ΣΥΝΟΛΙΚΕΣ ΠΡΟΒΟΛΕΣ

Κυριακή 2 Νοεμβρίου 2014

Ο καρικατουρίστας των ειδώλων

Νταβίντ Πάμπλο Πουγκλιέζε

ΠΗΓΗ : " http://www.enet.gr  " 

Η Αργεντινή έχει ταυτιστεί με τον Μπόρχες, τον Γκαρδέλ, τον Πιατσόλα, τον Κασάρες, τον Σάμπατο, τον Κίνο. Ωστόσο, τους τελευταίους μήνες έχει αποσχολήσει τη διεθνή ειδησεογραφία με το αντάρτικο εναντίον του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου, αναδεικνύοντας την πρόεδρο Κριστίνα Φερνάντες ντε Κίρχνερ μια σύγχρονη αντάρτισσα των πενόμενων εθνών.
«Δεν αντέχω να ζω στην Αργεντινή, γιατί δεν αισθάνομαι ασφαλής. Υπάρχει πολλή υποκρισία και δεν υπάρχει κάτι θετικό, μέσα από το οποίο θα βγει η χώρα από την κρίση. Χωρίς περιστροφές, το πολιτικό σύστημα είναι βρόμικο» μας λέει ο 36χρονος Αργεντινός καρικατουρίστας Νταβίντ Πάμπλο Πουγκλιέζε
.
Τον συναντήσαμε, πριν από λίγες μέρες, στο πλαίσιο του πρώτου Flisvos Marina Culture Festival, στο Παλαιό Φάληρο, με χορηγό επικοινωνίας την «Ελευθεροτυπία». Το ένθετο «Βιβλιοθήκη» παραβρέθηκε στα εγκαίνια της διπλής έκθεσης καρικατούρας «Δυο χώρες, δυο δημιουργοί, πολλά πρόσωπα», με τη συμμετοχή και του Θανάση Πέτρου. Την έκθεση προλαβαίνετε να δείτε σήμερα και αύριο, αφού λειτουργεί από τις 10.30 το πρωί μέχρι τις 10 το βράδυ.
Ο Νταβίντ Πάμπλο Πουγκλιέζε είναι βραχύσωμος με μακριές φαβορίτες και υπογένειο, λες και έχει βγει από τις καρικατούρες που σχεδιάζει και ζωγραφίζει με την άνεση που έχει το ταλέντο όταν έχει υποταχθεί στην τεχνική. Τα περισσότερα από τα έργα του είναι παιδιά του εφήμερου, καθώς έχουν κατά κύριο λόγο δημοσιευθεί σε εφημερίδες και περιοδικά.
Το πολιτικό σύστημα στη χώρα μου είναι βρόμικο», μας λέει ο 36χρονος Αργεντινός καρικατουρίστας Νταβίντ Πάμπλο Πουγκλιέζε.§DAVID PABLO PUGLIESE Caricaturas Σελ. 144 Εκδόσεις CartoonArk Τιμή 21―Το πολιτικό σύστημα στη χώρα μου είναι βρόμικο», μας λέει ο 36χρονος Αργεντινός καρικατουρίστας Νταβίντ Πάμπλο Πουγκλιέζε.§DAVID PABLO PUGLIESE Caricaturas Σελ. 144 Εκδόσεις CartoonArk Τιμή 21―Από το πενάκι, το χρωστήρα, τις ξυλομπογιές, τις βούρτσες, τα λάδια και τον αερογράφο του περνούν πρόσωπα χαμένα στο βάθος του χρόνου, όπως ο Σωκράτης, ο Θερβάντες ή ο Βερν. Από τη λογοτεχνική ανθρωπογεωγραφία της Νότιας Αμερικής, στρέφεται στον Μάρκες και στο Σάμπατο. Στοχαστικός, χαμένος στον κόσμο του, ο πρώτος, ξαφνιασμένος και απορημένος ο δεύτερος.
Δεν διστάζει να αποκαθηλώσει τον Ελβις Πρίσλεϊ, παρουσιάζοντάς τον ως καουμπόι. Διαβολικό θέλει τον Μπόουι ή χαζοχαρούμενους τους Μπιτλς. Με ακρυλικά χρώματα «φουσκώνει» πολύχρωμα μπαλόνια-κεφαλάκια της χρυσής επτάδας του (Πικάσο, Λε Κορμπιζιέ, Ροντέν, Μπόρχες, Μάρθα Γκράχαμ, Λούις Αρμστρονγκ, Μπάστερ Κίτον) που πετούν προς τον ουρανό ονειρικά.
Την εικόνα του άτακτου χαμογελαστού παιδιού επιλέγει για τον Τσε Γκεβάρα, το προφίλ του Φιντέλ Κάστρο παραπέμπει στον ρήτορα των μακροσκελών αντικαπιταλιστικών λόγων. Τονίζει τον εγωκεντρισμό και την αυταρέσκεια του Μπερλουσκόνι, το έντονα πεποιημένο χαμόγελο του Ομπάμα, ενώ τον Γκάντι τον έχει βουτήξει στο μελάνι της περίσκεψης.
Τα περισσότερα από τα έργα του φτιάχτηκαν από την ανάγκη του καλλιτέχνη να εκφραστεί, ή πολύ απλά για να ευχαριστηθεί τη διαδικασία να φέρει εις πέρας την «παραμόρφωση» ενός προσώπου.
Δεν φιλοτεχνεί μόνο τις συμπαθείς σ' αυτόν προσωπικότητες, την ίδια ενέργεια αφιερώνει και στις φανερές αντιπάθειές του. Στην τέχνη όλες οι αφορμές είναι εν δυνάμει σημεία εκκίνησης για να δοκιμαστεί ο πειραματισμός που εκλύει νέες καλλιτεχνικές κατακτήσεις.
Ετσι, την αφορμή μπορεί να του τη δώσει μια φωτογραφία ή, εκεί που ψάχνεται με τις κανούργιες τεχνικές, δοκιμάζει να εφαρμόσει κάτι καινοφανές στον καρικατουρίστικο κόσμο του.
Ο Νταβίντ Πάμπλο Πουγκλιέζε γεννήθηκε στις 20 Ιανουαρίου 1978, στο Κίλμες του Μπουένος Αϊρες. Εχει συμμετάσχει με κόμικ, κινούμενα σχέδια και καρικατούρες σε Ισπανία, Κούβα, Κολομβία, Ρουμανία, Κίνα, Αυστρία, Λουξεμβούργο και Βέλγιο. Τιμήθηκε με το Δεύτερο Βραβείο Καρικατούρας στην ΧΧ Μπιενάλε του Σαν Αντόνιο ντε Λος Μπάνος, στην Κούβα. Ως φριλάνσερ εικονογράφος εργάζεται και έχει συνεργαστεί με τα έντυπα: «SQP», «ΒΟΟΜ! magazine», «The Wittenburg Door» (Αμερική), «Teina» (Ισπανία), «Reader's Digest», «BAvoice», «Catrasca, «Arlequin», «Orsai» (Αργεντινή).
info: www.cartoonark.com

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου