ΣΥΝΟΛΙΚΕΣ ΠΡΟΒΟΛΕΣ

Κυριακή 25 Ιανουαρίου 2015

Τα κινητά πιο βρώμικα και από… τουαλέτα


Posted: Ιανουαρίου 24, 2015 at 7:01 μμ, Last Updated: 

Με τα smartphones να έχουν μετατραπεί σε επιστήθιους φίλους μας και να κουβαλούν το βακτηριακό μας αποτύπωμα οι επιστήμονες συνιστούν τον συχνό καθαρισμό τους

Τα κινητά πιο βρώμικα και από… τουαλέτα
Συχνό καθάρισμα του κινητού με ένα νωπό μαντιλάκι με σαπούνι και νερό ή με λίγο οινόπνευμα, καθώς και συχνή ανανέωση των προστατευτικών αυτοκόλλητων συνιστούν οι επιστήμονες


Η επικοινωνία στις μέρες μας είναι συνώνυμη με τα smartphones, τις «πανέξυπνες» αυτές ηλεκτρονικές συσκευές οι οποίες μας συνοδεύουν παντού και πάντα, ικανοποιώντας ακόμη και τις πιο εξεζητημένες απαιτήσεις μας – από τις διαδικτυακές αγορές μας ως τη δίψα μας για συνεχή κοινωνική δικτύωση. Τα «χάδια» των χρηστών στις οθόνες αφής ατελείωτα, το ίδιο και τα… βακτήρια που αναπτύσσονται επάνω σε αυτές.
Πρόσφατη μελέτη του Πανεπιστημίου του Σάρεϊ, στη Βρετανία, αποκαλύπτει τον «ζωολογικό κήπο» των βακτηρίων που βασιλεύει στην επιφάνεια της οθόνης των smartphones.

«Φυτείες» βακτηρίων στις οθόνες
Προκειμένου να μετρήσουν τα επίπεδα της βρωμιάς που «θεριεύει» επάνω στις συσκευές, οι φοιτητές στο μάθημα της Βακτηριολογίας τοποθέτησαν τα κινητά τους σε ένα τρυβλίο Petri το οποίο περιείχε μια ειδική ουσία προκειμένου να αποτυπωθεί το «δακτυλικό αποτύπωμα» του βακτηριακού τους βασιλείου. Στη συνέχεια τα δείγματα τοποθετήθηκαν στον κλίβανο του εργαστηρίου για τρεις ημέρες, σε θερμοκρασία 30 βαθμών Κελσίου. Όταν βγήκαν από εκεί, τα αποτελέσματα ήταν τρομακτικά: τις… φιγούρες των κινητών είχαν «πνίξει» αποικίες βακτηρίων που άλλοτε δημιουργούσαν σχηματισμούς οι οποίοι παρέπεμπαν σε πέρλες και άλλοτε σε μια επικίνδυνη δαντέλα.
Σε κάποιες συσκευές μάλιστα εντοπίστηκε χρυσίζων σταφυλόκοκκος – πρόκειται για το βακτήριο Staphylococcus aureus που μπορεί να προκαλέσει από ελαφρές δερματικές λοιμώξεις (δερματίτιδα, θυλακίτιδα κ.ά.) ως επικίνδυνες για τη ζωή λοιμώξεις όπως πνευμονία, μηνιγγίτιδα, οστεομυελίτιδα, ενδοκαρδίτιδα, βακτηριαιμία και σήψη.
«Οι φοιτητές είχαν μείνει έκπληκτοι από το αποτέλεσμα, ωστόσο τους εξηγήσαμε ότι πρόκειται για κάτι απόλυτα φυσιολογικό» δήλωσε στο «Βήμα» ο δρ Σάιμον Παρκ από το τμήμα Μοριακής Βιολογίας του Πανεπιστημίου. «Στην πλειονότητά τους τα βακτήρια που εντοπίσαμε ήταν αβλαβή και εντοπίζονται – μεταξύ άλλων – στο δέρμα και στη μύτη μας».
Ο ερευνητής σημείωσε ότι «οι περιπτώσεις όπου εντοπίστηκε ο σταφυλόκοκκος ήταν περιορισμένες. Και πάλι όμως κάτι τέτοιο δεν με αφήνει, προσωπικά, έκπληκτο αν αναλογιστεί κανείς ότι το 20%-30% των ανθρώπων κουβαλάει το εν λόγω βακτήριο στα… ρουθούνια του. Αλλωστε από το εσωτερικό των ρουθουνιών λαμβάνεται δείγμα όταν θέλουμε να εξετάσουμε αν κάποιος το έχει. Αν λοιπόν κάποιος έχει σταφυλόκοκκο στα ρουθούνια του και πιάσει τη μύτη του και στη συνέχεια το κινητό του, κατά πάσα πιθανότητα θα μεταφέρει το βακτήριο στη συσκευή του».
Πολύ σκληρός για να πεθάνει
Σύμφωνα με τον δρα Παρκ, ο σταφυλόκοκκος είναι πολύ… σκληρός για να πεθάνει, καθώς μπορεί να επιβιώσει στην επιφάνεια της οθόνης ως και για τέσσερις ημέρες – χρόνος αρκετός ώστε να μολύνει κάποιον με αδύναμο ανοσοποιητικό σύστημα π.χ. κάποιον ασθενή που βρίσκεται στο νοσοκομείο.
Το βακτηριακό αποτύπωμα της συσκευής μας προδίδει το περιβάλλον στο οποίο κινούμαστε, τα αντικείμενα με τα οποία έχουμε έρθει σε επαφή ή ακόμη και τις τελευταίες μας δραστηριότητες (π.χ. αν έχουμε πρόσφατα επισκεφθεί την τουαλέτα ή αν έχουμε καταναλώσει το γεύμα μας).
Δείξε μου τα βακτήριά σου, να σου πω ποιο είναι το κινητό σου
Μια δεύτερη μελέτη του Πανεπιστημίου του Ορεγκον, στις ΗΠΑ, είχε δείξει πριν από λίγο καιρό ότι οι χρήστες smartphones μεταφέρουν στη συσκευή τους περί το 82% των κοινών βακτηρίων που έχουν στα δάχτυλά τους. Κάτι τέτοιο, σύμφωνα με τους αμερικανούς επιστήμονες, θα μπορούσε να βοηθήσει στην παρακολούθηση της διαδικασίας της βακτηριακής εξάπλωσης. Ένας μέσος χρήστης, αναφέρουν, αγγίζει τη συσκευή του περί τις 150 φορές την ημέρα.
Στο πλαίσιο της μελέτης τους οι ειδικοί προχώρησαν στη χαρτογράφηση του γενετικού υλικού των βακτηρίων που οι 17 εθελοντές κουβαλούσαν στον αντίχειρά τους. Στη συνέχεια έλαβαν δείγμα από την επιφάνεια της οθόνης των κινητών τους.
Στα 51 δείγματα που έλαβαν συνολικά εντοπίστηκαν σχεδόν 7.000 διαφορετικά είδη βακτηρίων. Το 82% των κοινών βακτηρίων είχαν κάνει σπίτι τους τόσο τον αντίχειρα όσο και την οθόνη της συσκευής του κατόχου τους. Μεταξύ αυτών συγκαταλέγονταν και εντερικά, δερματικά και στοματικά βακτήρια (π.χ. στρεπτόκοκκος, σταφυλόκοκκος, κορυνοβακτήριο κ.ά.). Όλως παραδόξως, οι γυναίκες εμφάνιζαν ισχυρότερη βακτηριακή ταυτότητα συγκριτικά με τους άνδρες.
Οι επιστήμονες εμφανίζονται πάντως καθησυχαστικοί. Υπογραμμίζουν ότι ένα υγιές άτομο δεν διατρέχει κίνδυνο, ωστόσο καλό θα ήταν συχνά-πυκνά να καθαρίζουμε την οθόνη του κινητού μας με νωπό μαντιλάκι με σαπούνι και νερό ή με λίγο οινόπνευμα. Συχνή ανανέωση χρειάζονται ακόμη και τα ειδικά προστατευτικά αυτοκόλλητα τα οποία τοποθετούνται στην επιφάνεια της οθόνης και πολλές φορές φιλοξενούν βακτήρια από κάτω τους.


πηγή: http://www.pentapostagma.gr/2015/01/%cf%84%ce%b1-%ce%ba%ce%b9%ce%bd%ce%b7%cf%84%ce%ac-%cf%80%ce%b9%ce%bf-%ce%b2%cf%81%cf%8e%ce%bc%ce%b9%ce%ba%ce%b1-%ce%ba%ce%b1%ce%b9-%ce%b1%cf%80%cf%8c-%cf%84%ce%bf%cf%85%ce%b1%ce%bb%ce%ad.html#ixzz3PqmpS68I

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου