πιθανότατα δεν θα υπάρχει. Ο εθνικισμός των Αλβανών, που αποτελούν το 30% του πληθυσμού, οδηγεί αργά ή γρήγορα σε διάσπαση. Οι Αλβανοί πήραν τα όπλα το 2001 και τώρα δια της βίας συνυπάρχουν με τους Σλάβους. Θέλουν να ενωθούν με τους ομοεθνείς τους του ανεξαρτήτου Κοσσόβου. Αισθανόμενοι την απειλή οι Σλάβοι στρέφονται προς την απόκτηση βουλγαρικής υπηκοότητος. Τα τεχνητά έθνη δεν έχουν μέλλον.
Η σύνθετη ονομασία δεν λύνει το ουσιαστικό πρόβλημα που είναι η ταυτότητα. Αν με δική μας υπογραφή οι Σκοπιανοί ονομασθούν διεθνώς «Άνω» ή «Βόρεια» Μακεδονία ή κάτι σχετικό τότε σε λίγα χρόνια ΑΥΤΟΙ θα καθιερωθούν παγκοσμίως ως Μακεδόνες και κληρονόμοι του ελληνομακεδονικού πολιτισμού. Τώρα διαμαρτυρόμαστε για όσα κάνουν, διότι δεν έχουμε βάλει την υπογραφή μας. Αν όμως υπογράψουμε την παραχώρηση, τότε εκατομμύρια Ελλήνων Μακεδόνων δεν θα μπορούμε να χρησιμοποιούμε αυτόν τον ιστορικό όρο. Θα είμαστε Βορειοθεσσαλοί ή κάτι παρόμοιο. Ο διαπραγματευτής Νίμιτς έχει ήδη ρίξει τις προειδοποιητικές βολές.
Τα Σκόπια μάς έχουν ανάγκη, όχι εμείς εκείνους.
Κ.Χ. 1.10.2014


==========================================

Δευτέρα, 22 Σεπτεμβρίου 2014

ΚΥΡΙΕ ΕΡΝΤΟΓΑΝ, ΔΕΧΕΣΘΕ ΤΗΝ ΤΟΥΡΚΟ-ΚΟΥΡΔΙΚΗ ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑ;


Κωνσταντίνος Χολέβας- Πολιτικός Επιστήμων
  Ο Τούρκος Πρόεδρος της Δημοκρατίας Ερντογάν, ο Πρωθυπουργός Νταβούτογλου και ο ψευδοπρόεδρος των Τουρκοκυπρίων Έρογλου μιλούν ξεκάθαρα για διάλυση της Κυπριακής Δημοκρατίας, μέλους του ΟΗΕ και της Ευρ. Ενώσεως, και για τη δημιουργία ενός νέου κράτους με χαλαρή ομοσπονδιακή δομή, το οποίο θα ιδρυθεί από δύο συνιδρυτικά ισότιμα κράτη: Τη...

Διοίκηση των Ρωμηών της Κύπρου (αυτά τα λόγια χρησιμοποιούν) και το Τουρκοκυπριακό Ομόσπονδο Κράτος (αναγνωρισμένο μόνο από την Τουρκία και το Μπάγκλα-Ντες). Το θράσος τους ενισχύεται και από το γεγονός ότι η νόμιμη κυβέρνηση της Λευκωσίας συνεχίζει να συζητεί με τον Έρογλου, παρά τις απαράδεκτες τουρκικές θέσεις για δύο ισότιμα ιδρυτικά κράτη. Ένα νόμιμο κράτος διαπραγματεύεται με τους εκφραστές της εισβολής και κατοχής!
Θα ήθελα να ρωτήσω τον κ. Ερντογάν εάν αυτά που προτείνει για την Κύπρο θα τα δεχόταν να ισχύσουν στο εσωτερικό της χώρας του. Για να μας πείσει, λοιπόν, πόσο δίκαιο και λειτουργικό είναι το σχέδιό του για ομοσπονδία δύο ισοτίμων ιδρυτικών κρατών (iki kurucu devletem) σε ένα νησί με νόμιμο πληθυσμό κάτω του ενός εκατομμυρίου, προτείνω να εφαρμοσθεί πρώτα αυτή η ιδέα στην Τουρκία, η οποία έχει πολύ μεγαλύτερο πληθυσμό. Οι Κούρδοι ήδη ζητούν αυτονομία αγωνιζόμενοι με κάθε τρόπο, ενώ οι αδελφοί τους στο Ιράκ την έχουν επιτύχει με τη στήριξη των ΗΠΑ. Γιατί δεν κάθεται ο Ερντογάν στο ίδιο τραπέζι με τον Οτσαλάν ή όποιον άλλο ηγέτη εκλέξουν οι Κούρδοι και να συζητήσουν την ίδρυση μιας νέας τουρκο-κουρδικής ομοσπονδίας με ισότιμα συν-ιδρυτικά κράτη την τουρκική διοίκηση και το Κουρδιστάν; Αφού οι Τούρκοι πολιτικοί έχουν μελετήσει τόσο καλά το Κυπριακό, η εφαρμογή των ιδεών τους στην Τουρκία θα είναι μία απλή μεταφορά των προτάσεών τους!
Λοιπόν, κ. Ερντογάν, δείξτε μας λοιπόν πόσο συνεπής είστε στις απόψεις σας και πόσο δίκαιο είναι να εξισώνεται πολιτικά, διοικητικά , νομοθετικά και οικονομικά η πλειοψηφία με τη μειοψηφία. Αποδείξτε μας πόσο καλός Μουσουλμάνος είστε, αφού άλλωστε και οι Κούρδοι Μουσουλμάνοι είναι. Πριν ζητήσετε τη εφαρμογή των iki kurucu devletem μεταξύ Ελλήνων Ορθοδόξων και Τούρκων Μουσουλμάνων στη μικρή Κύπρο, δείξτε μας πώς κάτι τέτοιο θα λειτουργήσει ομαλά μεταξύ δύο μουσουλμανικών εθνοτήτων της Τουρκίας!
Κ.Χ. 18.9.2014

==========================================

ΚΑΡΑΟΛΗ ΚΑΙ ΔΗΜΗΤΡΙΟΥ: Η ΠΑΝΗΓΥΡΙΣ ΤΩΝ ΟΔΩΝΥΜΙΩΝ
Κωνσταντίνος Χολέβας- Πολιτικός Επιστήμων
Στις 10 Μαίου 1956 η εκτέλεση δύο ηρώων συγκλόνισε το Πανελλήνιο. Οι Βρετανοί αποικιοκράτες θανάτωσαν με απαγχονισμό τους Έλληνες Κυπρίους αγωνιστές Μιχαλάκη Καραολή και Ανδρέα Δημητρίου. Οι δρόμοι της Αθήνας, της Θεσσαλονίκης και όλων των μεγάλων πόλεων γέμισαν από διαδηλωτές όλων των ηλικιών και όλων των πολιτικών παρατάξεων, οι οποίοι ζητούσαν την Ένωση της Κύπρου με την Ελλάδα. Στη Γαλλία ο σπουδαίους Αλμπέρ Καμύ έγραψε πύρινα άρθρα υπέρ του Κυπριακού Αγώνος στον γαλλικό τύπο. Οι Βρετανοί και οι Τουρκοκύπριοι υποτακτικοί τους άρχισαν με τα δύο αυτά παλληκάρια τον απεχθή χορό των εκτελέσεων. Συνολικά εννέα  Έλληνες Κύπριοι απαγχονίσθηκαν και τα σώματά τους βρίσκονται σήμερα θαμμένα στον περίβολο των Κεντρικών Φυλακών Λευκωσίας. Πρόκειται για τα περίφημα Φυλακισμένα Μνήματα, στα οποία γονατίζει με λυγμό κάθε Έλληνας προσκυνητής.
«Του αντρειωμένου ο θάνατος, θάνατος δεν λογιέται» είναι η φράση του Κωστή Παλαμά που συνοδεύει στην αθανασία τους εννέα ηρωομάρτυρες της αγχόνης μαζί με άλλους αγωνιστές που έπεσαν στο πεδίο της μάχης. Οι δύο πρώτες εκτελέσεις, μάλιστα, του Καραολή και του Δημητρίου, έδωσαν την ευκαιρία στον Ελληνισμό της Ελλάδος και της Κύπρου να αποδείξει την εθνική του ευαισθησία δίδοντας το όνομα των δύο ηρώων σε δεκάδες δρόμους και πλατείες. Ο καλός μου φίλος Κρίτων Σαλπιγκτής, Πολιτικός Μηχανικός στη Θεσσαλονίκη και συναγωνιστής στην προσπάθεια αποσύρσεως του βιβλίου της Ρεπούση, κατέγραψε μετά από κοπιώδη έρευνα όλα τα οδωνύμια της Ελλάδος και της Κύπρου, με τα οποία τιμήθηκαν και τιμώνται οι δύο αγνοί εθνομάρτυρες. Το  βιβλίο του έχει τίτλο «Καραολής και Δημητρίου. Η πανήγυρις των οδωνυμίων και η τρίτη αγχόνη» και κυκλοφορείται από τις εκδόσεις ΑΙΓΑΙΟΝ της Λευκωσίας με χρονολογία 2014.
Τα ονόματά τους πλημμύρισαν δρόμους και πλατείες. Άλλοτε αναφέρονται και οι δύο μαζί, άλλοτε μόνος του ο Καραολής και άλλοτε μόνος του ο Δημητρίου. Ελπίζω οι νέοι μας να γνωρίζουν τι σημαίνει οδός Καραολή και Δημητρίου και να μην νομίζουν ότι πρόκειται για κάποιον ...Δημήτριο Καραολή. Ακόμη περισσότερο θέλω να πιστεύω ότι οι δάσκαλοι και καθηγητές στα σχολεία μας διδάσκουν στα παιδιά μας το έπος της Κυπριακής νεολαίας του 1955-59. Από την έρευνα του Κρίτωνος Σαλπιγκτή καταγράφω ορισμένα χαρακτηριστικά στοιχεία:
Στην Ερμούπολη της Σύρου το όνομα των δύο ηρώων δόθηκε στην οδό όπου βρίσκεται το πρώτο Γυμνάσιο του νησιού, από το οποίο απεφοίτησε και ο Ελευθέριος Βενιζέλος και το οποίο κατασκευάσθηκε το 1834. Στην Αλεξανδρούπολη ο δρόμος με το όνομά τους είναι παραλιακός, όπως και στην Καβάλα. Στα Χανιά η οδός που τιμά τους δύο ήρωες περνά δίπλα από το βυζαντινό τείχος. Στον Πειραιά η τότε δημοτική αρχή άλλαξε την οδό Μπητ (Άγγλος Ναύαρχος ) και την μετονόμασε σε Καραολή και Δημητρίου. Επί της οδού αυτής βρίσκεται το κτήριο της παλαιάς Ανωτάτης Βιομηχανικής Σχολής και του συγχρόνου Πανεπιστημίου Πειραιώς. Στη Θεσσαλονίκη το όνομά τους δόθηκε σε διαγώνιο δρόμο της περιοχής Διοικητηρίου, ο οποίος μέχρι τότε έφερε το όνομα του Βρετανού Πρωθυπουργού Λόυντ Τζώρτζ. Τώρα ονομάζεται «Καραολή και Δημητρίου των Κυπρίων».
Ο Δήμος Αθηναίων για να τιμήσει με πιο καυστικό τρόπο τη μνήμη τους έδωσε το όνομά τους στο χαμηλότερο τμήμα της οδού Λουκιανού, μεταξύ Βασιλίσσης Σοφίας και Υψηλάντου. Ο συμβολισμός έχει ιδιαίτερη σημασία, διότι στο τετράγωνο αυτό βρισκόταν τότε η είσοδος της Βρετανικής Πρεσβείας. Σήμερα βρίσκεται η κατοικία του Βρετανού Πρέσβεως.
Είναι εντυπωσιακό το συμπέρασμα του Σαλπιγκτή ότι σήμερα το οδωνύμιο «Καραολή και Δημητρίου» είναι το πιο διαδεδομένο σε Ελλάδα και Κύπρο και ξεπερνά αριθμητικά τους δρόμους με το όνομα του Ελευθερίου Βενιζέλου. Καραολής και Δημητρίου, Αθάνατοι!
Κ.Χ. 19.9.2014

Η φωτογραφία προφίλ του χρήστη ΣΩΤΗΡΙΟΣ ΜΟΥΝΤΖΟΥΡΗΣ
smountzouris@gmail.com   " 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου