ΣΥΝΟΛΙΚΕΣ ΠΡΟΒΟΛΕΣ

Τρίτη 18 Νοεμβρίου 2014

Πιέσεις από παντού για ολοκλήρωση των διαπραγματεύσεων

Στόχος το Eurogroup του Δεκεμβρίου

18/11/2014
Οι αντικρουόμενες δηλώσεις σχετικά με την άφιξη της τρόικας καθώς και την πορεία των διαπραγματεύσεων για την ελληνική οικονομία κυριάρχησαν για ακόμη μία ημέρα στην επικαιρότητα.
Την αρχική αναφορά ότι η Ευρωπαϊκή Επιτροπή έδωσε τελεσίγραφο στην κυβέρνηση να εκπληρώσει τις προϋποθέσεις που θα καθιστούν εφικτή την επιστροφή της τρόικας μέσα στις επόμενες 48 ώρες, με σκοπό η Κομισιόν να προλάβει το Eurogroup της 8ης Δεκεμβρίου.

Σημαντικό πρόβλημα μεταξύ τρόικας και κυβέρνησης φέρεται να είναι το δημοσιονομικό κενό, το οποίο σύμφωνα με ευρωπαϊκές πηγές, θα πρέπει να αντιμετωπιστεί και η ψαλίδα να κλείσει με διαχειρίσιμο τρόπο.
Ο εκπρόσωπος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Μαργαρίτης Σχοινάς, ερωτηθείς κατά τη διάρκεια χθεσινής ενημέρωσης των δημοσιογράφων στις Βρυξέλλες, δήλωσε ότι οι διαπραγματεύσεις των ελληνικών Αρχών με την τρόικα, συνεχίζονται και ότι αφορούν την περάτωση της τρέχουσας αξιολόγησης, ούτως ώστε στη συνέχεια να ξεκινήσουν οι διαπραγματεύσεις για τη μεταμνημόνιο εποχή, στις οποίες κεντρικό σημείο είναι και το ζήτημα της βιωσιμότητας του χρέους.
Ακόμη, δεν παρέλειψε να υπενθυμίσει τα όσα δήλωσε στις 6 Νοεμβρίου ο πρόεδρος του Eurogroup, Γερουν Ντάισελμπλουμ, ότι δηλαδή η ολοκλήρωση της τρέχουσας αξιολόγησης αποτελεί βασική προϋπόθεση για να ξεκινήσουν οι συζητήσεις για τη μεταμνημονιακή εποχή.
Ωστόσο, μετά τη συνάντησή του χθες με τον πρωθυπουργό Αντώνη Σαμαρά στο Μέγαρο Μαξίμου, ο υπουργός Οικονομικών Γκίκας Χαρδούβελης, ξεκαθάρισε ότι κανένα τελεσίγραφο δεν υπάρχει από πλευράς τρόικας.
Δηλώσεις Ντράγκι
Στο μεταξύ, την ανάγκη να επικεντρώσει η Ελλάδα στις μεταρρυθμίσεις για να αυξήσει την ανταγωνιστικότητά της επισήμανε ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας Μάριο Ντράγκι, απαντώντας σε ερώτηση του βουλευτή των Ανεξάρτητων Ελλήνων Νότη Μαριά.
Ακόμη, σχετικά με την αναδιάρθρωση του χρέους εκτίμησε ότι δεν είναι ούτε αναγκαία ούτε χρήσιμη.
Ο ίδιος πρόσθεσε ότι τα κέρδη της ΕΚΤ από τα ελληνικά ομόλογα επιστρέφονται μέσω των κεντρικών τραπεζών των κρατών - μελών στην Ελλάδα.
Μιλώντας ενώπιον των ευρωβουλευτών της οικονομικής και νομισματικής επιτροπής του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, με θέμα τη νομισματική πολιτική της Ευρωζώνης, ο κ. Ντράγκι ανέφερε ότι οι μεταρρυθμίσεις που έχουν γίνει στην Ελλάδα αρχίζουν και αποδίδουν καρπούς, κάτι το οποίο φάνηκε στο τρίτο τρίμηνο του τρέχοντος έτους.
Ο ίδιος τόνισε ότι η Ελλάδα έχει σημειώσει σημαντική πρόοδο, ότι βρίσκεται στη σωστή πορεία και πληροί τους στόχους για τα επόμενα χρόνια.

ΠΗΓΗ : "   ΕΛΕΥΘΕΡΗ ΖΩΝΗ   " 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου