ΣΥΝΟΛΙΚΕΣ ΠΡΟΒΟΛΕΣ

Πέμπτη 26 Μαρτίου 2015

ΤΟ EFSF ΘΑ ΑΠΟΦΑΣΙΣΕΙ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΠΙΣΤΡΟΦΗ ΤΟΥ 1,2 ΔΙΣ. ΤΟΥ ΤΧΣ

ΑΡΝΗΤΙΚΟ ΤΟ EURO WORKING GROUP

26/03/2015
Στο Διοικητικό Συμβούλιο του EFSF παρέπεμψε την Ελλάδα το Euro Working Group για το 1,2 δισ. ευρώ, που καταβλήθηκε στον EFSF από το ΤΧΣ στο πλαίσιο της επιστροφής των 10,9 δισ. ευρώ για την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών.

«Το EWG είχε μια πρώτη συζήτηση σχετικά με το ποσό των ομολόγων που επέστρεψε το ΤΧΣ στον EFSF στα τέλη Φεβρουαρίου (27/2). Υπήρξε συμφωνία ότι νομικά δεν υπήρχε επιπρόσθετο ποσό που επιστράφηκε από το ΤΧΣ στον EFSF. Το EWG θα εξετάσει το πώς να προχωρήσει σε αυτό το θέμα σε μεταγενέστερο χρόνο», σημείωσε εκπρόσωπος του EFSF.
Την ίδια ώρα, ο εκπρόσωπος του γερμανικού υπουργείου Οικονομικών Μάρτιν Γέγκερ ανέφερε πως το γερμανικό υπουργείο Οικονομικών δεν βρίσκει κανέναν λόγο προς το παρόν για την επιστροφή του 1,2 δισ. ευρώ στην Ελλάδα.
«Δεν βλέπουμε κανέναν λόγο για την αποδέσμευσή τους» είπε ο κ. Γιέγκερ και σημείωσε ότι «ο EFSF διέθεσε στην Ελλάδα πόρους προκειμένου να διασφαλιστούν τα στρες τεστ των τραπεζών, τα οποία ήταν θετικά. Δεν χρειάστηκε να γίνει χρήση αυτών των πόρων. Στην απόφασή του το Eurogroup 20 Φεβρουαρίου αποφάσισε ομόφωνα αυτοί οι πόροι να επιστραφούν στον EFSF. Εκεί βρίσκονται τώρα. Δεν μπορούμε να αντιληφθούμε την επιχειρηματολογία πώς θα μπορούσαν αυτά τα χρήματα για τα οποία γίνεται τώρα συζήτηση να δικαιολογηθούν σε αυτό το πλαίσιο. Εάν θέλει κανείς να συζητήσει για αυτό, θα έπρεπε πρώτα να απευθυνθεί στο Eurogroup και να πάρει μια ομόφωνη απόφαση προκειμένου να ελευθερωθούν αυτοί οι πόροι».
«Οι πόροι που βρίσκονται πάλι στον EFSF στο Λουξεμβούργο είναι κατά την άποψή μας δεσμευμένοι για συγκεκριμένο σκοπό, διότι είχαν προβλεφθεί για την περίπτωση ανάγκης ανακεφαλαιοποίησης ελληνικών τραπεζών», υπογράμμισε.
Από την άλλη πλευρά, σύμφωνα με πηγές του υπουργείου Οικονομικών η συζήτηση στην τηλεδιάσκεψη του Euroworking Group (EWG) ολοκληρώθηκε σε καλό και εποικοδομητικό κλίμα.
Σύμφωνα με τις οι ίδιες πηγές, η συζήτηση ήταν εφ' όλης της ύλης καθώς πέραν του ζητήματος της εκταμίευσης του 1,2 δισ. ευρώ που εξετάζεται από τον ESM στις τεχνικές του λεπτομέρειες, συζητήθηκαν επίσης θέματα ρευστότητας, η δημοσιονομική πορεία της χώρας και θέματα μεταρρυθμίσεων.

ΠΗΓΗ : "  ΕΛΕΥΘΕΡΗ ΖΩΝΗ  " 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου