ΣΥΝΟΛΙΚΕΣ ΠΡΟΒΟΛΕΣ

Κυριακή 5 Οκτωβρίου 2014

Διατροφή: Το οπλοστάσιο κατά του καρκίνου

ΠΗΓΗ : "  pentapostagma,    " 

Posted: Οκτωβρίου 5, 2014 at 11:02 πμ, Last Updated: 
η-χορτοφαγική-διατροφή-οδηγεί-σε-μείωση-των-εκπομπών-αερίων-θερμοκηπίου-και-βελτιώνει-το-προσδόκιμο-ζωής
«Τα τρόφιμα είναι ένα ισχυρό οπλοστάσιο κατά των ασθενειών» υπογραμμίζει η Lynda ΜcIntyre, διατροφολόγος του νοσοκομείου John Hopkins, με ειδικότητα στην διατροφή των ασθενών με καρκίνο.
«Η κατανάλωση τροφίμων με βάση τα λαχανικά, που είναι πλούσια σεαντιοξειδωτικά στοιχεία, βοηθά στην προστασία των κυττάρων του οργανισμού από βλάβες και μειώνει τον κίνδυνο ανάπτυξης  Kαρκίνου».Ο Ογκολόγος Νικόλας Κουτρελάκος, M.D., συμφωνεί επίσης με την ανωτέρω επισήμανση σημειώνοντας από την πλευρά του ότι η «κατανάλωση φρούτων, λαχανικών και δημητριακών που περιέχουν βήτα-καροτίνη και βιταμίνη C μπορούν να βοηθήσουν στην πρόληψη σχηματισμού καρκινογόνων στοιχείων και να βοηθήσουν στη μείωση της παχυσαρκίας και των καρδιακών παθήσεων».
“Ενθαρρύνω του ασθενείς να βάζουν χρώμα στη διατροφή τους (σ.σ. pentapostagma.gr – «eat the rainbow»), με άλλα λόγια να τρώνε φρούτα και λαχανικά με χρώματα που έχουν υψηλή περιεκτικότητα σε αντιοξειδωτικά στοιχεία”, αναφέρει η McIntyre.
“Προσπαθήστε να καταναλώνετε επτά έως οχτώ μερίδες φρούτων και λαχανικών κάθε μέρα (τρείς μερίδες φρούτων/ τέσσερις μερίδες λαχανικών). Μία μερίδα αντιστοιχεί σε μισή κούπα, και θα πρέπει να προσπαθείτε να καταναλώνετε τουλάχιστον μία κούπα σε κάθε γεύμα”.
Προσθέστε Χρώμα και «Ένταση» (Μπαχαρικά) στη Διατροφή σας
  • Τα τρόφιμα που είναι πορτοκαλί χρώματος και βαθύ πράσινου (υψηλή περιεκτικότητα σε βήτα-καροτίνη): σπανάκι, μάνγκο, καρότα.
  • Πορτοκάλια! Ένα πορτοκάλι περιέχει κάθε αντικαρκινικό φυτοχημικό στοιχείο που έχει ανακαλυφθεί! Τμήμα της ισχυρότατης δράσης του πορτοκαλιού είναι το ξύσμα του – η πρόσθεση του σε σαλάτες αυξάνει τη θρεπτική πυκνότητά τους.
  • Σταυρανθή λαχανικά: μπρόκολο και λάχανο (τέσσερεις έως πέντε φορές την εβδομάδα).
  • Καθημερινή κατανάλωση τροφίμων πλούσιων σε βιταμίνη C: φράουλες, κίτρο, μάνγκο, kiwi.
  • Χρωματική ποικιλία φρούτων και λαχανικών – όχι μόνο ένα χρώμα αλλά τρία έως τέσσερα χρώματα.
  • Υψηλή ποσότητα φυτικών ινών: 30 γραμμάρια ανά ημέρα δημητριακών ολικής αλέσεως, σιτάρι ολικής αλέσεως, φασόλια (κόκκινα, garbanzo), όσπρια (φακές) και μπιζέλια.
  • Συνδυασμός τροφίμων. Ορισμένα τρόφιμα μπορούν να μεγιστοποιήσουν τον θρεπτικό αντίκτυπο μόλις συνδυαστούν. Τα τρόφιμα που περιέχουν βήτα-καροτίνη, σε συνδυασμό με συγκεκριμένα λιπαρά, ενισχύουν τη θρεπτική πυκνότητα. Για παράδειγμα, τα καρότα βουτηγμένα σε hummus και το σπανάκι σωτέ σε ελαιόλαδο αυξάνει την απορρόφηση της βήτα-καροτίνης. Όταν συνδυάζουμε τρόφιμα που περιέχουν σίδηρο με αυτά που περιέχουν βιταμίνη C, η απορρόφηση σιδήρου αυξάνεται. Ένα παράδειγμα, είναι μία σαλάτα με σπανάκι και φράουλες.
  • Τρόφιμα που περιέχουν ωμέγα-3 λιπαρά οξέα : «Ο οργανισμός μας δεν παράγει ω-3 λιπαρά οξέα”, υπογραμμίζει ο Δρ. Κουτρελάκος. “Συγκεντρώνουν μεγάλο διατροφικό όφελος και βρίσκονται μόνο στα τρόφιμα που τρώμε, όπως τα ψάρια και τα φασόλια.
  • Βότανα και μπαχαρικά (τα αποξηραμένα μπαχαρικά είναι απολύτως αποδεκτά και περιέχουν υψηλότερη και πιο «συγκεντρωτική» αντιοξειδωτική επίδραση):
    • Ο κουρκουμάς και το κάρυ είναι απολύτως υγιεινές επιλογές.
    • Κανέλα: Μόλις μισή κουταλιά του τσαγιού συγκεντρώνει όσες αντιοξειδωτικές ιδιότητες συγκεντρώνει μισή κούπα μούρων. Προσθέστε κανέλα οπουδήποτε μπορείτε – δημητριακά, μήλα, καφέ – και θα αυξηθεί κατά πολύ η θρεπτική πυκνότητα των τροφίμων που καταναλώνετε.
    • Το θυμάρι και η ρίγανη είναι ισχυρά αντιοξειδωτικά στοιχεία – μόλις μισή κουταλιά του τσαγιού παρέχουν πολλά οφέλη στην υγεία μας.

pentapostagma.gr

ΣΤΟ ΚΕΝΟ ΥΠΑΡΧΕΙ ΤΟ VIDEO μεταβείτε στην πηγή της ανάρτησης. 5-10-2014.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου