ΣΥΝΟΛΙΚΕΣ ΠΡΟΒΟΛΕΣ

Παρασκευή 2 Ιανουαρίου 2015

Η Ρωσική στρατιωτική δραστηριότητα στην Αρκτική αποτελεί αιτία ανησυχίας για τις ΗΠΑ


Posted: Ιανουαρίου 1, 2015 at 5:04 μμ, Last Updated: 
arctic-training_1861913c
Ενώ η Δύση έχει κυρίως επικεντρωθεί στις πρόσφατες ενέργειες της Ρωσίας στην Ανατολική Ευρώπη, η Μόσχα συνεχίζει ακάθεκτη με τα σχέδιά της να στρατιωτικοποιήσει την Αρκτική. Οι στρατηγικοί στόχοι της Ρωσίας στην Αρκτική είναι, η εξασφάλιση των δυνητικών ενεργειακών πόρων που βρίσκονται στην περιοχή, και η διατήρηση της στρατιωτικής υπεροχής πάνω από τον Αρκτικό Κύκλο. Παρά το γεγονός ότι η απειλή της ένοπλης σύγκρουσης μεταξύ των αρμοδιοτήτων της Αρκτικής παραμένει σε χαμηλά επίπεδα, οι ΗΠΑ θα πρέπει να εξετάσουν τις επιπτώσεις της ρωσικής στρατιωτικοποίησης της περιοχής υπό το φως της πρόσφατης προσάρτησης της Κριμαίας από την Μόσχα .

Η περιοχή της Αρκτικής αποτελεί μια γεωγραφική έκταση υψίστης στρατηγικής σημασίας. Το λιώσιμο των πάγων κατά την διάρκεια των καλοκαιρινών μηνών και η πρόοδος της τεχνολογίας, διευκολύνει την ναυτιλία, και την φυσική εξερεύνηση των πόρων, καθώς και τον τουρισμό αυξάνοντας την οικονομική δραστηριότητα.
Ο Πρόεδρος της Ρωσίας Βλαντιμίρ Πούτιν κατέστησε σαφές ότι η Ρωσία πρέπει να διατηρήσει το στρατηγικό της πλεονέκτημα στην περιοχή. Ο ίδιος μάλιστα δήλωσε στο Συμβούλιο Ασφαλείας ότι :
«Παρά το γεγονός ότι οι τρέχουσες προκλήσεις για την ασφάλεια της Αρκτικής δεν είναι ακόμη στρατιωτικής φύσεως, η στρατιωτικών δυνατοτήτων περιοχή μπορεί να χρησιμοποιηθεί, για να υποστηρίξει μακρόπνοα οικονομικά σχέδια . Τόσο η έρευνα όσο και η διάσωση (SAR), και οι φυσικές καταστροφές σε ένα τέτοιο περιβάλλον, όπως είναι η Αρκτική, μπορεί να υλοποιηθούν μόνο από τον στρατό. Ωστόσο, η Ρωσία έχει λάβει μέτρα για την στρατιωτικοποίηση της Αρκτικής για όλα τα ενδεχόμενα.
Ωστόσο, οι δράσεις αυτές αφορούν και τις ΗΠΑ, επειδή η Μόσχα έχει δείξει την προθυμία της να χρησιμοποιήσει τη στρατιωτική της δύναμη για την επίτευξη των στόχων της και εκτός των εθνικών της συνόρων. Η περιοχή της Αρκτικής δεν θα είναι διαφορετική. Ο απώτερος στόχος για την Ρωσία είναι να αναπτύξει μια συνδυασμένη δύναμη σχηματισμών και οπλικών συστημάτων στην Αρκτική μέχρι το 2020, και φαίνεται ότι είναι σε καλό δρόμο. Μερικές από τις πρόσφατες ενέργειες της Ρωσίας στην Αρκτική περιλαμβάνουν:
• Την αποστολή μονάδων επιφανείας του ρωσικού Βορείου Στόλου, οι οποίες αποτελούν τα δύο τρίτα του ρωσικού Πολεμικού Ναυτικού, στην περιοχή.
• Την δημιουργία από τον Δεκέμβριο του 2014, της στρατιωτικής διοίκησης «Βορράς», για τον συντονισμό όλων των ρωσικών στρατιωτικών δραστηριοτήτων στην περιοχή της Αρκτικής.
• Αύξηση του αριθμού των πεζοναυτών του βόρειου στόλου κατά ένα τρίτο. Η δύναμη τελικά θα είναι ίση με το μέγεθος ταξιαρχίας και θα εδρεύει στην περιοχή Pechenga, που είναι λιγότερο από 10 χιλιόμετρα από τα σύνορα με τη Νορβηγία.
• Την αποστολή δύο νέων αποκαλούμενων και «Αρκτικών ταξιαρχιών» που θα βρίσκονται σε μόνιμη βάση στην περιοχή της Αρκτικής στα επόμενα χρόνια.
• Την ενεργοποίηση των εγκαταστάσεων, που υπάρχουν εκεί από την σοβιετική εποχή, και οι οποίες ξανάνοιξαν μετά από σχεδόν 30 χρόνια.
Ο ρόλος του Οργανισμού Βορειοατλαντικού Συμφώνου (ΝΑΤΟ) στην Αρκτική είναι η πηγή των συνεχιζόμενων συζητήσεων στην συμμαχία. Παρά το γεγονός ότι το 2010 η Στρατηγική Αντίληψη του ΝΑΤΟ, επικαιροποιήθηκε αναγνωρίζοντας τις νέες προκλήσεις ασφαλείας της συμμαχίας, όπως είναι ο κυβερνοχώρος και η ενεργειακή ασφάλεια, η ασφάλεια της Αρκτικής δεν είχε συμπεριληφθεί. Στην πραγματικότητα, η λέξη «Αρκτική» δεν μπορεί να βρεθεί ούτε το 2010 στην νέα Στρατηγική Αντίληψη, ούτε σε οποιαδήποτε δήλωση της συνόδου κορυφής του ΝΑΤΟ το 2014 στην Ουαλία.
Από την άλλη πλευρά η Νορβηγία κατέχει ηγετική θέση στην προώθηση του ρόλου του ΝΑΤΟ στην Αρκτική. Είναι η μόνη χώρα στον κόσμο που έχει μόνιμο στρατιωτικό αρχηγείο πάνω από τον Αρκτικό Κύκλο. Παρά το γεγονός ότι η Νορβηγία έχει συνεισφέρει με στρατεύματα στο Ιράκ και το Αφγανιστάν, και ήταν ένα από τα επτά μέλη του ΝΑΤΟ που συμμετείχε στις αεροπορικές επιδρομές κατά τη διάρκεια της εκστρατείας της Λιβύης, οι ένοπλες δυνάμεις της είναι μικρές σε αριθμό για την δημιουργία ικανής δύναμης για την ασφάλεια στην Αρκτική . Οι Νορβηγοί έχουν επενδύσει σε μεγάλο βαθμό στην Αρκτική σε αμυντικές εγκαταστάσεις. Η Νορβηγική κυβέρνηση, τόσο στρατιωτικά και πολιτικά, επιθυμεί να δει το ΝΑΤΟ να παίζει μεγαλύτερο ρόλο στην Αρκτική.
Η νορβηγική θέση σχετικά με το ρόλο του ΝΑΤΟ στην Αρκτική βρίσκεται σε αντίθεση με την θέση του Καναδά. Όπως η Νορβηγία, και ο Καναδάς έχει επενδύσει σε μεγάλο βαθμό σε αμυντικές εγκαταστάσεις στην περιοχή αυτήν . Σε αντίθεση με την Νορβηγία, οι Καναδοί έχουν καταστήσει σαφές ότι δεν θέλουν το ΝΑΤΟ να συμμετέχει στην Αρκτική. Σε γενικές γραμμές, υπάρχει ανησυχία στο εσωτερικό του Καναδά, ότι οι χώρες εκτός Αρκτικής, αλλά εντός ΝΑΤΟ ευνοούν μια συμμαχία με ρόλο στην Αρκτική, διότι θα τους παρείχε επιρροή σε μια περιοχή όπου διαφορετικά δεν είχαν καμία δουλεία .
Το ΝΑΤΟ έχει δεσμευτεί να υπερασπίζεται την εδαφική ακεραιότητα όλων των μελών του , συμπεριλαμβανομένου και του εδάφους στην Αρκτική. Αυτός είναι ο λόγος που η συμμαχία πρέπει να εργαστεί σκληρά για να ξεπεράσει τις εσωτερικές διαφορές της σχετικά με το ρόλο του ΝΑΤΟ στην περιοχή της Αρκτικής.
Η συμμετοχή σε στρατιωτικές ασκήσεις πάνω από τον Αρκτικό Κύκλο, όπως η άσκηση Cold Response 2014, είναι ζωτικής σημασίας να διασφαλιστεί ότι η Συμμαχία είναι έτοιμη να αντιμετωπίσει τις πιθανές απειλές, για την ασφάλεια της Αρκτικής. Οι ΗΠΑ θα πρέπει επίσης να εξετάσουν την φιλοξενία ασκήσεων του ΝΑΤΟ στην Αλάσκα.
Η Ακτοφυλακή των ΗΠΑ (USCG) έχει την κύρια ευθύνη για τις αρκτικές θάλασσες των ΗΠΑ. Επί του παρόντος, η USCG δεν έχει χρηματοδοτηθεί επαρκώς για να εκτελέσει τα καθήκοντα που απαιτούνται για να κρατήσει την περιοχή του Αρκτικού Αμερικής ασφαλής και να επιβάλει την κυριαρχία των ΗΠΑ στην περιοχή.
Δεδομένου ότι η Ρωσία συνεχίζει να αναπτύσσεται και αυξάνει συνεχώς τις στρατιωτικές της δυνατότητες στην περιοχή της Αρκτικής, οι ΗΠΑ και οι σύμμαχοί τους πρέπει να παρακολουθούν στενά αυτές τις δραστηριότητες. Στην Αρκτική, η κυριαρχία ισούται με την ασφάλεια και την σταθερότητα. Ο σεβασμός της εθνικής κυριαρχίας των άλλων χωρών στην Αρκτική, διατηρώντας παράλληλα τη δυνατότητα να επιβάλλουν τη δική τους κυριαρχία θα εξασφαλίσει ότι οι πιθανότητες πιθανών ένοπλων συγκρούσεων στην περιοχή θα παραμείνουν σε χαμηλά επίπεδα.
Σύμφωνα με άρθρο μας στο Pentapostagma.gr, η Αρκτική , η Ευρώπη , η Ουκρανία, η Μεσόγειο θάλασσα, η Μέση Ανατολή, αποτελούν απλά γεωγραφικά σημεία όπου συγκρούονται τα πανίσχυρα συμφέροντα Ρωσίας και ΗΠΑ. Ο κόσμος «ξαναμοιράζεται», μετά το 1945 και την Γιάλτα, αυτό είναι ξεκάθαρο. Η Ρωσία και οι ΗΠΑ, είναι μόνες που συμμετέχουν όπως και τότε, η Κίνα, και πιθανόν η Ινδία θα αποτελέσουν τα νέα μέλη του κλάμπ των ισχυρών του κόσμου.
pentapostagma.gr


Πηγή: http://www.pentapostagma.gr/2015/01/%ce%b7-%cf%81%cf%89%cf%83%ce%b9%ce%ba%ce%ae-%cf%83%cf%84%cf%81%ce%b1%cf%84%ce%b9%cf%89%cf%84%ce%b9%ce%ba%ce%ae-%ce%b4%cf%81%ce%b1%cf%83%cf%84%ce%b7%cf%81%ce%b9%cf%8c%cf%84%ce%b7%cf%84%ce%b1-%cf%83.html#ixzz3NfOyKSTZ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου