ΣΥΝΟΛΙΚΕΣ ΠΡΟΒΟΛΕΣ

Δευτέρα 15 Δεκεμβρίου 2014

ΑΔΜΗΕ: Επενδύσεις 3 δισ. ευρώ σε έργα ηλεκτρικής ενέργειας

ΣΕ ΒΑΘΟΣ ΔΕΚΑΕΤΙΑΣ

15/12/2014
Στα 3 δισ. ευρώ ανέρχονται οι επενδύσεις, που προβλέπεται να γίνουν την επόμενη δεκαετία σε έργα μεταφοράς ηλεκτρικής ενέργειας στην Ελλάδα, με βάση το αναθεωρημένο πρόγραμμα τού Ανεξάρτητου Διαχειριστή Μεταφοράς Ηλεκτρικής Ενέργειας (ΑΔΜΗΕ ΑΕ).

Όπως δήλωσε ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος του ΑΔΜΗΕ, Ιωάννης Γιαρέντης, μιλώντας σε εκδήλωση που διοργάνωσε το Ελληνικό Ινστιτούτο Επιχειρηματικότητας και Αειφόρου Ανάπτυξης (ΙΕΑ), σε συνεργασία με τις εταιρείες SGT και Boussias Communications, αρχικά προβλέπονταν επενδύσεις ύψους 2,5 δισ. αλλά, με το αναθεωρημένο πρόγραμμα, που πρόκειται να κατατεθεί άμεσα, ο ΑΔΜΗΕ ανεβάζει τον «πήχη».
Το κέντρο βάρους του σχεδιασμού τοποθετείται στην περιφέρεια, όπου «θα γίνουν πολλά και μεγάλα έργα».
Οι επενδύσεις του ΑΔΜΗΕ στα δίκτυα μεταφοράς, που κατά μέσο όρο ήταν 60 εκατ. ευρώ ετησίως τα προηγούμενα χρόνια, εκτινάσσονται φέτος στα 130 εκατ. ευρώ, ενώ σύμφωνα με τον προγραμματισμό θα αυξηθούν στα 185 εκατ. το 2015, στα 230 εκατ. ευρώ το 2016, για να απογειωθούν το 2017 στα 340 εκατομμύρια.
Σύμφωνα μάλιστα με τα στοιχεία που παρουσίασε ο κ. Γιαρέντης, ο ΑΔΜΗΕ από το 2011 που ιδρύθηκε ως αυτοτελής εταιρεία έως σήμερα παρουσιάζει σταθερά ανοδική κερδοφορία, με τα καθαρά κέρδη να αναμένεται να φθάσουν τα 85 εκατ. ευρώ το 2014, από 55,9 εκατ. ευρώ το 2013 και 26,3 εκατ. ευρώ το 2012.
Ιδιαίτερη έμφαση έδωσε ο κ. Γιαρέντης στο έργο διασύνδεσης "EUROASIA Interconnector", συνολικού προϋπολογισμού 4 δισ. ευρώ (περίπου 1 δισ. αφορά την Ελλάδα), που όπως είπε χαρακτηριστικά, «θα επηρεάσει ακόμη και την ίδια την εξωτερική πολιτική της Ελλάδας».
Πρόκειται για το υποθαλάσσιο καλώδιο μήκους 1518 χλμ και μεταφορικής ικανότητας 2000 ΜW (μεγαβάτ) διπλής κατεύθυνσης, το οποίο θα συνδέσει την ηπειρωτική Ελλάδα με την Κρήτη, την Κύπρο και το Ισραήλ, τερματίζοντας την ενεργειακή απομόνωση της Κρήτης και καθιστώντας την Ελλάδα ισχυρό ενεργειακό κόμβο στην Ευρώπη.
«Πρέπει να αντιληφθούμε ότι με το έργο αυτό, η ενεργειακή ασφάλεια της Ανατολικής Ευρώπης θα περνάει μέσα από τη χώρα μας», τόνισε.
«Μετράμε την ανάπτυξη με τα 'μεγαβατόρια' που καταναλώνονται στη χώρα. Την τελευταία διετία έχουμε δει την κατανάλωση να ανεβαίνει», είπε χαρακτηριστικά, διευκρινίζοντας ότι το 2014 η αύξηση αυτή εκτιμάται ότι διαμορφώθηκε στο 5%.
Κατά τον κ. Γιαρέντη, μεγάλο στοίχημα είναι και το να δοθεί τέλος στο αναχρονιστικό σύστημα τροφοδοσίας των ελληνικών νησιών με ενέργεια. Όπως είπε, τα άμεσα οφέλη από τη διασύνδεση των νησιών με τη ηπειρωτικό σύστημα υπολογίζεται πως αγγίζουν τα 100 εκατ. ευρώ ετησίως.
Επίσης, η αναπληρώτρια διευθύντρια εμπορίας αερίου της ΔΕΠΑ Καρακίτσου Κυριακή παρουσίασε στοιχεία σύμφωνα με τα οποία 50 από τους 150 συνολικά βιομηχανικούς πελάτες της ΔΕΠΑ θα έχουν συμμετάσχει μέχρι το τέλος του 2014 στο σύστημα των ηλεκτρονικών δημοπρασιών φυσικού αερίου, επιτυγχάνοντας χαμηλότερες τιμές κατά 22%.
«Περίπου 40 βιομηχανίες, που αναμένεται να γίνουν 50 μέχρι το τέλος του έτους, έχουν ήδη πάρει αέριο φθηνότερο κατά 22%. Το όφελος ανήλθε σε 10 εκατ. ευρώ στο δεκάμηνο και υπολογίζεται ότι θα ανέλθει στα 12 εκατ. μέχρι το τέλος του 2014», γνωστοποίησε η κ. Καρακίτσου.
Η εξοικονόμηση που έχει επιτευχθεί για την ελληνική βιομηχανία υπολογίζεται ήδη στα 10 εκατ. ευρώ και αναμένεται να φθάσει τα 12 εκατ. ευρώ μέχρι το τέλος του έτους.

ΠΗΓΗ : "   ΕΛΕΥΘΕΡΗ ΖΩΝΗ    " 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου