ΣΥΝΟΛΙΚΕΣ ΠΡΟΒΟΛΕΣ

Κυριακή 29 Μαρτίου 2015

Ίδρυσαν εταιρεία για να δανείζουν

Ίδρυσαν εταιρεία για να δανείζουν

  Εκτύπωση | 29 Μάρτιος 2015, 07:05 | Της Νάνσιας Παλάλα

Θέλουν δική τους τη διαχείριση ευρωπαϊκών δανείων οι μικρομεσαίοι

Πώς απαντούν οι τράπεζες στις κατηγορίες για πολυπλοκότητα διαδικασιών και παραχώρηση δανείων στους μεγαλοεπιχειρηματίες

ΠΕΡΝΑ από σαράντα κύματα μια αίτηση, λένε οι ΜΜΕ. Αυτό απαιτεί η Κεντρική και η Κυβέρνηση, απαντούν οι τράπεζες


Μεγάλες ήταν πάντοτε οι διαφορές που χώριζαν τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις (ΜΜΕ) και τις τράπεζες, σε σχέση με τη δανειοδότηση των πρώτων από τις δεύτερες, από κονδύλια τα οποία η ΕΕ και ειδικότερα η Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων (ΕΤΕπ) παραχωρεί στην Κύπρο για στήριξη των ΜΜΕ. Τα κονδύλια αυτά έρχονται στην Κύπρο μέσω της Κυβέρνησης, η οποία παίρνει μεγάλο μέρος των κεφαλαίων αυτών για παραχώρηση κινήτρων σε διάφορους τομείς της οικονομίας, υπό τη μορφή χορηγιών. Από τις γνωστότερες χορηγίες είναι αυτές της γυναικείας επιχειρηματικότητας, της ενθάρρυνσης ανάπτυξης τομέων πρωτοποριακών για την οικονομία, της ενθάρρυνσης επιχειρήσεων για εργοδότηση ανέργων και πολλές άλλες.


Τα υπόλοιπα κεφάλαια δίνονται αναλογικά στις τράπεζες, οι οποίες έχουν την ευθύνη να τα διαθέσουν με τον καλύτερο δυνατό τρόπο για στήριξη των ΜΜΕ μέσω δανειοδότησης, η οποία όμως πρέπει να διοχετευθεί σε επενδύσεις.

Σήμερα οι ΜΜΕ, όμως, χρειάζονται κυρίως κεφάλαια κίνησης, ώστε να μπορέσουν να μπουν ξανά στην αγορά. Χαρακτηριστική ήταν η δήλωση βουλευτή της ΕΔΕΚ την περασμένη Τρίτη στην Επιτροπή Εμπορίου της Βουλής.

«Οι ΜΜΕ -ανέφερε- χρειάζονται ψωμί κι εμείς τους δίνουμε παντεσπάνι», εννοώντας ασφαλώς ότι το επείγον για τις ΜΜΕ δεν είναι η επένδυση, αλλά η επιβίωσή τους μέσω της παροχής κεφαλαίων κίνησης.

«Καταλήγουν στους μεγάλους»

Οι ΜΜΕ υποστηρίζουν ότι τα κονδύλια από την ΕΤΕπ ή από οπουδήποτε αλλού έρχονται στην Κύπρο καταλήγουν σε μεγάλες επιχειρήσεις, λόγω του ότι δεν γίνεται διαχωρισμός ούτε και ξεχωριστή κατανομή για να επωφελούνται οι ίδιες. Μάλιστα, σε δηλώσεις του στην εφημερίδα μας, ο πρόεδρος του Συνδέσμου των Μικρομεσαίων Επιχειρήσεων (ΣΥΜΕΑ) Σταύρος Αλαμπρίτης προχώρησε σε μια καταγγελία, η οποία φυσικά απορρίπτεται από τις τράπεζες:
Ότι δηλαδή τα χρήματα που πήραν την τελευταία φορά οι τράπεζες από την ΕΤΕπ πριν από μερικούς μήνες δόθηκαν ως νέα χαμηλότοκα δάνεια στους μεγαλοφειλέτες, μεταφέρθηκαν στα παλιά μη εξυπηρετούμενα δάνειά τους, ώστε να αναδιαρθρωθούν, αφού έδωσαν υποθετικά έναντι μερικά εκατομμύρια, αποφεύγοντας έτσι τον κίνδυνο εκποιήσεων. Πέραν τούτου, όμως, και οι τράπεζες επωφελούνται, αφού δείχνουν ότι προχωρούν σε αναδιαρθρώσεις.

Μάλιστα, για τα τελευταία δάνεια από την ΕΤΕπ οι τράπεζες, σύμφωνα με τον κ. Αλαμπρίτη, έχουν συμπεριλάβει ως δικαιούχους και τις εταιρείες μεσαίας κεφαλαιοποίησης που εργοδοτούν ώς και 3.000 άτομα, δηλαδή όλες τις μεγάλες επιχειρήσεις.

Απορρίπτουν οι τράπεζες

Όπως προαναφέραμε, οι τράπεζες απορρίπτουν όλα όσα τους προσάπτονται και δίνουν με αριθμούς και στοιχεία τους τρόπους με τους οποίους διαθέτουν τα κονδύλια, παραδεχόμενες, ωστόσο, ότι τα κριτήρια είναι πολύ αυστηρά. Κι αυτό όχι επειδή οι ίδιες το θέλουν, αλλά επειδή:

1. Τα δάνεια από ευρωπαϊκά κονδύλια θεωρούνται ως κρατικές ενισχύσεις, αφού για να έρθουν στην Κύπρο χρειάζεται η υπογραφή της Κυβέρνησης, η οποία αναλαμβάνει ως εγγυητής και κατ’ επέκτασιν θέτει και τους όρους της παραχώρησης τους, και,

2. Τα δάνεια παραχωρούνται με βάση τις οδηγίες της Κεντρικής Τράπεζας, οι οποίες είναι πάρα πολύ αυστηρές.
«Θα πρέπει», είπε εκπρόσωπος τράπεζας στην εφημερίδα μας, «να είμαστε σίγουροι ότι η εταιρεία στην οποία θα δοθεί ένα δάνειο είναι βιώσιμη και ότι ο οφειλέτης θα το αποπληρώσει.

Θα δανείζατε κάποιον που δεν θα τα επιστρέψει;

Δίνοντας έμφαση στα λεγόμενά του ο ίδιος εκπρόσωπος έθεσε το ακόλουθο ερώτημα:

«Αν κάποιος φίλος ή γνωστός μου ζητήσει δανεικά 1.000 ευρώ, θα του τα δώσω μόνον αν γνωρίζω ότι θα μου τα επιστρέψει. Αν ξέρω ότι δεν θα μπορέσει να μου τα δώσει πίσω, σαφώς και δεν θα τον δανείσω. Αυτό ακριβώς κάνουν και οι τράπεζες. Αυτό ακριβώς ζητά και η Κεντρική».

Στις δηλώσεις του στην εφημερίδα μας ο Σταύρος Αλαμπρίτης είπε πως σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες τα κονδύλια στήριξης και ανάπτυξης ΜΜΕ διαχωρίζονται και κατανέμονται ξεχωριστά:

α) για τις μικρές επιχειρήσεις που εργοδοτούν από 1 - 49 άτομα, ή έχουν κύκλο εργασιών μέχρι 10 εκατομμύρια

β) για τις μεσαίες επιχειρήσεις που εργοδοτούν 50 - 249 άτομα, ή έχουν κύκλο εργασιών μέχρι 50 εκατομμύρια.

«Στην Κύπρο -είπε- δεν γίνεται διαχωρισμός, με αποτέλεσμα όλα ανεξαιρέτως τα χαμηλότοκα δάνεια να καταλήγουν στις μεγάλες επιχειρήσεις και συγκροτήματα εταιρειών που αποτελούνται από πολλές ΜΜΕ. Έχουμε πληροφόρηση από τις τράπεζες ότι δίνονταν τέτοια δάνεια και σε πολύ μεγάλες επιχειρήσεις που εργοδοτούν πέραν των 250 ατόμων. Αυτό το καταγγείλαμε στην Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα (ΕΚΤ). Όταν μάλιστα βρισκόταν στην Κύπρο ο εκπρόσωπος της ΕΚΤ ευθαρσώς ανέφερε ότι στην Κύπρο τα κονδύλια αυτά δεν καταλήγουν στον προορισμό τους».
Ο κ. Αλαμπρίτης υποστήριξε ότι τα τελευταία κονδύλια που δόθηκαν στην Κύπρο από την ΕΤΕπ στις εμπορικές τράπεζες και τον συνεργατισμό με κρατικές εγγυήσεις και πάλι πήγαν στους μεγάλους. «Ανασταλτικός παράγοντας -είπε- για πρόσβαση των μικρών οικογενειακών επιχειρήσεων και αυτοεργοδοτουμένων είναι τα απαιτούμενα έγγραφα, που για να συμπληρωθούν χρειάζονται ειδικοί λογιστές-ελεγκτές-χρηματοοικονομικοί σύμβουλοι, με σημαντικό και αποτρεπτικό κόστος.
Πρέπει, επίσης, να πεισθεί η τράπεζα (και είναι αποκλειστικά στην κρίση της) ότι η αιτούμενη επιχείρηση είναι βιώσιμη. Περαιτέρω, απαιτείται όπως ο αιτητής έχει διευθετημένες τις φορολογικές του υποχρεώσεις στο κράτος (φόροι εισοδήματος, Φ.Π.Α. και Τ.Κ.Α.). Είναι ξεκάθαρο ότι τα μέλη μας δεν έχουν καμία πιθανότητα έγκρισης δανείου, πλην ελαχίστων εξαιρέσεων».

Η Χρηματοδοτική ΣΥΜΕΑ

Για να αντιμετωπίσει τα προβλήματα αυτά, όπως τόνισε ο κ. Αλαμπρίτης, ο ΣΥ.Μ.Ε.Α. προχώρησε στην ίδρυση της «ΣΥΜΕΑ Χρηματοδοτικής Εταιρείας Στήριξης και Ανάπτυξης Μικρών Επιχειρήσεων Δημόσια Λτδ», για να στηρίξει οικονομικά τα μέλη του «που σύρονται στα δικαστήρια και φυλακίζονται για μερικές εκατοντάδες ή χιλιάδες ευρώ, που οφείλουν στις φοροσυλλεκτικές υπηρεσίες του κράτους».

«Η Χρηματοδοτική ΣΥΜΕΑ -είπε- έχει ήδη εγκεκριμένο καταστατικό και είναι εγγεγραμμένη ως δημόσια εταιρεία. Η δομή της παραπέμπει στην ίδρυση ουσιαστικά μιας νέας συνεργατικής εταιρείας των μικρών επιχειρήσεων και αυτοεργοδοτουμένων, με στόχο να προστατεύσει τα μέλη της από τη σύγχρονη τοκογλυφία, που έχει σύμμαχο την ανοχή ή και την αδιαφορία κράτους-πολιτείας και Κεντρικής Τράπεζας».

Κάθε μέλος του ΣΥ.Μ.Ε.Α. έχει το δικαίωμα να αγοράσει μια μόνο μετοχή αξίας €50, η οποία δίνει το δικαίωμα της συμμετοχής στη λήψη αποφάσεων για την πορεία αυτής της χρηματοδοτικής εταιρείας. Οι μετοχές δεν είναι εμπορεύσιμες ούτε μεταβιβάσιμες, παρά μόνο σε νομικούς κληρονόμους και κανένα μέλος δεν δικαιούται να αποκτήσει ή να κατέχει δεύτερη μετοχή. Σύμφωνα με τον κ. Αλαμπρίτη, τα μέλη του ΣΥ.Μ.Ε.Α. «δικαιούνται επίσης να αγοράσουν και συνήθεις μετοχές αξίας €1, που θα είναι προνομιακές στη δεύτερη μεγάλη έκδοση μετοχικού κεφαλαίου, που θα επιχειρηθεί σύντομα μέσω αναδόχου ΚΕΠΕΥ και φυσικά με ενημερωτικό δελτίο εγκεκριμένο από την Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς.
Στην πρώτη έκδοση προς τα μέλη αποκλειστικά του ΣΥ.Μ.Ε.Α. μπορούμε να αντλήσουμε μέχρι 5 εκατομμύρια βάσει της νομοθεσίας. Σε μια δεύτερη μεγάλη έκδοση, θα προσπαθήσουμε να αντλήσουμε όσο περισσότερα κεφάλαια μπορούμε, όχι μόνο από την Κύπρο αλλά και από το εξωτερικό, από τράπεζες, μεγάλους οργανισμούς, αλλά και Κυπρίους και Έλληνες της διασποράς. Ελπίζουμε ότι θα μπορέσουμε να συγκεντρώσουμε τελικά πέραν των 50 εκ. Αυτό που επιχειρούμε είναι πρωτοποριακό. Θα αναφέρουμε όμως ότι στην Αμερική, το 76% των χρηματοδοτήσεων που δίνονται σε επιχειρήσεις και νοικοκυριά δίνονται μέσω παρόμοιων με τη δική μας χρηματοδοτική εταιρεία και μόνο το 24% δίνονται μέσω τραπεζών. Στη Ευρώπη είναι περίπου το ανάποδο».

Όπως είπε ο Πρόεδρος του ΣΥΜΕΑ, έγιναν ήδη συναντήσεις με τον Υπουργό Οικονομικών και έχει ζητηθεί η εγγύηση του κράτους για δάνειο 25 εκ. από την ΕΤΕπ. Τέλος ανέφερε πως αμετάθετος στόχος του ΣΥΜΕΑ παραμένει όπως ένα μεγάλο μέρος των χαμηλότοκων δανείων από την ΕΤΕπ διοχετεύεται μέσω της Χρηματοδοτικής ΣΥΜΕΑ απευθείας στα μέλη της με χαμηλό επιτόκιο. Μακροχρόνιος στόχος είναι και η δυνατότητα αγοράς των δανείων των μελών του Συνδέσμου από άλλες τράπεζες.

Όλες οι λεπτομέρειες για τη Χρηματοδοτική θα ανακοινωθούν σε συνέντευξη Τύπου το Σάββατο 4 Απριλίου.

Τράπεζα Κύπρου: Τα δώσαμε όλα

Πώς, όμως, απαντούν οι τράπεζες σε ό,τι αφορά την παραχώρηση δανείων από την ΕΤΕπ στις ΜΜΕ; Απευθύναμε στην Τράπεζα Κύπρου, το Συνεργατισμό και την Ελληνική Τράπεζα κοινό ερωτηματολόγιο για τη διάθεση των κονδυλίων αυτών, ενώ ζητήσαμε και την άποψή τους για τα κριτήρια. Η Τράπεζα Κύπρου απάντησε ότι έχει ήδη διαθέσει τα κεφάλαια που πήρε πρόσφατα από την ΕΤΕπ σε πολύ σύντομο χρονικό διάστημα, μόλις 3 μήνες, ενώ η περίοδος παραχώρησής τους σε μικρομεσαίες επιχειρήσεις είναι δύο χρόνια. Υπήρξε, όμως, τεράστιο ενδιαφέρον και ήδη εγκρίθηκαν αιτήσεις, για συνολικά 70 εκ. Μέχρι στιγμής έχουν εκταμιευθεί 25 εκ. και αναμένεται ότι σύντομα θα εκταμιευθούν και τα υπόλοιπα.

«Λόγω ακριβώς της άμεσης ανταπόκρισης και της έγκρισης των αιτήσεων», είπε εκπρόσωπος της BOCY, «η ΕΤΕπ μας ενέκρινε άλλα 25 εκ. για δανειοδότηση ΜΜΕ, τα οποία θα πάρουμε αμέσως μόλις εκταμιευθούν τα 50 εκ. από το προηγούμενο πακέτο. Συνολικά, από το 2009 μέχρι και σήμερα η Τράπεζα Κύπρου έχει χορηγήσει 177 εκ., τα οποία έχουν ήδη διατεθεί για τους σκοπούς για τους οποίους ελήφθησαν, λόγω του ενδιαφέροντος των ΜΜΕ.

Στα παράπονα των δικαιούχων για πολύπλοκες διαδικασίες και αυστηρούς όρους, η Τράπεζα Κύπρου απαντά ότι τα κριτήρια παραχώρησης τέτοιων δανείων δεν διαφέρουν από τα κριτήρια χορήγησης όλων των άλλων δανείων. Όμως:

«Ενόψει του γεγονότος ότι τα ευρωπαϊκά δάνεια περιέχουν κρατικές ενισχύσεις, όντως η γραφειοκρατία είναι κάπως αυξημένη, αφού οι πελάτες καλούνται να υπογράψουν πρόσθετα έγγραφα, που έχουν σχέση με τις κρατικές ενισχύσεις και τις φορολογικές τους υποχρεώσεις. Αυτό προϋποθέτει ότι ο κάθε δανειολήπτης δεν πρέπει να έχει οποιαδήποτε υποχρέωση έναντι του Φόρου Εισοδήματος, των Κοινωνικών Ασφαλίσεων ή του ΦΠΑ. Πέραν τούτου, όμως, τηρούνται και οι οδηγίες της Κεντρικής Τράπεζας, που είναι αρκούντως αυστηρές και απαιτητικές. Τέλος, σημαντικό είναι οπωσδήποτε να διασφαλίζεται ότι κάθε δανειολήπτης θα είναι σε θέση να αποπληρώσει το δάνειο και ότι η επιχείρησή του είναι βιώσιμη», είπε εκπρόσωπος της BOCY.

«Σε αντίθεση με τα υπόλοιπα δάνεια -κατέληξε- αυτά που προέρχονται από κονδύλια της ΕΕ διέπονται από διαφορετικά κριτήρια, που είναι τα ίδια για όλες τις χώρες-μέλη. Από τα 177 εκ. που δόθηκαν μέχρι τώρα από την Τράπεζα Κύπρου, επωφελήθηκαν 847 μικρομεσαίες επιχειρήσεις».

Ελληνική: Τηρούμε τις οδηγίες της Κεντρικής

Από την Ελληνική Τράπεζα πληροφορηθήκαμε ότι από το 2009 μέχρι σήμερα η τράπεζα αυτή πήρε από την ΕΤΕπ συνολικά €93 εκ. Το 2009 έλαβε €28 εκ. για την Κύπρο και €30 εκ. για την Ελλάδα, το 2014 συμφώνησε για ποσό €35 εκ., ενώ το 2014 συμφωνήθηκε το ποσό €35 εκ.

Το ποσό των €28 εκ. που λήφθηκε το 2009 για τις εργασίες της Ελληνικής στην Κύπρο διατέθηκε σε 49 ΜΜΕ, οι οποίες δραστηριοποιούνται σε όλους τους τομείς της οικονομίας. Σε ερώτηση, πόσα κεφάλαια έχουν ληφθεί από την Ελληνική Τράπεζα την τελευταία φορά (προ μερικών μηνών), που η ΕΤΕΠ πρόσφερε κονδύλια στην Κύπρο για σκοπούς δανειοδότησης μικρομεσαίων επιχειρήσεων, η Ελληνική απάντησε ότι η συμφωνία με την ΕΤΕπ αφορά ποσό €35 εκ. Με σκοπό την έμπρακτη στήριξη των ΜΜΕ, η Ελληνική έχει προσθέσει άλλα €35 εκ. από δικά της κεφάλαια, αντί €11,7 εκ., που ήταν η υποχρέωσή της με βάση τη συμφωνία που έχει υπογραφεί.

Σε ερώτηση, αν υπάρχει ζήτηση για δάνεια από τις ΜΜΕ και αν ναι, πόσα δάνεια δόθηκαν και για ποιο ποσό, πηγές από την τράπεζα ανέφεραν ότι μετά την εξαγγελία του σχεδίου χρηματοδότησης ΜΜΕ και επιχειρήσεων μεσαίας κεφαλαιοποίησης σε συνεργασία με την ΕΤΕπ, τον Ιανουάριο 2015, υπάρχει αρκετά μεγάλο ενδιαφέρον της τάξης των 63 εκ., από τα 70 εκ. που είναι διαθέσιμα. Οι πρώτες εκταμιεύσεις αναμένονται μέχρι το τέλος Μαρτίου.

Αναφορά έγινε και στα παράπονα των ΜΜΕ, ότι η διαδικασία για τη λήψη δανείου είναι πολύπλοκη, ενώ διατυπώνονται και υποψίες ότι αυτό γίνεται σκόπιμα για να αποτρέπεται η ζήτηση. Η απάντηση που πήραμε είναι ότι οι διαδικασίες για τη λήψη δανείου ή ακόμα και την αναθεώρηση υφιστάμενων λογαριασμών παρατραβήγματος είναι σύμφωνες με τις οδηγίες της Κεντρικής Τράπεζας. «Προκειμένου», μας ελέχθη, «να εξεταστεί ένα αίτημα, χρειάζεται να στοιχειοθετηθεί η δυνατότητα αποπληρωμής και, ως εκ τούτου, πρέπει να προσκομιστούν πρόσφατοι ελεγμένοι λογαριασμοί, προβλέψεις ταμειακών ροών για τα επόμενα δύο χρόνια, όπως και άλλα πιστοποιητικά τα οποία η κάθε σωστή επιχείρηση μπορεί εύκολα να προσκομίσει».
Τέλος, σε παρατήρησή μας ότι η εντύπωση που επικρατεί είναι πως από την πλήρη χαλάρωση στην προσφορά δανείων, πριν από το μνημόνιο, οι τράπεζες έχουν φθάσει στο άλλο άκρο, αυτό της απόλυτης αυστηρότητας, γεγονός που δεν επιτρέπει στις ΜΜΕ αλλά και στις μεγάλες ακόμα επιχειρήσεις να ζητήσουν δάνεια, από την τράπεζα μας ελέχθη ότι: «Η Ελληνική έχει άνετη ρευστότητα και στοχεύει σε σημαντική αύξηση του δανειακού της χαρτοφυλακίου σε υγιείς επιχειρήσεις σε όλους τους τομείς της οικονομίας μέσα στο πλαίσιο της πολιτικής της. Οφείλει, ωστόσο, να ακολουθεί τις οδηγίες της Κεντρικής Τράπεζας».

Συνεργατισμός: Εισηγήσεις για απλοποιήσεις

Τέλος, από τη Συνεργατική Κεντρική Τράπεζα (ΣΚΤ), εκ μέρους και για λογαριασμό του Συνεργατικού Κινήματος, μας ελέχθη ότι συνήφθησαν τρεις συμφωνίες δανείων με την ΕΤΕπ και το Ευρωπαϊκό Ταμείο Επενδύσεων, με σκοπό τη χρηματοδότηση ΜΜΕ.

Η πρώτη συμφωνία υπεγράφη με την ΕΤΕπ το 2010 και ήταν ύψους €50 εκ. Το Σχέδιο τέθηκε σε λειτουργία στις 8 Μαρτίου 2010 και έληξε στις 15 Δεκεμβρίου 2012. Κάτω από το Σχέδιο παραχωρήθηκαν 249 δάνεια, συνολικού ύψους €50εκ., οι επιχειρήσεις επωφελήθηκαν κατά περίπου 2,30% σε σχέση με τα επιτόκια που επικρατούσαν στην αγορά. Κατά μέσο όρο το μέγεθος του κάθε δανείου ήταν €200.000, η διάρκεια 11,5 χρόνια και ο μέσος αριθμός υπαλλήλων ήταν 10 άτομα. Οι χρηματοδοτήσεις παραχωρήθηκαν σε όλους τους τομείς της οικονομίας (εκτός από τους τομείς που εξαιρούνται από την ΕΤΕπ), με το 52% να παραχωρείται στον τομέα του Εμπορίου, Τουρισμού, Επικοινωνιών και Μεταφορών, 16% στον τομέα της Γεωργίας, 12% στη Βιομηχανία και το υπόλοιπο ποσοστό παραχωρήθηκε στους άλλους τομείς.

Η δεύτερη συμφωνία υπεγράφη το 2011 με το Ευρωπαϊκό Ταμείο Επενδύσεων. Το Σχέδιο τέθηκε σε λειτουργία στις 26.7.2011 και χορηγήθηκαν 132 δάνεια συνολικού ύψους €2,9 εκ. Το μέσο επιτόκιο ήταν περίπου 5,50%, και κατά μέσο όρο το μέγεθος του κάθε δανείου ήταν €21.500, η διάρκεια 7,5 χρόνια και ο μέσος αριθμός υπαλλήλων ήταν 3 άτομα.
Οι χρηματοδοτήσεις παραχωρήθηκαν σε όλους τους τομείς της οικονομίας (εκτός από τους τομείς που εξαιρούνται από το Ευρωπαϊκό Ταμείο Επενδύσεων), με το 49% να παραχωρείται στον τομέα του Εμπορίου, Τουρισμού, Επικοινωνιών και Μεταφορών, 17% στο τομέα των Υπηρεσιών. Το υπόλοιπο ποσοστό παραχωρήθηκε στους άλλους τομείς της οικονομίας. Τα πιο πάνω σχέδια έχουν ολοκληρωθεί και τα κονδύλια διοχετεύθηκαν στην αγορά.

Η τρίτη συμφωνία υπεγράφη με την ΕΤΕπ το 2014 και ήταν ύψους €50 εκ. Το σχέδιο αυτό είναι σήμερα σε ισχύ και ήδη ένας σημαντικός αριθμός νέων έργων ανάπτυξης έχει χρηματοδοτηθεί κάτω από το σχέδιο.
Μας ελέχθη, επίσης, ότι συγκριτικά με τα προηγούμενα χρόνια η ζήτηση τώρα είναι μειωμένη λόγω της οικονομικής κρίσης.

Για την πολυπλοκότητα των διαδικασιών, η ΣΚΤ είπε πως αυτές διέπονται από τις οδηγίες της Κεντρικής Τράπεζας.

«Πρόσφατα», ανέφερε εκπρόσωπος της ΣΚΤ, «η διαδικασία για δανειοδότηση άλλαξε, τα δικαιολογητικά που απαιτούνται αυξήθηκαν και η εξέταση καθυστερεί. Όμως αυτό δεν γίνεται για να αποτραπούν οι επιχειρήσεις να ζητήσουν δάνεια, αλλά γιατί αυτό απαιτούν οι οδηγίες της Κεντρικής Τράπεζας. Αντιθέτως, ο Συνεργατισμός έχει στόχο τη στήριξη των υγιών ΜΜΕ για να υποβοηθηθεί η ανάπτυξη της οικονομίας, χρησιμοποιώντας την άνετη ρευστότητα που διαθέτει. Γι’ αυτό, η ΣΚΤ προέβη σε διαβήματα προς την Κεντρική και άλλους φορείς για διάλογο για απλοποίηση των διαδικασιών και έχει υποβάλει και τις εισηγήσεις της».

Στη Θεσμών τα περί τριών δις

Πέραν των πιο πάνω, θα πρέπει να σημειώσουμε ότι κατά καιρούς οι τράπεζες κατηγορήθηκαν ότι ποσό ύψους 3 δισεκατομμυρίων που ελήφθη από ευρωπαϊκά κονδύλια για τις ΜΜΕ διετέθη αλλού. Το θέμα εκκρεμεί για συζήτηση στην Επιτροπή Θεσμών της Βουλής, δήλωσε στη «Σ» ο προεδρεύων της Θεσμών Δ. Συλλούρης.
- See more at: http://www.sigmalive.com/simerini/business/218736/idrysan-etaireia-gia-na-daneizoun#sthash.Ai5dDg44.dpuf

ΠΗΓΗ : " http://www.sigmalive.com/    " 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου