ΣΥΝΟΛΙΚΕΣ ΠΡΟΒΟΛΕΣ

Πέμπτη 12 Φεβρουαρίου 2015

Οδήγηση με αντιολισθητικές αλυσίδες - Τοποθέτηση και σωστή χρήση

1111111111 Rating 3.88 (4 Votes)



Αν για τον μέσο οδηγό οι αντιολισθητικές αλυσίδες κατά τους χειμερινούς μήνες είναι ένα ακόμη αξεσουάρ του αυτοκίνητου του, γι' αυτόν που ταξιδεύει συχνά το χειμώνα, ακόμη και σε δύσκολες διαδρομές θα πρέπει να αποτελούν αναπόσπαστο κομμάτι.


Συμβουλή μας:
δεν θα πρέπει να ξεκινήσει το ταξίδι, εάν δεν έχει διαπιστώσει ιδίοις όμμασι ότι οι χιονοαλυσίδες του βρίσκονται στο πορτ μπαγκάζ.
Το σημαντικότερο, όμως, είναι ο οδηγός να γνωρίζει το πως τοποθετούνται καθώς αρκετοί είναι εκείνοι που το αγνοούν και προσπαθούν να το ανακαλύψουν τη δύσκολη στιγμή. Φυσικό και επόμενο είναι να τα κάνουν... μούσκεμα!

Βασική προϋπόθεση είναι η επιλογή των καταλλήλων χιονοαλυσίδων για το αυτοκίνητό σας, πράγμα που γίνεται με την απλή αντιστοίχιση με τις διαστάσεις των ελαστικών.
Επόμενο βήμα είναι να γνωρίζει κανείς το που τοποθετούνται σύμφωνα με τον εκάστοτε κατασκευαστή.

Εμπρός ή πίσω;
Όπως ενδεχομένως να γνωρίζετε, η βασική αρχή είναι στους κινητήριους τροχούς, πράγμα που σημαίνει ότι αν το αυτοκίνητο είναι προσθιοκίνητο θα πρέπει να τοποθετηθούν εμπρός και στο πισωκίνητο, πίσω.
Αν για οποιοδήποτε λόγο δε γνωρίζετε πού μεταδίδεται η ισχύς του αυτοκινήτου σας, μη διστάσετε να ρωτήσετε κάποιον που το ξέρει -ακόμη και να τηλεφωνήσετε στην αντιπροσωπεία που το αγοράσατε- αφού είναι πολύ συνηθισμένο να βλέπουμε προσθιοκίνητα αυτοκίνητα με αλυσίδες πίσω ή το αντίστροφο!
Να σημειωθεί ότι στα τετρακίνητα αυτοκίνητα, συνήθως προτείνεται από τον κατασκευαστή να τοποθετούνται στους εμπρός κατευθυντήριους τροχούς, ώστε να επιτυγχάνεται καλύτερος έλεγχος.
Απαραίτητα, στη διαδικασία της τοποθέτησης, είνει ένα ζευγάρι γάντια τα οποία θα πρέπει να έχουμε πάντα μαζί μας, καθώς επίσης και ένας φακός που θα χρειαστεί στην περίπτωση που ταξιδεύουμε νύχτα.

Πότε τις βάζουμε και πώς τις χρησιμοποιούμε

  • Οι αντιολισθητικές αλυσίδες χρησιμοποιούνται μόνο όταν το οδόστρωμα είναι ολισθηρό.
  • Δεν αποφασίζουμε να βάλουμε αλυσίδες την τελευταία στιγμή, όταν το αυτοκίνητο γλιστράει και δεν προχωράει άλλο, γιατί θα διακόψουμε την κυκλοφορία στα διερχόμενα οχήματα και υπάρχει σοβαρός κίνδυνος ατυχήματος.
  • Αφού εκτιμήσουμε την κατάσταση, έχουμε προνοήσει να σταθμεύσουμε το αυτοκίνητό μας σε ασφαλές σημείο στην άκρη του δρόμου και ειδοποιούμε τους διερχόμενους οδηγούς με την τοποθέτηση του σχετικού τριγώνου και την ενεργοποίηση των alarm.
  • Πριν ξεκινήσουμε την τοποθέτηση θα πρέπει να γνωρίζουμε ότι οι τροχοί που θα τοποθετήσουμε τις αλυσίδες, πρέπει να είναι σε ευθεία, φυσικά σε περίπτωση που μιλάμε για προσθιοκίνητο αυτοκίνητο.
  • Όταν η διαδικασία ολοκληρωθεί, βάσει τον οδηγιών που αναφέρονται πιο κάτω, αλλά και του εγχειριδίου που υποχρεούται να σας δώσει το κατάστημα πώλησης, ελέγχουμε τις αλυσίδες τραβώντας κάποια από τα σημεία επαφής τους με το ελαστικό.
  • Οι σωστά τοποθετημένες αλυσίδες πρέπει να δείχνουν και να είναι «τεντωμένες»! Αν διακρίνετε αρκετό τζόγο, ξαναδοκιμάστε, αφού είναι πολύ πιθανό σε αντίθετη περίπτωση να φύγουν από τη θέση τους με πιθανές άσχημες συνέπειες για το αυτοκίνητο και κατ επέκταση την ασφάλειά σας.
  • Η ταχύτητα που ενδείκνυται να κινείται ένα όχημα όταν φέρει αντιολισθητικές αλυσίδες δεν θα πρέπει να ξεπερνά τα 20 με 30 χλμ/ώρα.

http://media-org.feed.gr/filesystem/images/20140130/low/newego_LARGE_t_77761_254102.JPG


Διαδικασία τοποθέτησης

1. Απλώνουμε τις αλυσίδες στο δρόμο και περνάμε το βασικό συρματόσχοινο από την εσωτερική πλευρά του ελαστικού.
2. Τραβάμε τις δύο άκρες του συρματόσχοινου προς τα πάνω αγκαλιάζοντας με την αλυσίδα το ελαστικό και ενώνουμε στο σημείο επαφής.
3. Εν συνεχεία και αφού έχουμε φέρει όλα τα μέρη των αλυσίδων εμπρός, ενώνουμε τις άκρες μεταξύ τους (με το κίτρινο χρώμα).
4. Τέλος, τεντώνουμε τις αλυσίδες περνώντας την μία άκρη τους σε αντικριστή πλευρά και ακολούθως την σφίγγουμε απέναντι από εκείνη.

Δείτε το αναλυτικό video  ΣΤΗΝ ΠΗΓΗ ΤΗΣ ΑΝΑΡΤΗΣΗΣ : http://blog.insurancemarket.gr  30-12-2014 έχει αναρτηθεί

Πριν βγούμε στο δρόμο 
* Ενημερωνόμαστε για τον καιρό και για την κατάσταση του οδικού δικτύου.
* Ελέγχουμε την καλή λειτουργία του αυτοκινήτου μας.
* Βεβαιωνόμαστε ότι το ρεζερβουάρ του αυτοκινήτου μας είναι γεμάτο καύσιμα.
* Φροντίζουμε να έχουμε μαζί μας αντιολισθητικές αλυσίδες και κουτί πρώτων βοηθειών.
* Έχουμε εφοδιαστεί με εξοπλισμό όπως αδιάβροχα, ομπρέλες, σφυρίχτρα, γαλότσες, φακό, κουβέρτες, νερό, αλλά και πρόχειρο φαγητό (αν είναι δυνατό).

Τι κάνουμε αν κολλήσουμε στο χιόνι  
* Δεν γκαζώνουμε για να απεγκλωβιστούμε, γιατί μπορεί οι τροχοί να εισχωρήσουν ακόμα πιο βαθιά, ειδικά σε πολύ χιονισμένα σημεία.
* Μετακινούμε δεξιά και αριστερά τους τροχούς μερικές φορές προκειμένου να διώξουμε το χιόνι από τους τροχούς.
* Ειδοποιούμε αμέσως τις αστυνομικές αρχές.
* Τοποθετούμε στην κεραία του ραδιοφώνου ένα ύφασμα με έντονο χρώμα για τον ευκολότερο εντοπισμό μας από τις διασωστικές ομάδες.
* Παραμένουμε στο αυτοκίνητο μας και ανάβουμε τη μηχανή για 10 λεπτά ανά ώρα.

Τι προσέχουμε όταν οδηγούμε σε χιόνι και πάγο
* Χρησιμοποιούμε πάντα τις αντιολισθητικές αλυσίδες όπου υπάρχουν ειδικές συνθήκες κυκλοφορίας (π.χ. παγετός).
* Μειώνουμε ταχύτητα και αφήνουμε αρκετή απόσταση από το προπορευόμενο όχημα για να μπορούμε να σταματήσουμε με ασφάλεια.
* Δεν φρενάρουμε απότομα γιατί υπάρχει κίνδυνος να εκτραπούμε της πορείας μας.
*Έχουμε αναμμένα τα φώτα πορείας για να γινόμαστε πιο εύκολα αντιληπτοί, ιδιαίτερα όπου δεν υπάρχει μεγάλη ορατότητα.
* Οδηγούμε με χαμηλή ταχύτητα για να ελέγχουμε καλύτερα το όχημά μας.
* Είμαστε ακόμα πιο προσεκτικοί όταν διασχίζουμε γέφυρες, ανισόπεδες διαβάσεις και δρόμους που δεν είναι πολυσύχναστοι.
* Αν οδηγούμε σε επαρχιακό δρόμο, αποφεύγουμε τους χιονισμένους χωματόδρομους.
* Έχουμε στο νου μας ότι συνήθως χρειάζεται μεγαλύτερος χρόνος για να ακινητοποιήσουμε το όχημά μας σε παγωμένο δρόμο.

Καλές διαδρομές!!!
- See more at: http://blog.insurancemarket.gr/car/tips/226-odigisi-me-antiolisthitikes-alusides-topothetisi-kai-swsti-xrisi?utm_source=FebruaryPercentage&utm_medium=FebruaryPercentage#sthash.PaNQwzis.dpuf

ΠΗΓΗ : "  http://blog.insurancemarket.gr   " 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου