ΣΥΝΟΛΙΚΕΣ ΠΡΟΒΟΛΕΣ

Σάββατο 10 Ιανουαρίου 2015

Εβαλε φρένο στην πτώση το Χρηματιστήριο

ΠΗΓΗ : "  http://www.euro2day.gr   " 

2
 0 3+10 0
Ανοδική αντίδραση μετά από τρεις συνεχόμενες πτωτικές συνεδριάσεις στο ΧΑ. Ποιες μετοχές εμφανίζουν διψήφιες απώλειες από τις αρχές του έτους. «Κλειδι» οι τράπεζες, ποια είναι τα επόμενα κρίσιμα όρια. «Κόκκινη» η πρώτη εβδομάδα του έτους.
Στο χθεσινό μετασυνεδριακό σχόλιο, μεταξύ άλλων, ο Απόστολος Μάνθος (Δυναμική ΑΧΕΠΕΥ) ανέφερε: "Η διατήρηση του αδιάσπαστου της ζώνης 760 - 735 είναι πολύ πιθανό να δώσει μια ανοδική ανάσα προς το επίπεδο αντίστασης των 810 με 840 μονάδων δοκιμάζοντας έτσι τα νεύρα και τις αντοχές των καθοδικών παικτών. Για να αλλάξει κάτι συνταρακτικά στη στρατηγική των 'Bears', θα πρέπει ο Γενικός Δείκτης να 'αρπάξει' ανοδικά τις 900 μονάδεςγεγονός, όπου φαίνεται προς το παρόν, δίχως τον κατάλληλο πολιτικό καταλύτη, ως 'όνειρο θερινής νυκτός".
Με αυτά τα τεχνικά δεδομένα κινήθηκε η σημερινή συνεδρίαση και σε αυτά θα πρέπει να προστεθεί ότι το Χ.Α. ερχόταν από τρεις συνεχόμενες πτωτικές συνεδριάσεις, με τον Γενικό Δείκτη να "μετρά" αθροιστικές απώλειες 8,92% και τον Τραπεζικό δείκτη απώλειες 8,95%.

Από την αρχή του χρόνου, παρά το γεγονός ότι η πρώτη συνεδρίαση τους έτους ήταν με θετικό πρόσημο και μέχρι χθες, η κεφαλαιοποίηση του Χ.Α. είχε μειωθεί 3,5 δισ ευρώ, ενώ με σημεία αναφοράς την 31η Δεκεμβρίου και την χθεσινή συνεδρίαση, έξι τίτλοι του FTSE25 σημείωναν διψήφιες απώλειες: ΔΕΗ (-11,85%), Εθνική (-14,97%), Ελλάκτωρ (-14,55%), ΕΥΔΑΠ (-17,12%), Motor Oil (-12,92%), Jumbo (-16,84%).
Μικρότερες απώλειες σημείωναν και οι υπόλοιπες θεωρούμενες Δεικτοβαρείς μετοχές, πλην της Πειραιώς που ήταν ο μοναδικός τίτλος του 25αρη, ο οποίος από την αρχή του χρόνου σημείωνε θετική μεταβολή (+2,09%), την οποία και ακύρωσε σήμερα γυρίζοντας σε απώλειες 0,33%.
Με τα παραπάνω να έχουν ήδη αποτυπωθεί στις αποτιμήσεις και με τους βασικούς δείκτες του Χ.Α. να κινούνται σε χαμηλά από 2,5 έως 28 ετών (Τραπεζικός δείκτης), επόμενο ήταν κατά την σημερινή, τελευταία συνεδρίαση της εβδομάδας να επιχειρηθεί ανοδική αντίδραση, έστω και τεχνικού χαρακτήρα, που θα βοηθούσε τους "long" εγκλωβισμένους να πάρουν κάποιες "αναπνοές" και η οποία δεν αποκλείεται να έχει και βραχύβια συνέχεια, προκειμένου να κλείσουν, ή να μετακυλιστούν θέσεις, εν όψει της ερχόμενης Παρασκευής, όπου και λήγουν, στο Χ.Π.Α., τα συμβόλαια Ιανουαρίου.
Άλλωστε και σύμφωνα με τον "άγραφο νόμο" των Αγορών, για να μπορούν κάποιοι να συνεχίσουν να ρευστοποιούν, θα πρέπει να υπάρχουν και σχετικοί αγοραστές. Και αυτοί εξελίσσονται σε "σπάνιο είδος" σε μία Αγορά που κινείται κάθετα, σε χαμηλότερα επίπεδα.
Συμπερασματικά, η σημερινή αντίδραση έδωσε χρόνο σε Χ.Α. και τιμές και βέβαια δημιούργησε ένα ανοδικό "πλατύσκαλο", αγνώστου διαρκείας, πριν επιστρέψει δριμύτερη η επιφυλακτικότητα.
Άλλωστε ήταν κοινό μυστικό, ότι δύο κλεισίματα του Γενικού Δείκτη χαμηλότερα των 750 μονάδων, θα ανέβαζαν, εντυπωσιακά, στροφές στην κρατούσα πτωτική τάση.
Από την άλλη, απομένουν μόλις 10 συνεδριάσεις μέχρι την εκλογική αναμέτρηση της 25ης Ιανουαρίου και δεν είναι μακριά η ημέρα που ο χρόνος θα αρχίσει να πιέζει ασφυκτικά, όσους έχουν αποφασίσει περαιτέρω μείωση θέσεων, με ότι αυτό μπορεί να συνεπάγεται.
Ο Τραπεζικός κλάδος θα παραμείνει ο "σηματωρός" στην Αγορά και κυρίως οι τίτλοι των Πειραιώς καιAlpha Bank, που προσπαθούν να πείσουν ότι έχουν δημιουργήσει ισχυρή τεχνική στήριξη στα 0,4100 - 0,4000 ευρώ, η Alpha Bank και στα 0,9000 - 0,8500 ευρώ η Πειραιώς. Αντίθετα δεν διαφαίνεται "πάτωμα" στήριξης για Εθνική και Eurobank, καθώς και οι δύο τίτλοι έρχονται από συνεχόμενα ιστορικά χαμηλά.
Άρα, αν παραβιαστούν τα παραπάνω όρια για Alpha Bank και Πειραιώς, αυτό θα είναι ισχυρή ένδειξη ότι επέρχεται νέο κύμα πωλήσεων, το οποίο, πιθανότατα, θα επιφέρει και γενικότερο "sell off".
Σύμφωνα με τα ημερήσια διαγράμματα και όσον αφορά τον Γενικό Δείκτη, οι 785 - 790 μονάδες, είναι μία πρώτη αντίσταση, ενώ ακολουθούν οι 810 - 820 μονάδες.

Το ημερήσιο διάγραμμα του Γενικού Δείκτη

Το "stop" στο "intraday short" είναι στις 793 μονάδες για τον Γενικό Δείκτη και στις 255 μονάδες για τον FTSE25.
Από την άλλη, η σημερινή ανοδική αντίδραση της spot Αγοράς, ανάγκασε τους εμπλεκόμενους στην Αγορά Παραγώγων να μειώσουν κάπως τις υπάρχουσες υποτιμήσεις για τα συμβόλαια του δείκτη σε Ιανουάριο και Φεβρουάριο, όμως η κίνηση αυτή δεν συνοδεύτηκε με αυξημένες συναλλαγές, ένδειξη ότι οι "απαισιόδοξοι" του Χ.Π.Α. συνεχίζουν να εκτιμούν ότι έχουν τον απόλυτο έλεγχο της κατάστασης.
Στα υψηλά ημέρας ο Γενικός Δείκτης "είδε" τις 784,33 μονάδες (+2,98%) και ο Τραπεζικός τις 92,84 (+4,09%).
Τα μεγαλύτερα ενδοσυνεδριακά κέρδη, από τον 25αρη, βρέθηκαν να σημειώνουν οι Αεροπορία Αιγαίου (6,90 ευρώ, +7,81%), Eurobank (0,1880 ευρώ, +5,62%), Jumbo (7,67 ευρώ, +8,64%) και ΟΠΑΠ (8,58 ΕΥΡΏ, +5,93%).
Μόλις δύο "κόκκινους" τίτλους, έχει να επιδείξει σαν τελική εικόνα το ταμπλώ του FTSE25 και πιο συγκεκριμένα τους Πειραιώς (-2,37%) και ΟΤΕ (-0,59%). Σε νέο ιστορικό χαμηλό έκλεισε το warrant της Πειραιώς.

To ημερήσιο διάγραμμα του ΓΔ

Μικρή αποκλιμάκωση των πιέσεων και στην Αγορά ομολόγων, με τις αποδόσεις για τα Ελληνικά Κρατικά ομόλογα να διαμορφώνονται ως εξής: 10ετες (10,06%), 5ετες (11,23%) και 3ετες (13,17%).
Σε κάθε περίπτωση και για τις αμέσως επόμενες συνεδριάσεις, η "ερώτηση του εκατομμυρίου" είναι η "ποιότητα" και η "ταυτότητα" των σημερινών αγοραστών και αν αυτοί προχώρησαν σε τοποθετήσεις με ορίζοντα μακρύτερο του Τ+2 (!)
Απόλυτα επιφυλακτική δηλώνει η συντριπτική πλειονότητα των εγχώριων αναλυτών, επισημαίνοντας ότι η Αγορά θα παραμείνει σε πτωτική αναμονή, παρακολουθώντας δηλώσεις και αναλύσεις που αφορούν την επόμενη ημέρα για την Ελληνική Οικονομία και τιμολογώντας τα πιθανά μετεκλογικά σενάρια.
Από την άλλη, οι αναλυτές δεν παραλείπουν να επισημάνουν ότι μέχρι να αυξηθεί η ορατότητα, όσον αφορά τις εγχώριες πολιτικές εξελίξεις, η εγχώρια Χρηματιστηριακή Αγορά θα συνεχίσει να κινείται με βάση την ψυχολογία και την τρέχουσα ειδησεογραφία και όχι με βάση τα θεμελιώδη των εισηγμένων και τα τεχνικά δεδομένα.
Η σημερινή συνεδρίαση ολοκλήρωσε και την πρώτη χρηματιστηριακή εβδομάδα. Σε μόλις τέσσερις συνεδριάσεις, ο Γενικός Δείκτης "πρόλαβε" να χάσει 6,78% και ο Τραπεζικός 7,33%. Από την αρχή του χρόνου ο Γενικός Δείκτης σημειώνει απώλειες 5,64% και ο Τραπεζικός απώλειες 5,61%.
Η μέση ημερήσια μικτή αξία συναλλαγών ενισχύθηκε κατά 38,5% και έφθασε τα 83,5 εκατ. ευρώ.

Τι σχολιάζουν οι αναλυτές

-Βαγγέλης Σιούτης
Η πτωτική διάσπαση της στήριξης των 810 μονάδων αύξησε τις ρευστοποιήσεις και οδήγησε τον Γενικό Δείκτη στην επόμενη στήριξη του στην περιοχή των 750 μονάδων, επισημαίνει ο Βαγγέλης Σιούτης.
Για την διατήρηση αυτής της στήριξης θα πρέπει ο Δείκτης να δείξει δυναμική και να επανέλθει άμεσα πάνω από τις 810 μονάδες. Σε περίπτωση αδυναμίας αντίδρασης πάνω από αυτό το επίπεδο, η διάσπαση των 750 μονάδων είναι το πιο πιθανό σενάριο, με επόμενη περιοχή στήριξης τις 650 μονάδες.
Θολό παραμένει το τοπίο για την Ελληνική Χρηματιστηριακή Αγορά ενόψει των εκλογών και την αβεβαιότητα που προκαλεί το αποτέλεσμα τους. Ερωτήματα για το αν προκύψει σταθερή Κυβέρνηση και ποιο θα είναι το αποτέλεσμα των διαπραγματεύσεων με τους πιστωτές, δεν μπορούν να απαντηθούν με συνέπεια η διατήρηση ρευστότητας να είναι το ζητούμενο για τους επενδυτές.
Οι κεφαλαιοποιήσεις έχουν υποχωρήσει σημαντικά, προσφέρονται για σταδιακή δημιουργία θέσεων από μακροπρόθεσμους επενδυτές, αλλά βραχυπρόθεσμα τη θέση των θεμελιωδών έχει πάρει η πολιτική αβεβαιότητα.
"Για να γίνει αντιληπτό σε ποια επίπεδα βρίσκεται ο Γενικός Δείκτης, να αναφέρουμε ότι εκτός από το 2012 (που είδαμε και το χαμηλό των 471 μονάδων) τα τρέχοντα επίπεδα τα έχουμε συναντήσει ξανά το 1993 ενώ για τον Τραπεζικό δείκτη πρέπει να ανατρέξουμε στο 1987" αναφέρει ο υπεύθυνος συναλλαγών της Guardian Trust ΑΧΕΠΕΥ.
-Μάνος Χατζηδάκης
Σε χαμηλή πτήση κινήθηκαν οι μετοχές την εβδομάδα που ολοκληρώθηκε στο Χρηματιστήριο Αθηνών, σημειώνοντας την τρίτη συνεχόμενη πτωτική εβδομαδιαία μεταβολή, τονίζει ο Μάνος Χατζηδάκης.
Από την αρχή της χρονιάς φαίνεται ότι οι Ελληνικές μετοχές θα ακολουθήσουν αυτόνομη πορεία, καθώς οι επενδυτές φαίνεται να εστιάζουν στις εγχώριες πολιτικές εξελίξεις και λιγότερο στο εξωτερικό ή τις ανακοινώσεις ποσοτικής χαλάρωσης της ΕΚΤ. Αυτό που έχει αλλάξει από πέρυσι είναι η ένταση της μεταβλητότητας, καθώς ακόμα δεν έχει υπάρξει η τυπική συνεδρίαση σταθεροποίησης.
Η νευρικότητα είναι έκδηλη, οι διακυμάνσεις κινούνται σε μεγάλο βάθος τιμών και ακόμα δεν έχει διαπιστωθεί εξάντληση των συναλλακτικών όγκων.
Είναι ακόμα ενδεικτικό ότι σε Δεικτοβαρείς εταιρείες που βρίσκονται πολύ κοντά στα ιστορικά χαμηλά τους (Εθνική Τράπεζα, Τράπεζα Πειραιώς, Βιοχάλκο, Ελληνικά Πετρέλαια και ΜΙG) η προσφορά τίτλων δεν παρουσιάζει κάποια κόπωση, ενώ η πίεση σταδιακά βγαίνει και σε μετοχές που μέχρι πρότινος είχαν διαφοροποιηθεί αισθητά από την υπόλοιπη αγορά (Jumbo, Aegean, FF Group).
Οι διακυμάνσεις τροφοδοτούνται σχεδόν αποκλειστικά από τις ανησυχίες που αφορούν την επόμενη ημέρα των εκλογών. Αφενός το σχήμα που θα κυβερνήσει μετά τις 25 Ιανουαρίου, αφετέρου το πρόγραμμα που θα εφαρμόσει, αποτελούν τις κυριότερες προτεραιότητες ενδιαφέροντος της επενδυτικής κοινότητας. Καθημερινά δε, υπάρχει σταθερή ροή αναλύσεων από το σύνολο των επενδυτικών οίκων που παρακολουθεί την Ελληνική Αγορά ενσωματώνοντας και αναλύοντας κάθε νέα πληροφορία ή δημοσκοπική τάση.
Αν και οι συγκλίνουσες απόψεις κάνουν λόγο για συγκυβέρνηση δύο ή τριών κομμάτων, η χρονική απόσταση από την ημερομηνία των εκλογών αφήνει ακόμα ανοικτά πολλά ενδεχόμενα που αφορούν τις ισορροπίες που θα διαμορφωθούν, αλλά και την στρατηγική εκλογή του τρίτου κόμματος.
Τεχνικά, ο Γενικός Δείκτης έχασε σχετικά εύκολα τις 800 μονάδες και η "αναπήδηση" από την περιοχή των 750 μονάδων έχει τον χαρακτήρα της τεχνικής διόρθωσης.
Αν και η Αγορά δεν εισήλθε σε έντονα υποτιμητικές ζώνες, στους ταλαντωτές η γρήγορη υποχώρηση των τιμών από την αρχή του έτους έδωσε λόγους αντίδρασης χωρίς να αλλάζει επί του παρόντος την κυρίαρχη πτωτική τάση.
Για να συμβεί κάτι τέτοιο θα πρέπει ο Γενικός Δείκτης να υπερβεί τις 870 μονάδες, ή να αναλώσει ικανό χρόνο στα επίπεδα των 800 μονάδων ώστε οι βραχυχρόνιοι κινητοί μέσοι να προσεγγισθούν παθητικά.
"Υπό τις παρούσες συνθήκες και με βάση την πρόσφατη διαγραμματική εικόνα οι 800 μονάδες μάλλον τείνουν να αποτελέσουν το πέρας της ανοδικής διόρθωσης από τις 757 μονάδες, σενάριο το οποίο ενισχύεται και από τα επιμέρους διαγράμματα που συνθέτουν την συνολική εικόνα" είναι η εκτίμηση του υπεύθυνου του τμήματος ανάλυσης της Beta Sec.

Οι διεθνείς οικονομικές εξελίξεις

Το "πράσινο" επικράτησε στις μεγάλες Ασιατικές Αγορές, όπου ξεχώρισε το +1,56% για τον δείκτη ASX 200, ενώ με αρνητικό πρόσημο έκλεισε η Shanghai (-0,24%).
Κινήσεις κατοχύρωσης κερδών στην Ευρώπη, αλλά και στο ξεκίνημα της συνεδρίασης στην Wall Street.
Πιέζεται χαμηλότερα το πετρέλαιο, προσπαθεί να αντιδράσει από τα πρόσφατα χαμηλά το ευρώ, ενώ σημαντικά κέρδη σημειώνει ο χρυσός.
Στην περίπτωση του πολύτιμου μετάλλου η βραχυπρόθεσμη τάση έχει γυρίσει σε ανοδική, με τις επόμενες αντιστάσεις να εντοπίζονται στα $1222 και $1232. Σε περίπτωση επιστροφής χαμηλότερα των $1205, επόμενες στηρίξεις στα $1180 και $1167.
Ξεκινώντας από την Ασία, ο δείκτης τιμών καταναλωτή στην Κίνα, σημείωσε αύξηση 1,5% το Δεκέμβριο, σε σχέση με το αντίστοιχο διάστημα πέρσι, από 1,4% αύξηση το Νοέμβριο, σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία της στατιστικής υπηρεσίας. Τα στοιχεία ήταν σύμφωνα με τις εκτιμήσεις των οικονομολόγων της "Wall Street Journal". Σε μηνιαία βάση, ο δείκτης τιμών καταναλωτή αυξήθηκε 0,3% το Δεκέμβριο.
Ερχόμενοι στην Ευρώπη, "βουτιά" έκαναν οι Γερμανικές εξαγωγές τον Νοέμβριο, ενώ πτωτικά κινήθηκε και η βιομηχανική παραγωγή. Οι εποχικά προσαρμοσμένες εξαγωγές υποχώρησαν για δεύτερο συνεχόμενο μήνα, κατά 2,1% τον Νοέμβριο, ενώ οι εισαγωγές αυξήθηκαν κατά 1,5%, περιορίζοντας το εμπορικό πλεόνασμα στα 17,7 δισ. ευρώ, σύμφωνα με τα στοιχεία που ανακοινώθηκαν από την Ομοσπονδιακή Στατιστική Υπηρεσία της Γερμανίας. Οικονομολόγοι που συμμετείχαν σε δημοσκόπηση του Reuters προέβλεπαν μείωση των εξαγωγών κατά μόλις 0,2%.
Παράλληλα, στοιχεία που δημοσιοποίησε το Υπουργείο Οικονομίας της Γερμανίας έδειξαν πως η βιομηχανική παραγωγή μειώθηκε κατά 0,1%. Οι οικονομολόγοι ανέμεναν αύξηση κατά 0,4%.
Σημαντικές πιέσεις δέχεται το Ισπανικό Χρηματιστήριο, λόγω της μετοχής της Banco Santander. Η τελευταία ανακοίνωσε, χθες, την ολοκλήρωση της ΑΜΚ, ύψους 7,5 δισ. ευρώ. Η Τράπεζα διέθεσε 1,2 δισεκατομμύρια μετοχές στην τιμή των 6,18 ευρώ. Η τιμή διάθεσης αντιπροσώπευε 10% discount από το χθεσινό κλείσιμο.
Στελέχη της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας παρουσίασαν στους διοικητές των Κεντρικών Τραπεζών, μοντέλα για την αγορά assets με επενδυτική διαβάθμιση ύψους 500 δισ. ευρώσύμφωνα με πηγή του Bloomberg. Σύμφωνα με το πρακτορείο παρουσιάστηκαν διάφορες επιλογές ποσοτικής χαλάρωσης, συμπεριλαμβανομένης της αγοράς μόνο ομολόγων με διαβάθμιση έως "ΑΑΑ-", ή τουλάχιστον έως "ΒΒΒ-". 
Η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα θα καθυστερήσει την ανακοίνωση νέων μέτρων χαλάρωσης δήλωσε το μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου, Ardo Hansson, τονίζοντας πως ακόμα δεν έχουν αξιολογηθεί τα αποτελέσματα των τελευταίων κινήσεων της Κεντρικής Τράπεζας και ότι η Ελληνική πολιτική κρίση καθιστά πιο δύσκολη την αγορά κρατικών ομολόγων. Οποιοδήποτε πρόγραμμα αγορών ανακοινωθεί αυτόν τον μήνα δεν θα πρέπει να περιλαμβάνει Ελληνικά Κρατικά ομόλογα, τόνισε ο ίδιος.
Μεταφερόμενοι στις ΗΠΑ, η Οικονομία δημιούργησε 252.000 νέες θέσεις εργασίας το Δεκέμβριο και το ποσοστό της ανεργίας υποχώρησε στο 5,6% από 5,8%. Οι αναλυτές προέβλεπαν ότι η ανεργία θα μειωθεί στο 5,7% και ότι θα δημιουργηθούν 230.000 νέες θέσεις εργασίας. Σύμφωνα με το Marketwatch, η Αμερικάνικη Οικονομία δημιούργησε 2,95 εκατομμύρια νέες θέσεις εργασίας το 2014. Πρόκειται για την καλύτερη επίδοση μετά το 1999.
Τεχνικά και όσον αφορά την εικόνα του S&P 500, η πρώτη στήριξη εντοπίζεται στις 2046 και η επόμενη στις 2040 - 2038 μονάδες. Καθοδική διάσπαση της παραπάνω ζώνης μπορεί να οδηγήσει τον δείκτη στις 2031 και 2024 - 2020 μονάδες. Από την άλλη, ανοδική διάσπαση των 2067 μονάδων θα δώσει "ανοδικά καύσιμα" για κίνηση προς τις 2089 και 2094 - 2098 μονάδες.

Επιστροφή στο ΧΑ

Παραμονή στην Ευρωζώνη ακόμη και με Κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ είναι το βασικό σενάριο της Commerzbank για την Ελλάδα, στο οποίο δίνει πιθανότητα 75%. Σύμφωνα με τη Γερμανική Τράπεζα, η Ελλάδα δεν θέλει να χάσει τη στήριξη της Ε.Ε. 
Την Τετάρτη 14 Ιανουαρίου 2015 θα διενεργηθεί Δημοπρασία Εντόκων Γραμματίων διάρκειας 13 εβδομάδων του Ελληνικού Δημοσίου, σε άυλη μορφή, ποσού 625 εκατομμυρίων ευρώ, λήξεως 17 Απριλίου 2015.
Επιστρέφοντας στα της σημερινής συνεδρίασης, ο Γενικός Δείκτης κινήθηκε μόνιμα με θετικό πρόσημο, αναρριχόμενος μέχρι τις 784,33 μονάδες (+2,98%). Στις 17.00 βρέθηκε στις 777,88 (+2,13%) και μέσω των τελικών δημοπρασιών έκλεισε στις 779,56 μονάδες με κέρδη 2,35%.
Ο τζίρος, ο χαμηλότερος των τελευταίων τριών συνεδριάσεων, προσγειώθηκε στα 69,4 εκατ. από τα οποία τα 14,2 εκατ. αφορούσαν προσυμφωνημένες συναλλαγές (ΟΠΑΠ, ΠΕΙΡ, ΜΠΕΛΑ, ΕΧΑΕ, ΑΛΦΑ, ΕΤΕ, ΚΥΠΡ, ΓΡΙΒ).
Συνολικά, άλλαξαν χέρια 79330900 τίτλοι, από τους οποίους οι 69620867 ήταν μετοχές του FTSE25.
Από τις μετοχές του 25αρη, δεν ήλθαν σε επαφή με το αρνητικό πρόσημο οι Εθνική, Αεροπορία Αιγαίου, ΔΕΗ, ΕΕΕ, Ελλάκτωρ, ΕΥΔΑΠ, Μυτιληναίος, ΟΛΠ, ΟΠΑΠ, Τέρνα Ενεργειακή, Τιτάν, Viohalco, MIG, Jumbo, Folli Follie Group.
Μέσω των τελικών δημοπρασιών, στο υψηλό ημέρας έκλεισαν οι Αεροπορία Αιγαίου, Ελλάκτωρ, Ελ. Πετρέλαια, Τιτάν, Grivalia και στο χαμηλό ημέρας η Πειραιώς.
Ικανοποιητική η τελική εικόνα με 72 ανοδικές μετοχές έναντι 32 πτωτικών, όμως η επιφυλακτικότητα που επικράτησε στα "χαμηλότερα στρώματα" του ταμπλώ, επέτρεψε σε μόνο 16 τίτλους να σημειώσουν κέρδη μεγαλύτερα του 4%.
Κινητικότητα σε Ιντρακόμ, Υγεία, Intralot και Kleeman.
Στις κεφαλαιοποιήσεις του Χ.Α., η Alpha Bank (5,656 δισ) πέρασε στην πρώτη θέση αφήνοντας δεύτερη την Πειραιώς (5,534 δισ). Από κοντά η ΕΕΕ (5,405 δισ), ενώ σε απόσταση ακολουθούν οι Εθνική (4,522 δισ) και ΟΤΕ (4,112 δισ).

--ΧΠΑ

Αλλαγή σκηνικού και στην Αγορά Παραγώγων, κατά την τελευταία συνεδρίαση της εβδομάδας, με σημαντική ανοδική αντίδραση, η οποία είχε σαν κυριότερο χαρακτηριστικό την αξιοπρόσεκτη συρρίκνωση των συναλλαγών τόσο στο συμβόλαιο του δείκτη, όσο και στα Σ.Μ.Ε. επί μετοχών (17.986 συμβόλαια).Συνεχίστηκαν οι μετακυλίσεις θέσεων.
Το συμβόλαιο του δείκτη υψηλής κεφαλαιοποίησης (συνολικά 7.801, 5.141 για τον Ιανουάριο, 2.660 για τον Φεβρουάριο και 0 για τον Μάρτιο - τιμή εκκαθάρισης για τον πρώτο μήνα, 245,75) κινήθηκε μεταξύ 239 και 248,5 μονάδων, μειώνοντας την υποτίμηση στο 1,25%, αν υπολογιστούν τα προς διανομή μερίσματα. Η υποτίμηση για το συμβόλαιο του δείκτη στον δεύτερο μήνα, μειώθηκε στο 2,5%.
Συνεχίστηκε ο αξιοπρόσεκτος δανεισμός τίτλων (157.500 Alpha Bank, 9.000 MIG, 6.136 Intralot, 18.000 Τιτάν, 125.047 Πειραιώς), ενώ συνεχίστηκαν οι συναλλαγές στα Σ.Μ.Ε. επί μετοχών με κυριότερες σε ΟΤΕ (908), ΔΕΗ (924), Alpha Bank (4.041), Εθνική (2.911), Πειραιώς (2.473), Eurobank (4.795), MIG (386), ΟΠΑΠ (442), ΕΧΑΕ (151), Μυτιληναίο (138), Jumbo (184), Τιτάνα (101).
Σύμφωνα με την Alpha Finance, η τεκμαρτή μεταβλητότητα ενός μηνός στα at-the-money δικαιώματα του δείκτη FTSE/ASE σκαρφάλωσε στο 70%, ενώ ο όγκος συναλλαγών διατηρήθηκε χαμηλά, στα 722 δικαιώματα (648 calls και μόλις 74 puts).
Σύμφωνα με το Χ.Α., δεν αναφέρθηκαν "ανοιχτές" πωλήσεις.
Επίσης δεν σημειώθηκε σημαντικό κλείσιμο θέσης "ανοιχτών" πωλήσεων.
Οι περισσότερο δανεισμένοι τίτλοι, μόνο από OTC καθώς το Χ.Α., πλέον, στην συγκεντρωτική κατάσταση του ΗΔΤ δεν δημοσιεύει τους δανεισμούς από την ΕΧΑΕ, είναι: Alpha Bank (37.675.444 τεμ.), Eurobank (9.259.289 τεμ.), Πειραιώς (25.007.228 τεμ.).
Ας σημειωθεί ότι 46.618 συμβόλαια του δείκτη, λήξεως Ιανουαρίου, δεν έχουν κλείσει, ούτε έχουν μετακυλιστεί θέσεις.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου