ΣΥΝΟΛΙΚΕΣ ΠΡΟΒΟΛΕΣ

Κυριακή 8 Φεβρουαρίου 2015

Η Θεσσαλονίκη υποδέχεται τα... κουδούνια!

ΠΗΓΗ : "  http://roykoymoykoy.blogspot.gr    " 



Η Θεσσαλονίκη υποδέχεται τα... κουδούνια!
http://www.seleo.gr
makthes.gr
    Πάνω από 1.500 κωδωνοφόροι από την Ελλάδα και το εξωτερικό θα συμμετέχουν στην πομπή των κωδωνοφόρων από τον Λευκό Πύργο μέχρι την πλατεία Αριστοτέλους, που θα πραγματοποιηθεί την
Κυριακή 8/2. Η συγκεκριμένη δράση αποτελεί την κορύφωση μια σειράς εκδηλώσεων που ερευνά τα έθιμα της κωδωνοφορίας.
    Η υπεύθυνη της ομάδας δράσης "Δρόμοι του Κουδουνιού", Γιάννα Ευαγγελίδου, μίλησε στη "Μ" για τα έθιμα της κωδωνοφορίας: "Είναι ευγονικά έθιμα που τελούνται σε πολλά μέρη στην Ελλάδα, σε δύο διαφορετικές περιόδους μέσα στον χρόνο, την περίοδο του δωδεκαημέρου και την περίοδο της Αποκριάς.  Βέβαια, πρέπει να υπογραμμίσουμε ότι τα έθιμα της κωδωνοφορίας είναι μια άυλη πολιτιστική κληρονομιά που αφορά όλον τον ευρωπαϊκό χώρο".
    Στις προτεραιότητες της δράσης συμπεριλαμβάνονται η επιστημονική καταγραφή των δρώμενων, ιστορικά αλλά και στη σύγχρονη εξέλιξή τους, ο εκπαιδευτικός χαρακτήρας, καθώς και ο συνδυασμός τους με την ψυχαγωγία. Οικωδωνοφορίες, που έχουν γίνει πλέον θεσμός, στοχεύουν στο να έρθει ο αστός σε επαφή με την παράδοση και να δει τι συμβαίνει στα χωριά, καθώς και στην κοινή συνύπαρξη διαφορετικών ομάδων οι οποίες είναι μέρος μιας πολύ μεγάλης ομάδας, σύμφωνα με την κ. Ευαγγελίδου. Πέρσι η διοργάνωση παρουσίασε τα έθιμα που τελούνται στον ελλαδικό χώρο, ενώ φέτος θα συμμετέχουν και ομάδες από τη Σερβία, τη Βουλγαρία και την Τουρκία. "Την επόμενη χρονιά ελπίζουμε ότι θα έχουμε την οικονομική δυνατότητα να συνεργαστούμε και με άλλες χώρες όπως η Γερμανία, η Αυστρία και η Ελβετία. Φέτος έχουμε διπλάσιες ομάδες σε σχέση με πέρυσι", δηλώνει η Γιάννα Ευαγγελίδου για τη συνεχή επέκταση της διοργάνωσης.
    "Η ανταπόκριση του κοινού στις δράσεις της κωδωνοφορίας είναι εντυπωσιακή. Ο κόσμος της πόλης είναι ενθουσιασμένος που βλέπει τα δρώμενα για πρώτη φορά", τονίζει η κ. Ευαγγελίδου και καλεί το κοινό της Θεσσαλονίκηςνα συμμετέχει σ' αυτή τη μεγάλη γιορτή, να διασκεδάσει με την ψυχή του, να γεμίσει με εικόνες και να απολαύσει τους κουδουνιστικούς και μουσικούς ήχους. Η πομπή ομάδων κωδωνοφόρων θα διαρκέσει από τις 11 π.μ. έως τις 5 μ.μ. Θα ξεκινήσει από τον Λευκό Πύργο και θα φτάσει στην πλατεία Αριστοτέλους μέσω της παραλιακής οδού. Αναπαράσταση των δρώμενων θα γίνει στην πλατεία.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου